Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 4 maart 2021

Japanse miljardair biedt acht zitjes aan voor reis rond de maan

Japanse miljardair biedt acht zitjes aan voor reis rond de maan

De Japanse miljardair Yusaku Maezawa gaat acht tickets aanbieden aan mensen die hem willen vergezellen op een toeristische ruimtereis rond de maan. De reis zou in 2023 moeten plaatsvinden met het ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Lees verder

Club Brugge kondigt intentie tot beursgang aan: 'Logische volgende stap in onze groeistrategie'

Club Brugge heeft woensdag zijn intentie aangekondigd tot de lancering van een beursintroductie met toelating tot de verhandeling van zijn gewone aandelen op de gereglementeerde markt van Euronext Brussel.

Lees verder

Explosie bij Nederlands testcentrum, politie spreekt van gerichte actie

Bij een teststraat van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) in het Nederlandse Bovenkarspel is vanochtend om 7 uur een explosief afgegaan. Er zijn geen gewonden gevallen.

Lees verder

Dolly Parton zingt 'Vaccine, vaccine' bij inenting met Moderna-vaccin

Het Amerikaanse country-icoon Dolly Parton heeft haar grootste hit 'Jolene' in een nieuw kleedje gestoken. Ter gelegenheid van haar inenting met het Moderna-vaccin, waarin ze overigens zelf 1 miljoen dollar heeft geïnvesteerd, zong ze 'vaccine, vaccine, vaccine'.

Lees verder

Sexting wordt verplichte leerstof: 'Pleiten er zelfs voor in laatste jaren basisonderwijs'

Is naaktfoto's doorsturen oké of niet? Vanaf volgend schooljaar krijgen alle leerlingen van het derde en vierde middelbaar die vraag voor de voeten geworpen. Sexting is voortaan verplichte leerstof. Expertisecentrum Sensoa ontwikkelde lessenpakketten. 'We pleiten er zelfs voor om al in de laatste jaren van de basisschool met kinderen over sexting te praten.'

Lees verder

Drone toont hoe krijtcirkels meteen hun nut hebben in Gent

Vorige woensdag moest de politie nog tussenbeide komen op het Gentse Sint-Pietersplein, nadat zo'n 1.000 jongeren er zich verzameld hadden en het op een feesten hadden gezet. Om die taferelen tegen te gaan, zijn nu krijtcirkels aangebracht op het plein om mensen in groepen van vier veilig samen te laten komen. Op bovenstaande dronebeelden is te zien dat de cirkels meteen gretig gebruikt werden.

Lees verder

Personeelslid klapt uit de biecht over 'onaanvaardbaar' pestgedrag van Meghan Markle

Een paar dagen voor het nu al spraakmakende interview dat Harry en Meghan zullen geven aan Oprah Winfrey gooit het voormalig personeel van het koppel uit Kensington Palace de knuppel in het hoenderhok. Volgens bronnen in 'The Times' zou Markle bijna een klacht wegens pesten aan haar been hebben gehad.

Lees verder

'Een kledingstuk heeft geen betekenis als het niet gedragen wordt door de juiste persoon'

De zomercollectie van Tim Van Steenbergen ligt net in de winkel en de ontwerper is bezig met de voorbereidingen van de scenografie en kostuums voor Les Démons, een stuk dat in september normaal gezien in première gaat in de Comédie-Française in Parijs. Dit zijn zijn stijlgeheimen.

Lees verder

Opnieuw negen betogers gedood in Myanmar, paus roept op tot vrijlating politieke gevangenen

De manifestaties tegen de militaire staatsgreep in Myanmar hebben woensdag aan zeker negen betogers het leven gekost, melden lokale media. Volgens de VN vielen zondag ook al achttien doden bij protesten. Paus Franciscus vraagt om politieke gevangenen vrij te laten.

