Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 31 maart 2021

Nu al warmste 31 maart ooit gemeten

HLN
Nu al warmste 31 maart ooit gemeten
Het is nog niet 15.00 uur, maar nog niet eerder werd het op 31 maart officieel zo warm als woensdag. In Ukkel steeg de temperatuur naar 22,9 graden.
Lees verder

Joke Schauvliege (CD&V) vraagt afsprakenkader voor mountainbikers in natuurgebieden
Vlaams parlementslid Joke Schauvliege (CD&V) wil dat er een duidelijk afsprakenkader komt voor mountainbikers in natuurgebieden in Vlaanderen. "Op dit ogenblik ontstaan er geregeld conflicten tussen mountainbikers en andere actoren die gebruik maken van de openbare ruimte voor sport en ontspanning. We moeten conflicten en onverdraagzaamheid voor zijn door een duidelijk kader te bieden voor iedereen die van de natuur wil genieten", zegt het CD&V-parlementslid.
Lees verder

Artsen behandelen baby met schotwond na terreur in Mozambique
Na de dagenlange gevechten om de kustplaats Palma in het noorden van Mozambique komen steeds meer gruwelijke details naar boven. Artsen zonder Grenzen (AzG), die hulpverleners in de regio heeft, spreekt van "hartverscheurende situaties". Zo moest onder meer een baby met een schotwond verzorgd worden.
Lees verder

Lekker en verfrissend: 5 gemakkelijke recepten om zelf gezonde ijsjes te maken
Zomerse temperaturen en lekkere ijsjes, het is een match made in heaven. Helaas bevatten die lekkernijen vaak veel calorieën en verder weinig goeds voor je gezondheid. Maar wat als het beter kan? Met een paar ingrediënten kan je namelijk zowel lekkere als gezonde ijsjes maken. Dit zijn onze 5 favoriete recepten.
Lees verder

Vijf horecazaken in Utrecht testen cafébezoek
Vijf cafés in de Nederlandse stad Utrecht kunnen van woensdag 14 april tot en met zaterdag 17 april bezoekers ontvangen. Op die manier wordt onderzocht hoe de cafés in Nederland op een veilige manier weer open kunnen.
Lees verder

België blijft op twee na hoogste loonkost in de EU hebben
België belandt op de derde plek van het Europese loonkostenpodium. Nieuwe cijfers van het Europese statistiekbureau tonen aan dat ons land in 2020 een gemiddelde loonkost had van 41,1 euro per uur. Enkel in Denemarken (45,8 euro) en Luxemburg (42,1 euro) is dat nog hoger.
Lees verder

Van Vleuten wint Dwars door Vlaanderen bij de vrouwen na sprintje met twee
Annemiek van Vleuten heeft de 9de editie van Dwars door Vlaanderen voor vrouwen op haar naam geschreven. De 38-jarige Nederlandse, de regerend Europees kampioene, haalde het in een sprint met twee van de Poolse Katarzyna Niewiadoma. De Amerikaanse Alexis Ryan won de spurt van een omvangrijke achtervolgende groep voor de laatste podiumplaats.
Lees verder

Deze thuiswerkers maken het beste van prachtig lenteweer: "Als ik mijn ogen sluit, zit ik in Italië"
Met temperaturen tot bijna 23 graden lijkt het eerder zomer dan het prille begin van de lente. Ook voor de telewerkers was de verleiding groot om naar buiten te trekken. Of het nu in de hangmat, op de stoep of aan zee was, deze acht Vlamingen ruilden hun thuiskantoor tijdelijk in voor een plekje in de zon.
Lees verder

Moordenaar van kamermeisje overlijdt in zijn cel: "Waarschijnlijk een natuurlijk overlijden"
De psychiatrische patiënt (36) die kamermeisje Xhuljeta Lala (33) vermoordde in een hotel in Ruisbroek is dinsdagavond overleden in zijn cel. Dat bevestigen het parket van Halle-Vilvoorde en het gevangeniswezen aan onze redactie. Het zou gaan om een natuurlijk overlijden.
Lees verder

Moordenaar van kamermeisje overlijdt in zijn cel
De psychiatrische patiënt (36) die kamermeisje Xhuljeta Lala (33) vermoordde in een hotel in Ruisbroek is dinsdagavond overleden in zijn cel. Dat bevestigen het parket van Halle-Vilvoorde en het gevangeniswezen aan onze redactie. Het zou gaan om een natuurlijk overlijden.
Lees verder

LIVE DWARS DOOR VLAANDEREN. Vermeersch lost vooraan, peloton houdt Wallays binnen shot
Dwars door Vlaanderen is na een jaar pauze terug. Wout van Aert laat de laatste repetitie voor de Ronde van Vlaanderen schieten, Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe zijn er wel weer bij. Wie wint straks in Waregem? Op deze pagina hoeft u geen seconde van de wedstrijd te missen!
Lees verder

