Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 1 maart 2021

INTERVIEW. Statisticus Bart Mesuere: “Stijging van cijfers zou voor een deel kunnen liggen aan de winterprik”

HLN
INTERVIEW. Statisticus Bart Mesuere: "Stijging van cijfers zou voor een deel kunnen liggen aan de winterprik"
We staan, alweer, voor een cruciale week in de epidemie. En neen, het gaat niet goed met de coronacurves. Al zijn er ook kleine lichtpuntjes te zien, meent Bart Mesuere, statisticus aan de UGent, in gesprek met De Morgen. In Vlaanderen lijkt de stijging van het aantal besmettingen te vertragen.
Lees verder

Werkomstandigheden voor buitenlandse media in China "aanzienlijk verslechterd" in 2020
De toestand voor buitenlandse media in China is in 2020 "aanzienlijk verslechterd". Dat zegt de Club of Foreign Correspondents in China (FCCC). De beroepsvereniging maakt in haar jaarrapport melding van achttien uitwijzingen, veelvuldige druk, weinig afgeleverde visa en opgelegde beperkingen in naam van covid.
Lees verder

Piet Huysentruyt sluit terugkeer 'S.O.S. Piet' niet uit: "Ik zie een tiende seizoen wel zitten"
Op VTM GOLD kan je vanaf 1 maart opnieuw naar 'S.O.S. Piet' kijken. De gloednieuwe zender programmeert de 'golden oldies' uit de rijke VTM-geschiedenis en daar hoort de succesreeks van Piet Huysentruyt (58) uiteraard bij. De chef-kok sluit de opnames van een nieuw seizoen trouwens niet uit. Dat vertelde hij maandagochtend op Joe.
Lees verder

Grote middelen ingezet voor zoektocht naar in 2016 verdwenen Jean Vercarre
Politie en Civiele Bescherming zetten maandagnamiddag in Baardegem (Aalst) de grote middelen in voor een nieuwe zoektocht naar de vermiste Jean Vercarre. Die man verdween in juni 2016. In 2019 werd ook uitgebreid gezocht naar het eventuele lichaam van de man in Wetteren.
Lees verder

Pro League noemt supportersbijeenkomsten "geen goed idee": "De maatregelen gelden voor iedereen"
Zowel in Luik als in Brussel kwamen er gisteren - tegen de gezondheidsmaatregelen in - grote groepen fans samen. De Pro League veroordeelt die de taferelen vandaag. De vereniging van profvoetbalclubs roept de fans op om niet meer samen te komen aan stadions.
Lees verder

Ellenlange wachttijden in de mentale zorg kunnen schrijnende gevolgen hebben: "Klachten worden erger en soms escaleert de situatie tot een suïcide"
Terwijl corona verder woedt, gaan steeds meer alarmsignalen af. Want het aantal Belgen met mentale problemen neemt toe, maar onze mentale zorg kan niet volgen. Dat kan het al een hele tijd niet: hulpbehoevende jongeren en volwassen kwamen al voor de pandemie op lange wachtlijsten terecht. Met het gevolg dat hun problemen verergeren of ze elders suboptimale hulp zoeken. "Zelfs voor een ernstig suïdale jongere is er nergens plaats. 'Probeer volgende week nog eens', krijgt dat gezin te horen."
Lees verder

Boetes dreigen, maar deze cafébaas in Zeeuws-Vlaanderen gooit terras open en schenkt gratis drank
Boetes dreigen, maar een cafébaas vlak over de grens is vastbesloten om morgen zijn terras open te gooien. Marco IJben uit het Zeeuws-Vlaamse Aardenburg - op zo'n 13 minuutjes rijden van Maldegem - wil een duidelijk signaal geven. Mensen die langskomen op het terras van Het Kleine Café krijgen de drank gratis.
Lees verder

Britse kustwacht waarschuwt gezin dat kampeert op "gevaarlijke plaats" aan rand van afgrond
Een gezin dat een kampeertent had opgesteld aan de rand van een klif in North Yorkshire heeft een verwittiging van de Britse kustwacht gekregen. Het is niet duidelijk of daar ook een boete aan vasthing voor het overtreden van de coronaregels.
Lees verder

IKEA geeft je meubelen een nieuwe thuis met hernieuwde koopjeshoek in elke winkel
Circulaire economie volgens IKEA: niets gaat verloren, alles krijgt een nieuwe vorm. Omdat grondstoffen stilaan uitgeput raken, probeert IKEA meer te doen met minder. Het leidt tot een circulaire visie waar herstellen, hergebruiken en recycleren centraal staat. Elke winkel van IKEA krijgt binnen twee jaar een 'Circular Hub', waar klanten tweedehands IKEA-producten kunnen kopen. Het concept draait momenteel al proef in de IKEA-winkel in Bergen.
Lees verder