Lees verder

Sloveense premier stuurt Verhofstadt terug naar 'koloniaal' België: 'Slovenië is niet Congo'

De Sloveense premier Janez Jansa heeft in een discussie op Twitter uitgehaald naar Europarlementslid Guy Verhofstadt. Hij wees er Verhofstadt op dat hij 'niet langer het hoofd is van een koloniale macht'. Jansa ligt al langer onder vuur omdat hij de persvrijheid met de voeten treedt.

Lees verder

Fidesz verlaat EVP-fractie

De EVP-fractie in het Europees Parlement keurde een aanpassing van de interne procedures goed waardoor het mogelijk wordt de Fidesz-leden te schorsen. De elf leden van de Hongaarse regeringspartij verlaten de fractie.

Lees verder

Neem een kijkje in de prestigieuze school van prinses Alexia en prinses Elisabeth

De Nederlandse prinses Alexia, de Spaanse prinses Leonor, prinses Elisabeth van België en koning Willem-Alexander, allemaal liepen of lopen ze school in het prestigieuze internaat United World College of the Atlantic in Wales. Het kasteel in een groene omgeving met uitzicht op zee spreekt tot de verbeelding. Neem een kijkje in het internaat in bovenstaande video.

Lees verder

Duitse inlichtingendienst beschouwt AfD als verdachte organisatie

De binnenlandse inlichtingendienst van Duitsland heeft de rechts-populistische oppositiepartij AfD ingeschaald als mogelijk extremistisch. De hele partij wordt als verdacht beschouwd en kan voortaan door de inlichtingendienst in de gaten worden gehouden. Dat heeft het blad 'Der Spiegel' woensdag gemeld en de informatie is ook bevestigd aan andere media.

Lees verder

Politieke druk groeit om 'ingewikkelde' vaccinatiestrategie overboord te gooien

'Stap af van de risicogroepen en begin gewoon bij de oudste.' De Brusselse minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) maar ook de Vlaamse en Franstalige liberalen dringen aan op een drastische omslag in de vaccinatiestrategie. Het is nog onduidelijk hoe zwaar ze straks de forcing willen voeren.

Lees verder

Studio 100 kondigt spektakel-musical over Red Star Line aan

Studio 100 heeft de opvolger van spektakel-musical 40-45 aangekondigd: Red Star Line. Daarmee kiest het productiehuis opnieuw voor een historisch verhaal.

Lees verder

Opschorting van straf voor fietser die 5-jarig meisje ten val bracht in Hoge Venen

De fietser die op Kerstmis in de Hoge Venen een 5-jarig meisje deed vallen met een kniebeweging, krijgt opschorting van straf. Dat heeft de rechtbank van Verviers beslist.

Lees verder

Doet transfer Lukaku Inter de das om? 'Al één betaling aan Manchester United gemist'

Romelu Lukaku is meer dan ooit de man bij Inter, maar in Italië rijst de vraag of de leider van de Serie A het transferbedrag van de Rode Duivel wel kan betalen. Dat waren de Milanezen van plan in termijn te betalen aan zijn vorige eigenaar Manchester United, maar de Italiaanse krant 'Corriere dello Sport' claimt nu dat ze een betaling gemist hebben. Daardoor zou Inter de resterende vijftig miljoen euro per direct moeten ophoesten.

Lees verder

Belgian Cats zijn reekshoofd bij loting en spelen groepsduels in Straatsburg

De Belgische nationale basketvrouwen zijn bij de loting voor de groepsfase op het EK (17-27 juni) reekshoofd. Dat heeft organisator Fiba woensdag bevestigd. De Belgian Cats spelen hun groepsduels in Straatsburg.

Lees verder

Wouter Beke bevestigt versnelling in vaccinaties: 'Uitnodigingen voor 85-plussers gaan nu al de deur uit'

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laat op VTM Nieuws verstaan dat de vaccinatie-uitnodigingen voor de 85-plussers nu al de deur uitgaan. Het gaat om de mensen die niet in een woonzorgcentrum wonen. Meer dan 32.000 personen extra moeten zo hun prik krijgen volgende week. Een rechtstreeks gevolg van het nieuwste advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR), dat het vaccin van AstraZeneca ook geschikt is voor 55-plussers.

