Doorgaan naar hoofdcontent

Stad Oudenburg: Oproep 65+ voor reservelijst

Oproep 65+ voor reservelijst
Om het vaccinatieproces zo vlot en efficiënt mogelijk te laten verlopen, leggen de vaccinatiecentra van Gistel en Torhout een reservelijst aan. Die is er enkel voor inwoners van Gistel, Ichtegem en Oudenburg voor het vaccinatiecentrum in Gistel en voor inwoners van Torhout, Koekelare en Kortemark voor het vaccinatiecentrum in Torhout. Wie 65 jaar of ouder is (geboortejaar 1956 en vroeger), kan zich hierop inschrijven. Men moet zich snel kunnen aanpassen en direct kunnen verplaatsen. 

Waarom een reservelijst?

Door onverwachte afwezigheden van uitgenodigde burgers zijn er op het laatste moment soms een aantal vaccins over. Op dat moment contacteert het vaccinatiecentrum de personen op de reservelijst voor een onmiddellijke vaccinatie. Op onderstaand formulier kun je zelf je beschikbaarheid aanduiden.

Belangrijk om weten!
  • Het formulier is er enkel voor 65-plussers met een officieel adres (domicilie) in Gistel, Ichtegem, Torhout, Koekelare, Kortemark of Oudenburg.
  • De reservelijst is geen garantie om sneller gevaccineerd te worden. De normale uitnodiging blijft ondertussen ook verder ingepland.
  • Wie al een eerste vaccinatie kreeg of al een uitnodiging tot vaccinatie ontving, moet zich niet registreren op de reservelijst.
  • Het is niet mogelijk om te kiezen welk (merk van) vaccin je krijgt.
 
Schrijf je hier in op de reservelijst. 
Lees verder

Update COVID-19 - Overlegcomité 19 maart 2021
Het Overlegcomité stelt vast dat sinds 12 maart 2021 het aantal nieuwe besmettingen opnieuw stijgt, met een toenemende snelheid. Ook de positiviteitsratio is licht gestegen. De stijging betreft alle leeftijdsgroepen, behalve de 65-plussers. De stijging van de positiviteitsratio is het hoogst in de groep van 10-19 jarigen.

Het totaal aandeel van de nieuwe virusvarianten neemt verder toe; de varianten vertegenwoordigen nu ongeveer 65 procent van de besmettingen.

Er wordt ook een toename van het aantal besmettingen en clusters vastgesteld in het onderwijs.

Het aantal ziekenhuisopnames vertoont opnieuw een sterk stijgende trend, alsook een sterke stijging van de bezetting op intensieve zorgen. De ziekenhuizen zijn intussen naar 1B van het ziekenhuisnoodplan overgeschakeld.

Op basis van deze vaststellingen heeft het Overlegcomité een reeks beslissingen genomen.

1. Buitenplan uitgesteld

Het buitenplan wordt voorlopig uitgesteld, met uitzondering van jeugdactiviteiten (jongeren tot en met 18 jaar) voor maximum 10 personen, buitenactiviteiten zonder overnachting. Voor kinderen onder de 12 jaar vinden de activiteiten bij voorkeur buiten.

2. Maatregelen in het onderwijs

Het Overlegcomité vraagt aan de ministers van Onderwijs om tegen maandag 22 maart 2021 een gedetailleerd en doortastend plan voor te leggen om het aantal besmettingen en clusters in de scholen zo snel mogelijk te beperken.

Het Overlegcomité heeft ook beslist:
  • de mogelijkheid voor de tweede graad van het secundair onderwijs om vanaf 29 maart voltijds contactonderwijs te hebben, uit te stellen tot na de paasvakantie.
  • het dragen van een mondmasker op school te verplichten voor alle leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar basisonderwijs vanaf uiterlijk woensdag 24 maart.
  • voltijds contactonderwijs in het middelbaar onderwijs pas mogelijk te maken na de paasvakantie, vanaf 19 april.
  • voltijds contactonderwijs moet gepaard gaan met de uitrol van het repititief screenen van leerkrachten en, in een tweede fase, van leerlingen.

3.  Antigeentesten voor niet-telewerkers in risicogevoelige sectoren

Vanaf maandag 22 maart zullen antigeentesten worden ingezet in risicogevoelige sectoren waar geen telewerk mogelijk is.

4. Beperkingen in treinen

Het aantal zitplaatsen op treinen naar toeristische bestemmingen wordt beperkt. Behalve op schooldagen geldt in treinen dat alleen zitplaatsen aan het venster gebruikt mogen worden, met uitzondering van kinderen beneden de 12 jaar.

Belang van de basisregels

Het Overlegcomité herhaalt het belang van:
  • het naleven van de geldende sanitaire maatregelen door de bevolking,
  • de strikte handhaving door de politie- en inspectiediensten van deze maatregelen,
  • het verplicht telewerk alsook de strikte handhaving ervan door de inspectiediensten,
  • de door de lokale besturen genomen maatregelen om crowding op drukke plaatsen te vermijden.
 
Het Overlegcomité, het coronacommissariaat en de Risk Assessment Group blijven de situatie dag na dag nauwgezet opvolgen en zullen onmiddellijk samenkomen wanneer de situatie dit vereist.

Het Ministerieel Besluit wordt verlengd tot en met 30 april, met uitzondering van het verbod op niet-essentiële reizen dat wordt verlengd tot 18 april onder voorbehoud van parlementaire goedkeuring van het samenwerkingsakkoord met betrekking tot handhaving van verplichte testing en quarantaine van reizigers.
Lees verder

Update COVID-19 - Paaspauze van 4 weken
Naar aanleiding van de forse stijging in het aantal coronabesmettingen en hospitalisaties heeft het Overlegcomité beslist om een pauze in te lassen van vier weken vanaf 27 maart 2021.
 
  • Niet-essentiële winkels zijn enkel op afspraak open. Je mag maximum één bijkomende persoon meenemen en die persoon moet onder hetzelfde dak wonen. Het aantal personen dat tegelijk aanwezig mag zijn in een winkel, hangt af van de grootte van de winkel. Het absolute maximum is 50 personen. 
  • Kappers en niet-medische contactberoepen moeten dicht. 
  • De buitenbubbel wordt opnieuw verkleind naar 4 personen. Kinderen onder 12 jaar worden niet meegeteld. Gezinnen die groter zijn dan vier mogen wel met meer buitenkomen. 
  • Er wordt voor de lagere- en middelbare scholen een week afstandsonderwijs ingevoerd (vanaf 29 maart 2021). De kleuterscholen blijven open. De bedoeling is om de scholen terug te laten opengaan na de paasvakantie (19 april 2021).
  • Jeugdkampen en buitenschoolse activiteiten voor jongeren zijn wel nog steeds mogelijk binnen de eerder opgelegde maatregelen. Hoe we ons aanbod tijdens de paasvakantie zullen aanpakken, wordt zo snel mogelijk gecommuniceerd.
  • Het verbod op niet-essentiële reizen blijft van kracht. De controles tijdens de paasvakantie zullen ook opgevoerd worden.
  • Ook het telewerken blijft verplicht. Hierop komen strengere controles.
  • De avondklok wordt niet uitgebreid. Die blijft van kracht tussen middernacht en 5 uur 's morgens.
 
Ook in onze stad stijgen de coronacijfers steeds sneller. Laat ons samen opnieuw de curve doen zakken: houd afstand, draag je mondmasker en beperk je sociale contacten! 

En vooral: van zodra je aan de beurt bent, laat je vaccineren! Doe het niet alleen voor jezelf maar zeker ook voor elkaar!
Lees verder