Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 26 maart 2021

Gouverneur en kustburgemeesters tevreden over kustplan NMBS: extra politie, meer communicatie en sms-alerts

Gouverneur en kustburgemeesters tevreden over kustplan NMBS: extra politie, meer communicatie en sms-alerts

Het overleg tussen de gouverneur van West-Vlaanderen, enkele kustburgemeesters en de NMBS van woensdagavond was productief. Zo meldt gouverneur Carl Decaluwé na afloop. Volgens Decaluwé zal NMBS de nodige maatregelen nemen om de toeristenstroom richting kust beter te beheren.

Lees verder

Russisch gevangeniswezen: 'Gezondheid Navalny is bevredigend'

De gezondheid van de in een strafkamp gevangenzittende Kremlincriticus Aleksej Navalny is 'bevredigend'. Dat heeft het Russische gevangeniswezen donderdag gezegd. Een dag eerder hadden vertrouwelingen van Navalny gemeld dat zijn gezondheidstoestand er merkbaar op is achteruitgegaan.

Lees verder

OPROEP | Opnieuw opvang zoeken voor de kinderen: staat u op de rand van een parentale burn-out?

Na het Overlegcomité moeten ouders opnieuw onverwacht naar opvang zoeken voor hun kinderen. Staat u door de combinatie van thuiswerk en opvang op de rand van een burn-out? Reageer op binnenland@standaard.be. Vermeld in de mail zeker ook uw telefoonnummer, zodat we u kunnen bellen.

Lees verder

Na Debation island is er nu 'Het Molletje': 'Ik heb zowel een Snickers in mijn broek als een erectie'

Het is nog wachten tot het najaar voor een nieuw seizoen van 'Temptation island' op Play5, maar daar wilden de makers van het Canvas-programma 'De ideale wereld' niet op wachten. Daarom lanceren ze nu 'Het Molletje'.

Lees verder

Kind en Gezin roept op: 'Breng kinderen zoveel mogelijk niet naar crèche'

Kind en Gezin, dat toeziet op de goede werking van crèches in Vlaanderen, roept ouders op om hun kinderen 'indien mogelijk' zoveel mogelijk thuis op te vangen. 'We moeten het grote geheel in de gaten blijven houden, en maken dat de crèches ook op lange termijn open kunnen blíjven', aldus Kind en Gezin-woordvoerdster Nele Wouters.

Lees verder

Hoger onderwijs gaat niet dicht, wel volledig online les

De studenten van de universiteiten en hogescholen zullen volgende week enkel online les mogen volgen. Dat is beslist na overleg met de studenten en minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Lees verder

Franse minister van Sport: 'Nog geen definitieve beslissing over Parijs-Roubaix'

De definitieve beslissing over het al dan niet uitstellen of afgelasten van de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix is nog niet genomen, zo bevestigde de Franse minister van Sport Roxana Maracineanu donderdag bij France Info.

Lees verder

Vertraging voor Nederlandse formatie na positieve coronatest

Kajsa Ollongren, een van de Nederlandse verkenners, heeft positief getest op het nieuwe coronavirus en is thuis in isolatie gegaan. Daardoor moeten de gesprekken voor de Nederlandse regeringsvorming worden uitgesteld.

Lees verder

Dolfijnen gespot in Venetiaanse kanalen

Maandag zijn twee dolfijnen gespot in Venetië. Door de coronapandemie ligt het toerisme ook daar zo goed als stil, met schonere en kalmere kanalen tot gevolg en daar profiteerden de twee dolfijnen graag van. Bekijk de bijzondere beelden in bovenstaande video.

Lees verder

Samenscholingsverbod op parcours Ronde van Vlaanderen: 'Beleef de koers thuis'

Geen publiek, een verbod op randevenementen, een eigen testcentrum én de kasseistroken en hellingen hermetisch afgesloten. Dankzij die strenge maatregelen kan de Ronde van Vlaanderen, Vlaanderens mooiste, ondanks de stijgende coronacijfers toch plaatsvinden op zondag 4 april. 'Beleef de koers thuis, via radio en tv', aldus de oproep van Oost-Vlaams gouverneur Carina Van Cauter.