Lees verder

Verlaten woonblok verandert in akelige ijsgrot

In het noorden van Rusland is een verlaten appartementsgebouw vanbinnen en vanbuiten bedekt met een dikke laag ijs. Niemand leeft er nog, maar door sommige woningen lopen nog lekke waterleidingen waardoor de boel stilaan in een ijsgrot verandert. Bekijk de beelden in bovenstaande video.

Lees verder

Ook in ons land paarden besmet met rhinopneumonievirus

Het dodelijke rhinopneumonievirus voor paarden is nu ook in ons land vastgesteld. Naast vier besmettingen in West-Vlaanderen is er ook één geval van EHV1 in Limburg gemeld.

Lees verder

Franse ministerraad beslist extreemrechtse beweging Génération Identitaire op te heffen

De Franse ministerraad heeft woensdag beslist de extreemrechtse beweging Génération Identitaire te laten ontbinden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin aangekondigd op Twitter.

Lees verder

David Goffin vlot voorbij Struff naar tweede ronde in Rotterdam

David Goffin (ATP 14) heeft zich woensdag vlot geplaatst voor de tweede ronde (achtste finales) van het ATP-toernooi in het Nederlandse Rotterdam (hard/980.580 euro).

Lees verder

Kunnen ouderen thuis gevaccineerd worden?

65-plussers kunnen sneller dan verwacht aftellen naar hun eerste prik, maar wat met mensen die minder mobiel zijn? Moeten zij zelf naar een vaccinatiecentrum, of kunnen ze thuis ingeënt worden?

Lees verder

Ondanks slabakkende cijfers staat grotere buitenbubbel weer hoog op de agenda

De opnames in de ziekenhuizen en op intensieve zorg blijven stijgen, maar toch staan kleine versoepelingen weer hoog op de politieke agenda. De uitbreiding van de buitenbubbel blijft de grootste kanshebber.

Lees verder

Spectaculaire resultaten bij KV Oostende met honden die covid-19 opsporen: 'Ook haalbare methode voor fans'

Voetbalclub KV Oostende werkte samen met K9 Detection om het opsporen van covid-19 door speurhonden op punt te stellen. De resultaten van de proefperiode waren spectaculair: een besmet persoon wordt veel sneller aangewezen dan met een klassiek PCR-test. Het is echter afwachten of de methode straks ook effectief ingezet wordt.

Lees verder

Mick Jagger brengt poëtische ode aan 150 jaar Royal Albert Hall

Ter ere van het 150-jarige bestaan van de Royal Albert Hall heeft de iconische concertzaal een korte video gelanceerd waarin prachtige archiefbeelden van onder andere Jimi Hendrix, Diana Ross, Luciano Pavarotti, Adele, maar ook Winston Churchill en Albert Einstein te zien zijn. Mick Jagger draagt tegelijkertijd het gedicht 'For friends only' van W.H. Auden voor. Bekijk de ode in bovenstaande video.

Lees verder

Amazon past app-logo aan na verwarring met Hitler-snor

Webwinkel Amazon heeft het logo voor zijn smartphone-app aangepast. Volgens sommige gebruikers leek het symbooltje op de snor van Adolf Hitler.

Lees verder

Zussen van Spaanse koning laten zich stiekem vaccineren in Abu Dhabi

De zussen van de Spaanse koning Felipe hebben zich afgelopen maand laten vaccineren tegen covid-19 in Abu Dhabi. Dat heeft de online krant El Confidencial vandaag bericht. Het nieuws veroorzaakt ophef in Spanje.

Lees verder

Beke: 'Begrijp niet dat Maron enkel volgens leeftijd wil vaccineren'

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) begrijpt niet dat zijn Brusselse collega Alain Maron (Ecolo) de voorrang in de vaccinatie voor personen met onderliggende aandoeningen wil laten vallen. Dat zei hij in het Vlaams Parlement.

