Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 4 maart 2021

QAnon-aanhangers geloven dat Trump vandaag toch president wordt, Capitool hermetisch afgesloten om militie-aanval te ...

HLN
QAnon-aanhangers geloven dat Trump vandaag toch president wordt, Capitool hermetisch afgesloten om militie-aanval te vermijden
De Amerikaanse Capitool-politie heeft aanwijzingen dat een militie mogelijk van plan is vandaag het parlement in Washington binnen te dringen. Achter de dreiging zit een complottheorie waarbij QAnon-aanhangers ervan uitgaan dat Donald Trump vandaag toch president wordt, omdat 4 maart de originele datum van de eedaflegging van een Amerikaanse president was. De politie zegt voorbereid te zijn op alle mogelijke dreigingen tegen het Congres en alle afgevaardigden en senatoren. De geplande zitting in het Huis van Afgevaardigden is geschrapt.
Lees verder

ASSISEN. Morgen start assisenproces tegen duivelskoppel: 844.000 euro verbrast in zes dagen en ze namen zelfs voor een taartje hun privéjet
Als dochter van een bescheiden boekhouder nam Hilde Van Acker (57) - zelf afgestudeerd als landmeter - haar Ferrari om te gaan shoppen of een privéjet om een taartje te gaan kopen. Allemaal op kosten van Jean-Claude Lacote (54) - oplichter van beroep. Toch moest ze van die posterboy niet veel meer weten, zei Van Acker tijdens een ondervraging twintig jaar geleden. Ze vergat er wel bij te vertellen dat ze net in Florida met Lacote was getrouwd.
Lees verder

Nieuwe reeks. Het duivelskoppel: 844.000 euro verbrast in zes dagen en ze namen zelfs voor een taartje hun privéjet
Als dochter van een bescheiden boekhouder nam Hilde Van Acker (57) - zelf afgestudeerd als landmeter - haar Ferrari om te gaan shoppen of een privéjet om een taartje te gaan kopen. Allemaal op kosten van Jean-Claude Lacote (54) - oplichter van beroep. Toch moest ze van die posterboy niet veel meer weten, zei Van Acker tijdens een ondervraging twintig jaar geleden. Ze vergat er wel bij te vertellen dat ze net in Florida met Lacote was getrouwd.
Lees verder

ONZE OPINIE. "Voor veel professoren is het de voorbije maanden hard ontwaken in een wereld waarin ze ook tegenwind krijgen"
In een open brief legde professor Erika Vlieghe deze week uit dat ze het vooral over de media had, toen ze zei dat 'we' moeten stoppen met zeuren. "Een legitieme oprisping, maar waar Vlieghe makkelijk omheen fietst, is het feit dat zij en haar collega's evenzeer kunnen zeuren", vindt onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. "Voor artsen en professoren is het de laatste maanden hard ontwaken in een wereld waar ze tegenwind krijgen."
Lees verder

Lagerhuis VS stemt in met politiehervorming, 9 maanden na dood George Floyd, ook verkiezingshervorming goedgekeurd
Meer dan negen maanden na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd heeft het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten ingestemd met een veelomvattende politiehervorming. De naar Floyd vernoemde wet werd met een krappe meerderheid van 220 tegen 212 stemmen aangenomen. Of de hervorming nu door de Senaat geraakt, is niet zeker.
Lees verder

Terugkeer in 'haar' Miami: Kim Clijsters viert binnen drie weken haar rentree
Miami Open, het toernooi dat Kim Clijsters (WTA 1054) twee keer won, wordt etappe vier van de 'Kimback'. "Dit is altijd al een favoriete stopplaats geweest voor mij", zegt de 37-jarige mama. Op 22 maart zal het 202 dagen geleden zijn dat zij een officiële match speelde.
Lees verder

Orde der Artsen opent jacht op antivax-huisartsen
De Orde der Artsen zal dokters vervolgen die onwaarheden vertellen over coronavaccins en zo de vaccintwijfel in de hand werken. Er zijn al een paar procedures gestart, enkele sancties zijn al uitgesproken, schrijft Het Nieuwsblad.
Lees verder

Kustburgemeesters hopen op heropening horeca en terrassen tegen paasvakantie
De kustburgemeesters hopen op de heropening van de horeca tegen de paasvakantie. Een heropening is gisteren besproken op het kustburgemeesteroverleg. Ook het starten van raamverkoop bij strandbars en heropenen van louter horecaterrassen werd besproken. De kustburgemeesters willen uiteindelijk tot een gemeenschappelijk standpunt komen en dat overmaken aan de overheid. Dat meldt burgemeester van Brugge Dirk De fauw.
Lees verder

OVERZICHT. Een vijfde meer ziekenhuisopnames, aantal besmettingen stijgt minder snel
Het aantal ziekenhuisopnames door het coronavirus is in de week tot woensdag gestegen tot gemiddeld 151,9 per dag. Dat is 20 procent meer dan in de voorafgaande periode van zeven dagen. Ook de besmettingen blijven stijgen, maar het aantal overlijdens blijft wel dalen.
Lees verder

