Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 25 maart 2021

Nog maar pas open, maar kappers zijn niet tegen harde lockdown

Nog maar pas open, maar kappers zijn niet tegen harde lockdown

Ze zijn nog maar net weer open, maar de ­beroepsfederatie van Belgische kappers is niet tegen een 'korte maar harde lockdown' om de ­besmettingscijfers de kop in te drukken.

Lees verder

Even schrikken: Moussa Dembélé zakt bewusteloos in elkaar op training bij Atlético

Het was dinsdagavond even schrikken op training bij Atlético Madrid. De Franse aanvaller Moussa Dembélé zakte plots in elkaar en viel bewusteloos op de grond.

Lees verder

Leuvens plein dinsdagavond ontruimd na samentroeping jongeren

Het Ladeuzeplein in het centrum van Leuven werd dinsdagavond overspoeld door tientallen jongeren. De sfeer was los en er werd ook gedronken, zo tonen beelden op sociale media. De politie heeft tegen 23 uur iedereen opgeroepen het plein te verlaten.

Lees verder

Nieuwe ceo van Bpost mag Franstalig zijn

Als voor een Franstalige ceo wordt gekozen, verdwijnt wel automatisch een belangrijk stukje uit de moeizaam gelegde benoemingspuzzel.

Lees verder

Myanmarezen houden 'stille staking' en rouwen om dood 7-jarig meisje

Myanmarese betogers houden woensdag een zogenaamde stille staking terwijl ze rouwen voor een zevenjarig meisje dat in de handen van haar vader werd doodgeschoten. Intussen werd een hoorzitting voor voormalig leider Aung San Suu Kyi voor een tweede maal uitgesteld.

Lees verder

Bart De Wever permanent bewaakt uit vrees voor aanslag door drugsmaffia

Politie en justitie vrezen dat drugscriminelen een aanslag willen plegen op N-VA-voorzitter Bart De Wever. De Antwerpse burgemeester wordt sinds vorige week de klok rond beveiligd door de politie. 'Het regime is nog strenger dan de vorige keer, toen ik door extremisten werd bedreigd.'

Lees verder

De stijlgeheimen van Molly Irvine: 'Ik vond tweedehandswinkels leuk, tot vintage een hype werd'

De 22-jarige Molly Irvine heeft een Britse moeder en Zuid-Afrikaanse vader, groeide op in de buurt van Waterloo en woont sinds enkele jaren in Berlijn. Deze week brengt ze onder de artiestennaam Moli haar debuutalbum Préface uit.

Lees verder

Videovergadering op vrijdag voortaan verboden

Nog snel een Zoom-vergadering met collega's op vrijdag, vlak voor het weekend begint? Of om acht uur 's avonds met een klant, nadat de kinderen in bed gestopt zijn? De verleiding kan groot zijn, nu het coronavirus de ­traditionele muren tussen woon- en werkplaats heeft gesloopt.

Lees verder

HBO Max botst in Europa op contracten met … HBO

Streamingdienst HBO Max wil nog dit jaar massaal lanceren in Europa, maar stuit op deals die HBO eerder ­afsloot met andere spelers.

Lees verder

'29 miljoen AstraZeneca-vaccins liggen in Italiaanse fabriek klaar voor export naar VK'

Een voorraad van 29 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin ligt in Italië klaar om geëxporteerd te worden naar het Verenigd Koninkrijk. Dat bericht de Italiaanse krant La Stampa.

Lees verder

'Merkel heft paasrust op na storm van kritiek'

Duitse media berichten dat bondskanselier Angela Merkel na massale kritiek besloten heeft de 'paasrust' niet te laten doorgaan.

Lees verder

Overheidswebsite deelt vaccinatiedatum vroeger mee dan briefuitnodiging

Van zodra je ingeboekt bent bij een vaccinatiecentrum, kan je jouw uitnodiging al terugvinden op de overheidswebsite mijnburgerprofiel.be. 'Ondertussen gaat de opdracht voor de brief naar de drukker, en dan naar de post', zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees verder

Minister van Defensie wil sanctie voor Francken na tweet

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) vraagt om N-VA-Kamerlid Theo Francken uit de commissie voor de Opvolging van Buitenlandse Missies te zetten na een tweet.

