Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 3 maart 2021

Brusselse hiphoppers betuigen respect voor leerkrachten

Brusselse hiphoppers betuigen respect voor leerkrachten

Brussel start een grote communicatiecampagne om het Nederlandstalig onderwijs in de kijker te zetten en lesgeven in de hoofdstad te promoten. De campagne wordt op gang getrapt door de Brusselse artiesten Berry en Lefto.

Lees verder

Boris Johnson wil WK 2030 naar Engeland halen

Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en Ierland willen samen het WK voetbal van 2030 organiseren. De vijf landen gaan de komende maanden de haalbaarheid onderzoeken en een officieel 'bid' voorbereiden.

Lees verder

Vier vragen | Wat betekent het stikstofarrest voor Vlaanderen?

Wat is stikstof eigenlijk, waarom hebben we een stikstofprobleem en wat zijn de gevolgen van het stikstofarrest? Alles wat u moet weten in vier vragen.

Lees verder

Zorgpersoneel wzc's verplicht vaccineren of niet?

Zorgnet-Icuro pleit voor een verplichting voor zorgpersoneel om zich tegen covid-19 te laten vaccineren. Wat vinden de experts?

Lees verder

Volvo gaat voluit voor elektrisch

De Zweedse autobouwer Volvo zal in 2030 alleen nog maar elektrische auto's verkopen.

Lees verder

Foto's van echte ongevallen moeten nieuwe ongevallen vermijden

Een nieuwe campagne in Wallonië moet het aantal ongevallen aan werven drastisch verminderen. Over de taalgrens sterven in de buurt van een werf gemiddeld vijf mensen per jaar en raken er 171 gewond. Om bestuurders te wijzen op het gevaar, gebruikt Sofico de beelden van echte ongelukken.

Lees verder

Beke is geen voorstander van verplicht vaccineren

De Vlaamse regering vindt verplicht vaccineren niet nodig. 'In Vlaanderen is er geen probleem met de vaccinatiegraad.'

Lees verder

Maakte Banksy nieuw kunstwerk op gevangenismuur?

De Britse straatkunstenaar Banksy heeft mogelijk zondagnacht een nieuw kunstwerk achtergelaten op een gevangenismuur in Reading, in het Verenigd Koninkrijk. Tientallen mensen drumden er samen om de muurschildering te aanschouwen. Bekijk ze zelf ook in bovenstaande video.

Lees verder

Hondenuitlater Lady Gaga beschrijft hoe hij aan dood ontsnapte

De hondenuitlater van Lady Gaga heeft voor het eerst gereageerd op de schietpartij van vorige week woensdag. Op Instagram schrijft Ryan Fischer over hoe hij tijdens het uitlaten werd neergeschoten en twee honden van de zangeres werden meegenomen.

Lees verder

Sven De Ridder gidst je door vaccinatiedorp op Spoor Oost

In bovenstaand filmpje wordt getoond hoe het vaccineren verloopt in het vaccinatiedorp op Spoor Oost in Borgerhout. Sven De Ridder gidst je door het centrum, van het moment van aankomst tot aan het verlaten van de vaccinatiedorp.

Lees verder

Live | Maakt Steven Van Gucht zich zorgen om stijgende coronacijfers?

In de Belgische ziekenhuizen zijn momenteel 1.936 coronapatiënten opgenomen. De bezetting blijft toenemen: twee weken geleden waren ruim 300 bedden minder ingenomen. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum een persconferentie over de stijgende cijfers. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Derde vrouw beschuldigt New Yorkse gouverneur van wangedrag

Andrew Cuomo, de Democratische gouverneur van New York, is opnieuw beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag. In een interview met The New York Times vertelde de 33-jarige Anna Ruch maandag dat Cuomo tijdens een bruiloft in 2019 zijn handen op haar blote onderrug had geplaatst. Hij zou haar ook gevraagd hebben of hij haar mocht kussen.

Lees verder

Uw bureaustoel om thuis te werken wordt niet belast

Thuiswerkers mogen hun kostenforfait combineren met de terugbetaling van de kosten voor kantoor­materiaal.

Lees verder

Gouden Schoen Tine De Caigny verlaat Anderlecht

Anderlecht moet het volgend seizoen doen zonder Tine De Caigny (23). De Red Flame kiest voor een buitenlands avontuur bij het Duitse Hoffenheim.

Lees verder

Opluchting bij Club Brugge: Hans Vanaken en Noa Lang trainen opnieuw mee, ook Philippe Clement test negatief

Goed nieuws voor Club Brugge. Hans Vanaken, Noa Lang, Stefano Denswil en Matej Mitrovic trainen weer mee bij Blauw-Zwart na hun quarantaine omwille van corona. Ze mogen donderdag spelen in de bekermatch tegen Standard, al hangt dat ook af van hoe fit ze zijn.

Lees verder

Ontwerpakkoord bij Ryanair redt 176 bedreigde banen in België

De dreiging van de Ierse lowcostmaatschappij Ryanair dat ze in België 176 mensen zou ontslaan, is van de baan. De directie en de christelijke vakbond hebben een ontwerp van sociaal akkoord bereikt. Een deel van het cabinepersoneel ziet zijn loon wel met 8 procent dalen, zo zegt ACV Puls.