Lees verder

N-VA-sterkhouder Ben Weyts deelt nu ook in de klappen

In de moeilijke zoektocht naar een smoel tijdens de coronacrisis kon de N-VA zich lang vastklampen aan onderwijs en de onverzettelijkheid van minister Ben Weyts. Nu glipt ook die strohalm de partij door de vingers.

Lees verder

Olympische vlam vertrokken op tocht door Japan

Vanuit Fukushima is de olympische vlam vertrokken voor een reis door Japan die vier maanden zal duren. De estafettetocht met 10.000 lopers zal eindigen op tijdens de openingsceremonie van de Spelen op 24 juli in Tokio. De vlam zal daar het olympische vuur aansteken.

Lees verder

Verkeer op Suezkanaal tijdelijk opgeschort: 'Vlottrekken containerschip kan dagen tot weken duren'

Er zit nog steeds amper beweging in het containerschip Ever Given, dat het Suezkanaal al twee dagen blokkeert. Volgens experts kan het 'dagen tot weken' duren voor het scheepvaartverkeer op het kanaal opnieuw kan hervatten.

Lees verder

'Club Brugge schrapt beursgang'

Club Brugge gaat morgen toch niet naar de beurs, schrijft zakenkrant De Tijd op haar website. De belangstelling voor die beursgang zou te beperkt zijn.

Lees verder

Broeklin krijgt omgevingsvergunning

De Vlaamse regering verleent een voorwaardelijke omgevingsvergunning aan werkwinkelwijk Broeklin, de opvolger van Uplace in Machelen. Dat melden Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Lees verder

Live | De Croo en Vandenbroucke verdedigen nieuwe lockdown in Kamerdebat

Premier Alexander De Croo beantwoordt in de Kamer vanaf 13.15 uur vragen over de beslissingen van het Overlegcomité van woensdag. Volg het debat hierboven live.

Lees verder

Vier kinderen gewond nadat ze onder schoolpoort belanden

Vier kinderen van basisschool De Wingerd in Bavikhove raakten donderdagmiddag gewond toen ze onder de schoolpoort terechtkwamen.

Lees verder

Economisch drama op het Suezkanaal inspireert talloze memes

Terwijl de files langs beide kanten van het Suezkanaal gigantische proporties aannemen, zien ze op sociale media wel humor in de pogingen om het enorme containerschip los te wrikken met een kleine bulldozer. De Ever Given is het onderwerp van talloze memes.

Lees verder

Wildcamera maakt zeldzame beelden van otter

Voor het eerst in negen jaar zijn duidelijke camerabeelden gemaakt van een otter in Rivierenland, het regionale landschap in het zuidwesten van de provincie Antwerpen. De aanwezigheid van de otter is goed nieuws, want het dier is erg zeldzaam in Vlaanderen. Het kan ook op een verbeterde waterkwaliteit van onze rivieren en beken wijzen.

Lees verder

Onduidelijkheid troef over kleuteronderwijs

De Franstalige kleuterscholen gaan dicht, de Vlaamse blijven open, maar al één vakbond wil staken. Minister Dermagne breidt de tijdelijke werkloosheid voor corona alvast uit: het kan ook als kleuterscholen en crèches oproepen om de kinderen thuis te houden of staken.

Lees verder

Christus de Verlosser krijgt facelift

Het iconische standbeeld Christus de Verlosser in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro wordt ter ere van zijn negentigste verjaardag gerestaureerd. Arbeiders moeten het 38 meter hoge beeld beklimmen om elk loszittend steentje in de mozaïek te herstellen. Bekijk de unieke beelden vanop het Christusbeeld in bovenstaande video.