Lees verder

Net voor Overlegcomité: man voert opmerkelijke actie voor heropstart cultuursector

Een man heeft woensdagmorgen op een opmerkelijke manier aandacht gevraagd voor de cultuursector. Net voor de start van het Overlegcomité ging hij voor het Egmontpaleis staan en hing er een bordje aan het hek met daarop 'Switch culture on'. Ondertussen deed hij een dansje en bood hij de aanwezige politie en voorbijgangers een warme drank aan.

Lees verder

Australisch dierenpark waarschuwt voor giftige tunnelwebspin in huizen

Alsof de overstromingen nog niet erg genoeg zijn, waarschuwen Australiërs nu voor giftige spinnen die de droogte van huizen opzoeken. Vooral de uiterst giftige tunnelwebspin boezemt angst in.

Lees verder

Overlegcomité: 'Scholen sluiten volgende week en niet-essentiële winkels openen enkel op afspraak'

Het Overlegcomité is vandaag vervroegd samengekomen omdat de coronacijfers blijven stijgen in het hele land. Om 13.20 uur geeft premier De Croo een persconferentie om de maatregelen toe te lichten. Allicht wordt er overgegaan tot verstrengingen.

Lees verder

Aalst kan weer Vooruit

Na een schisma van zeven jaar verzoenen de Aalsterse socialisten zich. 'We voelen dat we samen een front moeten vormen om terug Vooruit te gaan met Aalst', klinkt het.

Lees verder

Franse documentaire over seksisme gecensureerd om sportcommentator te beschermen

Met de documentaire 'Je ne suis pas une salope, je suis une journaliste' klagen verschillende Franse sportjournalistes seksisme in hun vak aan. De film brengt veel teweeg in Frankrijk, zeker toen bleek dat de zender die het uitzond cruciale scènes had weggeknipt om commentator Pierre Ménès te beschermen.

Lees verder

Overzicht | Dit heeft het Overlegcomité beslist

Alarmerende cijfers noopten het Overlegcomité om woensdag bijeen te komen, in plaats van vrijdag. Het besliste onder meer om de buitenbubbel terug te schroeven tot vier, niet-medische contactberoepen te sluiten en niet-essentieel winkelen enkel op afspraak toe te laten. De maatregelen gaan in op vrijdag 26 maart om middernacht, tenzij hieronder anders vermeld.

Lees verder

Weyts: 'Ikea open en school dicht: ik begrijp dat niet'

'De korte pijn' en de 'paaspauze' sparen het onderwijsveld niet. Vanaf maandag gaat het contactonderwijs in het lager en secundair onderwijs voor een week op de schop. 'Kinderen treffen om de winkels open te houden: ik begrijp dat niet', reageert Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).

Lees verder

Vlaanderen op Klimaatzaak: 'Rechtbank mag ons niet van politieke vrijheid beroven'

Vlaanderen voert een 'ambitieus, maar realistisch' klimaatbeleid, betoogden de advocaten van het gewest op het proces van de Klimaatzaak. 'We moeten een evenwicht vinden met sociale en economische pijlers.'

Lees verder

Grootste kunstwerk ter wereld geveild voor 52 miljoen, opbrengst gaat naar kinderen in armoede

Het grootste kunstwerk ter wereld werd maandag geveild in Dubai. De koper, Andre Abdoune, kocht het werk voor maar liefst 52 miljoen euro. Met het geld wil Sacha Jafri, de maker van het kunstwerk, kinderen die in armoede leven ondersteunen. De volledige opbrengst gaat naar goede doelen zoals Unicef en Dubai Cares. Bekijk het 1.800 vierkante meter grote schilderij in de video hierboven.

Lees verder

EU botst op stock van miljoenen vaccins AstraZeneca in Italië

Een voorraad van 29 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin ligt opgeslagen in Italië. Volgens de Italiaanse krant La Stampa, die het nieuws als eerste bracht, liggen ze klaar om geëxporteerd te worden naar het Verenigd Koninkrijk.

