Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 30 maart 2021

Belgen in buitenland over vaccin: ‘Er was totale paniek, kinderen sprongen uit de ramen’

Belgen in buitenland over vaccin: 'Er was totale paniek, kinderen sprongen uit de ramen'

Het vaccineren komt in België maar traag op gang. Na drie maanden kreeg intussen 11,4 procent van de volwassen bevolking minstens één dosis van het coronavaccin. Maar hoe verloopt dat elders in de wereld? Gaat het daar sneller? Of net trager? We vragen het aan een aantal Belgen in het buitenland.

Lees verder

Dopingarts Fuentes bevoorraadde olympisch kampioen Cacho, maar geeft verder weinig prijs

Voormalig sportarts Eufemiano Fuentes was in 2006 de spil in de beruchte dopingzaak 'Operación Puerto', waarbij vooral wielrenners betrokken waren. Vijftien jaar na de feiten geeft hij in een interview toe voormalig olympisch kampioen Fermin Cacho verboden producten te hebben gegeven, maar verder houdt hij zich op de vlakte.

Lees verder

Buitenlandse sporters zijn welkom in Japan bij testwedstrijden

Bij de zogenoemde testevents voor de Olympische Spelen van Tokio zijn ook sporters van buiten Japan welkom. Dat hebben de organisatoren van de Spelen, die vanwege de coronapandemie met een jaar werden uitgesteld naar komende zomer, maandag gezegd.

Lees verder

Dit moet u weten als u naar de kust gaat

Met het mooie weer en de sluiting van de scholen wordt de komende dagen een gezellige drukte verwacht aan de kust. Dit moet u weten als u veilig naar de kust wil reizen.

Lees verder

'Grootste explosie van het jaar': oude steenkoolcentrale tot ontploffing gebracht

In het westen van Duitsland is een steenkoolcentrale tot ontploffing gebracht. Daar was 420 kilogram springstof en vier maand voorbereidingstijd voor nodig. Duitse media maken dan ook gewag van 'de grootste explosie van het jaar'. Bekijk de spectaculaire ontploffing hierboven.

Lees verder

Zelftests alleen te koop bij apotheker, uit vrees voor 'zelftestfeestjes'

De zelftests zijn vanaf half april beschikbaar in België. Niet in de supermarkten, zoals in Duitsland, maar alleen bij de apotheker. 'Om helder uit te leggen hoe ze gebruikt moeten worden', klinkt het. Maar ook nog door een bijkomende bezorgdheid.

Lees verder

Medewerker 'The crown' ging undercover in Buckingham Palace

En of hij zijn ogen de kost gaf. De productiedesigner van de bejubelde Netflix-serie 'The crown'ging als toerist mee op een rondleiding in Buckingham Palace, nadat zijn officieel verzoek om te gaan kijken was afgewezen door het paleis.

Lees verder

We kunnen de piek al ruiken, maar we zien hem nog niet

Het aantal besmettingen stijgt opnieuw met 22 procent. Hoe valt dat te rijmen met de voorspelling dat we deze week al de piek zullen bereiken?

Lees verder

Producent dodelijke vermageringspil Mediator veroordeeld tot boete van 2,7 miljoen euro

Het Franse farmaceutische bedrijf Servier, de producent van de dodelijke vermageringspil Mediator, is maandag door de rechtbank in Parijs schuldig bevonden aan 'misleiding met verzwarende omstandigheden' en onvrijwillige doodslag en verwondingen. Het bedrijf moet een boete van 2,7 miljoen euro betalen.

Lees verder

'Duivelskoppel' trekt naar cassatie

De verdediging van Jean-Claude Lacote (54) en Hilde Van Acker (58) heeft maandagochtend cassatieberoep aangetekend tegen hun veroordeling voor de moord op de Brit Marcus Mitchell (44). De beschuldigden hadden de vrijspraak gevraagd, maar kregen van het West-Vlaamse hof van assisen respectievelijk 30 en 24 jaar opsluiting voor de moord uit 1996.

Lees verder

Philippe Gilbert past voor Ronde van Vlaanderen

Philippe Gilbert rijdt zondag niet de Ronde van Vlaanderen. Dat werd vanmorgen in samenspraak met de ploeg Lotto-Soudal beslist. De ex-wereldkampioen hoopt met enkele dagen rust opgeknapt te zijn om de voorbereiding op de Ardennenklassiekers verder te zetten.

