Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 25 maart 2021

EU-parlement zet spoedprocedure voor 'vaccinatiepaspoort' in gang

HLN
EU-parlement zet spoedprocedure voor 'vaccinatiepaspoort' in gang
Het Europees Parlement gaat een versnelde procedure toepassen voor het certificaat dat vrij reizen in de EU deze zomer mogelijk moet maken. Met 468 stemmen voor, 203 tegen en 16 onthoudingen stemde het parlement voor de urgentieprocedure.
Lees verder

Afrikaanse olifanten hebben status van bedreigde en ernstig bedreigde diersoort
De Afrikaanse savanneolifant en de bosolifant zijn geclassificeerd als "bedreigd" en "ernstig bedreigd" in de rode lijst van bedreigde diersoorten van de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN). Deze aanpassing komt na een recent besluit van de African Elephant Specialist Group (AfESG) dat de wetenschap vanaf nu bosolifanten en savanneolifanten als twee verschillende soorten zal behandelen. Dat melden WWF en het IUCN donderdag.
Lees verder

'Kerel met graafmachine aan Suezkanaal' heeft nu eigen Twitteraccount: "Al flink stuk uitgegraven maar het zit nog vast"
Een gigantisch containerschip blokkeert al sinds dinsdagavond het Suezkanaal in Egypte. De economische gevolgen daarvan zijn mogelijk niet te overzien - 12 procent van de wereldhandel passeert langs daar - maar intussen amuseert Twitter zich kapot met een resem memes. Een bloemlezing.
Lees verder

EMA komt begin april met nieuwe update over AstraZeneca-vaccin
Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA buigt zich op 29 maart nogmaals over het AstraZeneca-dossier. De bedoeling is dat het veiligheidscomité van EMA (PRAC) begin april met een nieuwe update komt.
Lees verder

LIVE RONDE VAN CATALONIË. Kämna snelt solo richting slotklim, De Gendt gegrepen door peloton
Met de vierde etappe staat er ook vandaag een bergrit op het programma in de Ronde van Catalonië. Over 166 kilometer krijgen de renners drie zware beklimmingen voorgeschoteld, met de slotklim naar Port Ainé als scherprechter. Daar kwam ook in 2016 een etappe aan, en toen was Thomas De Gendt de primus na een vroege vlucht. Wie gaat vandaag met de zege aan de haal? Volg het hier LIVE!
Lees verder

Unieke stadstuin in Gent verrast met prachtige zwemvijver
Je verwacht het niet in hartje Gent, maar toch pakt deze stadstuin uit met een prachtige zwemvijver. Het was een van de drie wensen van de bewoners waarmee tuinarchitect Annabelle Tieter aan de slag ging. Het resultaat werd bekroond met brons in de categorie 'Kleine tuinen' in de wedstrijd van De Vlaamse Tuinaannemer. Bouwsite Livios mocht het ontwerp bekijken.
Lees verder

Hanne Troonbeeckx houdt de moed er (ondanks corona) in: "Huwelijk uitgesteld tot 2022"
"Ik ben niet iemand die constant speurt naar licht aan het einde van de coronatunnel", merkt njam!-presentatrice Hanne Troonbeeckx (42) op. En hoewel ook zij al uitkijkt naar het moment waarop corona voorbij zal zijn, probeert ze op dit moment vooral positief te blijven. Op alle vlakken, ook al moest ze al twee keer noodgedwongen getest worden. "Aangenaam is zo'n wisser in je neus niet."
Lees verder

'Proffee' is de nieuwste koffietrend en voor sportievelingen is dat extra leuk
In het voorjaar van 2020 sipten we met z'n allen van die extra romige 'dalgona koffie'. Maar dit voorjaar zou de 'proffee' weleens de nieuwste trend onder de koffieslurpers kunnen zijn. Het recept wordt gretig gedeeld op de populaire video-app TikTok en slaat extra hard aan bij sportievelingen.
Lees verder

Zo willen kustburgemeesters een mogelijke overrompeling tijdens de 'paaspauze' aanpakken
De paasvakantie begint een weekje vroeger, het wordt mooier weer. Dan lonkt de kust. Zijn ze daar klaar voor een overrompeling? Zal de trein er je veilig heen brengen? Zal je er welkom zijn? Zal je een pintje kunnen drinken op een bankje? We vragen het aan drie kustburgemeesters die één oog op het weerbericht houden en het andere op de aankomende massa: Bart Tommelein (Open Vld) van Oostende, Daphné Dumery (N-VA) van Blankenberge en Jean-Marie Dedecker (LDD) van Middelkerke. "Die paaspauze wordt paasellende", voorspelt die laatste.
Lees verder

Nieuwe dieet-app bij prikkelbare darm is efficiënter dan medicatie
Patiënten met prikkelbaredarmsyndroom die hun dieet aanpasten met behulp van een speciale app, zijn efficiënter geholpen dan patiënten die klassieke medicatie namen. Dat blijkt uit een twee jaar durende studie van UZ Leuven, waarvan de resultaten vandaag bekend zijn gemaakt. De app zal vanaf juni beschikbaar zijn via de huisartsen.
Lees verder

