Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 29 maart 2021

EU en VS veroordelen "onaanvaardbare en schandalige" repressie in Myanmar

HLN
EU en VS veroordelen "onaanvaardbare en schandalige" repressie in Myanmar
De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben het geweld van het leger in Myanmar zondag opnieuw veroordeeld. De Hoge EU-vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Josep Borrell, spreekt van "een escalatie van onaanvaardbaar geweld".
Lees verder

LIVE. Merkel roept deelstaten op tot strenge coronabeperkingen - VS vaccineren 3,5 miljoen mensen op één dag
Als de huidige trends doorzetten, zullen op 12 april opnieuw 1.000 coronapatiënten op intensieve zorg liggen. "Maar we kunnen dit nog perfect vermijden", benadrukte viroloog Steven Van Gucht vrijdag tijdens de persconferentie van het Crisiscentrum. Intussen is het ministerieel besluit met de maatregelen waarover het Overlegcomité woensdag heeft beslist, gepubliceerd. Het regelt onder meer het verplicht winkelen op afspraak in de niet-essentiële winkels. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in ons liveblog.
Lees verder

Meer sleepkracht nodig om Ever Given recht te trekken
Het geblokkeerde containerschip Ever Given in het Suezkanaal is zondag nog niet losgeraakt. Volgens de maritieme dienstverlener Leth Agencies is een nieuwe poging uitgesteld tot er voldoende sleepkracht ter plaatse is.
Lees verder

Baby levend uit puin ingestort gebouw gehaald in Egypte
Reddingswerkers hebben gisteren een zes maanden oude baby levend uit het puin van een ingestort gebouw in Caïro gehaald. Het tien verdiepingen tellende gebouw stortte zaterdag in, waarbij zeker 25 doden vielen. Ook raakten 26 mensen gewond. Dat zeggen de Egyptische autoriteiten.
Lees verder

Baby levend uit puin van ingestort gebouw gehaald in Egypte
Reddingswerkers hebben gisteren een zes maanden oude baby levend uit het puin van een ingestort gebouw in Caïro gehaald. Het tien verdiepingen tellende gebouw stortte zaterdag in, waarbij zeker 25 doden vielen. Ook raakten 26 mensen gewond. Dat zeggen de Egyptische autoriteiten.
Lees verder

Twintig gewonden bij enorme brand Indonesische olieraffinaderij
Op olieraffinaderij Balongan in West-Java in Indonesië is een enorme brand uitgebroken. Twintig mensen zijn gewond geraakt en zeker 950 omwonenden zijn geëvacueerd vanwege de brand. De brand ontstond maandag iets na middernacht. Op video's op sociale media zijn enorme vlammen te zien en is een grote explosie te horen.
Lees verder

Honderden evacuaties door enorme brand op Javaanse olieraffinaderij
Op olieraffinaderij Balongan in West-Java in Indonesië is een enorme brand uitgebroken. Vijf mensen zijn gewond geraakt en zeker 950 omwonenden zijn geëvacueerd vanwege de brand. De brand ontstond maandag iets na middernacht. Op video's op sociale media zijn enorme vlammen te zien en is een grote explosie te horen.
Lees verder

Chileense president stelt verkiezingen rondom nieuwe grondwet uit
De Chileense president Sebastian Pinera heeft het congres gevraagd de verkiezing voor de conventie die de nieuwe grondwet moet opstellen uit te stellen tot mei. Dit vanwege de grote toename van het aantal coronabesmettingen in het land.
Lees verder

ANNO 2021. Mark Tijsmans: "Ik ben uit een diepe put geklauterd"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Mark Tijsmans (52), acteur, bekend van 'Flikken' en musicalrollen. Jeugdschrijver met een nieuw boek.
Lees verder

Lenteweer is slecht nieuws voor het virus: "Bult in de cijfers smelt als sneeuw voor de zon"
Het beste wapen om de cijfers neer te slaan, hebben we voor één keer niet in de hand: het mooie weer dat in de maak is. "Uiterlijk half april verwacht ik dat het huidige bultje wegsmelt", zegt een Nederlandse professor. Al ligt dat niet alleen aan de zon.
Lees verder

Na Duitsers, Noren en Nederlanders protesteren morgen wellicht ook Duivels: 12 doden per week. Maar voor Qatar is dat "normaal"
In Qatar zijn al minstens 6.500 gastarbeiders overleden op en rond werven voor het WK voetbal 2022. Mensen die vaak werken voor een minimumloon, in mensonterende omstandigheden. Kritiek op Qatar is er al sinds de WK-toekenning in 2010, maar nu pas lijkt de voetbalwereld wakker te schieten. De kans is groot dat ook de Rode Duivels oproepen om de mensenrechten te respecteren, morgen voor hun thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland.
Lees verder