Lees verder

Droogte legt historische nederzetting in rivierbedding bloot

In het oosten van China heeft een drone beelden kunnen maken van de fundamenten van een historische nederzetting. De restanten van het oude dorp liggen normaal onder water, maar kwamen nu bloot te liggen nadat een waterreservoir volledig is opgedroogd.

Lees verder

Zweedse agenten ontdekken schilderijen van Picasso en Warhol bij inval

De Zweedse politie heeft bij een inval schilderijen aangetroffen van Picasso, Andy Warhol en Chagall. Dat gebeurde in een onderzoek naar een vermeende drugsdealer. Ook auto's, horloges en sieraden werden in beslag genomen.

Lees verder

Politie waarschuwt voor 'plan van militie om Capitool binnen te dringen' op 4 maart

De politie rond het Capitool verhoogt de beveiliging nadat het lucht heeft gekregen van mogelijke plannen om het overheidsgebouw binnen te dringen op 4 maart.

Lees verder

Nafi Thiam begint aan eerste kampioenschap in bijna 2 jaar: 'Ik wil het risico nemen om op mijn bek te gaan'

Olympisch kampioene zevenkamp Nafi Thiam is terug na haar coronabesmetting. En dus staat ze op het EK zaalatletiek in Torun. Haar eerste internationale kampioenschap sinds het WK in Doha 2019, haar eerste vijfkamp sinds vier jaar. 'Ik ben wel een beetje zenuwachtig. Ik ben goed maar zit niet supervorm. Al was ik niet naar hier gekomen als ik niets kon doen.'

Lees verder

Spelers en staf Moeskroen nog niet betaald, club moet in actie schieten voor licentie

Moeskroen zit in de hoek waar de klappen vallen. De club is verwikkeld in een pittige degradatiestrijd en daar is nu een financieel euvel bijgekomen.

Lees verder

Indiaas coronavaccin haalt 81 procent effectiviteit

Het vaccin van het Indiase farmabedrijf Bharat Biotech haalt volgens voorlopige resultaten van de fase 3-studies een effectiviteit van 81 procent. Opvallend: het vaccin, Covaxin genaamd, wordt al enkele weken toegediend in India.

Lees verder

Wouter Beke: 'Door bufferstock af te bouwen winnen we één tot twee weken'

Het interval tussen twee prikken van het Pfizer-vaccin kan gerekt worden tot 35 dagen. De regering maakt hiervan gebruik om vaccins uit de bufferstock te halen om meer mensen hun eerste prik toe te kunnen dienen. Dat zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) op 'Het Journaal'.

Lees verder

Eupen maakt einde aan bekeravontuur van AA Gent

AA Gent mag nu ook een kruis zetten over de bekerambities. De zwak spelende Buffalo's gingen in de kwartfinale op het veld van KAS Eupen met het kleinste verschil onderuit: 1-0. Een prima doelpunt van verdediger Jonathan Heris beslechtte kort na rust het lot van de Oost-Vlamingen.

Lees verder

Crevits: 'Stikstof mag niemand in armoede storten'

De Vlaamse regering wil een discussie zonder taboes voeren over de stikstofcrisis, maar een debat in het Vlaams Parlement liet al meteen de gevoeligheid zien van maatregelen die raken aan de intensieve veeteelt.

Lees verder

Israël woest over onderzoek Strafhof

De openbaar aanklager van het Internationaal Strafhof opent een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden in de Palestijnse gebieden. 'Zuiver antisemitisme', zegt premier Netanyahu.

Lees verder

Brussel en Londen weer op ramkoers (en weer over Noord-Ierland)

De Britse regering heeft de ­afspraken over de grenscontroles voor Noord-Ierland nog eens eenzijdig opgezegd.

Lees verder

Buckingham Palace start onderzoek na beschuldigingen van pestgedrag door Meghan Markle

De human resources-afdeling van Buckingham Palace zal een onderzoek voeren naar de beschuldigingen die (voormalige) werknemers van het Britse koningshuis hebben geuit aan het adres van Meghan Markle. Dat meldt The Guardian.

