Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 5 maart 2021

Hooverphonic gaat met ‘The wrong place’ naar Eurovisiesongfestival

Hooverphonic gaat met 'The wrong place' naar Eurovisiesongfestival

'Het nummer gaat over een one night stand gone wrong. We wilden iets anders doen dan schrijven over lockdowns', zegt Hooverphonic frontman Alex Callier over zijn nieuwe renpaard voor de herkansing van het Eurovisiesongfestival in Rotterdam, vorig jaar afgelast door de lockdown.

Lees verder

Parlement gelast zitting af door voorspelde Capitoolrellen

Door de waarschuwing van de Capitoolpolitie dat een militie zou proberen donderdag het Capitool binnen te dringen, zag het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zich verplicht de zitting die dag af te gelasten.

Lees verder

Meghan Markle beschuldigt Paleis van 'bestendigen onwaarheden'

Meghan Markle beschuldigt de Britse koninklijke familie ervan om onwaarheden over haar en Harry te bestendigen. Dat vertelt ze aan Oprah Winfrey in het interview dat zondagavond wordt uitgezonden. 'Ik begrijp niet hoe ze konden verwachten dat we na al die tijd zouden blijven zwijgen.'

Lees verder

Bart Somers lanceert vaccinatiefilmpjes op maat van geloofsgemeenschappen

Om de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk te krijgen, lanceert Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) een website die zich richt op specifieke doelgroepen. Op de site staan onder meer sensibiliserende filmpjes per levensbeschouwing waarin gewezen wordt op het nut van vaccinatie. Viroloog Steven Van Gucht en vertegenwoordigers van de verschillende geloofsgemeenschappen hebben meegewerkt aan de filmpjes.

Lees verder

Macron slaat mea culpa over dood Algerijnse vrijheidsstrijder

Frans president Emmanuel Macron heeft toegegeven dat Frankrijk achter de dood van de Algerijnse vrijheidsstrijder Ali Boumendjel zat. Een eerste stap richting verzoening tussen beide landen.

Lees verder

Steun voor onafhankelijkheid groeit spectaculair in Wales

Uit een recente opiniepeiling van ITV News Tonight blijkt dat het onafhankelijkheidsgevoel in Wales 'dramatisch gestegen is'. Net geen veertig procent van de ondervraagden is voor. Vooral Welshe jongeren zijn een afscheiding van het Verenigd Koninkrijk wel zitten.

Lees verder

'15 miljoen Europeanen uit armoede halen tegen 2030'

Met een nieuw actieplan tegen 2030 probeert de Europese Commissie de Europese pijler van sociale rechten meer inhoud te geven.

Lees verder

Biden hekelt coronabeleid Texas: 'Denk niet als neanderthalers'

De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag gezegd dat de gouverneur van Texas, Greg Abbott, 'een grote fout' maakt die neerkomt op 'denken als een neanderthaler'. Die uitspraak kwam er nadat Abbott aankondigde dat hij de meeste coronamaatregelen in Texas vanaf 10 maart weer intrekt. Zo zal het er onder andere niet langer verplicht zijn om een masker te dragen.

Lees verder

Britse prins Philip onderging ingreep voor hartaandoening

Prins Philip (99), de echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth II, heeft woensdag een 'succesvolle ingreep' voor een hartaandoening ondergaan. Dat heeft Buckingham Palace meegedeeld.

Lees verder

Wat betekent 4 maart voor QAnon en het Capitool?

De politie van het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington staat klaar om op 4 maart eventuele nieuwe rellen in het politieke hart van de Verenigde Staten de kop in te drukken. Waarom verwachten ze net die dag onrust?

Lees verder

Zo willen onze buurlanden de lockdown lossen

Wanneer kunnen we opnieuw op restaurant en wanneer mogen we opnieuw met meerderen afspreken? Onze regering biedt voorlopig weinig perspectief, maar onze buurlanden hebben hun exitplannen wel al (voor een deel) ontvouwd. Een overzicht.

