Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 8 maart 2021

KOERS KORT. Amstel Gold Race gaat door op zondag 18 april - Alpecin-Fenix met Van der Poel en Merlier naar Tirreno-Ad...

HLN
KOERS KORT. Amstel Gold Race gaat door op zondag 18 april - Alpecin-Fenix met Van der Poel en Merlier naar Tirreno-Adriatico
De Nederlandse wielerklassieker Amstel Gold Race kan op zondag 18 april doorgaan. Er zal worden gekoerst op een afgesloten circuit van zeventien km. Dat maakte de organisatie maandag bekend. Vorig jaar werd de Amstel Gold Race nog afgelast vanwege de coronacrisis, maar over ruim een maand komt er dus wel een 55e editie.
Lees verder

Gezondheidsdiensten VS: "Gevaccineerde personen mogen binnen afspreken zonder mondmaskers"
Volledig ingeënte personen mogen twee weken na de tweede prik binnen onderling afspreken zonder mondmaskers. Dat staat in de nieuwe richtlijnen die het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC) maandag heeft bekendgemaakt. Op het openbaar vervoer en als ze in contact komen met niet-gevaccineerde personen moeten ze wel een mondmasker blijven dragen en de afstandsregels respecteren.
Lees verder

Tine Embrechts over 'Assisen online 3': "Blij met de kans om nog eens te kunnen spelen, ook al nam ik de scènes alleen op"
De opdracht luidt: de moed erin houden. Ook voor Tine Embrechts (45) en haar partner Guga Baúl (34) blijft het op werkgebied immers windstil. Tine kan je eind deze maand wel aan het werk zien in de derde editie van 'Assisen Online' en voorts probeert ze op een creatieve manier structuur te geven aan haar leven. "Daar heb ik nood aan", zegt de actrice, die veel geleerd heeft uit het afgelopen jaar. "Ik wil nooit meer in de ratrace belanden van voor de eerste lockdown."
Lees verder

Honden speuren corona in 95% van de gevallen op: "Resultaten zijn verbluffend goed"
De UGent-onderzoekers die zes speurhonden afgericht hebben om het coronavirus op te sporen zijn onder de indruk van de resultaten. De dieren halen een accuraatheid van 95 procent, het aantal vals positieve gevallen is zeer minimaal. De honden vinden ook de nieuwe varianten van het coronavirus en laten zich niet misleiden na een vaccinatie. Het is wel belangrijk dat ze per twee ingezet worden.
Lees verder

Negen ex-topsporters zetelen in nieuwe atletencommissie Gymfed
Negen ex-topsporters maken vanaf heden deel uit van de atletencommissie van de Vlaamse gymnastiekfederatie, Gymfed. Het gaat om Lore Vanden Berghe en Yana Vastavel (acro), Julie Zels (ritmiek), Velika De Jaeger (rope skipping), Luka Van den Keybus (toestelturnen jongens), Senna Deriks en Cindy Vandenhole (toestelturnen meisjes), Tachina Peeters (tumbling) en Simon Debacker (trampoline).
Lees verder

Elke dag worden 2 honden in beslag genomen. "Ze zijn blind, verlamd of graatmager. Hoe krijgen mensen dat toch over hun hart?"
Rik is blind. Zijn zus Mirette kan niet meer op haar achterpoten staan. Ishka is graatmager. Ze zitten alledrie in het asiel in Tienen, alle drie zijn het honden die in beslag genomen zijn. Ze zijn geen uitzondering, helaas: in 2020 heeft de Dienst Dierenwelzijn 4.109 dieren opgehaald bij hun eigenaar. "En met alle 'coronahonden' verwachten we er nog een pak", klinkt het in Dierenasiel Tienen. En daar vallen nu al schrijnende verhalen te horen.
Lees verder

Start van George Floyd-proces meteen uitgesteld
De start van het proces tegen Derek Chauvin, de agent die vorig jaar George Floyd doodde tijdens een arrestatie, is zeker tot morgen uitgesteld. Normaal gezien had vandaag de selectie van de jury moeten plaatsvinden.
Lees verder

Onweerstaanbaar schattig: David (24) kweekt minivarkentjes en heeft er net een nieuw nest bij
Zin in een overload aan cuteness? Maak dan kennis met de pasgeboren minivarkentjes van David Devrieze (24). De beestjes worden slechts 30 à 40 centimeter groot en zijn zeker zo aanhankelijk en intelligent als een hond of kat. Bovendien: je kan ze volgens David perfect in huis laten rondlopen. "De interesse is dan ook heel groot. Van het huidige nest zijn alle varkentjes al gereserveerd."
Lees verder

Duchennepatiënt Matthias Velghe stilletjes gestorven: "Het is een troost dat hij elke druppel uit het leven geperst heeft"
Matthias Velghe (32), zowat de bekendste duchennepatiënt van West-en Oost-Vlaanderen, is maandagnamiddag thuis in Machelen overleden. Ondanks zijn beperking en zijn terminale ziekte haalde Matthias alles wat hij kon uit het leven. Meermaals in zijn jonge leven haalde hij de kranten. "We wisten dat de dag zou komen. Maar nu die dag aangebroken, is het moeilijk te vatten dat hij er niet meer is", zegt zus Irina.
Lees verder