Lees verder

Oproep | Heeft u vragen over de nieuwe coronamaatregelen?

Het Overlegcomité besliste woensdag om opnieuw te verstrengen gedurende vier weken. Onder meer de kappers moeten opnieuw sluiten, winkelen zal op afspraak gebeuren en de schoolvakantie worden voor bijna alle leerlingen verlengd. Zijn de nieuwe maatregelen niet helemaal duidelijk? Stel uw vraag via onderstaand formulier.

Lees verder

De beeldspraak van het Overlegcomité: hoe onze politici ons telkens weer goed en slecht nieuws brengen

Sinds het aantreden van zijn regering, begin oktober, was het vandaag al de twaalfde keer dat Alexander De Croo (Open VLD) het volk toesprak na een vergadering van het Overlegcomité. Naast de zeer directe en letterlijke aankondiging van nieuwe maatregelen doen onze politici daarbij vaak gebruik op beeldtaal. In bovenstaande video zetten we enkele voorbeelden van de afgelopen maanden op een rij.

Lees verder

Waarom file op Suezkanaal grote gevolgen heeft

Een gigantisch containerschip blokkeert sinds gisteren het Suezkanaal, de slagader van een van de drukste maritieme handelsroutes ter wereld. Hoe kon dat gebeuren? Wat zijn de gevolgen? En hoe fragiel is het Suezkanaal?

Lees verder

Fifa zet voormalige toplui Blatter en Valcke 6 jaar en 8 maanden langer aan de kant

De onafhankelijke ethische commissie van de Wereldvoetbalbond Fifa heeft de bestaande schorsingen van ex-voorzitter Sepp Blatter en voormalig secretaris-generaal Jérôme Valcke met zes jaar en acht maanden verlengd vanwege meerdere inbreuken op de ethische code, zo maakte de Fifa woensdag bekend. Daarnaast kregen ze ook een geldboete van 900.000 euro.

Lees verder

Experten tevreden met nieuwe maatregelen: 'Paasvakantie is opportuniteit om de curves dieper te laten zakken'

Een 'paaspauze' van vier weken moet de stijgende cijfers opnieuw de andere richting uitsturen. De experts reageren tevreden op de beslissingen van het Overlegcomité. 'Bij de tweede golf, in oktober en november, zaten we aan 25.000 besmettingen per dag en zijn we ook op een maand tijd naar 2.500 dagelijkse besmettingen gegaan.'

Lees verder

Moncef Slaoui, die Amerikaanse vaccinatiecampagne leidde, is ontslagen wegens seksuele intimidatie

Moncef Slaoui is door het farmabedrijf GSK ontslagen bij filiaal Galvani Bioelectronics wegens seksuele intimidatie, zo berichten Amerikaanse media. De Marrokaanse Belg leidde voordien het Amerikaanse vaccinprogramma 'Warp Speed'.

Lees verder

Duitsland struikelt over 'foute beslissing' Paasrust

Een dag nadat Duitsland heeft beslist om het land rond Pasen onder een stolp te zetten, wordt de maatregel ongedaan gemaakt. 'Het idee was goed, maar we kregen het niet omgezet', zei Bondskanselier Angela Merkel.

Lees verder

FC Bergman en Jan Martens op Festival van Avignon

Met zeven voorstellingen is België goed vertegenwoordigd op het komende Festival van Avignon, dat na een jaar uitstel wegens corona deze zomer hopelijk opnieuw kan doorgaan.

Lees verder

Wapen van schutter Colorado kon nog maar net opnieuw verkocht worden

De 21-jarige man die ervan verdacht wordt afgelopen maandag tien mensen te hebben gedood bij een schietpartij in de Amerikaanse stad Boulder (Colorado), kocht zijn semiautomatisch wapen nog geen week voor de feiten. Dat meldt persagentschap AP. Tien dagen voor de schietpartij had een rechter de ban op de verkoop van zulke wapens in Boulder nog opgeheven.

