Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 2 maart 2021

IN KAART. Besmettingen stijgen weer minder fel, zelfs daling in Limburg. Bekijk hier de situatie in uw regio

HLN
IN KAART. Besmettingen stijgen weer minder fel, zelfs daling in Limburg. Bekijk hier de situatie in uw regio
De stijging van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus vertraagt verder. De kaart van ons land kleurt daardoor nu iets minder rood. Deze grafieken en kaarten tonen hoe de situatie in uw provincie en gemeente evolueert.
Lees verder

Ontwerpakkoord bij Ryanair: 176 bedreigde banen in België gered
De dreiging van Ryanair dat ze in België 176 mensen zou ontslaan, is van de baan. De directie en de christelijke vakbond hebben een ontwerp van sociaal akkoord bereikt. Een deel van het cabinepersoneel ziet zijn loon wel met 8 procent dalen, zegt ACV Puls.
Lees verder

Football Talk. Corona blijft voor onrust zorgen in Serie A - Vlap heeft nieuwe T1 - Liverpool-legende Ian St John overleden
Het coronavirus blijft in de Serie A voor onrust zorgen. Gisteravond maakte Juventus bekend dat een staflid positief testte op COVID-19. De betrokken persoon zit intussen thuis in isolatie. Trainingen en wedstrijden kunnen, mits het volgen van de opgelegde protocols, gewoon plaatsvinden. Vanavond (om 20u45) ontvangt de Italiaanse kampioen promovendus Spezia.
Lees verder

Jonge kinderen kiezen meteen voor genderstereotiepe beroepen
De relatie tussen gendernormen en een stereotiepe beroepskeuze is al op jonge leeftijd zichtbaar. Dat blijkt uit een analyse van drie onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) naar de beroepsvoorkeuren van 10 tot 13-jarigen in Vlaanderen. Al komt die gendernorm wel nog op een verschillende manier tot uiting.
Lees verder

Premier Boris Johnson wil liefdadigheidsfonds voor financiering van renovatie flat
De Britse premier Boris Johnson probeert via een liefdadigheidsinstelling de financiering van zijn appartement in Downing Street te bekostigen. Dat bevestigt een woordvoerder in de Britse krant The Mail. Johnson zou zich hebben laten inspireren door een plan van het Witte Huis in Amerika.
Lees verder

Gedetineerde die cipier Morgane (23) ruim drie uur gijzelde, drukt z'n spijt uit: "Hij wil zich persoonlijk bij haar excuseren"
Was hij gefrustreerd omdat zijn vervroegde vrijlating mogelijk in het gedrang zou komen? Of sloegen zijn stoppen zonder enige reden door? Een week na de gijzeling van een cipier in de Brugse gevangenis blijft de precieze aanleiding nog onduidelijk. Faton S. (29) heeft wel spijt van zijn daden en wil dat ook persoonlijk meedelen aan het slachtoffer, zo bevestigt zijn advocaat na de zitting van de raadkamer in Brugge. "Al beseft hij dat zo'n zaken niet goed te praten vallen", stelt meester Mathieu Langerock.
Lees verder

Gedetineerde die cipier Morgane (23) meer dan drie uur gijzelde drukt z'n spijt uit: "Hij wil zich persoonlijk bij haar excuseren"
Was hij gefrustreerd omdat z'n vervroegde vrijlating mogelijk in het gedrang zou komen? Of sloegen z'n stoppen zonder enige reden door? Een week na de gijzeling van een cipier in de Brugse gevangenis blijft de precieze aanleiding nog onduidelijk. Faton S. (29) heeft wel spijt van z'n daden en wil dat ook persoonlijk meedelen aan het slachtoffer, zo bevestigt z'n advocaat na de zitting van de raadkamer in Brugge. "Al beseft hij dat zo'n zaken niet goed te praten vallen", stelt meester Mathieu Langerock.
Lees verder

Emmanuel Dennis moet rijexamens opnieuw afleggen na fikse snelheidsovertreding in Brugge
Club Brugge-aanvaller Emmanuel Dennis (23) is in de Brugse politierechtbank veroordeeld tot drie maanden rijverbod voor een forse snelheidsovertreding. Opvallend: aan de politie verklaarde de spits dat hij op het moment van de overtreding niet zelf achter het stuur zat.
Lees verder

Boete en rijverbod voor Emmanuel Dennis na fikse snelheidsovertreding in Brugge
Club Brugge-aanvaller Emmanuel Dennis (23) is in de Brugse politierechtbank veroordeeld tot drie maanden rijverbod voor een fikse snelheidsovertreding. Opvallend: aan de politie verklaarde hij niet zelf achter het stuur te zitten op het moment van de overtreding.
Lees verder

Biedt 'hyperzwaartekracht' een oplossing voor tragere wondgenezing bij stress en gewichtloosheid?
Op die vraag gaan wetenschappers van SCK CEN en UGent binnenkort een antwoord zoeken. Zij wisten één van de 3 plekken in het 'Spin Your Thesis!' programma van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA te veroveren.
Lees verder

