Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 6 maart 2021

Eindelijk groen licht voor debat met burgers over toekomst EU: wat doet Verhofstadt?

Eindelijk groen licht voor debat met burgers over toekomst EU: wat doet Verhofstadt?

Het Europees ­Parlement stemt in met de zware structuur voor de burgerbevraging over de toekomst van de Unie. Wellicht doet Verhofstadt toch mee.

Lees verder

Stroompanne verstoort tramverkeer tussen Scheldeoevers in Antwerpen

In Antwerpen is er door een stroomonderbreking vrijdag in volle ochtendspits geen tramverkeer mogelijk vanuit de binnenstad richting Linkeroever. Dat meldt De Lijn.

Lees verder

Last van hooikoorts of toch het coronavirus opgelopen? Zo herken je het verschil

Door de overvloedige regenval in januari is het pollenseizoen twee weken later dan normaal begonnen. 'Maar het was wel een start met een knal', aldus allergoloog Marc Piessens. 'Een tsunami aan stuifmeel.' Dat stelt sommige mensen voor een dilemma: moeten zij in zelfquarantaine? En hoe herken je het verschil?

Lees verder

Nafi Thiam en Noor Vidts beginnen goed aan vijfkamp op EK indoor

Nafi Thiam is goed begonnen aan de vijfkamp op het EK indooratletiek in het Poolse Torun. Op de 60m horden won ze vrijdag de eerste reeks in een seizoensbeste van 8.31. Noor Vidts werd in de tweede reeks vierde in 8.27, een persoonlijk record.

Lees verder

Marktkramers moeten plots werken tussen dansende fonteinen

Enkele marktkramers kregen donderdagochtend in Harelbeke letterlijk een koude douche. Compleet onverwacht kwam er water uit de grond en spoot het een kwartier lang tot een meter hoog. 'Die kleren zijn beschadigd. Ik zal ze goedkoper moeten verkopen.'

Lees verder

Live | Volg de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum

Het aantal opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft stijgen. In de zeven dagen tot en met donderdag waren er meer dan 150 opnames per dag, of bijna een vierde meer dan in de week ervoor. Bekijk de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum over de coronacijfers.

Lees verder

Eerste test met coronavaccin op mensapen

In de zoo van de Amerikaanse stad San Diego zijn negen mensapen behandeld met een coronavaccin voor huisdieren. Eerder raakten acht gorilla's van de zoo besmet met het virus. De zoo hoopt met het vaccin verdere besmettingen bij mensapen te voorkomen.

Lees verder

Voormalig Vlaams Belang-kopstuk Francis Van den Eynde overleden

Francis Van den Eynde, voormalig kopstuk van het Vlaams Blok/Belang, is donderdagavond overleden in het O.L.V.-ziekenhuis in Aalst. Hij werd 74 jaar.

Lees verder

Man die voeten op bureau Pelosi legde tijdens bestorming Capitool, heeft driftbui in rechtbank

Richard Barnett wordt er van beschuldigd tijdens de bestorming van het Capitool ingebroken te hebben in het kantoor van Nancy Pelosi, voorzitster van het Huis van Afgevaardigden. Tijdens een virtuele rechtzetting donderdag, schreeuwde de man volgens The New York Times dat het 'niet eerlijk' is dat hij nog steeds in de gevangenis zit.

Lees verder

Paus komt aan in Irak

Vrijdag arriveert Paus Franciscus in Bagdad, de hoofdstad van Irak. Het eerste pauselijke bezoek ooit aan het land is niet zonder gevaar, maar de paus beschouwt het als vanzelfsprekend. 'Het land is al zo lang zo erg aan het lijden.'

Lees verder

Iguacel als enige Belgische man naar halve finales 400 meter, Bolingo als enige vrouw

Christian Iguacel plaatste zich vrijdag als enige Belg voor de halve finales van de 400m bij de mannen op het EK indooratletiek in het Poolse Torun. Bij de vrouwen kon Cynthia Bolingo zich als enige Belgische plaatsen.

Lees verder

Een aardbeving om de 43 seconden: 'Al een week niet meer fatsoenlijk geslapen'

Meer dan 18.000 aard­bevingen in negen dagen tijd op IJsland. Dat zijn er zo'n 2.000 per dag, zo'n 83 per uur of één aardbeving om de 43 seconden. En de trillingen nemen niet af. Sommigen vrezen dan ook een zware schok. 'Ik zou graag willen dat het gewoon gebeurt, dan kunnen we weer verder.'

Lees verder

'Veroordeelde terroristen verdwijnen in illegaliteit'

Vooraleer België IS-vrouwen terughaalt uit Syrië, moet er voor worden gezorgd dat de overheid hen voldoende kan opvolgen. 'Op sommige terroristen die nu op het einde van hun straf vrij komen, krijgen we geen grip omdat ze administratief dood zijn', zegt Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A).