Lees verder

De Croo is deloyale houding Bouchez beu

In de Kamer was Alexander De Croo nog diplomatisch, maar intern heeft de premier laten verstaan dat het niet langer kan dat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez het regeringsbeleid afvalt. Ook binnen de liberale familie zorgt de houding van Bouchez voor spanningen.

Lees verder

Nederlandse Albert Heijn bant plastic zakjes, België wacht af

De plastic zakjes om groenten en fruit in te bewaren, verdwijnen uit Albert Heijn. Althans, uit de Nederlandse vestigingen. In België komt het zover nog niet.

Lees verder

Esteban Chaves wint koninginnenetappe in Ronde van Catalonië, Adam Yates blijft leider

Donderdag stond de koninginnenetappe in de 'Volta a Catalunya' op het programma. Deze vierde etappe was een kolfje naar de hand van Esteban Chaves (Team BikeExchange), die na zijn tweede plek van woensdag nu toch de ritwinst voor zich neemt. Adam Yates (INEOS-Grenadiers) blijft leider in het algemeen klassement.

Lees verder

VUB-rector Caroline Pauwels wint Arkprijs van het Vrije Woord

VUB-rector Caroline Pauwels heeft de Arkprijs van het Vrije Woord gekregen. Ze volgt op de erelijst auteur en dichter Jozef Deleu op.

Lees verder

Kopecky en D'hoore laten zich verrassen: Grace Brown wint solo Brugge-De Panne bij de vrouwen

Grace Brown heeft Brugge-De Panne bij de vrouwen op haar naam geschreven. De 28-jarige Australische verraste een kopgroep met onder meer Lotte Kopecky en Jolien D'hoore met een knappe solo in de laatste tien kilometer.

Lees verder

Omgeving Nederlandse parlement tijdlang ontruimd na bommelding

De politie in de Nederlandse stad Den Haag heeft donderdagavond het Binnenhof en het Plein voor het Tweede Kamergebouw weer vrijgegeven. Het Binnenhof, het politieke centrum van Nederland, was even daarvoor ontruimd vanwege een bommelding. Mensen mochten ook de Tweede Kamer niet meer in.

Lees verder

Kamer keurt betaald vaccinatieverlof voor werknemers goed

Werknemers hebben recht op betaald verlof op het moment dat ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. De Kamer heeft het wetsontwerp dat dat klein verlet in goede banen leidt donderdagavond unaniem goedgekeurd.

Lees verder

Biden verwacht in 2024 opnieuw presidentskandidaat te zijn

De Amerikaanse president Joe Biden denkt in 2024 een gooi te kunnen doen naar een tweede ambtstermijn. Dat heeft hij donderdag verklaard tijdens zijn eerste officiële persconferentie in het Witte Huis.

Lees verder

Onderwijs houdt kleuterscholen volgende week dicht

Zowel het katholiek onderwijs als het gemeenschapsonderwijs hebben beslist om al hun kleuterscholen volgende week te sluiten. Er wordt wel, eventueel in samenwerking met partners zoals de lokale besturen, noodopvang georganiseerd.

Lees verder

Zoekactie naar mes waarmee David Polfliet is gedood

De federale politie, de scheepvaartpolitie, de civiele bescherming en het parket hebben donderdag een zoekactie gehouden in het parkje en de vijvers aan Hof Ter Welle in Beveren-Waas. Ze zochten naar bewijsmateriaal voor de moord op David Polfliet (42), zoals het mes waarmee de man om het leven zou zijn gebracht.

Lees verder

EU legt 'pistool' op tafel tegen Londen en AstraZeneca

De Europese leiders steunen het nieuwe wapen waarmee de Commissie de export van vaccins kan tegenhouden. Maar België en Nederland kregen de toezegging dat zo'n beslissing de productieketen niet in gevaar mag brengen.

