Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 4 maart 2021

Strijd om Antwerpse Boekenbeurs barst los, na Kortrijk toont ook Gent interesse

HLN
Strijd om Antwerpse Boekenbeurs barst los, na Kortrijk toont ook Gent interesse
De Antwerpse Boekenbeurs is te koop. Cultuurstad Kortrijk ruikt een kans om de beurs, in 2019 nog goed voor bijna 124.000 bezoekers, naar Kortrijk te halen. Geen utopie, want Kortrijk Xpo toont interesse. Maar ook Gent, net als Kortrijk kandidaat om in 2030 culturele hoofdstad van Europa te worden, wil dé boekenbeurs van Vlaanderen nu binnenhalen. En zo barst een boeiende strijd los.
Lees verder

Israël beschuldigt Iran van milieu-aanval met olie
De Israëlisch minister van Milieubescherming beweert dat Iran verantwoordelijk is voor de recente olieramp aan de kust van Israël. "Het gaat niet om een ​​milieumisdaad, maar om milieuterrorisme", klinkt het. Bewijs heeft de minister echter niet.
Lees verder

Productie 'Thuis' wil zich niet laten sturen door belangengroepen als GAIA: "Wij maken geen schooltelevisie"
"Onbegrijpelijk en schandelijk." Het boze persbericht van GAIA nadat in 'Thuis' foie gras aan bod kwam, windt er geen doekjes om. Moeten Vlaamse soapmakers zich bij elke verhaallijn afvragen of ze niemand tegen de schenen schoppen? Bij 'Thuis' vinden ze alvast van niet: "Wij zijn verhalenvertellers, het is niet aan ons om 'n mening te hebben over foie gras." Ann De Greef van GAIA kijkt daar echter anders tegenaan, zelfs na een verzoeningsgesprek: "Ik had de indruk dat het hen niet interesseerde."
Lees verder

Greenpeace stelt Vlaamse regering in gebreke voor slechte waterkwaliteit in landbouwgebied
Greenpeace België heeft deze ochtend een ingebrekestelling gestuurd naar Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) omdat de waterkwaliteit in landbouwgebied jaar na jaar verslechtert. "Onze Europese doelstellingen komen in het gedrang. Het beleid moet de wortels van het probleem aanpakken, zoals onze veel te grote veestapel", zegt de milieuorganisatie. Demir bevestigt dat de waterkwaliteit in landbouwgebied al jarenlang problematisch is.
Lees verder

Afscheid van Loes (7): "Bij elke stap en elke ademhaling zal je bij ons zijn, voor altijd"
De familie en honderden mensen die de livestream volgden, hebben donderdag afscheid genomen van de 7-jarige Loes de Laat. Het jonge meisje overleed vorige week toen ze samen met haar broertje, zusje en mama op weg was naar school. Gedragen in een witte kist, met een tekening van zusje Ella en broertje Lenn. "Bij elke stap en elke ademhaling zal je bij ons zijn, voor altijd." Tijdens de plechtigheid werden ook enkele video's getoond van de leden van #LikeMe, waar Loes zo zot van was.
Lees verder

Topwetenschapper: "Lakse aanpak van Brazilië in coronacrisis bedreigt de hele wereld"
Brazilië heeft er de dodelijkste coronadag sinds het begin van de pandemie op zitten, maar het land brengt met zijn lakse aanpak van de crisis niet alleen de levens van zijn eigen burgers in gevaar. Door het virus te laten woekeren, zet Brazilië de deur open voor het ontstaan van nieuwe, dodelijke varianten. Dat zegt topwetenschapper Miguel Nicolelis aan The Guardian.
Lees verder

Porsche overweegt sprong naar Formule 1: nieuwe regels worden allesbepalend
Porsche overweegt in te stappen in de Formule 1. Alles is afhankelijk van de nieuwe motorreglementering die in 2025 in zal gaan.
Lees verder

New York staat versoepelingen toe aan volledig gevaccineerde reizigers
Moet wie al gevaccineerd is privileges krijgen ten opzichte van niet-gevaccineerden? Die vraag houdt overheden meer en meer bezig, nu de vaccinatiecampagnes wereldwijd volop aan de gang zijn. De Amerikaanse staat New York staat alvast enkele versoepelingen toe aan reizigers die al twee prikjes van het coronavaccin in hun arm hebben gehad.
Lees verder

De spurtbommen van morgen: pistiers die zich al toonden in de WorldTour en pijlsnelle ritwinnaar in de Baby Giro
Nú kent bijna niemand ze nog, maar straks zijn ze onze wielerhoop. In navolging van Remco Evenepoel staat heel wat Belgisch wielertalent klaar om door te breken. In deze vijfdelige Next Gen-reeks stellen wij de grootste koerstalenten uit ons land aan u voor. Gewikt en gewogen door een panel van kenners, met ook de youngsters zelf aan het woord. Van klimmers over spurters, tot klassieke coureurs en veelzijdige meisjes. Vandaag in aflevering 4: de sprinters van morgen.
Lees verder