Britse prof bestempelt alcohol als puur vergif: "Eigenlijk drink je het best niet meer dan 2 glazen wijn ... per jáár!"
Omdat het afgelopen jaar afgrijselijk was. Omdat we helemaal alleen zijn. Omdat we 'binnenkort' weer met veel mogen zijn. Redenen genoeg om te drinken, maar voor de Engelse verslavingsexpert David Nutt is geen enkele goed genoeg. "Als het nu op de markt zou worden gebracht, zouden we het een harddrug noemen en verbieden." Mogen we dan nooit nog een glaasje nuttigen? Wat zijn de gevolgen nu écht voor je gezondheid? En wanneer weet je of je verslaafd bent?
Lees verder

Politie New York arresteert verdachte van aanval op 65-jarige Aziatische vrouw
De politie van New York heeft vandaag een persoon opgepakt die ervan verdacht wordt een 65-jarige vrouw van Aziatische origine te hebben geslagen en geschopt. Het gaat om het meest recente geval in een reeks van gewelddadigheden tegen Amerikanen van Aziatische origine in de Verenigde Staten.
Lees verder

IN KAART. Zoveel 65-plussers zijn er al gevaccineerd in uw gemeente
Nog een drietal weken, en alle Vlaamse 65-plussers moet een eerste inenting tegen het coronavirus hebben gekregen. Willen we dat doel halen, dan is er nog wel een lange weg te gaan. Vandaag is nog maar 21,22 procent van alle 65-plussers in Vlaanderen minstens één keer gevaccineerd. Op de kaart en in de tabel onderaan kan u de cijfers voor uw eigen gemeente opzoeken.
Lees verder

Liam Everts (16) wordt fulltime motorcrosser in EMX250-klasse: "Eens ik aan het racen ben, vergeet ik die familienaam"
Voor Liam Everts, de zestienjarige zoon van tienvoudig wereldkampioen motorcross Stefan Everts, wordt 2021 een belangrijk jaar. De jonge Limburger maakt dit seizoen de overstap van de EMX125-klasse naar EMX250-klasse. Hij gaat fulltime rijden op een 250-machine en beseft dat dit niet makkelijk zal worden.
Lees verder

Ondanks coronabeperking genoot kleuterjuf Hilde van haar afscheidsfeest. "Een echt kippenvelmoment"
"Nee, dit is geen afscheid in mineur door corona", lacht Hilde Lannoye (60) uit Merkem. Na 40 jaar voor de kleuterklas ging ze vandaag met pensioen. Samen met haar kleuters werd ze door het team van vrije basisschool De Veerkracht in Woumen getrakteerd op een treinritje door het dorp. Langs de weg zwaaiden kinderen en ouders haar uit. "Juf Hilde was een heel toffe", lacht Quinten (8).
Lees verder

Weyts mikt op 400.000 zelftesten in het onderwijs per week
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil binnenkort massaal zelftesten inzetten in het onderwijs. "Ik mik op 400.000 testen per week en een grote lading speekseltesten. Die moeten de verdedigingsmuren rond het onderwijs verhogen zodat we na de paasvakantie nog veiliger aan de slag kunnen." Dat heeft minister Weyts woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van parlementslid Koen Daniëls (N-VA).
Lees verder

"Speekseltesten zorgen er niet voor dat we nonchalanter omspringen met de maatregelen"
Het gebruik van speekseltesten zorgt er niet per definitie voor dat we nonchalanter omspringen met de maatregelen. Dat blijkt uit verschillende proefprojecten met die testen in scholen. Het coronacommissariaat nodigt de komende dagen de ministers van Onderwijs uit om samen te zitten om de teststrategie binnen het onderwijs verder te preciseren.
Lees verder

Chris Dusauchoit voor rechter voor belagen buur: "Ik heb gehandeld uit pure frustratie"
Televisiemaker Chris Dusauchoit moet zich in oktober verantwoorden voor het belagen van de eigenaar van een naburig veeteeltbedrijf in Holsbeek. De twee liggen al jaren overhoop met elkaar omtrent de activiteiten van veeteler Theo Schrevens.
Lees verder

Zo dramatisch is coronasituatie in Frankrijk: "We worden gedwongen om te kiezen wie we redden"
De Franse autoriteiten lijken de derde golf maar niet onder controle te krijgen. Er liggen nu al meer coronapatiënten op intensieve zorg dan tijdens de tweede golf. Artsen staan stilaan weer voor hartverscheurende keuzes. Heel wat experts eisen een nieuwe algemene lockdown, inclusief sluiting van de scholen. De Franse president Emmanuel Macron richt zich vanavond om 20 uur in een toespraak tot de bevolking. De verwachting is dat de regering met harde maatregelen gaat komen.
Lees verder