Lees verder

Plan B en C liggen al klaar om Ever Given volledig los te trekken uit Suezkanaal

Goed nieuws over het 400 meter lange vrachtschip, dat sinds een kleine week het Suezkanaal blokkeert. Een zware sleepboot kon het achtersteven van de Ever Given vanochtend losmaken. Wat niet wil zeggen dat iedereen weer kan doorvaren. Wat nu?

Lees verder

Brandende vrachtwagen verspert E40 richting kust in Nevele

De E40 richting kust is maandagmiddag ter hoogte van Nevele versperd door een brandende vrachtwagen. De snelweg is afgesloten. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum.

Lees verder

Onderzoek naar drugsfeiten op Brussels seksfeestje met Europarlementslid geseponeerd

Het onderzoek naar het feestje in Brussel waarop het Hongaarse Europees Parlementslid József Szàjer werd betrapt, is afgesloten zonder gevolg. Dat meldt de krant La Dernière Heure en het nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. Het onderzoek focuste op de drugmisdrijven die naar aanleiding van het feestje gepleegd zouden zijn. Voor de inbreuken op de coronamaatregelen had Szàjer een boete gekregen en ook betaald.

Lees verder

Bouwshift nog niet in beton gegoten

De Vlaamse meerderheid overweegt kleinere wijzigingen aan de bouwshift om gemeenten niet te ontmoedigen snel open ruimte te creëren.

Lees verder

Scholen krijgen tot 510 euro per leerling voor digitale sprong

De Vlaamse regering heeft beslist hoeveel geld scholen de komende jaren kunnen investeren in digitaal onderwijs. In totaal voorziet Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts 375 miljoen euro. Voor het kleuteronderwijs tot en met het vierde leerjaar gaat het om 25 euro per leerling, voor het 5de en 6de leerjaar om 290 euro per leerling en voor het secundair onderwijs om 510 euro per leerling.

Lees verder

Antwerpse Zeevaartschool maakt simulatie van ongeval in Suezkanaal

De Antwerpse Zeevaartschool heeft een simulatie gemaakt van het ongeval met de Ever Given in het Suezkanaal. Leerlingen krijgen daar les in een ruimte die helemaal is nagemaakt alsof ze aan het roer van een schip staan. En het ongeval in het Suezkanaal is natuurlijk een leerrijk voorbeeld.

Lees verder

Michelingids bekroont twee Nederlandse restaurants met een tweede ster

In de Nederlandse Michelingids 2011 worden twee nieuwe restaurants bekroond met twee sterren. Ook acht nieuwe restaurants kregen één ster.

Lees verder

Ineos ziet af van omgevingsvergunning voor megaproject in Antwerpen

Chemiegroep Ineos doet afstand van uitvoering van een omgevingsvergunning voor Project One, het miljardenproject in de Antwerpse haven. De actiegroepen die eerder beroep aantekenden tegen de vergunning zien het als een overwinning, maar volgens het bedrijf zelf gaat het om een logische stap na een aangekondigde herschikking van de plannen in januari.

Lees verder

Hoe vlotten de vaccinaties in uw gemeente?

Ruim drie maanden na het begin van de vaccinaties in ons land hebben 1,2 miljoen Belgen een vaccin toegediend gekregen, goed voor 10,8 procent van alle landgenoten. Maar er zijn sterke verschillen per regio. Hoe staat het in uw gemeente? Bekijk het op onze kaart.

Lees verder

Europa moet nog tot 19 april wachten op eerste vaccins van Johnson & Johnson

Het coronavaccin van Johnson & Johnson zal pas vanaf 19 april aan Europa geleverd worden. Dat is enkele dagen later dan gehoopt. Ruim een week geleden klonk het nog in de taskforce vaccinatie dat 16 of 17 april de vermoedelijke begindatum zou zijn.

Lees verder

Vandenbroucke: 'Tot 1 mei gratis sneltesten voor bedrijven'

Bedrijven waar telewerken niet mogelijk is, hebben tot mei wekelijks recht op twee gratis antigeentests per personeelslid. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Maar de kosten voor de bedrijfsarts moeten ze wel zelf betalen.