Lees verder

Astrid Coppens wint rechtszaak tegen ex-manager over oplichting

Tv-figuur Astrid Coppens (38) krijgt 168.000 euro terug van haar ex-manager. Dat heeft de rechtbank van Gent beslist. De voormalige Hollywoodvrouw diende een klacht in nadat ze had ontdekt dat hij haar oplichtte door te sjoemelen met contracten met onder meer tv-zenders en kledingmerken.

Lees verder

EMA start evaluatie van het Russische Spoetnik-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenagentschap start met de evaluatie van het Russische coronavaccin Spoetnik V. Een zogenaamde 'rolling review' is de laatste stap voordat er een formele goedkeuringsaanvraag kan worden ingediend.

Lees verder

Hooverphonic zet in op een wraakfantasie, maar gaat het ook scoren?

'The wrong place', de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival, is vintage Hooverphonic, met Geike Arnaert als de femme fatale die haar minnaar voor één nacht een kopje kleiner maakt. Maar zal het ook scoren?

Lees verder

Tovert Roberto Martinez nog een nieuwe Belg uit zijn hoed? 'Franse belofte gecontacteerd voor Rode Duivels'

De Rode Duivels azen, zoals intussen geweten, op Pascal Struijk, de Nederlandse belofteninternational met Belgische roots. Maar de verdediger zou niet de enige zijn. Ook de 19-jarige Franse belofte Adrien Truffert zou gepolst zijn door de Belgische voetbalbond.

Lees verder

Europese rechter maakt einde aan gunstige belastingregeling Spaanse voetbalclubs

De Spaanse belastingdienst moet toch extra belasting gaan innen bij de voetbalclubs Real Madrid, FC Barcelona, Athletic en Osasuna. De belastingregeling waarvan zij profiteerden is niet toegestaan, heeft de hoogste Europese rechter bepaald in hoger beroep.

Lees verder

Vader Ruinerwoldgezin vrij vanwege slechte gezondheid

Gerrit Jan van D., hoofdverdachte in de Ruinerwoldzaak, (68) kan volgens de rechtbank door zijn slechte gezondheid niet terechtstaan. Van D. liep in 2016 ernstige en blijvende hersenschade op door een beroerte. Door de beslissing komt de man op vrije voeten.

Lees verder

Uber-chauffeurs betogen in Brussel: 'Wil Vervoort dat we faxmachines installeren in de wagen?'

De Uber-chauffeurs hebben donderdag tijdens een protestactie in het centrum van Brussel nogmaals hun onvrede geuit over het verbod op het gebruik van smartphones.

Lees verder

Twee twintigers opgepakt voor granaataanslag op feestzaal in Deurne

In het gerechtelijk onderzoek naar de granaataanslag op een feestzaal in Deurne zijn afgelopen weekend twee twintigers uit Borsbeek opgepakt. Dat meldt het Antwerps parket.

Lees verder

Live | De Croo en Vandenbroucke blikken vooruit op Overlegcomité tijdens debat in Kamer

Vrijdag komt het Overlegcomité opnieuw samen. Komen er versoepelingen of toch weer verstrengingen? In de Kamer krijgen premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) een resem vragen over de coronacrisis. U kunt het debat hierboven live volgen.

Lees verder

Nieuwe longen redden kritieke covidpatiënt

Een covid-19-patiënt op intensieve zorg met onherstelbaar beschadigde longen heeft op 1 januari nieuwe longen gekregen in het transplantatiecentrum van het UZ Leuven. Dat heeft het ziekenhuis donderdag bekendgemaakt. Het is een unicum in ons land.

Lees verder

Spoetnik V: EMA evalueert, lidstaten lonken, Commissie wacht af

Het Europees Geneesmiddelenagentschap start met de evaluatie van het Russische coronavaccin Spoetnik V. Dat meldde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) donderdag. De beoordeling van gegevens uit klinische studies die het EMA nu zal uitvoeren, gaat vooraf aan de indiening van een formele vergunningsaanvraag.

