Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 24 maart 2021

“Heeft u een dochter of een ‘zon’?”: software Brusselse administratie bevat wat vertaalfoutjes

HLN
"Heeft u een dochter of een 'zon'?": software Brusselse administratie bevat wat vertaalfoutjes
Nederlandstalige Brusselaars die online hun administratie wilden regelen via Irisbox, stuitten op creatieve vertalingen van gezinsleden. "We zijn op de hoogte gebracht en de fouten zijn aangepast", aldus het kabinet van bevoegd minister Bernard Clerfayt (Défi).
Lees verder

"Megavoorraad van tientallen miljoenen AstraZeneca-vaccins lag klaar voor transport naar België"
Italiaanse ambtenaren hebben in een fabriek Italië een voorraad van 29 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin ontdekt die klaarliggen. Het is onduidelijk wat de uiteindelijke bestemming van de vaccins was, maar volgens de Italiaanse regering was het de bedoeling om de vaccins naar ons land te verschepen, voor export buiten de EU of voor verdeling binnen de EU. Het zou gaan om doses die zijn geproduceerd in Leiden (Nederland), maar ook in België.
Lees verder

Arno brengt voor het eerst na operatie nieuwe muziek uit
De Oostendse zanger Arno Hintjes (71) heeft nieuwe muziek uitgebracht. Het gaat om twee uitgeklede versies van eerdere nummers. Het is de eerste muzikale worp van Arno sinds hij in november vorig jaar te horen kreeg dat hij pancreaskanker had.
Lees verder

Man knijpt echtgenote de keel dicht nadat zij ontdekt dat hij vrouw in Afrika zwanger maakte: 60 uur werkstraf
"Hallo, u hebt in Afrika iemand zwanger gemaakt." Een telefoontje begin dit jaar bij een gezin in Meulebeke veroorzaakte een slaande ruzie. De man moet van de rechter een werkstraf van 60 uur uitvoeren voor partnergeweld.
Lees verder

Hoe het virus politici doet terugkomen op eerdere uitspraken
De toegenomen kracht van het coronavirus doet onze politici eerdere uitspraken over de aanpak ervan weer inslikken, zij het met tegenzin. Zo stelde premier Alexander De Croo (Open Vld) in oktober nog dat ons land geen nieuwe lockdown zou aankunnen en eind januari dat de kappers "voorgoed zouden openblijven". "We willen geen jojobewegingen", klonk het toen. Een uitspraak die de premier nu als een boemerang in het gezicht krijgt.
Lees verder

LIVE. Peloton komt dichter en dichter in bergetappe Ronde van Catalonië
Gisteren won Rohan Dennis de individuele tijdrit en pakte de jonge João Almeida de leiderstrui over van Andres Kron. Vandaag ligt de aankomst in skioord Vallter 2000, boven op een col van 11,1 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6 %. Kan de jonge Portugees van Deceunick.Quick-Step zijn leidersplaats behouden of ontbindt iemand anders zijn duivels? Volg het hier LIVE.
Lees verder

Realityreeks over Zweedse avontuur Staf Coppens vanaf 5 april op tv
Zo'n half jaar geleden lieten Staf Coppens (40) en z'n gezin alles achter om in Zweden een camping te gaan openen. Hun avonturen werden op camera vastgelegd, en het resultaat daarvan is vanaf 5 april te bekijken op VTM.
Lees verder

Medewerkers Demi Lovato getuigen in 'Dancing With the Devil' over haar overdosis: "Ze bewoog niet en hing vol met kwijl"
"Haar lichaam was helemaal blauw geworden." De voormalige assistente van Demi Lovato kon haar tranen amper bedwingen toen ze vertelde hoe ze de 28-jarige zangeres bijna levenloos vond de ochtend na haar overdosis. De popster en haar entourage getuigen in de docureeks 'Dancing With The Devil' openhartig over de tol van de roem en de verslavingen die daarmee gepaard gingen. De eerste twee afleveringen gingen dinsdagavond in première op YouTube.
Lees verder

Door zee van glas leef je bijna buiten in deze villa van 9,35 miljoen euro
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Daarom tonen we elke woensdag een waanzinnige woning. Deze week is dat een droomvilla in Portugal.
Lees verder

Nog een job voor prins Harry: de hertog van Sussex strijdt tegen fake news
Goed nieuws voor prins Harry (36): hij heeft een tweede job binnengehaald sinds hij zijn koninklijke taken links liet liggen. De hertog van Sussex zal mee onderzoek voeren naar fake news in Amerika bij het Aspen Institute. Daarvoor gaat hij samenwerken met de schoondochter van mediagigant Rupert Murdoch. Gisteren raakte ook al bekend dat de prins een mentale gezondheidsexpert wordt bij de start-up BetterUp.
Lees verder

