Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 25 maart 2021

Biden ambitieus tijdens eerste formele persconferentie: “Vaccinatiedoel naar 200 miljoen vaccinaties in eerste 100 ...

HLN
Biden ambitieus tijdens eerste formele persconferentie: "Vaccinatiedoel naar 200 miljoen vaccinaties in eerste 100 dagen"
Joe Biden heeft zijn eerste formele persconferentie als president van de Verenigde Staten gegeven. Biden kondigde onder meer aan te verwachten dat in de eerste 100 dagen van zijn ambtstermijn 200 miljoen coronavaccins aan Amerikanen zijn toegediend, een verdubbeling van zijn oorspronkelijke doelstelling. Ambitieus, maar haalbaar, aldus Biden.
Lees verder

OPROEP. NINA zoekt vrouwen die een miskraam hadden en daarover willen vertellen
Vrouwen die een miskraam hadden of bevielen van een doodgeboren kindje hebben voortaan in Nieuw-Zeeland, net als hun partner, recht op drie dagen betaald verlof. "Omdat het verlies dat met een miskraam gepaard gaat, tijd nodig heeft om te herstellen". En die tijd krijgen koppels in België lang niet altijd. Daarom zoekt NINA vrouwen, mannen en koppels die willen vertellen over de impact van een miskraam op hun lichaam, leven en relatie.
Lees verder

Verdacht overlijden in Gent: politie vindt lichaam van 45-jarige man in woning
In de Korianderstraat in Gent, dicht bij de Krook, heeft de politie donderdagmiddag het lichaam van een 45-jarige man gevonden. Het gaat om een verdacht overlijden.
Lees verder

Beursgang wordt afgang voor Club: waarom blauw-zwart plots tóch niet naar de beurs trekt
Club Brugge zal - vooralsnog - niet als eerste Belgische voetbalclub naar de beurs stappen. Eén dag voor de beursgang, blies blauw-zwart de operatie af. Ondanks het recente sportieve succes geloven te weinig beleggers in het verkooppraatje van de Club-eigenaars. Gezichtsverlies voor Bart Verhaeghe, Vincent Mannaert en co, die ook naast tientallen miljoenen grijpen.
Lees verder

Transferbommetje in het volleybal: Tuerlinckx verlaat Roeselare na 13 seizoenen
Het nieuws zal in het volleybalwereldje inslaan als een bom: Hendrik Tuerlinckx (33) verlaat straks na 13 jaar trouwe dienst Roeselare. De hoofdaanvaller van ook de Red Dragons gaat volgend seizoen aan de slag bij Haasrode Leuven. Beide partijen kwam tot een akkoord voor een contract van drie jaar.
Lees verder

"Duur blokkade Suezkanaal nog groot vraagteken", grote containervervoerders overwegen schepen via Kaap de Goede Hoop om te sturen
Het is nog altijd niet duidelijk hoelang het zal duren om het containerschip dat het Suezkanaal blokkeert los te krijgen. Dat zei een woordvoerder van het Nederlands baggerbedrijf Boskalis, dat via zijn dochteronderneming Smit Salvage helpt bij het losmaken van het schip. Wel begint zich een plan van aanpak af te tekenen. Intussen overwegen containervervoerders A.P. Møller-Maersk en Hapag-Lloyd hun containerschepen, die normaal gesproken door het Suezkanaal zouden varen, om te leiden via Kaap de Goede Hoop, het zuidelijke punt van het Afrikaanse continent.
Lees verder

Grote containervervoerders overwegen schepen via Kaap de Goede Hoop om te sturen
Containervervoerders A.P. Møller-Maersk en Hapag-Lloyd overwegen hun containerschepen, die normaal gesproken door het Suezkanaal zouden varen, om te leiden via Kaap de Goede Hoop, het zuidelijke punt van het Afrikaanse continent. Doordat een 400 meter lang containerschip overdwars is vastgelopen op de belangrijke vaarroute is een grote opstopping van schepen ontstaan.
Lees verder

Na de commotie rond Belgisch racetalent (18) dat met 300 km/u over E17 scheurde: "Amaury zat niet achter stuur"
Het 18-jarige Belgische racetalent Amaury Cordeel, die in mei zijn debuut maakt in de Formule 3, heeft op de populaire video-app TikTok beelden geplaatst waarop te zien is hoe een wagen met 300 kilometer per uur over de E17 rijdt. "Maar hij zat niet zelf achter het stuur", zegt zijn manager Philip Goedtkindt.
Lees verder

HLN ONDERZOEK. Hadden we schoolsluiting kunnen vermijden? Documenten leggen fiasco in ventilatie-aanpak bloot
Alle scholen moeten opnieuw dicht. Hadden we dat kunnen vermijden als we de voorbije maanden sterker hadden ingezet op ventilatie? Wij spraken met ooggetuigen en konden overheidsdocumenten inkijken. De Vlaamse aanpak blijkt een fiasco. Er was geen ambitie, geen controle en geen geld. Het belang van ventilatie werd zelfs bewust geminimaliseerd: "We mogen geen paniek creëren!"
Lees verder

Raad van State vernietigt verbod wandeling van Wilders en Dewinter door Molenbeek in 2017
Het verbod van de toenmalige burgemeester van Sint-Jan-Molenbeek, Françoise Schepmans, voor de wandeling die Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter met zijn Nederlandse geestesgenoot Geert Wilders (PVV) er planden in 2017, is dinsdag door de Raad van State vernietigd. Dat meldt het Vlaams Belang, dat tevreden reageert op het arrest.
Lees verder

