Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 9 maart 2021

REEKS. De helden van de zorg in het Oostendse AZ Damiaan, na 1 jaar corona: “Het werk is nu zwaarder dan in het beg...

HLN
REEKS. De helden van de zorg in het Oostendse AZ Damiaan, na 1 jaar corona: "Het werk is nu zwaarder dan in het begin van de pandemie"
Een jaar corona, een jaar zorgverleners aan het front. In een vierdelige reeks krijgen we een unieke inkijk in het AZ Damiaan in Oostende. "Het was zwaar, maar toch is er een mooie bijwerking aan deze vreselijke tijden", zegt verpleegkundige Isabelle Vande Walle (39). In deel 1 vertelt deze mama van drie kinderen, die niet naar school konden, over haar jaar.
Lees verder

"Ooit brak hij in een dronken bui zijn pols op mijn hoofd": Louise (25) wil partnergeweld uit taboesfeer halen met song
Ondanks haar jonge leeftijd heeft Louise Defauw (25) uit Tielt van op de eerste rij te maken gekregen met partnergeweld. Zeven jaar lang zat ze in een relatie met een man die haar zowel fysiek als mentaal terroriseerde, tot ze uiteindelijk al haar moed samenraapte en naar de politie stapte. Louise goot die ervaring in een pakkende song. "Ik was verliefd en wou het niet zien. Ik dacht dat het normaal was dat hij zo jaloers was en zo veel ruzie maakte. Ik wist van niets beter."
Lees verder

Louise (25) wil partnergeweld bespreekbaar maken met zelfgeschreven song: "Met lange mouwen kan je veel verbergen"
Ondanks haar jonge leeftijd heeft Louise Defauw (25) uit Tielt van op de eerste rij te maken gekregen met partnergeweld. Zeven jaar lang zat ze in een relatie met een man die haar zowel fysiek als mentaal terroriseerde, tot ze uiteindelijk al haar moed samenraapte en naar de politie stapte. Louise goot die ervaring in een pakkende song. "Ik was verliefd en wou het niet zien. Ik dacht dat het normaal was dat hij zo jaloers was en zo veel ruzie maakte. Ik wist van niets beter."
Lees verder

Sara (28) kocht 3 jaar geleden haar flat in Deurne-Noord voor 133.000 euro: hoeveel is hij vandaag waard?
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert Björn Cocquyt neemt de proef op de som. Deze week stuurt hij Nick Stoop van Immo Goetstouwers naar het appartement van Sara Ouaich (28) in Deurne. Ze kocht het appartement drie jaar geleden voor 133.000 euro en investeerde ongeveer 5.000 euro in opfris- en renovatiewerken. Een prima startersflat voor een jong koppel, maar hoeveel is ze waard vandaag bij een eventuele verkoop?
Lees verder

Veertienjarig meisje verdronken in Seine, speurders vermoeden dat schoolgenoten haar geduwd hebben
In een voorstad van Parijs is gisteravond het levenloze lichaam van een veertienjarig meisje uit de Seine gehaald. Speurders vermoeden dat twee schoolgenoten haar in het water geduwd hebben, weet France Info.
Lees verder

Zak over het hoofd en bankrekening geplunderd: jongerenbende lokt mannen via datingsite naar carpoolparking om ze te beroven
Een jongerenbende uit Waasmunster heeft vorig jaar via een datingsite verschillende mannen naar de carpoolparking langs de E17 in Waasmunster gelokt en hen vervolgens beroofd. De slachtoffers moesten onder bedreiging van een wapen hun geld en bankkaart afgeven. Er is geen verband met de recente feiten in Beveren maar de werkwijze vertoont wel opvallende gelijkenissen.
Lees verder

Aangereden hond overleeft horrorrit achter grille van auto
Een inwoner van de Duitse stad Schwäbisch Hall die vlakbij zijn huis een hond schepte, is kilometers lang doorgereden met het dier in de grille van zijn auto.
Lees verder

LIVE Parijs-Nice. Van Baarle strandt op één seconde van Dennis
Vandaag staat in Parijs-Nice een individuele tijdrit van 14,4 kilometer op het programma. Krijgen we een duel tussen Rohan Dennis en Primoz Roglic? En wat doet Victor Campenaerts? Volg het hier LIVE!
Lees verder

Johnson & Johnson kampt met bevoorradingsproblemen: beloofde levering van 55 miljoen vaccins in het gedrang
Farmaceut Johnson & Johnson kampt met bevoorradingsproblemen. Dat kan de levering van vaccins aan de Europese Unie in het gedrang brengen. In het tweede kwartaal moeten normaal gezien 55 miljoen dosissen geleverd worden. "Het is niet onmogelijk om dat doel te halen, maar we bouwen wel enige terughoudendheid in", klinkt het.
Lees verder

Johnson & Johnson kampt met bevoorradingsproblemen: levering van vaccins aan EU mogelijk in het gedrang
Farmaceut Johnson & Johnson kampt met bevoorradingsproblemen. Dat kan de levering van vaccins aan de Europese Unie in het gedrang brengen. In het tweede kwartaal moeten normaal gezien 55 miljoen dosissen geleverd worden. "Het is niet onmogelijk om dat doel te halen, maar we bouwen wel enige terughoudendheid in", klinkt het. (Dadelijk meer)
Lees verder