Populaire Apple-analist slaat bal compleet mis en scheert wenkbrauwen af
Hij had het beloofd en heeft woord gehouden. Apple-analist Jon Prosser, bekend van zijn YouTube-show Front Page Tech, was er wel héél erg zeker van dat Apple op 23 maart een event zou houden. "Anders scheer ik mijn wenkbrauwen af". Mis poes, zo bleek gisteren. En daar ging dan het haar boven zijn ogen.
Lees verder

Paus snoeit in lonen van kardinalen om kosten te besparen
Paus Franciscus heeft vandaag beslist de lonen van de kardinalen en prelaten te verlagen om het Vaticaan opnieuw financieel gezond te maken. De financiële toestand is mede door de coronapandemie achteruitgegaan.
Lees verder

Tiener (18) houdt cobra's en dertigtal andere gevaarlijke slangen als huisdier: "Groot risico, want amper tegengif te verkrijgen"
Een tuinhuis in Rotem bleek te dienen als 'reuzeterrarium' voor liefst 32 slangen. Het gaat om allerlei soorten cobra's, mamba's en tien eieren die in een broedstoof zaten. "Een enorm risico voor de houder én de omwonenden als zo'n slang losbreekt", zeggen ze bij het Natuurhulpcentrum. De politie liet alles in beslag nemen.
Lees verder

Jonas Vingegaard wint tweede etappe in lijn Settimana Coppi e Bartali
Jonas Vingegaard heeft de heuvelachtige etappe in de Settimana Coppi e Bartali gewonnen. De 24-jarige Deen was de beste voor de Colombiaan Sosa. Onze landgenoot Mauri Vansevenant leek op weg naar de zege, maar werd in de laatste kilometer gegrepen. Met Hermans, Vansevenant en Van Wilder finishten drie Belgen in de top tien.
Lees verder

Poppen als kuspartners, strenge covid-agenten en tot 50.000 tests: zo zien de Hollywood-filmsets er na één jaar corona uit
Hollywood heeft het voorbije jaar bijzonder zware klappen gekregen, maar het ziet ernaar uit dat de filmstad stilaan weer rechtkrabbelt. Meer en meer producties starten opnieuw met opnames en dat is goed nieuws voor de duizenden mensen die van de ene op de andere dag zonder werk kwamen te zitten. De waslijst aan waanzinnig strenge veiligheidsmaatregelen nemen ze er met alle plezier bij. Maar hoe ziet zo'n filmset er één jaar na de start van de pandemie uit? Onze Hollywoodredactrice Kristien Gijbels legde haar oor te luisteren bij enkele crewleden in LA.
Lees verder

Topveldrijdsters verenigen zich als Plantur-Pura voor wegcampagne: "Het wordt een ontekkingstocht"
Net als vorig jaar verzamelen de dames van een aantal veldritteams, waaronder Sanne Cant en Ceylin del Carmen Alvarado, zich voor een aantal wegkoersen, als aanloop naar het cross-seizoen. Waar ze vorig jaar in het wit aan de start verschenen als Ciclismo Mundial, wijzigt de teamnaam nu naar Plantur-Pura.
Lees verder

LIVE BRUGGE-DE PANNE. Op naar een massasprint of komt er nog iemand met een late uitval?
De Italiaanse voorjaarskoersen zijn stilaan achter de rug, tijd voor het WorldTour-peloton om van leer te trekken in onze contreien. De Oxyclean Classic Brugge-De Panne trapt vandaag de Vlaamse wielerweken op gang. Wie volgt straks Yves Lampaert op in de Westhoek? Op deze pagina hoef je geen trap van het hele gebeuren te missen!
Lees verder

Belg die Amerikaanse vaccinatiecampagne leidde, ontslagen wegens seksuele intimidatie
Het vroegere hoofd van de Amerikaanse vaccinatiecampagne, Moncef Slaoui, is door het farmabedrijf GSK ontslagen wegens seksuele intimidatie. Dat berichten Amerikaanse media. Slaoui is in Marokko geboren, maar studeerde, werkte en leefde meer dan dertig jaar in ons land.
Lees verder

Onderwijsvakbond roept op om kleuters zo veel mogelijk thuis te houden: "Onbegrijpelijk dat personeel in vuurlinie moet staan"
Het Christelijk Onderwijsverbond (COV) vindt het onbegrijpelijk dat "het personeel van het kleuteronderwijs in de vuurlinie moet blijven staan". Het Overlegcomité besliste dat het basis en secundair onderwijs de week voor de paasvakantie moet overschakelen op afstandsonderwijs, maar dat kleuters naar school mogen blijven gaan.
Lees verder

LIVE. Slotklim moet voor spektakel zorgen in eerste bergetappe Ronde van Catalonië
Gisteren won Rohan Dennis de individuele tijdrit en pakte de jonge João Almeida de leiderstrui over van Andres Kron. Vandaag ligt de aankomst in skioord Vallter 2000, boven op een col van 11,1 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,6 %. Kan de jonge Portugees van Deceunick.Quick-Step zijn leidersplaats behouden of ontbindt iemand anders zijn duivels? Volg het hier LIVE.
Lees verder