Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 31 maart 2021

Antivaxers van het net naar de brievenbus

Antivaxers van het net naar de brievenbus

In verschillende gemeenten vonden bewoners krantjes, pamfletten of flyers met misleidende informatie van antivaccinatieactivisten, of antivaxers, en tegenstanders van de coronamaatregelen. Volgens VRTNWS onttrekken ze zich op die manier aan censuur op het internet en bereiken ze zo mensen die niet zelf op zoek zijn naar alternatieve feiten.

Lees verder

China keurt radicale hervorming kiessysteem in Hongkong goed

De Chinese president Xi Jinping heeft een hervorming van het kiessysteem in Hongkong bekrachtigd, aldus het Chinese staatsnieuwsagentschap Xinhua. De hervorming zal de oppositie in de bestuurlijke regio helemaal vleugellam maken.

Lees verder

Satansneakers van Lil Nas X zetten kwaad bloed

Lil Nas X zal met zijn nieuwe single niet het succes van 'Old town road' evenaren, maar jaagt gelovigen op stang door ook schoenen met bloed in de zool uit te brengen.

Lees verder

Waarom Guy Verhofstadt al gevaccineerd is

Europarlementslid Guy Verhofstadt (Open VLD) heeft zijn eerste prik al gehad. In het Europees Parlement wel te verstaan. Daar hebben ze een eigen vaccinatiecentrum georganiseerd, en volgen ze de fases van de Belgische vaccinatiestrategie.

Lees verder

Live | Is de piek in zicht? Steven Van Gucht geeft uitleg bij de coronacijfers

Hoewel alle coronaparameters verder stijgen, gebeurt dit trager dan voordien. Is de piek stilaan in zicht? Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg bij de cijfers op een persconferentie. U kunt de uitleg van Steven Van Gucht hierboven live volgen.

Lees verder

Schepen toeteren en juichen Ever Given toe na bevrijding uit Suezkanaal

Maandag is er een einde gekomen aan de blokkage van het Suezkanaal in Egypte. Na een week kon het vastgelopen containerschip Ever Given bevrijd worden en bemanningsleden van omliggende boten joelden en lieten de sirenes van hun boten loeien om de gebeurtenis te vieren. Bekijk het in de video hierboven.

Lees verder

Hoe Mexico met overlijden Victoria Salazar eigen George Floyd-zaak heeft

In Mexico is de Salvadoraanse vrouw Victoria Salazar Arriaza zaterdag overleden tijdens een hardhandige politie-interventie in de toeristisch stad Tulum. Haar dood wordt vergeleken met het overlijden van de Amerikaanse man George Floyd.

Lees verder

Vlaams zorgakkoord: 'Na het applaus komt nu ook de erkenning'

De Vlaamse regering heeft een sociaal akkoord afgesloten dat moet zorgen voor de creatie van 3.716 extra jobs in de zorgsector. Samen met het uitbreidingsbeleid komt dat neer op een kleine 14.000 voltijdse equivalenten. Dat kondigde de Vlaamse regering dinsdag aan op een persconferentie.

Lees verder

'Scholen zijn geen broeihaard'

Scholen zijn vooral een spiegel van de virusverspreiding in de samenleving, en geen broeihaard. Dat bevestigt een studie die viroloog Steven Van Gucht heeft voorgesteld.

Lees verder

Dwars door Vlaanderen laat renners Trek-Segafredo toe áls ze negatief testen

Na een positieve test in de ploegbubbel op zaterdag mocht Trek-Segafredo afgelopen zondag niet starten in Gent-Wevelgem. De kans bestaat dat ze morgen in Roeselare wel aan de start van Dwars door Vlaanderen zullen staan met een beperkte delegatie. Sommige renners ondergingen deze voormiddag een covid-test. Indien blijkt dat die test negatief is, mogen ze starten.

Lees verder

OPROEP | Zou u als man zes maanden geboorteverlof nemen?

