Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 24 maart 2021

LIVE. Hongkong en Macau schorten vaccinatie met Pfizer-vaccin tijdelijk op na verpakkingsprobleem

HLN
LIVE. Hongkong en Macau schorten vaccinatie met Pfizer-vaccin tijdelijk op na verpakkingsprobleem
Het Overlegcomité zoekt vandaag vanaf 9 uur naar een manier om de onverwacht snel stijgende coronacijfers een halt toe te roepen. Verschillende experts schoven de voorbije dagen al een stevige, maar korte lockdown naar voren. We zitten intussen alweer aan een gemiddelde van meer dan 4.000 besmettingen per dag en er liggen zeker 588 patiënten op de afdelingen intensieve zorgen in de ziekenhuizen. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in ons liveblog.
Lees verder

Douane moet havenbedrijven 19 miljoen euro terugbetalen voor spooktoezicht
De Belgische staat moet bijna 19 miljoen euro betalen aan meer dan 40 rederijen en andere Antwerpse havenbedrijven. Dat schrijft De Tijd vandaag. De douane heeft hen in de Antwerpse haven jarenlang kosten aangerekend voor 'overwerk', toezicht dat vaak niet plaatsvond.
Lees verder

Naar een lockdown van vier weken? Dit ligt op tafel van het Overlegcomité
Een extra week paasvakantie, winkels en kappers dicht en weer een kleinere buitenbubbel: zowat alles ligt vandaag op tafel van het Overlegcomité. Coronacommissaris Pedro Facon stelt een lockdown van vier weken voor, die vrijdag ingaat. Maar niet iedereen gelooft daarin.
Lees verder

Vlamingen in het buitenland aan het woord: "Iedereen kust en knuffelt, bubbels bestaan hier niet"
Een korte maar harde lockdown, waar Duitsland voor opteert, hangt ook ons boven het hoofd. Maar hoe is het gesteld in de rest van Europa? De cijfers, de maatregelen, de vaccinatiecampagne: doen ze het beter of slechter dan wij, en hoe pakken ze het aan? Vlamingen in het buitenland vertellen hoe het er bij hen aan toegaat en hoe ze naar de situatie in ons land kijken.
Lees verder

ONZE OPINIE. Lockdown? Het is maar hoe je het bekijkt. Dit is al een leven in lockdown
Het L-woord valt weer. Lockdown. Kort en krachtig, bepleiten een pak deskundigen. Het is maar hoe je het bekijkt. Dit is al een leven in lockdown. Geen cultuur. Geen horeca. Geen pretparken. Geen fysieke lessen voor studenten. Geen reizen. Eén contact in je huis. Maar in vergelijking met bijvoorbeeld Ierland, dat al maanden in een zeer strikt carcan leeft, leefden we hier in relatieve 'vrijheid blijheid'.
Lees verder

Rik Van Cauwelaert schrijft memoires van eregouverneur Verplaetse, architect van het Belgische herstel: "Fons zou zich vandaag grote zorgen maken"
Devalueren? Investeren? Panikeren? In deze bange dagen zouden wij - simpele zielen - graag ons licht opsteken bij eregouverneur Fons Verplaetse, architect van het herstelbeleid dat ons land in de jaren tachtig en negentig uit de diepe s*** haalde. Maar ook daar stak corona een stokje voor. Rik Van Cauwelaert (71) schreef gelukkig de biografie van de 'laatste gouverneur'. Verplichte lectuur voor de Wetstraat!
Lees verder

VUB geeft onderzoeken extra injectie van 2,6 miljoen euro
De Vrije Universiteit Brussel heeft besloten om 2,6 miljoen euro extra vrij te maken voor het voeren van onderzoek. Het bedrag moet de negatieve effecten van de corona-maatregelen compenseren. Daarnaast zorgde corona ook voor de introductie van online onderwijs en nieuwe privacyregels, ook daarvoor is de investering bedoeld.
Lees verder

Het wordt ijsjesweer, en deze vier verkopers zijn er helemaal klaar voor
Het kwik klimt naar ijsjesweer dit weekend. Komende zonnige zondag zou voor velen weleens het eerste bolletje van het jaar kunnen betekenen. Een zoet hoogtepunt in deze kille tijden. IJssalons treffen alvast hun voorbereidingen: vanille wordt uit stokjes geschraapt, room wordt tot ijs gedraaid en verkopers leggen hun lekkerste smaken in de koeltoog. Deze vier zijn er alvast méér dan klaar voor.
Lees verder

COLUMN. Hoezo, Parijs-Roubaix zou niet doorgaan? Zo los je dat op
Onze ex-editorialist Jan Segers schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Ludivine Dedonder, minister van Defensie.
Lees verder

Een paar kliks, en uw volledige spaarboekje is leeggehaald: internetoplichters maakten vorig jaar 34 miljoen euro buit met phishing
Internetfraudeurs hebben vorig jaar 34 miljoen euro buitgemaakt bij goedgelovige Belgen, door hen te laten klikken op een link die leidt naar een frauduleuze website. 'Phishing' heet het fenomeen, en in het coronajaar 2020 kende dat wereldwijd een enorme stijging. In ons land noteerde Febelfin, de koepelorganisatie van de Belgische bankensector, vorig jaar zo'n 67.000 frauduleuze transacties – dat zijn er liefst tweehonderd keer meer dan vijf jaar geleden.
Lees verder