Europees Parlement stemt over opheffing immuniteit Puigdemont en twee medestanders
Het Europees Parlement stemt maandagavond over de opheffing van de immuniteit van de vroegere Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en twee medestanders. Spanje vraagt hun aanhouding voor hun betrokkenheid bij het onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Het officiële resultaat van de stemming wordt dinsdagochtend bekendgemaakt.
Lees verder

Kijk om 18u40 live wie doorstoot naar finale Belgian League
Kan ION SQUAD de code van KV Mechelen Esports kraken? Dat is de vraag bij de start van de play-offs in de Belgische League of Legends-competitie. Wie van de twee deze 'juggernautmatch' wint, stroomt door naar de finale. De uitzending start om 18u40.
Lees verder

Online dating helemaal niet zo vanzelfsprekend voor homo's: "Zet mij op een podium en ik dans, desnoods voor 4.000 man. Maar daten? Dat durf ik niet meer. Ik vertrouw niemand"
De een doet het wel nog, maar heeft een waslijst aan voorzorgsmaatregelen. De ander doet het niet meer, omdat hij al vaker slachtoffer werd van gaybashing. Zo vanzelfsprekend online dating meestal is voor hetero's, zo omzichtig homoseksuelen ermee omspringen. Noodgedwongen, zo getuigen deze twee mannen.
Lees verder

IOC erkent verkiezing van zoon Lukashenko aan top van Wit-Russisch comité niet
Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) behoudt de sancties tegen het olympisch comité van Wit-Rusland. De verkiezing vorige maand van de zoon van de omstreden Wit-Russische president Alexander Lukashenko tot nieuwe voorzitter valt bij het IOC niet in goede aarde.
Lees verder

Franse scholiere loog over les van onthoofde Samuel Paty
Een Franse scholiere geeft toe te hebben gelogen over Samuel Paty en de les die leidde tot zijn dood. De docent maatschappijleer werd vorig jaar onthoofd omdat hij zijn leerlingen spotprenten van de islamitische profeet Mohammed had laten zien.
Lees verder

Zwalpende cafébaas moet auto laten staan, wacht even en rijdt dan toch weer weg… in de armen van de politie
Een 55-jarige cafébaas uit Roeselare mag 2,5 maanden niet rijden omdat hij twee keer in een dik half uur betrapt werd op rijden onder invloed. Een politiepatrouille moest uitwijken om een botsing te vermijden. V. zal ook een jaar lang met een alcoholslot in zijn wagen moeten rondrijden.
Lees verder

Daphné (25) werd stiekem gefilmd en later aangerand door haar stiefvader: "Onbegrijpelijk dat mama nog bij hem is"
"Op een dag heb ik u." Die woorden achtervolgen Daphné nu al meer dan vier jaar. Toen ze 21 was, werd ze aangerand door haar stiefvader, die bij haar in bed was gekropen. Haar moeder, die thuis was, kon het niet horen omdat de muziek te luid stond. Daphné kon zich loswrikken, waarna de Gentenaar haar bedreigde. "Ik heb de hele nacht liggen huilen." Maandag werd de stiefvader veroordeeld tot een celstraf van 20 maanden.
Lees verder

Dani Pérez, het koopje van 210.000 euro dat zich nú al toont bij Club: "Hij heeft zich enorm snel aangepast"
Omdat Club NXT een balvaste, doelgerichte spits zocht, kwam híj in beeld. Maak kennis met Daniel 'Dani' Alejandro Pérez Córdova (19), een jonge wolf uit Venezuela die destijds als doelman begon, maar na een doelpunt van aan de middenlijn spits werd.
Lees verder

Belgian Cycling schrapt alle jeugd- en amateurwedstrijden tot einde paasvakantie
Belgian Cycling reageert tevreden op de beslissing van het Overlegcomité waardoor er in grotere groepen in de buitenlucht kan worden gefietst. Tegelijk besliste de organisatie alle jeugd en niet-professionele wielerwedstrijden stil te leggen tot het einde van de paasvakantie (18 april). Sportcompetities kunnen immers pas ten vroegste vanaf begin mei.
Lees verder

Extra zon zorgt voor negatieve stroomprijzen
De onverwachte zonnestralen tijdens de middag hebben gedurende enkele uren voor negatieve stroomprijzen gezorgd. Het is een fenomeen dat we meer en meer zullen meemaken, klinkt het.
Lees verder

Oprah verduidelijkt: "Queen Elizabeth en prins Philip waren niet diegenen die zich zorgen maakten om huidskleur van Archie"
Koningin Elizabeth (94) en haar man prins Philip (99) waren niet degenen die zich zorgen maakten over de huidskleur van baby Archie (1). Dat heeft Oprah Winfrey (67) verduidelijkt in de talkshow 'CBS This Morning'. Daarmee reageert ze op de onthulling die Meghan Markle zondagavond gedaan heeft tijdens een interview met haar.
Lees verder