Lees verder

Schokkende beelden uit Myanmar tonen politiegeweld tegen zorgverleners

Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe de Myanmarese politie buitensporig geweld gebruikt tegen zorgverleners. De agenten hielden een ambulance tegen en mishandelden de verpleegkundigen voordat ze naar de gevangenis werden afgevoerd. Militairen schoten diezelfde dag, op 3 maart, 38 burgers dood bij de protesten tegen de militaire coup.

Lees verder

Geweldpleger met bijl in Zweden vermoedelijk geen terrorist

De Zweedse politie gaat uit van poging tot moord en niet van terreur, in de zaak van de twintiger die zeven mensen verwondde met een bijl op straat in de gemeente Vetlanda. De drie zwaargewonden onder de slachtoffers zijn intussen buiten levensgevaar.

Lees verder

Deur op een kier voor repatriëring IS-moeders uit Syrië: 'Geval per geval analyseren'

De regering wil er 'alles aan doen' om Belgische kinderen van IS-strijders weg te halen uit de Syrische kampen. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) donderdag aangekondigd in de Kamer. Ook de moeders die terrorisme afzweren, mogen terugkeren om hier hun straf uit te zitten.

Lees verder

Italië houdt als eerste export vaccins tegen

De Italiaanse regering heeft de export van 250.000 doses van het AstraZeneca-vaccin geblokkeerd, die bestemd waren voor Australië. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt.

Lees verder

Gilles De Coster maakt startdatum 'De mol' bekend

Molloten kunnen 21 maart omcirkelen in hun agenda. Want dan start op Play4 het gloednieuwe seizoen van 'De mol' in Berlijn. Dat heeft presentator Gilles De Coster bekendgemaakt in een filmpje. Naast groene en rode schermen, maakt straks ook de kleur oranje zijn intrede. Want niemand is zeker van zijn plek. Mogelijk ook de mol niet.

Lees verder

David Goffin uitgeschakeld in Rotterdam

David Goffin (ATP 14) heeft zich donderdag niet kunnen plaatsen voor de kwartfinales van het ATP-toernooi in het Nederlandse Rotterdam (hard/980.580 euro).

Lees verder

Pfizer schrapt tot 38 jobs in Zaventem

In het distributiecentrum van Pfizer in Zaventem gaan mogelijk tot 38 van de 238 banen verloren. Dat zegt de christelijke vakbond ACV donderdag en Pfizer bevestigt die informatie. Het management van het farmabedrijf kondigde de intentie tot collectief ontslag woensdag aan.

Lees verder

Belg heeft miljoenen fans op TikTok door creatief ramen te wassen

Timothy Tancre, een professioneel ramenwasser uit het Oost-Vlaamse Melle, heeft al 4,5 miljoen volgers vergaard op de populaire video-app TikTok. Tancre post er korte filmpjes van hoe hij tekeningen maakt op ingezeepte ramen. Bekijk zelf ook een aantal van zijn creaties in bovenstaande video.

Lees verder

Canyon neemt drastische beslissing na stuurbreuk Van der Poel

Mathieu van der Poel zal het Italiaanse luik aanvatten op een andere fiets. Na de gebroken stuurbreuk tijdens de GP Samyn heeft fietsenbouwer Canyon aangeraden om voorlopig niet meer op het nieuwe Aeroad-model te rijden.

Lees verder

Myanmar rouwt om neergeschoten 19-jarige: 'Everything will be ok'

De bloedige onderdrukking van de straatprotesten in Myanmar hebben een gezicht gekregen. Woensdag overleed Ma Kyal Sin, die als enige wapen een t-shirt met opschrift 'Everything will be ok' droeg. Haar begrafenis is door duizenden sympathisanten bijgewoond.

Lees verder

Siegfried Bracke (N-VA) gevraagd als nieuwe voorzitter VAF

Siegfried Bracke (N-VA) wordt wellicht de nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van het Vlaams Audiovisueel Fonds.

Lees verder

Toezichthouder vindt uitstel voor digitale meter bij eigenaars zonnepanelen 'onrechtvaardig'

De Vlaamse energiewaakhond VREG wil niet dat de eigenaars van zonnepanelen pas als allerlaatste een digitale meter krijgen. Dat zegt de regulator in een advies over een ontwerpbesluit van minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Lees verder

Ook knuffelverbod in het wielrennen: 'Kwestie van gezond verstand'

Yves Lampaert die ploegmakker Davide Ballerini stevig vastpakt na een straffe overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad. Het zijn vaak de mooiste koersbeelden, maar ze zijn voorstaan verboden.

Lees verder

Vlaamse documentaire wint Gouden Beer voor beste kortfilm: 'Heel onwerkelijk'

De Vlaamse documentaire 'Nanu Tudor' ('My Uncle Tudor') van Olga Lucovnicova is donderdag in de prijzen gevallen op het filmfestival van Berlijn. De docu, die eerder een VAF Wildcard-award in de wacht sleepte, gaat aan de haal met de Gouden Beer voor beste kortfilm.

Lees verder

Racing Genk stoot makkelijk door naar halve finale Croky Cup

Dankzij een overtuigende en makkelijke 4-1-zege plaatste KRC Genk zich donderdagavond voor de halve finales van de beker van België. Thorstvedt (2 keer), Munoz en Bongonda legden voor een snedig voetballende thuisploeg KV Mechelen over de knie.

Lees verder

Video | Van Aert imponeert tijdens verkenning Strade Bianche

Zaterdag staat de Strade Bianche op het menu. Titelverdediger Wout van Aert trok donderdag, net als heel wat andere teams, op verkenning met zijn ploegmakkers van Jumbo-Visma.

Lees verder

Antwerpen verlengt 'Operatie Nachtwacht' tot half april

Operatie Nachtwacht, de grootschalige actie van de Antwerpse lokale politie om drugsgeweld en -criminaliteit te ontmoedigen, heeft de voorbije zes maanden tot in totaal 187 arrestaties geleid. De actie is tot half april verlengd.

Lees verder

Ruzie loopt uit de hand in Oudsbergen: paard sterft na aanrijding door tractor

Aan de rand van de Bosbeekvallei in Opglabbeek is woensdagnamiddag een ruiter aangereden door een tractor van Natuurpunt. Dat gebeurde tijdens een uit de hand gelopen ruzie. Het paard brak een van de achterpoten en moest ter plekke worden geëuthanaseerd.

Lees verder

Standard schakelt Club Brugge na chaotisch slot uit in beker van België

Standard gaat naar de halve finales van de Beker van België na een van de vreemdste ontknopingen in de recente geschiedenis van de Croky Cup. Club Brugge leek twee keer verlengingen beet te hebben, maar evenveel keer annuleerde scheidsrechter Nathan Verboomen het doelpunt van David Okereke. In opperste chaos verdwijnt blauw-zwart van het bekertoneel.

Lees verder

Cultuursector geeft zichzelf 'groen licht' om te heropenen op 15 april

'We vertrouwen op onze expertise en geven onszelf groen licht om te heropenen vanaf 15 april.' Dat schrijft de Crisiscel Cultuur, waarin meerdere spelers uit de cultuursector betrokken zijn, donderdagavond in een persbericht.

Lees verder

Hoe het debat over wokeness giftig werd

Marieke Lucas Rijneveld die geen gedicht van een zwarte vrouw mag vertalen omdat ze wit is. Scarlett Johansson die kritiek krijgt omdat ze als cisgendervrouw een transman zal spelen. Netflix dat 'Little Britain' uit zijn streamingaanbod verwijdert omdat de sketchshow mensen met een beperking, holebi's, vrouwen en zwarte mensen zou beledigen. Het zijn allemaal voorbeelden van hoe volgens sommigen 'wokeness' doordringt in de samenleving. Bedreigen woke mensen en de cancel culture de vrije meningsuiting?

Lees verder

België en Nederland kiezen Franse 'zeedrone' voor nieuwe mijnenjagers

De Marinecomponent van het Belgische leger en de Nederlandse marine kiezen voor het onbemande vaartuig Inspector 125 van de Franse ECA Group voor de twaalf toekomstige nieuwe mijnenjagers. De 'zeedrones' zouden in Oostende gebouwd worden, meldt het bedrijf via een persbericht.

Lees verder

Staatsgreep Myanmar: VS vaardigen nieuwe handelssancties uit

De Verenigde Staten hebben donderdag nieuwe handelssancties aangekondigd tegen Myanmar. De sancties volgen op de staatsgreep van het leger en het escalerende geweld bij het straatprotest.

Lees verder

Tsunami-alarm in hele regio Stille Oceaan na zwaarste aardbeving tot nu toe nabij Nieuw-Zeeland

Voor de kust van Nieuw-Zeeland vond vrijdagochtend (plaatselijke tijd) een aardbeving plaats met een magnitude van liefst 8,1 op de schaal van Richter. Voor het grootste deel van de regio rond de Stille Oceaan werd daarna een tsunamialarm afgekondigd. In de namiddag konden geëvacueerde Nieuw-Zeelanders terugkeren, maar ze moesten wel nog enkele uren wegblijven van de stranden en waterwegen.

Lees verder

Ziekenhuisopnames blijven stijgen

Het aantal opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft in stijgende lijn. In de zeven dagen tot en met donderdag waren er meer dan 150 opnames per dag, of bijna een vierde meer dan in de week ervoor.

Lees verder

Voor het eerst in maanden nul coronadoden in wzc

In de Vlaamse woonzorgcentra hebben ze afgelopen week voor het eerst in maanden weer een dag gehad zonder coronadoden.

Lees verder

Droog maar fris

Het blijft vrijdag droog. In de voormiddag kunnen er nog vrij veel wolkenvelden hangen in het centrum en in de zuidelijke helft van het land, terwijl er elders brede opklaringen zijn.

Lees verder

Simon Mignolet na tumultueus slot bekerwedstrijd: 'Het was geen hands, ik ga daar niet voor liegen'

Wat een tumultueus slot van de bekerpartij tussen Standard en Club Brugge. Met doelman Simon Mignolet in een hoofdrol. De Brugse goalie leek mee aan de basis te liggen voor de Brugse gelijkmaker maar werd door ref Verboomen teruggefloten, letterlijk en figuurlijk.

Lees verder

BTS verkocht in 2020 de meeste platen

De Zuid-Koreaanse boyband BTS prijkt bovenaan de lijst met best verkopende artiesten van 2020. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de International ­Federation of the Phonographic Industry (IFPI), dat wereldwijd de muzieksector vertegenwoordigt.

Lees verder

Wat er op de tafel van het overlegcomité ligt

Nadat het Overlegcomité vorige week op de pauzeknop drukte, zitten de verschillende regeringen van het land vrijdag opnieuw samen om mogelijke versoepelingen af te wegen tegen de coronacijfers en besmettingsrisico's. Grote versoepelingen moeten opnieuw niet verwacht worden, maar premier Alexander De Croo stelt alvast een plan voor buitenactiviteiten in het vooruitzicht. Mogelijk komt er een grotere 'buitenbubbel'.

Lees verder

'Universiteit Antwerpen geeft schoonmakers duw richting armoede'

Honderden medewerkers van de Universiteit Antwerpen hebben een petitie ondertekend om het schoonmaak­personeel te ondersteunen.

Lees verder

'Duivelskoppel' riskeert opnieuw levenslang na koelbloedige executie

Een kwarteeuw na de moord op de Britse zakenman Marcus Mitchell staan Jean-Claude Lacote en Hilde Van Acker vanaf vandaag voor de tweede keer terecht voor het ­assisenhof. Het 'duivelskoppel' riskeert opnieuw levenslang, maar hun advocaten zullen er alles aan doen om dat te vermijden. Het grote verschil met het eerste proces, tien jaar geleden: toen genoten ze van een luxeleven in Zuid-Afrika, nu zitten ze achter tralies en zijn ze hun dochter kwijt.

Lees verder