Lees verder

WK KWALIFICATIES. EK-tegenstander Denemarken begint met zege, valse start voor Spanje

Denemarken is zijn kwalificatiecampagne voor het WK van 2022 in Qatar begonnen met een zakelijke zege op bezoek in Israël. De Denen, die komende zomer op het EK in de poule zitten van de Rode Duivels, wonnen in Tel-Aviv met 0-2. Zowat alle toplanden wonnen donderdagavond vrij overtuigend hun eerste duel. Enkel Spanje liet in eigen huis meteen een steekje vallen.

Lees verder

Ook als de lockdown 'paaspauze' heet, is iedereen het beu

Eerst beloofden de beleidsmakers dat de scholen niet meer zouden sluiten en nu gaan ze toch een week vroeger dicht. We hebben gehoord dat de kappers voorgoed zouden opengaan, maar nu moeten ze toch de deuren sluiten. Coronamaatregelen zijn een jojo. Hoe moeten we daarmee omgaan, hoe houden we het hoofd koel en de motivatie gaande?

Lees verder

Noord-Korea: raketten waren nieuw 'tactisch geleid projectiel'

De soort raket die donderdag vanuit Noord-Korea werd afgevuurd, is een nieuw ontwikkeld 'tactisch geleid projectiel', meldt de Noord-Koreaanse staatszender KCNA vrijdag.

Lees verder

Amerikaanse universiteit schikt voor miljard in misbruikzaak gynaecoloog

Een universiteit in Californië koopt slachtoffers van een misbruikzaak af voor in totaal meer dan 1,1 miljard dollar. Gynaecoloog George Tyndall (74) werd in juli 2019 opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van vrouwen tijdens medische onderzoeken.

Lees verder

Schermen alom tegenwoordig in Vlaamse gezinnen

Slechts 8 procent van de kinderen tot 4 jaar gebruikt geen scherm. De eerste keer dat kinderen de smartphone of de tablet van hun ouders in hun handjes houden, ligt gemiddeld op 2 jaar en 4 maanden. Dat zijn enkele van de conclusies van een onderzoek van Mediawijs over het mediagebruik en de mediaopvoeding in Vlaamse gezinnen.

Lees verder

Tesla terechtgewezen voor schenden van arbeidersrechten, Elon Musk moet tweet verwijderen

De Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla heeft meerdere keren de rechten van zijn werknemers geschonden. Onder andere een bericht van topman Elon Musk op Twitter was in strijd met Amerikaanse wetgeving. Dat oordeelde de National Labor Relations Board, die er in de Verenigde Staten op toeziet dat werknemers kunnen opkomen voor hun arbeidersrechten.

Lees verder

'Parler waarschuwde FBI veelvuldig voor bestorming Capitool'

Twitter-alternatief Parler zegt dat het de FBI in de weken voor de bestorming van het Capitool afgelopen januari meer dan vijftig keer heeft gewaarschuwd over gewelddadige inhoud op het platform. Er zou onder meer zijn gewaarschuwd voor specifieke dreigingen richting het Amerikaanse parlementsgebouw. Dat schrijft Parler donderdag in een brief aan Carolyn Maloney, de Democratische vertegenwoordiger van het Huis van Afgevaardigden uit de staat New York.

Lees verder

Vivaldi omzeilt lastige keuzes in relanceplan

De federale regering heeft beslist om zelf te betalen voor de investeringsprojecten die Europa niet financiert.

Lees verder

Coronacijfers gaan verder verkeerde kant uit

Het aantal besmettingen met het coronavirus, het aantal sterfgevallen door covid-19 en het aantal ziekenhuisopnames blijven in stijgende lijn gaan. Dat blijkt vrijdagochtend uit de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Thomas Vermaelen en Yannick Carrasco onzeker bij Rode Duivels voor wedstrijd in Tsjechië

De Rode Duivels vertrekken vanavond naar Praag. Zoals bekend zullen de spelers in Duitse loondienst – Meunier, Thorgan Hazard, Casteels en Boyata – in Tubeke achterblijven.

Lees verder