Nu onze scholen weer dichtgaan: hoe doen we het in vergelijking met onze buurlanden? Wie sloot al het meest en wie het minst?
Het was een bittere pil om slikken na het Overlegcomité van gisteren. Hoewel Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) beloofd had dat hij er alles aan zou doen om de scholen open te houden, werd beslist om ze volgende week toch te sluiten. Net als in het begin van de crisis, toen de schoolpoorten al eens wekenlang dicht bleven. Maar hoe doen we het eigenlijk in vergelijking met onze buurlanden? Wie sloot al het meeste en wie het minst? Een overzicht.
Lees verder

Zeker 3.000 Belgische bedrijven maakten misbruik van tijdelijke werkloosheid
De inspectiedienst van de RVA heeft vorig jaar bij meer dan 3.000 bedrijven misbruik vastgesteld van tijdelijke werkloosheid. Dat blijkt uit cijfers die De Morgen opvroeg. Vaak werden mensen die in tijdelijke werkloosheid stonden verplicht om toch voort te werken.
Lees verder

Philippe Albert over de concurrentie centraal achterin: "Denayer is de toekomst, maar puur verdedigend is Vermaelen nog steeds de beste"
Alderweireld rechts en Vertonghen links in de driemansdefensie. Maar wie zal Roberto Martínez op het EK tussen hen zetten? Thomas Vermaelen (35)? Jason Denayer (25)? Of Dedryck Boyata (30)? "Sinds het afzwaaien van Kompany is er geen hiërarchie meer", ziet analist Philippe Albert.
Lees verder

Spilfiguur uit granaatoorlog sluit brasserie en riskeert nu acht jaar cel voor drugsinvoer
De bende rond drugsbaas Omar 'Patje Haemers' G. hoorde donderdagmorgen tot 8 jaar cel vorderen voor de diefstal van 6 drugscontainers. Zij maakten daarvoor gebruik van gestolen pincodes. Eén van de kopstukken, Mohamed B., heeft net voor het proces de boeken neergelegd van zijn bekende brasserie Dikke Mee in het Nachtegalenpark.
Lees verder

ASSISEN. Lokte Berenice haar eigen dood uit?
"Een mens moet zich kunnen beheersen. Maar wanneer een slachtoffer u door ernstig geweld in een zodanige toestand brengt dat..." Johan Platteau — advocaat van Tom Pattyn, de man beschuldigd van moord op zijn Mexicaanse vrouw — vindt dat Berenice haar eigen dood "uitgelokt" heeft. Uitgelokt in de betekenis die artikel 411 van het strafwetboek er aan geeft. Heeft en haalt de strafpleiter uit Antwerpen zijn gelijk?
Lees verder

Hoog bezoek in Tubeke: Eden Hazard overlegt over revalidatie
Hoog bezoek in Tubeke. Eden Hazard (30) was vandaag, net zoals gisteren, op het oefencentrum van de Rode Duivels. De Real Madrid-ster, die out is met een blessure aan de heup, kwam zijn ploegmaats gedag zeggen en maakte van de gelegenheid gebruik om langs te lopen bij de medische staf. Zo sprak Hazard uitgebreid met Lieven Maesschalck, die nauw bij zijn revalidatie betrokken zal zijn.
Lees verder

Snelheid in bebouwde kom in heel Vlaanderen naar 30 km/u? Peeters geen voorstander: "Zone 30 veralgemenen in onveilige straten"
Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) is geen voorstander van een algemene invoering van de zone 30 in de bebouwde kom. Dat zei ze donderdag in het Vlaams Parlement na een hoorzitting met verschillende experts. Als het gaat om een straat die niet veilig is voor fietsers, vindt ze wel dat er een zone 30, fietszone of schoolstraat moet worden ingericht.
Lees verder

Oppositie Wit-Rusland kondigt nieuwe protesten aan op "Dag van de vrijheid"
De Wit-Russische oppositie heeft donderdag, op de zogenaamde "Dag van de vrijheid", haar ongenoegen geuit over de langzittende president Aleksandr Loekasjenko en straatprotesten aangekondigd voor zaterdag.
Lees verder

Shoppen op afspraak? Nederland doet het al drie weken: "Het is niet genoeg"
Geen onverwacht rinkelende deurbelletjes meer, want vanaf zaterdag werken onze winkeliers enkel nog op afspraak. In Nederland is shoppen al een week of drie een strikt geplande activiteit. Dat het beter is dan niets, geven handelaars daar ons al mee, maar: "Achteraf gezien valt het toch tegen."
Lees verder

De 100.000 likes zijn binnen: Céline en Michiel kunnen beginnen bouwen aan hun pretpark
Belofte maakt schuld: de 100.000 likes op Instagram zijn, in iets meer dan 24 uur, binnen dus TikTok-ster Céline Dept kan beginnen bouwen aan haar eigen pretpark. Het sociaalmediafenomeen plaatste gisteren een foto waarbij ze voor het eerst reageerde op alle heisa over de zweefmolen in Plopsaland De Panne. "Bij 100.000 likes bouw ik m'n eigen pretpark, ik meen het", schreef Céline laconiek op Instagram. Of er nu ook echt een pretpark zal komen, blijft wel een groot vraagteken. "Positiviteit wint altijd. Stay tuned", klinkt het vaag in de vlogger haar story.
Lees verder