Lees verder

Ryanair trekt 176 ontslagen in

De Ierse lowcostvlieger kondigde eerder in ons land 176 ontslagen bij het cabinepersoneel aan. Maar na een akkoord met het personeel over een loonsvermindering, houdt Ryanair zijn medewerkers nu toch aan boord.

Lees verder

Vulkaanuitbarsting veroorzaakt aswolk van 5 kilometer hoog

Op het Indonesische eiland Sumatra is dinsdag de Sinabungvulkaan uitgebarsten. De vulkanische activiteit veroorzaakte een wolk van hete as die tot 5 kilometer hoog in de lucht werd geblazen.

Lees verder

Virus legt paardensport lam

Terwijl de (sport)wereld in de ban is van het coronavirus, hebben ze in de paardensport met nog een ander virus te kampen. Tot 28 maart zijn vrijwel alle internationale wedstrijden op het Europese vasteland afgelast door een uitbraak rhinopneumonie-virus.

Lees verder

Oostenrijk en Denemarken zullen samen met Israël eigen vaccin produceren

Oostenrijk en Denemarken willen niet langer volledig afhankelijk zijn van de Europese levering van coronavaccins. Samen met Israël willen ze een nieuwe generatie vaccins ontwikkelen die bescherming biedt tegen toekomstige mutaties van het coronavirus.

Lees verder

Live | Volg hier actualiteitsdebat over coronacrisis mee

Vanaf 14 uur vindt in de kamercommissie Volksgezondheid een actualiteitsdebat plaats. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) beantwoordt er vragen over de coronacrisis. Volg het debat hierboven live mee.

Lees verder

Ministers van Volksgezondheid vinden verplichte vaccinatie zorgpersoneel onnodig

De vaccinatiegraad onder het zorgpersoneel is hoog, klinkt het in Vlaanderen en Wallonië. En in Brussel stijgt hij. Sensibilisering blijft het marsorder in de drie regio's.

Lees verder

Primavera Sound Festival in Barcelona geannuleerd

De komende editie van Primavera Sound in Barcelona is geannuleerd vanwege de coronacrisis. Dat laten de organisatoren weten.

Lees verder

Nederlandse prinses treedt in de voetsporen van haar vader (en in die van prinses Elisabeth)

De Nederlandse prinses Alexia zal na de zomer twee jaar in Wales studeren. Dat meldt de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst. Net als haar vader koning Willem-Alexander en prinses Elisabeth zal ze schoollopen in het United World College of the Atlantic.

Lees verder

Volvo-fabriek in Gent krijgt nieuw elektrisch model

De nieuwste elektrische Volvo, de C40 Recharge, wordt in de fabriek in Gent gebouwd. Er komen 300 banen bij.

Lees verder

Unia wil zich burgerlijke partij stellen in zaak rond betoging klassenjustitie

Unia, de openbare instelling die discriminatie bestrijdt, gaat zich burgerlijke partij stellen in de zaak rond het politiegeweld tijdens een betoging tegen klassenjustitie eind januari. Dat meldt een woordvoerster van het gelijkekansencentrum dinsdag.

Lees verder

Lotte Kopecky snelt naar winst in GP Samyn

Lotte Kopecky (Liv Racing) is in vorm en dat heeft ze bekroond met een klassieke zege. De Belgische kampioene was na een langgerekte sprint de snelste in de GP Samyn.

Lees verder

Oprichters Melexis strijken 130 miljoen op

Roland Duchâtelet, Françoise Chombar en Rudi De Winter verkopen voor circa 130 miljoen euro aandelen Melexis. Het chipbedrijf zelf verkoopt ook een pakketje.

Lees verder

Hoge Gezondheidsraad laat AstraZeneca-vaccin ook toe voor 55-plussers

De Hoge Gezondheidsraad heeft beslist dat het vaccin van AstraZeneca vanaf nu ook toegediend mag worden aan mensen ouder dan 55 jaar. Dat bevestigen verschillende bronnen aan onze redactie. Om 17.30 uur geeft de raad meer uitleg op een persconferentie.

Lees verder

Erika Vlieghe nuanceert 'stoppen met zeuren'-uitspraak

Erika Vlieghe heeft heel wat kritiek over zich heen gekregen na haar interview in De zevende dag van afgelopen zondag. 'We moeten stoppen met zeuren', had de infectiologe toen gezegd. In een open brief wil ze die boodschap nuanceren. 'Misschien had ik mijn woorden anders moeten kiezen', zegt ze nu.

Lees verder

Chirurg verschijnt in digitale zitting terwijl hij operatie uitvoert

Een Amerikaanse rechter zette op 25 februari grote ogen op toen hij ontdekte dat de beklaagde tijdens zijn rechtszitting de handen vol had met andere zaken. De man in kwestie, een chirurg, moest voorkomen voor een verkeersovertreding en stond tegelijkertijd in een operatiezaal een ingreep uit te voeren. Bekijk het verbazende voorval in bovenstaande video.