Lees verder

Waar je op moet letten wanneer je buiten afspreekt met vrienden

Met het weekend voor de deur weidt Van Gucht uit over het verschil tussen het besmettingsrisico bij buiten- en binnenactiviteiten. 'De kans op besmetting in de buitenlucht is lager, maar reëel', zegt hij.

Lees verder

Pandemiepolemiek scoort op Berlinale

Op de online editie van het filmfestival van Berlijn gaat de eerste prijs naar een covidkomedie over de publieke schandpaal van het internettijdperk. Pandemiepolemiek gegarandeerd!

Lees verder

Sekswerkers betogen zondag tegen coronamaatregelen

Sekswerkers komen zondag in Brussel op straat op te betogen tegen de coronamaatregelen. Ze vinden dat de regering hen negeert. 'Sinds maart hebben we drie maanden kunnen werken. Veel meisjes zijn aangewezen op voedselhulp', zegt belangenvereniging Utsopi in een pamflet.

Lees verder

EK indoor | Elise Vanderelst naar finale 1.500m, Vanessa Scaunet haalt halve finales 800m

Elise Vanderelst heeft zich vrijdag geplaatst voor de finale van de 1.500m op het EK indooratletiek in het Poolse Torun. Op de 800 meter kon Vanessa Scaunet zich plaatsen voor de halve finales.

Lees verder

'Hij is mijn baas. Hij is de baas van iedereen.'

Charlotte Bennett, één van de drie Amerikaanse vrouwen die getuigt over seksueel grensoverschrijdend gedrag van Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, spreekt over zijn avances en zijn openbare excuses in een interview.

Lees verder

Crisiscentrum waarschuwt voor valse vaccinatie-uitnodigingen van cybercriminelen

Het Crisiscentrum roept mensen op om waakzaam te zijn voor cybercriminelen die valse uitnodigingen sturen voor de vaccinatiecampagne. Er wordt gevraagd om geen geld over te schrijven of bankgegevens te delen. Dat is vrijdag benadrukt tijdens de persconferentie van Sciensano.

Lees verder

Vlaanderen heeft ruim half miljoen vaccins gezet: 'Eén zekerheid: de vaccins werken'

In Vlaanderen kregen al 371.000 mensen, of 6,9 procent van de 18-plussers, hun eerste vaccinprik. Ruim 200.000 van hen, of 3,9 procent, kregen al twee inentingen. Leeftijdsgewijs zijn zestigers en zeventigers het minst gevaccineerd.

Lees verder

Carrefour mikt op snelle thuislevering via Deliveroo

De retailgroep Carrefour schakelt Deliveroo in om binnen het halfuur je basisboodschappen thuis te krijgen. Het is de jongste illustratie van de versnippering van de retailmarkt.

Lees verder

Navalny 'stelt het goed' in quarantainecel

Aleksej Navalny heeft zijn voorlopige cel in Moskou verlaten en zou in quarantaine zitten om later naar een strafkamp te verhuizen. De verblijfplaats van de Russische Kremlin-criticus was tot nog toe geheim. Ondanks de vele ontberingen voelt hij zich goed, laat zijn advocaat weten.

Lees verder

Politie pakt negen 'pedojagers' op: 'Recht mag niet in eigen handen genomen worden'

De Antwerpse politie heeft deze week negen 'pedojagers' opgepakt. Dat zijn mensen die op sociale media actief speuren naar pedoseksuelen en hen in de val proberen lokken. Bij twee van hen nam de politie een heus arsenaal aan wapens en munitie in beslag. Het is nog niet duidelijk of ze ook daadwerkelijk slachtoffers hebben gemaakt.

Lees verder

WHO-topman wil patenten op coronavaccins schrappen

'Als dit het moment niet is om patenten tijdelijk op te heffen, wanneer dan wel?' Dat zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie. Het tijdelijk schrappen van de patenten moet het mogelijk maken meer vaccins te produceren.

Lees verder

China deelt spectaculaire foto's van Mars

De China National Space Administration heeft donderdagochtend de eerste high-definition foto's van Mars gedeeld die door het nationaal ruimtevaartuig getrokken zijn. Het gaat om drie beelden, twee in zwart-wit en eentje in kleur.

Lees verder

Banksy geeft inkijk in werkwijze met mysterieuze video

De Britse straatkunstenaar Banksy heeft met een zeldzame video bevestigd dat de muurschildering op een gevangenismuur in Reading zijn werk is. Banksy deelde een filmpje op sociale media waarin hij toont hoe hij 's nachts stiekem te werk is gegaan terwijl Bob Ross op de achtergrond te horen is. 'Schilderen betekent vrijheid', zegt de Amerikaanse schilder onder andere. Bekijk de mysterieuze video hierboven.

Lees verder

Liam Neeson verwelkomt filmliefhebbers bij heropening New Yorkse cinema's

Filmliefhebbers in New York kunnen vrijdag weer naar de bioscoop, voor het eerst in een jaar. Liam Neeson zal persoonlijk het publiek begroeten dat zijn nieuwste actiefilm The marksman komt bekijken. In de zalen gelden strenge veiligheidsmaatregelen.