Noorse schansspringer Tande afgevoerd naar ziekenhuis na zware crash
De Noorse schansspringer Daniel Andre Tande is donderdag in het ziekenhuis opgenomen na een zware crash tijdens de Wereldbekermanche schansspringen in het Sloveense Planica.
Lees verder

LIVE RONDE VAN CATALONIË. Kämna ingelopen, favorieten strijden voor zege in Koninginnenrit
Met de vierde etappe staat er ook vandaag een bergrit op het programma in de Ronde van Catalonië. Over 166 kilometer krijgen de renners drie zware beklimmingen voorgeschoteld, met de slotklim naar Port Ainé als scherprechter. Daar kwam ook in 2016 een etappe aan, en toen was Thomas De Gendt de primus na een vroege vlucht. Wie gaat vandaag met de zege aan de haal? Volg het hier LIVE!
Lees verder

Kleuterscholen in Wallonië sluiten volgende week, in Vlaanderen mag men kiezen: "Het kan, maar het moet niet"
De onduidelijkheid omtrent de scholen blijft groot. Zo beslisten de Vlaamse onderwijskoepels gisteren om volgende week geen digitale lessen te organiseren voor het lager en secundair onderwijs. In Wallonië liet men vandaag dan weer weten dat ook de kleuterscholen daar zullen sluiten vanaf maandag. In Vlaanderen mag het personeel deze keuze zelf maken. "Het is aan het werkveld om met de mogelijkheid aan de slag te gaan", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan VTM NIEUWS.
Lees verder

Europese Commissie lanceert nieuw Erasmusprogramma
Coronacrisis of niet, met de goedkeuring van het eerste jaarlijkse werkprogramma en de lancering van de eerste oproepen heeft de Europese Commissie vandaag de aftrap gegeven voor het nieuwe Erasmus+. Tot en met 2027 zouden zo'n tien miljoen Europeanen moeten profiteren van het iconische programma voor leermobiliteit.
Lees verder

Bart Herman is na twee weken opnieuw thuis uit het ziekenhuis na coronabesmetting: "Ik voelde me weerloos, koud en alleen"
Bart Herman (62) is eindelijk terug thuis. De zanger, bekend van de hit 'Ik ga dood aan jou', lag twee weken in het ziekenhuis door een coronabesmetting. "De eerste week vertoefde ik in het 'rijk der schimmen'. Het was vreselijk."
Lees verder

Veel kinderen kunnen opnieuw niet naar school: deze praktische én financiële opties heb je als werkende ouder
Wat nu je kind niet naar school kan en jij moet werken? Technische werkloosheid aanvragen is een optie, maar wat zijn de voorwaarden en is er geen betere mogelijkheid? "Zoek samen met je werkgever naar een win-winsituatie", raadt onze werkexpert Stijn Baert aan. Wij overlopen alle opties die je hebt als ouder en wat ze betekenen voor je portemonnee.
Lees verder

Het Laatste Nieuws nu ook de grootste digitale krant van Vlaanderen
Het Laatste Nieuws was al jaren de meest verkochte krant van Vlaanderen, maar had op het einde van vorig jaar nu ook het grootste aantal digitale abonnees. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van het CIM (Centrum voor Informatie over de Media), dat voor het eerst in hun rapportering de volledig digitale abonnementen meeneemt.
Lees verder

Er komt opnieuw een film over het leven van prins Harry en Meghan Markle
De beslissing van prins Harry (36) en Meghan Markle (39) om hun leven als senior royals achter zich te laten, zal binnenkort in een film worden gegoten. De film kreeg de toepasselijke titel 'Escaping the Palace' en is een project van Lifetime TV. "De film zal onthullen wat de echte aanleiding van hun vertrek was", klinkt het bij het netwerk.
Lees verder

Vandenbroucke wijst N-VA-Kamerlid terecht: "Gaat u vaccins zelf produceren?"
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft de vaccinatiestrategie deze namiddag nog maar eens verdedigd in de Kamer. Vooral de kritiek van N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter deed de Vooruit-vicepremier steigeren. "U zegt dat u alle 65-plussers al gevaccineerd zou hebben. Zou u de vaccins dan zelf in uw apotheek geproduceerd hebben?"
Lees verder

Zes oud-winnaars (waaronder Sandra Kim) treden op tijdens grote finale Eurosong
Op 22 mei is het zover: dan vindt de grote finale van het Eurovisiesongfestival plaats in Rotterdam. Ondertussen werd ook de intervalact bekend gemaakt: zes oud-winnaars, waaronder onze Belgische trots Sandra Kim (48), zullen vanop drie locaties in Rotterdam het beste van zichzelf geven.
Lees verder