Volvo Cars biedt vanaf 1 april aan alle werknemers de kans om zes maanden geboorteverlof te nemen, in flexibele formules, binnen de drie jaar na de geboorte of adoptie van een kind. Het aanbod van Volvo komt bovenop de wettelijke regelingen inzake geboorte- en ouderschapsverlof die al in ons land bestaan. Bent u man en zou u van dit aanbod gebruikmaken als uw werkgever u ook deze kans biedt? En indien nee, waarom niet? Mail ons vandaag: binnenland@standaard.be, en voeg zeker uw telefoonnummer toe als we u mogen bellen.

Lees verder

Erg druk op treinen richting kust door lenteweer: 'Ga vandaag én morgen niet met trein naar zee'

In verschillende stations en op treinen richting kust is het te druk. Het drukteplan werd in gang gezet. De NMBS raadt mensen sterk af om vandaag en morgen nog met de trein naar de kust te reizen.

Lees verder

Weinig animo voor nieuw exitplan van de experten: 'Het was een brainstorm, geen politieke vraag'

Enkele experts van de Gems pleiten ­ervoor om versoepelingen weer te koppelen aan drempelwaarden in plaats van aan ­concrete datums. Maar daar lijkt weinig politiek enthousiasme voor te bestaan.

Lees verder

Oproep | Lezers gezocht die op hun paasbest in de krant willen

Komend weekend wil De Standaard de mens op zijn of haar paasbest in de krant tonen. Welke plannen heeft u op Paaszondag en hoe gaat u gekleed om uw zondag maximaal te kunnen beleven? Verkleedt u zich als paashaas om vervolgens met chocolade eitjes te strooien? Of besluit u gewoon lekker in de tuin te werken? Die dingen willen we van u weten om vervolgens een tiental lezers voor de lens van Kaat Pype halen.

Lees verder

Uitbarstende vulkaan lokt massa enthousiaste IJslanders

Sinds de Fagradalsfjall-vulkaan in IJsland op 19 maart begon uit te barsten, zijn de IJslanders niet te houden: massaal trekken ze de berg op om van de spectaculaire lavashow te genieten.

Lees verder

Zaak Let's Go Urban uitgesteld tot 20 april

De ondernemingsrechtbank van Tongeren heeft het dossier rond Sihame El Kaouakibi (Open Vld) en Let's go Urban uitgesteld tot 20 april. Aanleiding is de ziekenhuisopname na een coronabesmetting van één van de advocaten van El Kaouakibi.

Lees verder

Vorige record gesneuveld: warmste 30 maart sinds begin metingen

Er is dinsdag om 14 uur in Ukkel een temperatuur gemeten van 22,3 graden Celsius. Daarmee is het record voor een 30ste maart gesneuveld, zo heeft KMI-weerman David Dehenauw aangekondigd.

Lees verder

Gilkinet na drukte richting kust: 'De Noordzee behoort toe aan iedereen'

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) vindt het 'niet wijs' om nu met de trein naar de kust te gaan, maar verbieden wil hij het niet. 'De Noordzee behoort toe aan iedereen', zegt hij.

Lees verder

Pearl Jam bevestigd als eerste headliner voor Rock Werchter 2022

Derde keer, goede keer. De Amerikaanse rockband Pearl Jam komt na twee geannuleerde edities volgende zomer op het hoofdpodium van Rock Werchter spelen, zo heeft het festival bekendgemaakt.

Lees verder

Japan boekt monsterzege in kwalificatiewedstrijd voor WK tegen Mongolië

Ook in Azië worden er momenteel kwalificatiewedstrijden voor het WK voetbal van 2022 in Qatar afgewerkt. Zo draaide Japan dinsdagmiddag Mongolië in de tweede voorronde door de gehaktmolen. Het werd maar liefst 0-14.