Lees verder

De Suez-crisis, een zegen voor de korte keten?

De Ever Given mag dan losgewrikt zijn, de dagenlange blokkering van het Suez-kanaal heeft alweer aangetoond hoe kwetsbaar lange aanvoerketens zijn. Wordt het just-in-time-model straks ingeruild voor het just-in-case-model?

Lees verder

El Kaouakibi zou een miljoen euro naar eigen bedrijven hebben versluisd

Annemie Moens, voorlopig bewindvoerder bij Let's Go Urban, is in haar rapport vernietigend voor Sihame El Kaouakibi. Volgens haar stond bij de politica 'het financiële gewin' voorop. 'Zonder veel scrupules.' El Kaouakibi zou bijna een miljoen euro naar haar eigen bedrijven hebben versluisd: 450.365 euro van de overheid en 475.000 euro van bedrijfsleiders.

Lees verder

Lachaert: Zaak Kaouakibi 'moet door rechter worden beoordeeld'

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert wil niet in detail ingaan op de nieuwe beschuldigingen die over Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi zijn uitgelekt. 'Dit moet door een rechter worden beoordeeld, daarna kunnen wij de nodige consequenties trekken', zegt hij.

Lees verder

SpaceX moet vlucht uitstellen 'omdat toezichthouder niet op tijd is'

De nieuwe test van een prototype Starship, een volledig herbruikbaar raketsysteem voor missies naar bijvoorbeeld de Maan en Mars van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, is zeker een dag uitgesteld.

Lees verder

Belgische F-16's grijpen in tegen Russische bommenwerpers boven Noordzee

Twee Belgische F-16's zijn maandagochtend vanop de luchtmachtbasis in Florennes opgestegen om Russische bommenwerpers te intercepteren die het Nederlandse luchtruim boven de Noordzee naderden. Dat gebeurde op Nederlands verzoek.

Lees verder

Medewerkster Antwerps parket aangehouden in Sky ECC-zaak

Een administratief medewerkster van het Antwerpse parket gaf informatie aan criminelen.

Lees verder

Eén ding is zeker: we kunnen niet zonder het Suezkanaal

Eén schip gaat dwarsliggen en een groot deel van de wereldhandel dreigt stil te vallen. Hoe kon het zo fout gaan in het Suezkanaal? En vooral: zijn we niet veel te afhankelijk van Egypte en zijn kanaal?

Lees verder

Nieuwe aanklacht tegen Epstein-helpster Ghislaine Maxwell

De Amerikaanse justitie heeft een nieuwe aanklacht ingediend tegen Ghislaine Maxwell, de vrouw die meisjes geronseld zou hebben voor de Amerikaanse multimiljonair en zedendelinquent Jeffrey Epstein. Er is sprake van een vierde minderjarig slachtoffer van sekshandel.

Lees verder

Race tegen de klok om geblokkeerde mijnwerkers te redden in Colombia

Reddingsdiensten in Colombia proberen elf geblokkeerde arbeiders te bevrijden die al drie dagen vastzitten in een illegale goudmijn. Ze zitten 17 meter onder de grond vast na overstromingen.

Lees verder

Braziliaanse regering grondig herschikt

De regering van de extreemrechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro is maandag grondig herschikt. Zes ministerposten wijzigen, waaronder die van Buitenlandse Zaken, Justitie en Defensie.

Lees verder

Alle cijfers blijven stijgen, maar iets trager

Hoewel alle coronaparameters verder stijgen, gebeurd dit trager dan voordien. Er liggen momenteel 739 mensen op intensieve zorg. Dat blijkt dinsdagochtend uit de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

De Wever over Let's Go Urban: 'Prioriteit is continuïteit van werkingen voor jongeren bewaren'

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) beloofde de gemeenteraad 'de hardst mogelijke gevolgen' als Let's Go Urban fraude heeft gepleegd met stedelijke subsidies. Tegelijk moeten de werkingen in het Urban Center op het Kiel kunnen doorgaan, volgens De Wever.

Lees verder

Weerbericht | Zonnig en tot 23 graden

Het wordt een droge en zonnige dinsdag met wat hoge wolkensluiers. Het kwik klimt naar 18 tot 23 graden, voorspelt het KMI.

Lees verder