CO2-uitstoot wereldwijd alweer terug op niveau van voor pandemie (en zelfs hoger)
Nadat de wereldwijde CO2-uitstoot aan het begin van de coronacrisis stevig daalde, lag die aan het einde van het jaar alweer boven het niveau van 2019. Volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) werd in december 2 procent meer CO2 uitgestoten dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Lees verder

Nieuwe VTM-reeks 'Flikken BXL' duikt achter de schermen van grootste politiekorps van ons land
Reportagemaker Karel Lattrez (36) zorgt voor straffe tv dit voorjaar. Vijf jaar na de aanslagen van 22 maart in Brussel gaat hij op pad met de Brusselse politie in het gloednieuwe programma 'Flikken BXL' op VTM. Vanaf donderdag 18 maart krijgen kijkers voor het eerst een diepe inkijk in het grootste en tegelijk meest controversiële politiekorps van ons land, de zone Brussel-Hoofdstad Elsene.
Lees verder

Stadswagen kopen? Dit zijn de beste onder 20.000 euro
SUV's mogen dan wel steeds populairder worden, qua rijplezier valt een lagere stadswagen zeker niet tegen. Praktisch zijn ze ook, want compact vanbuiten en vaak ruim vanbinnen. Dit zijn volgens HLN Drive de 7 beste stadswagens van het moment.
Lees verder

Peter Sagan laat ook de Strade Bianche schieten
Peter Sagan komt zaterdag niet aan de start van de Strade Bianche. De drievoudige wereldkampioen maakt zijn competitiedebuut op woensdag 10 maart in de Tirreno-Adriatico. Daarna rijdt hij Milaan-Sanremo en de Vlaamse voorjaarsklassiekers.
Lees verder

An Lemmens krijgt kritiek na bezoek aan vaccinatiecentrum: "Ik ben gechoqueerd"
"Er moet me iets van het hart", schrijft An Lemmens (40) op Facebook. De presentatrice postte een Instagram-verhaal waarin ze op bezoek gaat bij een vaccinatiecentrum en kreeg daarop bakken kritiek over zich heen. Ook sommige van haar volgers, die aangaven al gevaccineerd te zijn, werden plots met de dood bedreigd. "Ik ben gechoqueerd", zegt Lemmens.
Lees verder

Een op de vijf coronavrijwilligers heeft nooit eerder vrijwilligerswerk gedaan
Zowat 22 procent van de vrijwilligers die zich bij de eerste coronagolf in maart hebben opgegeven op het platform 'Vlaanderen Helpt', had nooit eerder vrijwilligerswerk gedaan. Dat blijkt uit een bevraging door de UGent aan 1.868 vrijwilligers. De meeste respondenten geven aan 'heel waarschijnlijk' ook na de crisis nog vrijwilligerswerk te zullen doen.
Lees verder

Hoe KV Oostende troepje spelers tot 'match made in heaven' smeedde
KV Oostende blijft verbazen met zijn rechttoe rechtaanvoetbal, in zoverre dat het vijf speeldagen voor het einde van de reguliere competitie op een play-off 1-plaats bivakkeert. Onwaarschijnlijk, als je ziet waar de kustploeg zijn spelers vandaan haalde. Vorig seizoen stonden ze stuk voor stuk nergens, dit seizoen brengt Alexander Blessin hen naar de top.
Lees verder

INTERVIEW. Jodie Foster uit semi-pensioen voor nieuwe film 'The Mauritanian': "Ik heb eigenlijk nooit geweten dat er iets anders was, buiten films maken"
58 jaar is ze ondertussen, en na een leven vol acteren doet Jodie Foster het eindelijk wat rustiger aan. Enkel wanneer projecten haar écht raken, wil ze nog tijd besteden aan het werk. 'The Mauritanian', gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een man die 14 jaar onschuldig in Guantánamo zit, is zo'n project. Een goede keuze trouwens, want Foster won zondagavond een vierde Golden Globe Award voor haar rol in de film.
Lees verder

Advies Hoge Gezondheidsraad: AstraZeneca ook voor 55-plussers, én meer tijd tussen beide prikken
De Hoge Gezondheidsraad adviseert de overheden in België de vaccinatiestrategie aan te passen. Dat vernam VTM Nieuws. Concreet mag volgens het advies het vaccin van AstraZeneca ook voor 55-plussers gebruikt worden, terwijl dat nu enkel voor mensen tot 56 jaar is. Ook zal er meer tijd tussen beide inentingen worden gelaten.
Lees verder

AstraZeneca ook voor 55-plussers, én meer tijd tussen beide prikken: advies Hoge Gezondheidsraad is klaar
De Hoge Gezondheidsraad adviseert de overheden in België de vaccinatiestrategie aan te passen. Dat vernam VTM Nieuws. Concreet mag volgens het advies het vaccin van AstraZeneca ook voor 55-plussers gebruikt worden, terwijl dat nu enkel voor mensen tot 56 jaar is. Ook zal er meer tijd tussen beide inentingen worden gelaten. Wel zou ons land bij twee prikken blijven.
Lees verder