Daglicht in huis: goed voor je comfort én energiefactuur
Uit een recent onderzoek van de Universiteit Hasselt blijkt natuurlijke lichtinval helemaal bovenaan te staan bij wat we belangrijk vinden voor een maximaal wooncomfort. Maar hoe breng je daglicht tot diep in huis en welke kosten komen daarbij kijken? Bouwsite Livios helpt je op weg.
Lees verder

Europese Commissie legt al deze maand voorstel voor vaccinatiepas op tafel
De Europese Commissie zal nog deze maand een voorstel op tafel leggen voor een "digitale groene pas" voor mensen die gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen gezegd in een vergadering met de Europarlementsleden van haar Duitse partij CDU/CSU.
Lees verder

Groot-Brittannië op zoek naar coronapatiënt met Braziliaanse variant
De Britse gezondheidsautoriteiten hebben een oproep gelanceerd om een reiziger te vinden die in februari uit Brazilië is gearriveerd. De persoon is besmet met een variant van het coronavirus uit Brazilië. Bij zes personen in Engeland en Schotland is de P1-variant uit het Noord-Braziliaanse Manaus vastgesteld en één persoon heeft bij aankomst in Engeland wel een test gehad, maar liet geen adres of andere gegevens achter op het testformulier.
Lees verder

Afgelopen winter was warmer, natter en zonniger dan gemiddeld
De afgelopen winter was warmer, natter en (iets) zonniger dan gemiddeld. Dat blijkt uit het klimatologisch seizoensoverzicht van het KMI, bij de start van de weerkundige lente vandaag. De maand februari was een maand van uitersten.
Lees verder

Pedofiel die zich, ondanks chemische castratie, vergrijpt aan 15-jarig meisje vliegt 6 jaar achter de tralies: "Hij wilde z'n lusten botvieren op haar"
Een chemische castratie - in de praktijk inspuitingen met een libidoverlagend product - moest voorkomen dat hij opnieuw slachtoffers zou maken, maar Bruno V. (36) uit Halle zette de inspuitingen stop. Op twee campings misbruikte hij opnieuw een 15-jarige meisje. Het leverde de dertiger maandag 6 jaar cel op en hij is 10 jaar ter beschikking gesteld van de rechtbank. "Hij moet uiteraard gestraft worden, maar heeft vooral begeleiding nodig als ik het zo hoor", stelt de moeder van het slachtoffer.
Lees verder

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro): "Verplicht vaccinatie voor zorgpersoneel"
Margot Cloet, de topvrouw van Zorgnet-Icuro, pleit in VTM NIEUWS voor de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. Ze wil dat iedereen in de zorg een verplichte coronaprik krijgt, van zodra er voldoende vaccins zijn.
Lees verder

Onze volger van het damesvoetbal maakt de balans op van speeldag 14 én blikt vooruit: "Wat is de limiet van Marie Minnaert?"
In de Scooore Super League werd afgelopen weekend de veertiende speeldag afgewerkt. Dirk Deferme, die voor ons het damesvoetbal volgt, maakt hieronder de balans op, blikt vooruit én kijkt ook eens wat de Red Flames in het buitenland gepresteerd hebben.
Lees verder

NMBS momenteel op 46 procent van aantal reizigers van voor coronacrisis
Spoorwegmaatschappij NMBS telt momenteel zowat 46 procent van het aantal reizigers van voor de coronacrisis. "Maar ondanks de huidige context blijven we bij NMBS wel geloven in de toekomst van het spoor", zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. "Over een paar jaar verwachten we opnieuw aan het aantal reizigers van 2019 te zitten. Horizon 2030 wordt uitgegaan van een groei van meer dan vijftien procent."
Lees verder

Prins Philip (99) overgebracht naar ander ziekenhuis voor behandeling van hardnekkige infectie
Prins Philip is overgebracht naar een ander ziekenhuis. Volgens het Britse Sky News zal hij daar verder behandeld worden voor de infectie waar hij momenteel mee kampt.
Lees verder

Je bedrijfswagen einde leasecontract: een interessante investering als werknemer?
Met zo'n 690.000 zijn ze in ons land: de bedrijfswagens die werknemers ook privé gebruiken. Zakelijke voertuigen worden over het algemeen geleaset. Is het als werknemer interessant om het voertuig, waarmee je vertrouwd bent, ook over te kopen, als de contractuele looptijd van zo'n leasing stopt? We polsten bij algemeen directeur Frank Van Gool van Renta, de Belgische Federatie van Voertuigenverhuurders.
Lees verder

Gene Bervoets, eeuwige punker en ambitieuze speelvogel, schittert op dit moment in 'Beau Séjour': "Hij staat heel gulzig in het leven"
"Hij is onze Vlaamse George Clooney, meer dan Koen De Bouw ooit zal zijn." Tv-criticus Jules Hanot steekt zijn bewondering voor Gene Bervoets (64), die in 'Beau Séjour' opnieuw toont wat hij waard is, niet onder stoelen of banken. Ook z'n vrienden zijn niet gierig met hun lof. "Gene staat voor kwaliteit, in alles wat hij doet", aldus Patrick Janssens.
Lees verder