Lees verder

Demir vraagt Vreg uitstel van de nieuwe nettarieven

'We hebben vandaag al zoveel problemen met het gebrek aan draagvlak na het zonnepanelendebacle. Dat er nog bij nemen is niet evident', zegt minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Lees verder

Overlegcomité geeft groen licht voor buitenbubbel en versoepelingen voor onderwijs

Het overlegcomité zit momenteel bijeen om de coronamaatregelen te bespreken. Over een aantal versoepelingen is al een akkoord bereikt, zo vernam onze redactie. Verrassingen zitten daar voorlopig niet bij: het gaat om maatregelen waarvan al op voorhand werd aangenomen dat ze wellicht zouden worden goedgekeurd.

Lees verder

Oproep | Gezinnen in coronatijd

Voor een interview in de weekendkrant zoekt De Standaard gezinnen die willen vertellen over hun samenleven in coronatijd.

Lees verder

Gegevens van meer dan een miljoen vliegtuigpassagiers gehackt

Hackers hebben de gegevens van honderdduizenden passagiers van verschillende luchtvaartmaatschappijen buitgemaakt bij een cyberaanval. Wereldwijd geraakten de hackers aan gegevens van 1,35 miljoen klanten van het getrouwheidsprogramma 'Miles and More'.

Lees verder

Overzicht | Deze nieuwe coronamaatregelen heeft het Overlegcomité genomen

Het Overlegcomité bevestigde vrijdag eindelijk dat vanaf 8 maart tien mensen mogen samenkomen in openlucht. Bekijk hier welke beslissingen het Overlegcomité nog heeft genomen.

Lees verder

Deze sectoren reageren opgelucht op de versoepelingen: 'Iedereen zat hierop te wachten'

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen heeft vrijdag een reeks versoepelingen goedgekeurd. De betrokken sectoren reageren opgelucht.

Lees verder

EK indoor | Geen finale voor Merel Maes in hoogspringen

Merel Maes heeft zich vrijdag op het EK indooratletiek in het Poolse Torun bij haar debuut niet kunnen plaatsen voor de finale van het hoogspringen.

Lees verder

Met ministapjes naar het rijk der vrijheid

De regeringen in ons land hebben de versoepelingstrein voorzichtig op gang getrokken, maar houden de handrem nog stevig in de hand. De horeca kan in het beste geval op 1 mei open.

Lees verder

Troosteloos gelijkspel tussen Charleroi en STVV

Wilde Sporting Charleroi nog aanspraak maken op een plaats in Play-off 1, dan deed het er thuis goed aan vanavond te winnen tegen STVV. Maar een ongeïnspireerd Charleroi kreeg niets klaar. De wedstrijd begon zoals ze eindigde - met 0-0 - en daar deed vooral Sint-Truiden een goede zaak mee.

Lees verder

Longread. Zet stikstof Vlaanderen op slot?
Vlaanderen is de Europese koploper in stikstofvervuiling op natuurgebieden. Voor jarenlang schuldig verzuim betalen we nu de prijs. Een belangrijk stikstofarrest kan onze economie op slot zetten. Hoe zit dat precies? Welke regio's komen in de problemen? Een simulatie van de impact laat weinig illusies: overal in Vlaanderen komen woningbouw, infrastructuurwerken, industrie- en stallenbouw op losse schroeven.
Lees verder

Waar liggen de overbelaste Natura 2000-gebieden?
Het stikstofarrest duwt overheid en bedrijfsleven met de neus op de feiten: de ruimte om nog meer stikstof uit te stoten boven kwetsbare natuur is op. Maar waar liggen die beschermde natuurgebieden precies? Bekijk het op deze kaart.
Lees verder

Zet stikstof Vlaanderen op slot?

Vlaanderen is de Europese koploper in stikstofvervuiling op natuurgebieden. Voor jarenlang schuldig verzuim betalen we nu de prijs. Een belangrijk stikstofarrest kan onze economie op slot zetten. Hoe zit dat precies? Welke regio's komen in de problemen? Een simulatie van de impact laat weinig illusies: overal in Vlaanderen komen woningbouw, infrastructuurwerken, industrie- en stallenbouw op losse schroeven.

Lees verder

Ongehoord | 'Je bent hier niet om Netflix te kijken, maar om alles te geven'
Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Lees verder

Aantal besmettingen daalt opnieuw zoals verwacht

Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt niet langer en tekent opnieuw een daling op. Dat blijkt zaterdag uit de voorlopige cijfers van het coronadashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Zonnig maar koud weekend breekt aan

Het wordt zaterdag overal zonnig. In de namiddag kunnen er over het noorden van Vlaanderen enkele wolkenvelden verschijnen. Het kwik klimt daarbij tot 3 of 4 graden in de Hoge Ardennen en tot 6 of 7 graden in Vlaanderen, zo meldt het KMI.

Lees verder