Veroordeelde Catalaanse separatisten moeten opnieuw naar de gevangenis
Zeven van de negen veroordeelde Catalaanse separatistenleiders moeten opnieuw naar de gevangenis. Een Spaanse rechtbank herriep dinsdag de regeling waarbij de zeven, onder wie de voormalige vicepremier van Catalonië Oriol Junqueras, gedeeltelijk de gevangenis mochten verlaten. Dat bericht de krant La Vanguardia.
Lees verder

Volgende week worden bijna 140.000 Vlamingen gevaccineerd
In de week van 15 maart worden in Vlaanderen 139.846 personen gevaccineerd tegen het coronavirus, dat zijn er ruim 40.000 meer dan deze week. Dat bevestigde Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) in het Vlaams Parlement. Het Moderna-vaccin wordt binnen een aantal weken ook gebruikt in de vaccinatiecentra.
Lees verder

Volgende week worden bijna 140.000 Vlamingen gevaccineerd, Beke verdedigt lange doorlooptijd van twee weken
In de week van 15 maart worden in Vlaanderen 139.846 personen gevaccineerd tegen het coronavirus, dat zijn er ruim 40.000 meer dan deze week. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) bevestigd in het Vlaams Parlement. Beke verdedigde zich ook tegen de kritiek dat de doorlooptijd tussen de levering en de toediening van het vaccin te lang is.
Lees verder

Vlaamse Regering laat verschillende scenario's voor terugdringen stikstof onderzoeken
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gaat verschillende scenario's laten onderzoeken om tot een definitief kader te komen voor de aanpak van het stikstofprobleem. In afwachting daarvan worden er richtlijnen opgemaakt die overheden de mogelijkheid geven om beslissingen te blijven nemen in vergunningsdossier. "Alle inspanningen die geleverd worden, hebben als doel een volledige vergunningstop, zoals in Nederland, te voorkomen", aldus de minister.
Lees verder

Nu Meghan Markle openlijk praat over haar donkere gedachten: wat doe je als je bezorgd bent om iemand?
Het interview van Oprah (67) met prins Harry (36) en Meghan Markle (39) blijft nazinderen. Vooral de onthulling dat Meghan suïcidaal was, komt hard binnen. "Ik heb zelfdoding overwogen, maar werd aan mijn lot overgelaten." Omdat mentale problemen geen taboe mogen zijn en omdat een luisterend oor superbelangrijk is, vroegen we advies aan de directrice van de Zelfmoordlijn én iemand die de dood in de ogen keek. Zij lichten toe wat je kan doen als je bezorgd bent.
Lees verder

Prins Charles ontwijkt vraag over Harry en Meghan tijdens eerste openbaar bezoek na Oprah-interview
Alle Britten hebben zich collectief in hun tas thee verslikt. Terwijl Groot-Brittannië maandagavond, een dag na de Amerikanen, naar het spraakmakende interview van Oprah Winfrey (67) met prins Harry (35) en zijn vrouw Meghan (39) kijkt, zwijgt Buckingham Palace in alle talen. En ook in het openbaar wordt met geen woord gerept over de situatie: toen prins Charles een vraag kreeg over het beruchte gesprek, liep hij gewoon door.
Lees verder

Neanderthalers verdwenen duizenden jaren eerder uit België dan gedacht
De neanderthalers van Spy (provincie Namen) verdwenen 3.600 tot 7.200 jaren eerder in onze streken dan tot hiertoe werd aangenomen en zijn dus niet de jongste neanderthalers van Europa. Dat blijkt uit een nieuwe studie onder leiding van de universiteit van Oxford, zo meldt het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen dat aan het onderzoek meewerkte. Een contaminatie van de stalen zou aan de basis van de verkeerde datering liggen.
Lees verder

Non gaat opnieuw voor ordetroepen in Myanmar staan
Een opvallend beeld van een non uit Myanmar gaat opnieuw de wereld rond. Voor de tweede keer smeekte ze de veiligheidstroepen om haar te doden en andere betogers te sparen. Twee politieagenten toonden hun respect en knielden voor haar.
Lees verder

Adrie van der Poel in HLN SPORTCAST: "Strade Bianche is uniek door eigen identiteit, Ronde van Vlaanderen wordt te veel gekopieerd"
In de nieuwste aflevering van onze HLN SPORTCAST sprak Adrie van der Poel over het parcours van de Strade Bianche. "Een unieke koers."
Lees verder

Barça-coach Koeman gelooft in nieuwe remontada tegen PSG: "Niets is onmogelijk"
Met een "niets is onmogelijk" hield FC Barcelona-trainer Ronald Koeman de hoop levend dat zijn ploeg woensdag bij Paris Saint-Germain een wonder kan verrichten. Het Spaanse topteam leed in het eerste duel in de achtste finales van de Champions League op eigen veld een kansloze nederlaag (1-4) en moet dus woensdag in het Parc des Princes sowieso vier keer scoren om Europees te overleven.
Lees verder