Lees verder

Tim Merlier maakt het voorbereidende werk van Mathieu Van der Poel af in GP Le Samyn

Winst voor Tim Merlier in de GP Le Samyn. De ploegmaat van topfavoriet Mathieu van der Poel maakte het af in een spurt van een uitgedunde kopgroep. Van der Poel zelf kreeg in de finale af te rekenen met een stuurbreuk en trok daarom voluit de kaart van zijn ploegmaat. Met succes.

Lees verder

Vergiftiging Navalny: VS leggen sancties op aan Russen

De Verenigde Staten hebben sancties opgelegd aan enkele hooggeplaatste Russen en Russische instellingen vanwege het vergiftigen en het opsluiten van oppositieleider Aleksej Navalny.

Lees verder

'Binnen de week kunnen we beginnen met vaccinatie 75-plussers'

Nu het AstraZeneca-vaccin ook voor 55-plussers gebruikt mag worden, kunnen de vaccinaties bij 55-plussers een serieuze versnelling hoger schakelen. Dat heeft professor Jan De Maeseneer van de taskforce Vaccinatie bevestigt in Terzake op Canvas. Professor Isabel Leroux-Roels hoopt dat het advies van de Hoge Gezondheidsraad de scepsis over het AstraZeneca-vaccin kan verminderen.

Lees verder

Ambassadeur Myanmar en junta claimen allebei stoel bij Verenigde Naties: 'Lang niet meer gezien'

Kyaw Moe Tun, de Myanmarese ambassadeur bij de Verenigde Naties, heeft daar formeel gesteld dat hij nog steeds de officiële vertegenwoordiger is van het land. De junta wil hem echter vervangen nadat hij zich had gedistantieerd van de coup. Het lijkt erop dat de VN-lidstaten de knoop zullen moeten doorhakken.

Lees verder

'Motivatie voorspelt pieken en dalen in coronacijfers'

Schommelingen in de motivatie om de covid-regels te volgen, voorspellen pieken en dalen in de slecht-nieuwscijfers. Dat stelt het team van motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) vast.

Lees verder

Poolse activistes vrijgesproken voor regenboogicoon

Een Poolse rechtbank heeft drie activistes vrijgesproken voor heiligschennis en het beledigen van religieuze gevoelens, nadat ze posters hadden verspreid waarop een rooms-katholiek icoon was te zien op een regenboogachtergrond.

Lees verder

Altijd weer heeft Italië een nieuwe premier nodig (vaak niet eens een politicus)

Alweer heeft Italië een nieuwe premier. En alweer is het iemand die van buiten de politiek komt. Met Mario Draghi staat een veelvuldig gelauwerde technocraat aan het hoofd van het land. Want de beroepspolitici kunnen het blijkbaar niet aan.

Lees verder

Besmettingen en ziekenhuisopnames blijven stijgen

Het aantal besmettingen met het coronavirus en de daaruit voortkomende ziekenhuisopnames blijven stijgen, al gaat de stijgende trend iets minder snel. Dat blijkt woensdagochtend uit de nieuwe cijfers op de website van gezondheidsinstituut Sciensano. Er liggen nu 425 covid-19-patiënten op intensieve zorg.

Lees verder

Over te nemen: de Boekenbeurs van Antwerpen

Alle bezittingen van de vzw Boek.be, de organisator van de Boekenbeurs in Antwerp Expo, staan te koop.

Lees verder

Sarkozy houdt onschuld vol: 'In welke andere democratie is dit mogelijk?'

Nicolas Sarkozy heeft voor het eerst gereageerd op zijn veroordeling voor corruptie. De voormalige Franse president houdt zijn onschuld vol en zegt bereid te zijn om helemaal naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen om dat te bewijzen.

Lees verder

Amsterdams dichter vertaalt kinderboek Gorman

Het kinderboek van Amanda Gorman dat in september bij uitgeverij Van Goor verschijnt, wordt vertaald door ­Amsterdams stadsdichter ­Gershwin Bonevacia.

Lees verder

Beetje minder euthanasie (maar wel vaker thuis)

Er stierven vorig jaar ruim 200 mensen minder door euthanasie. Corona heeft geen enorme daling veroorzaakt.

Lees verder

Café-uitbaters zien 'terras-opening' niet zitten: 'Het is hier Italië niet'

Het mooie weer van dinsdag en woensdag doet dromen van terrasjes, maar dat is nog niet voor meteen. Zelfs als het zou mogen van de regering, staan horeca-uitbaters niet te springen om alléén het terras open te doen.

Lees verder

Zeer zacht en zonnig

Woensdag wordt het zeer zacht en meestal droog met af en toe wolkenvelden, maar ook nog mooie zonnige perioden. Een lokaal buitje is niet uitgesloten. Aan zee is er kans op lage wolkenvelden en mist. De temperaturen halen 12 tot 14 graden in de Ardennen en in de kuststreek, en 14 tot 16 graden in de andere streken, verwacht het KMI.

Lees verder