Lees verder

Sam Bennet sprint naar zege in Brugge-De Panne

Sam Bennett heeft de Oxyclean Classic Brugge-De Panne gewonnen. In een massaspurt was hij sneller dan Jasper Philipsen en Pascal Ackermann. De vijfde zege van het seizoen voor de Ier en nummer elf voor Deceuninck-Quick-Step.

Lees verder

Strengere straffen voor bedrijven die telewerkregels niet naleven

Het Overlegcomité zal de regels op telewerk sterker controleren en de sancties voor bedrijven die ze niet naleven ook opdrijven. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) woensdag aangekondigd. De straffen kunnen gaan tot de sluiting van bedrijven die de regels aan hun laars lappen.

Lees verder

Dubbelslag voor Adam Yates: ritwinst in Ronde van Catalonië levert leiderstrui op

Na de korte tijdrit op dinsdag stond op woensdag de langste etappe van de 100ste editie van de 'Volta a Catalunya' op het menu. Met de finish bovenop de Vallter 2000 konden de echte klimmers zich vandaag onderscheiden. Adam Yates mocht na een lange achtervolging zegevieren, en pakt daarmee naast de ritwinst ook de leiderstrui af van Joao Almeida.

Lees verder

Gevaccineerde Amerikanen krijgen gratis donuts als beloning

Het Amerikaanse donutbedrijf Krispy Kreme pakt uit met een opvallende actie. Iedere Amerikaan die kan aantonen te zijn ingeënt met een vaccin tegen het coronavirus krijgt daarvoor een donut. Dat meldt The Independent.

Lees verder

Prachtige watervallen glijden van bekende Uluru

In de regio rond Uluru, de bekende rots in de Australische outback, viel de afgelopen weken heel wat meer neerslag dan gewoonlijk. Het regenwater stroomt langs de rode rotsformatie en vormt zo indrukwekkende watervallen. Het gebeurt niet vaak dat zoveel water van de rots stroomt en het lokt dan ook heel wat toeristen. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Gezondheidstoestand Navalny gaat achteruit, zeggen vertrouwelingen

De gezondheidstoestand van Kremlin-criticus Aleksej Navalny, die in een strafkamp gevangenzit, is er volgens vertrouwelingen merkbaar op achteruitgegaan.

Lees verder

Politie ontruimt Sint-Pietersplein in Gent: jongeren fuiven, gooien met glas en roepen homofobe slogans

De politie in Gent heeft woensdagavond opnieuw het Sint-Pietersplein ontruimd. Duizenden jongeren kwamen daar voor de tweede dag op rij samen. Aanvankelijk liep dat zoals het hoort, maar naarmate de avond vorderde gingen de afstandsregels en mondmaskers overboord. De politie stuurde iedereen om 19 uur naar huis, maar dat liep niet zonder slag of stoot.

Lees verder

Nederland start WK-campagne met nederlaag in Turkije

Burak Yilmaz en wedstrijden tegen Nederland: het blijft een geslaagde combinatie. In de vorige twee onderlinge duels scoorde de spits van Lille ook al twee keer, en woensdagavond deed hij er nog een hattrick bovenop. Na een knotsgekke wedstrijd verloor Nederland met 4-2, en zo moet het meteen achtervolgen in zijn poule.

Lees verder

Israël struikelt alweer over Netanyahu

De vierde stembusslag in twee jaar heeft Israël geen stap dichter bij politieke duidelijkheid gebracht. Premier Benjamin 'Bibi' Netanyahu blokkeert alles.

Lees verder

Blijven de musea open? Mogen we in de paasvakantie op hotel? En hoe groot is de buitenbubbel nu?

Na het Overlegcomité bleef u nog met een pak vragen zitten. Een antwoord op de meest gestelde vragen.

Lees verder

Noorse nationale voetbalploeg protesteert: 'Wat in Qatar gebeurt, klopt niet'

De Noorse voetballers hebben voorafgaand aan hun WK-kwalificatiewedstrijd in Gibraltar duidelijk protest laten horen tegen Qatar, het gastland van het toernooi in 2022. Alle spelers droegen bij het betreden van het veld een shirt met de tekst: 'Mensenrechten, op en buiten het veld'.