Lees verder

Drie Duitse deelstaten schorten AstraZeneca-vaccin op voor iedereen jonger dan 60

Na nieuwe meldingen van bloedklonters besloot Duitsland in Berlijn, München en Brandenburg het toedienen van het AstraZeneca-vaccin op te schorten.

Lees verder

Uitgeverij Meulenhoff werkt samen met Wilde Haren voor vertaling Amanda Gorman

De uitgeverij Meulenhoff gaat voor de vertaling van Amanda Gorman's dichtbundel samenwerken met Wilde Haren, een nieuwe uitgeverij met een focus op representatie in verhalen en illustraties.

Lees verder

Ziekenhuizen moeten opschalen naar fase 2A

De universitaire en algemene ziekenhuizen in België schalen tegen volgende week dinsdag op naar fase 2A. Dat betekent onder meer dat zestig procent van de bedden op de afdeling intensieve zorg tegen dan wordt voorbehouden voor covid-19-patiënten. Dat komt voor heel België overeen met 1.200 van de 2.000 beschikbare bedden, zo meldt de federale overheidsdienst Volksgezondheid dinsdag.

Lees verder

Rode Duivels starten met Vanaken, Praet en Doku in de basis tegen Wit-Rusland

De Rode Duivels startten met een 4 op 6 aan de WK-kwalificatiecampagne. Na een mindere prestatie hoopt bondscoach Roberto Martinez vanavond een reactie te zien. Hij roteert stevig tegen voetbaldwerg Wit-Rusland. Foket die sterk inviel tegen de Tsjechen grijpt naast een basisplaats. Mignolet, Vanaken, Doku en Praet starten wel. Courtois en Carrasco zitten zelfs niet op de bank.

Lees verder

Dominic West wordt prins Charles

De Britse acteur Dominic West, bekend van 'The wire' en 'The affair', zal in de volgende twee seizoenen van 'The crown' gestalte geven aan de Britse kroonprins Charles.

Lees verder

Arkansas verbiedt genderbevestigende zorg voor trans jongeren

Arkansas neemt wetsvoorstel aan om genderbevestigende zorg voor trans jongeren te verbieden. Chase Strangio van het Amerikaanse burgerrechtenplatform Aclu noemt het de 'meest extreme anti-trans wet die ooit is goedgekeurd.'

Lees verder

Juventus-doelman Gianluigi Buffon krijgt speeldag schorsing voor godslastering

Gianliugi Buffon, de ondertussen 43-jarige reservedoelman van Juventus, wordt voor één speeldag in de Serie A geschorst wegens blasfemie of godslastering. Dat besliste het hof van beroep van de Italiaanse voetbalbond dinsdag.

Lees verder

Prachtig weer, en toch de perfecte storm

Stralende zon en een vervroegde paas­vakantie hebben in de stations tot grote drukte geleid. Was deze toestroom te voorkomen? 'De hele samenleving werkt op afspraak, alleen de NMBS niet.'

Lees verder

Nog in groep Rode Duivels: Wales klopt Tsjechië met het kleinste verschil

Nog in de groep van de Rode Duivels bekampten de Welshmen de Tsjechen. Als we moesten afgaan op wat we zagen toen onze Duivels naar Tsjechië gingen, maakten de Tsjechen het meeste kans. Maar toch was het Wales dat met 1-0 de drie punten thuis hield. Het begin van de wedstrijd was nochtans grotendeels voor de Tsjechen met twee doelpogingen van Jakub Jankto.

Lees verder

Hoe Sihame El Kaouakibi iedereen om de tuin leidde

Het lijkt over en out voor de liberale politica Sihame El Kaouakibi. Het rapport van de voorlopige bewindvoerder, die de financiën van Let's Go Urban heeft doorgelicht, is vernietigend. Het financiële gewin stond voorop, schrijft ze.

Lees verder

Europese landen hanteren met Pasen extra coronabeperkingen

Meerdere Europese landen hanteren tijdens de paasdagen extra beperkingen om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Onder meer in Italië, Spanje en Oostenrijk worden de regels aangescherpt.