OVERZICHT. Een vijfde meer ziekenhuisopnames, aantal besmettingen stabiliseert opnieuw
Het aantal ziekenhuisopnames door het coronavirus is in de week tot woensdag gestegen tot gemiddeld 151,9 per dag. Dat is 20 procent meer dan in de voorafgaande periode van zeven dagen. Ook de besmettingen liggen nog licht hoger dan een week geleden, maar stabiliseren de laatste dagen weer. Het aantal overlijdens ligt wel nog lager dan een week geleden.
Lees verder

Na de quarantaine nu de cruciale bekermatch, Clement vanavond weer op de bank bij Club: "Nog nooit zo ziek geweest"
Nog even en hij was zelfs de pers beginnen missen... Dan weet je het wel. Philippe Clement (46) is terug na twee weken quarantaine aan 't zeetje. De Club-coach wacht meteen een bekertopper tegen Standard, "Geloof me, 't was geen pretje, maar er is geen tijd voor respijt."
Lees verder

Van zeep maken tot honden castreren: bekend Vlaanderen zoekt én vindt een (tijdelijke) nieuwe job
Een jaar zitten ze al thuis en dat begint door te wegen. Maar wanneer vervanginkomens niet langer volstaan en de spaarrekening steeds harder slinkt, toont Bekend Vlaanderen zich van z'n meest creatieve kant om alsnog geld te verdienen. Of ze nu taarten bakken, een vaccinatiecentrum coördineren of honden castreren: aan motivatie en doorzettingsvermogen geen gebrek. "Zonder werk voel je jezelf snel nutteloos."
Lees verder

Vansevenant maakt nieuw visitekaartje snel naam in peloton: "Ik probeer er zo'n beetje tussendoor te fietsen"
Mauri Vansevenant (21) is derde geworden in de Trofeo Laigueglia, de Italiaanse openingskoers. Bauke Mollema won. Vansevenant volgde op 39 seconden, in een groepje met de Tourwinnaar van 2019 Egan Bernal en Mikel Landa.
Lees verder

Lenteweer is voorbij: vandaag regenachtig en fris
Het is vandaag zwaarbewolkt met perioden van regen of een paar intensere buien. Daarbij kan er zelfs (licht) onweer zitten, vooral in het zuiden van het land. Er zullen weinig opklaringen voorkomen. De maxima schommelen tussen 6 en 8 graden in het noorden van het land en tussen 8 en 10 graden in het zuiden. De zwakke veranderlijke wind wordt geleidelijk matig uit het noorden, zegt het KMI.
Lees verder

Ode van onze columnist Hugo Camps aan de Strade Bianche: "Beulswerk in de tuin van God"
Zaterdag staat de Strade Bianche op het menu. Onze columnist Hugo Camps is fan: "Lang werd gezegd dat de Strade het aperitief was voor Milaan-Sanremo. Compleet achterhaald. Ik ken renners die zijn iconische charme niet willen inruilen voor de Ronde of Parijs-Roubaix."
Lees verder

Samen uit, samen thuis: Wout van Aert en Mathieu van der Poel met zelfde vliegtuig naar Italië vertrokken
Een dikke maand zagen ze elkaar niet, maar straks zijn Mathieu van der Poel en Wout van Aert weer elkaars grootste concurrenten in de Strade Bianche. De twee reisden gisteren... met hetzelfde vliegtuig af naar Italië.
Lees verder

In december was Joris (59) nog kerngezond, na corona heeft hij nieuwe longen nodig: "Papa is als covid-patiënt te oud voor transplantatie. Welk ziekenhuis wil ons helpen?"
"Doe er alles aan om mij weer beter te maken, asjeblieft." Het was het laatste wat Joris Deconinck (59) uit Anzegem tegen zijn drie dochters zei. Sinds 20 december ligt hij in coma en hoewel hij de strijd tegen corona intussen heeft gewonnen, ziet het er niet naar uit dat hij weer wakker wordt. Hij heeft nieuwe longen nodig. "Maar coronapatiënten die ouder zijn dan 50 komen niet meer in aanmerking voor een transplantatie", zegt dochter Florence.
Lees verder

Meghan Markle haalt uit naar paleis in nieuwe preview van Oprah: "Ze houden bewust onwaarheden over ons in stand"
Binnen enkele dagen is het zover en wordt het Oprah-interview tussen prins Harry (36) en Meghan Markle (39). Dat het een pittig gesprek gaat worden, is nu al duidelijk. Hier en daar circuleren er al enkele fragmenten uit het interview en ook nu is er een straffe uitspraak van de hertogin van Sussex opgedoken. "Ik snap niet hoe ze kunnen verwachten dat we onze mond houden terwijl ze actief onwaarheden over ons in stand houden", aldus Meghan.
Lees verder

Eerste longtransplantatie in Benelux bij kritieke Covid-19-patiënt
Een Covid-19-patiënt op intensieve zorg met onherstelbaar beschadigde longen heeft op 1 januari 2021 nieuwe longen gekregen in het transplantatiecentrum van UZ Leuven. Dat meldt het ziekenhuis in een persbericht. Het is de eerste keer in de Benelux dat een persoon die verzorgd wordt op een intensieve Covid-19-afdeling een longtransplantatie krijgt.
Lees verder

Twee op de drie logies zitten in rode cijfers
Bijna twee op de drie Vlaamse logies hebben 2020 afgesloten met verlies. Om toch wat geld in het laatje te brengen, zette 31 procent van de verblijven nevenactiviteiten op, zoals het verkopen van ontbijtmanden of afhaalmaaltijden.
Lees verder