CD&V wil flexibelere heropstart van langdurig zieke leerkrachten
Leerkrachten die langdurig ziek geweest zijn, moeten op een flexibele manier weer aan de slag kunnen gaan. Dat vindt Vlaams parlementslid Loes Vandromme (CD&V). Vandaag moet dat meteen voltijds of aan vijftig procent, maar dat is volgens Vandromme vaak onhaalbaar. Leerkrachten moeten op hun eigen tempo weer voor de klas plaatsnemen.
Lees verder

Zizou Bergs stoomt door naar kwartfinales in Sint Petersburg
Zizou Bergs (ATP 435) heeft zich donderdag geplaatst voor de kwartfinales van het challengertoernooi in het Russische Sint-Petersburg.
Lees verder

Miss België-verkiezing gaat door op 31 maart
De datum van de Miss België-verkiezing 2021 is bekend. 31 maart wordt de nieuwe Miss België gekroond. Dat lieten het organisatiecomité achter de show en de tv-zenders RTL en Eclips TV weten.
Lees verder

IKEA brengt de 'quillow' uit als redding voor zonnekloppers die koukleumen zijn
Een opvallend item trekt de aandacht in de nieuwe zomercollectie van IKEA. Het interieurmerk lanceert de 'quillow', of een 'quilt' die ook een 'pillow' is. En extra handig: dankzij de mouwen en een stel knopen kan je van het deken een warme cocon maken. Zonnekloppen zonder te verkleumen: yes, please.
Lees verder

Football Talk. Liverpool en Leipzig spelen ook terugwedstrijd 1/8e finales in Boedapest
De terugwedstrijd van de achtste finales in de Champions League tussen Liverpool en Leipzig vindt op 10 maart net als de heenwedstrijd plaats in Boedapest. Dat heeft de UEFA donderdag bevestigd.
Lees verder

Ruim 16.000 lezers stemmen De Ketelaere in 23-koppige EK-selectie, terugkeer Fellaini geniet de voorkeur om blessure Witsel op te vangen
Nog 100 dagen tot aan de start van het EK voetbal was het gisteren. Aanleiding genoeg om onze lezers te polsen naar wie zij deze zomer graag terugzien in de 23-koppige selectie van de Rode Duivels. Met ruim 16.000 stemformulieren kropen jullie massaal in het hoofd van de bondscoach Roberto Martínez. De antwoorden op een rijtje.
Lees verder

Fotgraferen in eigen land levert waanzinnige foto op aan de Vlooybergtoren in Tielt-Winge
Michiel Pieters, landmeter en fotograaf in bijberoep, pakt graag uit met prachtige natuurfoto's uit alle hoeken van de wereld. Door de coronacrisis is het dit jaar helaas niet mogelijk om te reizen, gelukkig weet Michiel ons ook te verwonderen in eigen land. Ditmaal ontroert hij ieder van ons met deze waanzinnige foto aan de Vlooybergtoren in Tielt-Winge.
Lees verder

14-jarige uit Kapellen die opgesloten werd na coronafeest, krijgt gelijk van jeugdrechter: "Huisarrest afgeschaft."
De jeugdrechter van het hof van beroep heft alle maatregelen op die een 14-jarige uit Kapellen kreeg opgelegd na een vermeend 'coronafeestje'. De jongen was samen met zes klasgenoten gearresteerd en werd urenlang opgesloten in de cellen van het Antwerpse Justitiepaleis.
Lees verder

WHO: "Aantal besmettingen stijgt in heel Europa, na zes weken van daling"
Het aantal besmettingen met het coronavirus is in Europa afgelopen week met 9 procent gestegen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) donderdag bekendgemaakt tijdens een persbriefing. Daarmee komt een einde aan een periode van zes weken waarin de besmettingscijfers daalden.
Lees verder

Minister Verlinden wil wettelijk verbod op gebruik van laptop en tablet achter het stuur
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wil het gebruik van laptops, tablets en andere technologische apparaten achter het stuur expliciet verbieden in de wet. Nu is er alleen een verbod op het rijden met een smartphone in de hand.
Lees verder

Helmut Lotti woont in de Ardennen, maar vindt niet altijd rust: "Mensen komen hier 'Tiritomba' roepen over mijn haag!"
Als je naar de Ardennen verhuist, mag je dan klagen over het kraaien van een haan, de geur van mest of het lawaai vanop een boerderij? Het provinciebestuur Luxemburg meent alvast van niet en wil een kader rond het 'plattelandsleven' in een wettekst gieten. Maar delen de plaatselijke bewoners die mening ook, of ondervinden zij wél last? Op radiozender JOE liet Helmut Lotti (51) - die al jaren in de buurt van Durbuy woont - zijn licht schijnen op de zaak. "Mensen die in een landelijk gebied willen gaan wonen en denken dat dat ze daar geen dieren zullen horen kunnen beter in de stad blijven."
Lees verder