Lees verder

CEO Dutordoir na drukte richting kust: 'De NMBS is de politie niet'

'Ons aanbod is maximaal gezien de gezondheidsregels. Maar we moeten de toestroom tot de stations beperken', aldus NMBS-CEO Sophie Dutordoir woensdag in Le Soir. Ze reageert daarmee op de toestroom van reizigers naar de kust dinsdag. Haar boodschap is duidelijk: 'Haast je niet naar de stations, want de plaatsen zullen beperkt zijn.'

Lees verder

Proces George Floyd. Meisje dat arrestatie filmde getuigt in tranen: 'Sorry dat ik niet meer kon doen'

Twee meisjes, die de arrestatie en doodsstrijd van de Afro-Amerikaan George Floyd filmden, hebben dinsdag het woord genomen op de tweede procesdag tegen de ex-politieagent Derek Chauvin. In een hartverscheurende getuigenis verweten ze zichzelf dat ze Floyd niet hadden kunnen redden.

Lees verder

Poetin, Merkel en Macron spreken over vaccins, Navalny en Libië

Vladimir Poetin, Angela Merkel en Emmanuel Macron hebben dinsdag met elkaar gesproken over coronavaccins, de situatie van Kremlincriticus Aleksej Navalny en over Libië. Dat kondigde het Elysée aan.

Lees verder

Conflict in Oost-Oekraïne laait weer snel op

De oorlog in Oost-Oekraïne tussen het regeringsleger en de pro-Russische separatisten laait de laatste dagen snel op na maanden van rust, melden zowel Oekraïne als Rusland in verklaringen. De opbouw van Russische troepen aan de Oekraïense grens heeft de aandacht getrokken van zowel de Verenigde Staten als Europese landen, meldt The New York Times.

Lees verder

Amerikaans leger opent nieuwe opvangstructuur voor migrantenkinderen

De Amerikaanse autoriteiten kondigden dinsdag de opening aan van een nieuwe opvangstructuur in een militaire basis. Ze doen dat om het hoofd te bieden aan de ongekende toestroom van duizenden kinderen die alleen en illegaal de grens met Mexico zijn overgestoken.

Lees verder

Woningprijzen stijgen minder sterk in 2021

In de eerste drie maanden van het jaar is de gemiddelde prijs van een woonhuis in Vlaanderen gestegen met 2,5 procent, tot 314.360 euro.

Lees verder

Volop lente

Woensdag wordt het opnieuw zonnig en uitzonderlijk zacht met maxima van 19 tot 24 of hier en daar mogelijk 25 graden. In de loop van de namiddag is er aan de kust kans op een zeebries. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Brugge voert lachgasboete in

De stad Brugge zal het gebruik en verhandelen van lachgas voortaan beboeten met een gasboete. De politie stootte de afgelopen twee jaar regelmatig op misbruik van lachgas. Daarom wil de stad nu repressief optreden. Het verbod op lachgas is maandagavond goedgekeurd door de gemeenteraad.

Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames stijgt minder snel

Er worden dagelijks nog zo'n 230 covidpatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat nummer is nog in stijgende lijn, maar er is al enkele dagen een vertraging zichtbaar. Dat blijkt ook woensdagochtend uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Een op de vier coronadoden wereldwijd valt nu in Brazilië

De buurlanden maken zich ernstig zorgen over de verschrikkelijke coronatoestand in Brazilië.

Lees verder

Ronde van Vlaanderen afwisselend in Brugge en Antwerpen? 'Er is een akkoord tussen beide steden'

Brugge en Antwerpen willen vanaf volgend jaar de start van De Ronde van Vlaanderen afwisselend organiseren. Dat maakte Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) dinsdagavond bekend op de gemeenteraad. 'Er is een akkoord tussen beide steden maar nog niet met Flanders Classics.'

Lees verder