"Cristiano Ronaldo verlaat Juventus áls Real Madrid hem opbelt"
Keert Cristiano Ronaldo (36) terug naar Real Madrid? Volgens de Spaanse krant Marca is de Portugees bereid om Juventus te verlaten, áls hij wordt opgebeld door 'de Koninklijke'. De geruchtenmolen draait weer op volle toeren.
Lees verder

Zij voelen de bui nu al hangen: "We hebben nog niet eens alle coronacoupes aangepakt"
De sluiting van winkels en contactberoepen ligt vandaag weer op tafel bij het vervroegd bijeengeroepen Overlegcomité. Deze drie ondernemers voelen de bui al hangen. "We doen al een jaar moeite om alles veilig te laten verlopen en waren al twee keer dicht. Betekent dit dan dat al die weken sluiting voor niets zijn geweest?
Lees verder

Marca: "Cristiano Ronaldo verlaat Juventus áls Real Madrid hem opbelt"
Keert Cristiano Ronaldo (36) terug naar Real Madrid? Volgens de Spaanse krant Marca is de Portugees bereid om Juventus te verlaten, áls hij wordt opgebeld door 'de Koninklijke'. De geruchtenmolen draait weer op volle toeren.
Lees verder

Jasper Philipsen wil vandaag voor de eerste keer uitpakken als renner van Alpecin-Fenix: "Ben teleurgesteld over mijn uitslagen"
Hoe belangrijk Brugge-De Panne voor hem is? Jasper Philipsen (23) denkt een keer goed na en besluit dan om zijn woorden niét te wikken of te wegen. "Het wordt tijd dat ik mijn nieuwe ploeg laat zien wat ik kan."
Lees verder

Plopsaland schrapt plan voor attractie rond TikTok-sterren Céline en Michiel: "Er was een stammenoorlog ontstaan"
Er komt in Plopsaland dan toch geen zweefmolen rond de populaire TikTokkers Céline en Michiel. Het pretpark zet het plan 'on hold' nadat een petitie tegen de attractie 86.000 keer ondertekend werd. "We zijn geschrokken van de haatmails en van de toon die sommige jongeren en kinderen hanteren", zegt CEO Steve Van den Kerkhof. "Er was een stammenoorlog ontstaan", aldus professor Heidi Vandebosch, expert cyberpesten.
Lees verder

Exclusieve beelden: 'Flikken BXL' toont arrestatie van Hongaars parlementslid na seksfeestje
Productiehuis Bargoens heeft in december vorig jaar de politietussenkomst gefilmd na het seksfeestje dat het Hongaarse Europarlementslid József Szájer zijn politieke carrière kostte. De exclusieve beelden zijn morgen te zien in 'Flikken BXL', maar wij geven ze nu al.
Lees verder

Johan Walem wil met Anderlecht-vrouwen de Europese top bestormen: "Dit is echt geen stap terug in mijn carrière"
Johan Walem (49) wil met de Anderlecht-vrouwen doen wat hem in het mannenvoetbal misschien nooit gelukt was: de Europese top bestormen. De uitdaging beperkt zich niet tot de A-ploeg. Walem wordt ook technisch directeur en moet een toekomstvisie uitschrijven.
Lees verder

Psychologen: "Verhoog het risicobewustzijn en wijs op voordelen op lange termijn"
Om het aantal besmettingen terug te dringen moet de bevolking zich opnieuw bewust worden van het risico dat het coronavirus - en zeker de Britse variant - met zich meebrengt. Dat zeggen psychologen in een laatste rapport voor het overlegcomité van woensdag. De experten pleiten voor strengere maatregelen, maar benadrukken de noodzaak om de voordelen op lange termijn te benadrukken.
Lees verder

Andy Peelman praat voor het eerst over zijn jeugd zonder vader: "Dag dat 'die mens' sterft, ga ik geen traan laten"
Vlaanderen kent hem als de vrolijke inspecteur Koen uit 'De Buurtpolitie'. Het was dus even schrikken toen Andy Peelman (37) gisteren in het VTM-programma 'Later als ik groot ben' met tranen in de ogen getuigde over de strijd die zijn mama moest leveren toen haar man, zanger Wim Ravell, haar met de kinderen liet zitten. "Het klinkt cru, maar de dag dat 'die mens' sterft, ga ik geen traan voor hem laten."
Lees verder

OVERZICHT. Aantal besmettingen opnieuw met 40 procent de hoogte in, hospitalisaties met 28 procent
Alle coronacijfers in ons land kleuren opnieuw rood. Het aantal nieuwe besmettingen stijgt met 40 procent, het aantal hospitalisaties met 28 procent en het aantal sterfgevallen door het virus met 3,5 procent. Dat blijkt vanmorgen uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder