Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 9 maart 2021

Hooggerechtshof in Brazilië heft veroordeling van voormalig president Lula op

HLN
Hooggerechtshof in Brazilië heft veroordeling van voormalig president Lula op
Het Hooggerechtshof in Brazilië heeft maandag de veroordeling van de vroegere president Luiz Inácio Lula da Silva opgeheven. Hiermee krijgt de 75-jarige Lula zijn politieke rechten terug, en kan hij het bij de volgende verkiezingen in 2022 opnemen tegen huidig president Jair Bolsonaro.
Lees verder

LIVE (21u). Klaart Dortmund de klus tegen Sevilla in de Champions League?
• Champions League • Dortmund won heenmatch met 2-3 • Signal Iduna Park • Aftrap: 21u
Lees verder

LIVE (21u). Zet Juventus orde op zaken na nederlaag in heenmatch tegen FC Porto?
• Champions League • Porto won heenmatch met 2-1 • De Ligt niet van de partij • Aftrap: 21u
Lees verder

VS bieden gevluchte Venezolanen tijdelijk bescherming
De Verenigde Staten gaan honderdduizenden Venezolaanse vluchtelingen tijdelijk bescherming bieden. Zij hoeven niet meer bang te zijn dat ze zullen worden gedeporteerd. Het besluit van de Amerikaanse president Biden is een duidelijke ommekeer van het beleid van zijn voorganger Trump.
Lees verder

Vlaamse justitieassistenten krijgen opleiding 'kindreflex'
Alle Vlaamse justitieassisenten krijgen een opleiding 'Kindreflex' om sneller problematische thuissituaties van kinderen te detecteren. Dat kondigt Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) aan. Uit cijfers van de hulplijn 1712 bleek dat het aantal meldingen van kindermishandeling vorig jaar met 45 procent is gestegen.
Lees verder

Procureur New York stelt twee juristen aan om klachten tegen Cuomo te onderzoeken
De procureur van de staat New York heeft maandag twee juristen aangeduid die belast worden met het onderzoek naar de beschuldigingen tegen gouverneur Andrew Cuomo. Die werd de afgelopen weken door verschillende vrouwen beticht van grensoverschrijdend seksueel gedrag.
Lees verder

Syrische kinderen zien na tien jaar oorlog geen toekomst meer in hun land
Tien jaar duurt de oorlog in Syrië al, en voor veel kinderen betekent dit dat ze nooit anders hebben gekend. Ze geloven dan ook niet meer in een toekomst in hun land. Dat blijkt uit een rondvraag van de ngo Save The Children bij kinderen in Syrië en onder vluchtelingen in de buurlanden.
Lees verder

"Nederland nog steeds een van de grootste belastingparadijzen"
Nederland is nog altijd een van de belangrijkste landen wereldwijd voor het ontwijken van belastingen. Dat zegt de organisatie Tax Justice Network in haar tweejaarlijkse ranglijst van belastingparadijzen. Alleen de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda spelen volgens de index een grotere rol in belastingontwijking dan Nederland.
Lees verder

LIVE. Corona kost België al meer dan 30 miljard euro
We mogen sinds gisteren buiten weer met 10 personen samen zijn. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen afgelopen vrijdag beslist. Ook is besloten dat de horeca open mag vanaf 1 mei. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in ons liveblog.
Lees verder

LIVE. Estland voert lockdown van een maand in - Maatregelen in Nederland verlengd tot 30 maart
We mogen sinds gisteren buiten weer met 10 personen samen zijn. Dat heeft het Overlegcomité van de verschillende regeringen afgelopen vrijdag beslist. Ook is besloten dat de horeca open mag vanaf 1 mei. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in ons liveblog.
Lees verder

VS: Mensen geweigerd om inreisverbod mogen opnieuw visum aanvragen
De meeste mensen die eerder een Amerikaans visum werd geweigerd vanwege het tijdelijke inreisverbod voor sommige islamitische landen, mogen opnieuw een aanvraag doen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie voor Buitenlandse Zaken maandag.
Lees verder

16, 17 en 17 jaar en al drie keer homo overvallen: verdachten zochten mannen die geen aangifte durfden te doen
In het onderzoek naar de dood van David Polfliet (42), van wie het lichaam zaterdag gevonden werd in een park in Beveren, zijn drie verdachten opgepakt op verdenking van moord. De jongeren van 16 en 17 jaar uit Beveren en Antwerpen boden zichzelf aan bij de politie. De tieners lokten de man in de val via datingapp Grindr en zouden zo nog minstens twee slachtoffers gemaakt hebben.
Lees verder

"Binnenkort hebben ook voetbalclubs een eigen Monopoly"
Van Urbanus tot FC De Kampioenen, van de koers tot de discotheken, van Oostende tot, jawel zelfs, Zottegem. Allen kregen of krijgen zij een officiële Monopoly-versie. "En de komende tijd volgen — naast nog heel wat andere steden — zelfs de eerste voetbalclubs", glundert de Vlaamse Monopoly-baas Pieter De Wulf. Het oeroude spelbord is levendiger dan ooit.
Lees verder

ASSISEN. De zaak van het duivelskoppel. "Toen Hilde me verliet, was ik in één klap vijf vrouwen kwijt"
Zelf noemde ze het 'boodschappen doen voor Lacote'. Maar dan ging Hilde Van Acker (54) niet naar de Delhaize, bleek gisteren op haar ondervraging. Dan trok ze haar tailleur aan, gaf zich uit voor iemand anders en ging ze een vals contract ondertekenen of een envelop met drugs in iemands handen duwen. "Ik was eigenlijk vooral zijn loopjongen. Euh, loopmeisje." Voor hem was ze zijn grote liefde.
Lees verder

Collectieve strafklacht tegen politieoptreden in Brussel
Een groep ouders van jongeren die op 24 januari na een betoging tegen klassenjustitie gearresteerd werden, stelt zich vandaag burgerlijke partij bij de onderzoeksrechter. Ze willen dat de agenten die hun kinderen na de betoging hardhandig hebben aangepakt geïdentificeerd en gestraft worden. Ook enkele meerderjarige gearresteerden hebben zich bij de strafklacht aangesloten. Dat schrijft De Standaard vandaag.
Lees verder

"Jammer dat het zo moet eindigen, maar het is mooi geweest": 'F.C. De Kampioenen'-acteurs trekken er na 30 jaar zelf de stekker uit
Het doek is finaal gevallen over F.C. De Kampioenen. Na 273 afleveringen, vier films en een kerstspecial hebben de acteurs zelf beslist om de stekker uit de populairste Vlaamse comedy ooit te trekken. Dat zegt hoofdscenariste An Swartenbroekx (51) deze week in 'Dag Allemaal'. De VRT bevestigt het nieuws.
Lees verder

De brieven van Salah Abdeslam: "Zorg dat jullie zonen strijders worden"
Televisiezender één start dinsdagavond met een vierdelige reeks over Salah Abdeslam. Die probeert te reconstrueren hoe de Molenbeekse bandiet een topterrorist werd. Centraal bewijsstuk zijn de brieven die hij aan zijn naasten schreef kort voor hij werd opgepakt. Wij hebben die brieven ook kunnen bemachtigen en bieden alvast een inkijk. "Ik schaam me omdat er op ons balkon kaarsen voor die ongelovigen hebben gebrand", zo klonk het over de slachtoffers.
Lees verder

Tom Boonen in HLN SPORTCAST over Mathieu van der Poel: "Hij is over het algemeen een betere renner dan ik was"
In de nieuwste aflevering van onze HLN SPORTCAST liet ook Tom Boonen z'n licht schijnen over de straffe prestatie van Mathieu van der Poel in de Strade Bianche. "Een fantastische winnaar", noemt Boonen de Nederlandse kampioen.
Lees verder

INTERVIEW. Leen Desmyter (49), echtgenote van Vlaams minister Wouter Beke: "Of ik tranen heb gelaten? Ja, uiteraard"
"Of ik tranen heb gelaten? Ja, uiteraard." Leen Desmyter verheelt niet dat ze het het voorbije jaar knap lastig had met de uithuizigheid van haar man Wouter Beke (46), Vlaams CD&V-minister van Welzijn. Om van de snoeiharde kritiek op zijn persoon nog maar te zwijgen. Maar haar tranen heeft hij niet gezien. "Zijn problemen zijn groter dan de mijne. En ik wil Wouter sparen, zo veel mogelijk."
Lees verder

Oostends burgemeester Bart Tommelein vraagt vervroegde (beperkte) heropening: "Horeca dicht in paasvakantie? Dat wordt chaos!"
Tijdens de paasvakantie (5 tot 18 april) dreigt de kust overrompeld te worden door dagjesmensen. "En dat is niet compatibel met een gesloten horeca", zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). "En gesteld dat alleen aan de kust terrasjes mogelijk zijn en dus niet in het binnenland, dan riskeren we een toevloed die we niet kunnen verwerken."
Lees verder