Lees verder

Rode Duivels na vroeg tegendoelpunt makkelijk voorbij Wales

Het was even schrikken toen de Welshmen al vroeg op voorsprong kwamen, maar al bij ging het vlot voor de Belgen in hun eerste WK-kwalificatiewedstrijd: 3-1.

Lees verder

Openhouden kleuterscholen ontploft in gezicht van Jambon

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vocht voor het openhouden van de kleuterscholen. Maar minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) moet nu toch oproepen om kleuters thuis te houden.

Lees verder

Het probleem van seksuele intimidatie is nog steeds erg groot

De Britse Sarah Everard werd vermoord terwijl ze naar huis wandelde. Bijna tien jaar na de ophefmakende documentaire 'Femme de la rue' blijven bij ons de verhalen komen van vrouwen die op straat worden lastiggevallen. Is er dan echt niets veranderd?

Lees verder

Man opgepakt die met meerdere vuurwapens Amerikaanse supermarkt binnenstapt

In de Amerikaanse stad Atlanta, in de staat Georgia, is een 22-jarige man opgepakt die met vuurwapens een supermarkt was binnengestapt. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN.

Lees verder

Noord-Korea vuurt 'ballistische raketten' af in Japanse Zee

Noord-Korea heeft opnieuw een 'ongeïdentificeerd projectiel' afgevuurd in zee, meldt het Zuid-Koreaanse leger donderdag. Volgens de Japanse premier Yoshihide Suga gaat het om twee ballistische raketten. Suga zegt dat Japan de raketlanceringen ten strengste veroordeelt.

Lees verder

Olympische Spelen Tokio: Fakkeltocht olympische vlam van start in Fukushima

De fakkeltocht van de olympische vlam door Japan is donderdag gestart in Fukushima (noordoosten). Dat gebeurde wegens de coronapandemie met een miniem publiek.

Lees verder

Overstromingen in Australische staat New South Wales: 20.000 geëvacueerden nog vast

In de Australische staat New South Wales kunnen donderdag ongeveer 20.000 mensen nog steeds niet naar huis, na hun evacuatie wegens overstromingen.

Lees verder

Virginia eerste staat in zuiden van VS die doodstraf afschaft

Virginia heeft woensdag de doodstraf afgeschaft, een symbolische beslissing voor de staat die het recordaantal executies (1.391) uitgevoerd heeft uit de Amerikaanse geschiedenis. Virginia wordt daarmee de eerste zuidelijke Amerikaanse staat die de doodstraf afschaft.

Lees verder

Zo zagen de Romeinen uit Tongeren er echt uit

Belgische specialisten zijn erin geslaagd om aan de hand van DNA-onderzoek het gezicht van een meisje, een jongen en een volwassen man die in de ­Romeinse tijd in Tongeren leefden te reconstrueren. Vanaf 1 mei zullen de gezichten te zien zijn in het Gallo-Romeins Museum.

Lees verder

Cijfers blijven voorlopig in stijgende lijn

Alle coronacijfers stijgen verder. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Verdacht object in residentie Britse koningin

Na de vondst van een 'verdacht object' in de officiële residentie van de Britse koningin Elizabeth (94) in Schotland heeft de politie een man opgepakt.

Lees verder

H&M bijt in het stof in China na kritiek op dwangarbeid

China heeft vergeldingsmaatregelen genomen tegen de Zweedse modeketen H&M, nadat die vorig jaar had beslist om niet langer katoen uit de provincie Xinjiang te gebruiken. Daar zouden volgens onderzoeksrapporten Oeigoeren gedwongen tewerkgesteld worden.

Lees verder

Donderdag begint zwaarbewolkt, later meer opklaringen

Donderdag is het eerst zwaarbewolkt met hier en daar wat regen bij tussenpozen. In de loop van de namiddag krijgen we meer en meer opklaringen in het westen, terwijl er zich in de oostelijke landshelft buien ontwikkelen.

Lees verder