In vijf weken worden 2,13 miljoen vaccins geleverd: vaccinatietrein kan onder stoom komen
Er zit alweer een exponentiële stijging aan te komen, maar nu mogen we daar eindelijk eens blij om zijn: het gaat namelijk om de vaccins. De volgende vijf weken verwacht ons land 2,135 miljoen dosissen - evenveel als de voorbije drie maanden. De vaccinatietrein kan onder stoom komen.
Lees verder

Slangen op maandag. Als men ergens durf moet tonen, is het nu in de vaccinatiestrategie
Bij een crisis, en al helemaal bij een pandemie op wereldschaal, heb je weinig aan goede huisvaders. Te voorzichtig, te onzeker en te veel afwegend. Een crisis ga je te lijf met onversneden durvers en lefgozers. 'No guts, no glory', zoals ze in het Engels zeggen, in schoon Vlaams 'Geen lef, geen fanfare'. Enkele weken geleden liet ons land dat soort lef aan heel Europa zien.
Lees verder

Onze chef voetbal stelt niet alles in vraag bij Rode Duivels, maar...: "Je wint geen EK met enkel Courtois, De Bruyne en Lukaku"
Zwakke Duivels in Tsjechië én een zeer ontgoochelde bondscoach. Onze chef voetbal Stephan Keygnaert zag zaterdag misschien wel de zwakste match van de Duivels sinds het debuut van Martínez en merkt dat er een proces gaande is bij de nationale ploeg. "Kan België wel Europees kampioen worden met dit defensieve blok?"
Lees verder

Boeren en natuurverenigingen zij aan zij tegen regeling bouwshift
Een ongeziene coalitie van boeren, natuurbeschermers, architecten en stedenbouwkundigen verzet zich tegen de plannen voor de Vlaamse betonstop. De voorzitters van belangengroepen Boerenbond, Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu, Netwerk Architecten Vlaanderen en de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning vrezen dat we afstevenen op "een bouwshift op papier", schrijven ze in een open brief in De Standaard.
Lees verder

Waar zal staking vandaag voor hinder zorgen?
Verschillende vakbonden staken vandaag. ACV en ABVV willen zo tonen dat ze niet akkoord gaan met de onderhandelingen over loonsopslag. Onder meer de NMBS verwacht hierdoor hinder, ook in verschillende bedrijven leggen de werknemers het werk neer.
Lees verder

Zwanger? Dan ziet u te veel zorgverleners, toont CM-studie bij 400.000 mama's
Net mama? Dan bent u het voorbije jaar gemiddeld 13 keer naar de gynaecoloog geweest, 9 keer naar de vroedvrouw en 12 keer naar de kinesist, zo blijkt uit cijfers van CM. Te veel, heet dat, want "een zwangerschap is geen ziekte". De mutualiteit pleit voor een eenduidig geboortetraject en betere communicatie tussen zorgverleners. "Daar wordt elke mama beter van."
Lees verder

Met dank aan TikTok en Harry Potter-fans: Duncan Laurence breekt twee jaar na Songfestival door met 'Arcade'
Internationaal doorbreken met een Songfestivalnummer, het is weinigen gegeven. Duncan Laurence, die in 2019 de wedstrijd naar Nederland haalde, slaagt daar nu wél in, en dat twee jaar na zijn overwinning. 'Arcade' slaat nu plots ook in de Verenigde Staten aan, met dank aan een horde fervente Harry Potter-fans op - jawel - TikTok. Of hoe het platform steeds vaker de hofleverancier van hitnummers wordt.
Lees verder

Nationale stakingsdag: waarom staken zij vandaag?
Onverantwoord en onredelijk, zei Voka-baas Hans Maertens over de nationale staking die vandaag het land platlegt. Maar hoe zien de stakers dat zelf? Waarom leggen zij in volle lockdown het werk neer? 'Iedereen voelt aan dat er iets fundamenteel scheef zit.'
Lees verder

"Willy bereidt alles voor, bij Josje mocht het losser": deze muzikanten leiden 'Liefde Voor Muziek' in goede banen
Met z'n negenen kleuren ze al sinds het prille begin van 'Liefde voor Muziek' de afleveringen muzikaal in. De begeleidingsband, met pianist Remko Kühne (47) en gitarist Tom Lodewyckx (39) in de gelederen, speelt vanavond voor de laatste keer dit seizoen de pannen van het dak. Onmisbaar voor het succes van het programma, maar toch altijd een beetje in de schaduw. "Of dat steekt? Nee, niemand van ons heeft de ambitie om bekend te worden."
Lees verder