Lees verder

Kim Clijsters maakt rentree in Miami

Goed nieuws voor de fans van Kim Clijsters: de Limburgse heeft wildcards gekregen én aanvaard voor de WTA-toernooi van Miami, dat op 22 maart van start gaat, en Charleston. Dat laatste toernooi start op vijf april. Miami wordt voor Clijsters haar eerste toernooi sinds de US Open van vorig jaar begin september.

Lees verder

Acht mensen verwond met bijl in Zweden, politie vermoedt terreurdaad

De Zweedse politie heeft in Vetlanda een man neergeschoten en opgepakt nadat hij acht mensen had verwond met een bijl. De politie vermoedt een terreurdaad.

Lees verder

Anderlecht stoot door naar halve finale Croky Cup met dank aan uitstekende doelman

Anderlecht staat in de halve finale van de beker en vierde de comeback van én Elias Cobbaut én Yari Verschaeren. Tot zover het goede nieuws van de 1-0-zege tegen Cercle Brugge. Het zegt veel als doelman Wellenreuther de meubelen moet redden tegen een staartploeg die niet minder dan negen (!) basisspelers liet rusten.

Lees verder

Is het slim om nu een elektrische wagen te kopen?

Steeds meer mensen maken de overstap van benzine of diesel naar elektrisch rijden. Maar het aantal laadpunten volgt niet. Is het dan wel slim om nu al op de kar van de elektrische auto te springen?

Lees verder

Regering-Biden beperkt droneaanvallen buiten oorlogsgebieden

De regering onder de Amerikaanse president Joe Biden heeft een tijdelijke beperking ingesteld op antiterroristische droneaanvallen buiten oorlogsgebieden als Afghanistan en Syrië, zo meldt The New York Times. Onderzocht wordt of de regels rond zulke operaties, die stammen uit de ambtsperiode van oud-president Donald Trump, strenger moeten worden gemaakt.

Lees verder

Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt in met politiehervorming na dood George Floyd

Meer dan negen maanden na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaanse arrestant George Floyd heeft het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten ingestemd met een veelomvattende politiehervorming.

Lees verder

Ruimtetuig SpaceX ontploft enkele minuten na landing

Een prototype van een toekomstig ruimteschip van SpaceX is woensdag voor het eerst geland in Texas. Maar het succes was van heel korte duur. Enkele minuten na de landing in Boca Chica, ontplofte de raket op de grond. Twee voorgangers van het prototype waren al tijdens hun testvlucht ontploft in de lucht.

Lees verder

Vijfde meer ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames omwille van het coronavirus is in de week tot en met woensdag gestegen tot gemiddeld 151,9 per dag. Dat is 20 procent meer dan in de voorafgaande periode van zeven dagen. Ook de besmettingen blijven stijgen, maar het aantal overlijdens blijft wel dalen.

Lees verder

Vrouw verkracht op toilet, toch geen celstraf

Twee twintigers die veroordeeld zijn voor de verkrachting van een vrouw, in juni 2018, op het toilet in een Gentse discotheek, moeten niet naar de cel. De rechter houdt rekening met de context van de avond.

Lees verder

Vlaamse wintertoerismesector trekt definitief streep door skiseizoen

Zeventien Vlaamse organisatoren van skireizen annuleren alle groepsreizen richting skigebieden voor de rest van het seizoen, dus ook voor de Paasvakantie. Dat laten ze woensdagavond weten in een gezamenlijke mededeling.

Lees verder

Regen en intense buien

Het is donderdag zwaarbewolkt met perioden van regen of een paar intensere buien, waarbij er zelfs (licht) onweer kan zitten, vooral in het zuiden van het land.

Lees verder

Pat Krimson: 'Ik weet ook niet waarom ik voor mijn 79-jarige vader gevaccineerd word'

Dj Pat Krimson krijgt kritiek nadat hij op zijn Facebookpagina een bericht had gepost waarin hij zei dat hij op 12 maart wordt gevaccineerd. Dat terwijl veel ouderen en zorgkundigen nog zitten te wachten. 'Maar ik kan daar toch ook niets aan doen?'

Lees verder