Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 24 maart 2021

Al meer dan 70.000 handtekeningen tegen Plopsaland-attractie van Tiktok-duo Céline en Michiel

Al meer dan 70.000 handtekeningen tegen Plopsaland-attractie van Tiktok-duo Céline en Michiel

Vorige week raakte bekend dat de Rox-flyer in Plopsaland De Panne hernoemd zou worden naar Tiktok-duo Céline en Michiel. Een andere Tiktokker, Mike Serneels, startte een petitie tegen de plannen en die haalde ondertussen al meer dan 70.000 handtekeningen.

Lees verder

Leerkrachten op vaccinatiereservelijst in Vilvoorde

In Vilvoorde komen leerkrachten op de reservelijst om gaten in de planning van het vaccinatiecentrum te vullen. Hierdoor zullen ze vanaf volgende week al geprikt kunnen worden.

Lees verder

Bpost zet als proefproject sneltests in

Bpost is begonnen met sneltests voor het personeel van de sorteercentra. Die moeten de veiligheid verhogen voor wie niet van thuis uit kan werken.

Lees verder

Egyptenaar breekt record hoogste sprong uit het water

De 21-jarige Egyptenaar Omar Sayed Shaaban heeft een indrukwekkend wereldrecord gevestigd: de hoogste sprong uit het water met monovin. De zwemmer slaagde erin om een object te raken dat 2,3 meter boven het water ging. Hij sprong daarmee dertig centimeter hoger dan het vorige record, dat negen jaar geleden werd verbroken.

Lees verder

Inwoners Pompeji stierven binnen de vijftien minuten door verstikking

De zowat tweeduizend inwoners van de Romeinse stad Pompeji bezweken niet omdat ze werden bedolven onder lava, maar al voordien, zo bevestigt een nieuwe studie. Ze werd verricht door geologen van de universiteiten van Bari en Edinburgh en door het Italiaans Instituut voor Geofysica en Vulkanologie (INGV).

Lees verder

Lokale Vooruit-partijen dagen Conner Rousseau voor rechter

De strijd tussen de kleine, lokale partijen met de naam Vooruit en de socialistische beweging van Conner Rousseau bereikt donderdag een orgelpunt. Dan behandelt een rechter in kort geding de naamsverandering.

Lees verder

Rustig en droog

Dinsdag blijft het droog, maar ook vaak bewolkt. In de voormiddag en avond zijn er opklaringen mogelijk, die in het westen soms breed kunnen zijn. De maxima liggen tussen 6 graden in de Hoge Venen en 11 of 12 graden in het westen van het land, voorspelt het KMI.

Lees verder

Sofina geeft personeel 40 dagen extra vakantie voor harde werk tijdens pandemie

Sofina, een Belgisch investeringsbedrijf, geeft al zijn 68 directie- en personeelsleden 40 dagen extra verlof voor hun harde werk tijdens de coronacrisis. Dat schrijft De Tijd.

Lees verder

Antwerpse Jongerenopvolgingskamer moet voorkomen dat jonge daders veelplegers worden

Om te voorkomen dat jonge delictplegers bij de overgang naar meerderjarigheid misdrijven blijven plegen, wordt in Antwerpen een jongerenopvolgingskamer ingericht. Die kamer moet jonge delictplegers beter opvolgen en effectiever aanpakken. Dat laat Vlaams minister van Justitie en Handhaving Zuhal Demir weten. De eerste zitting van de jongerenopvolgingskamer is eind maart gepland

Lees verder

Live | Steven Van Gucht geeft uitleg bij fors stijgende coronacijfers

Het aantal besmettingen blijft stijgen naar meer dan 4.000 nieuwe coronagevallen per dag. En ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt met 22 procent naar 203,7 opnames per dag. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum een persconferentie over de coronacijfers. U kunt hierboven de analyse van viroloog Steven Van Gucht live volgen.

Lees verder

Belastingaangifte in het teken van corona

Het Vlaamse aangifteformulier voor de personenbelasting bevat dit jaar in totaal 829 codes. Dat zijn er achttien meer dan vorig jaar. De meeste nieuwe codes hebben te maken met de coronasteunmaatregelen die in 2020 zijn genomen.

Lees verder

Bedenker van foto-app Dispo trekt zich terug na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag

App-ontwikkelaar en youtuber David Dobrik wordt ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan verkrachting. Dobrik is de bedenker van de foto-app Dispo. Volgens een anonieme vrouw zette hij beelden online van een avond waarop ze verkracht werd door een voormalig lid van zijn Youtube-collectief.

Lees verder

Nu ook ophef over seksvideo's in Australisch parlement

Een medewerker die op een bureau van een vrouwelijk parlementslid zou gemasturbeerd hebben, is ontslagen. De Australische premier Scott Morrison spreekt van 'verwerpelijk gedrag'. Zijn regering lag al onder vuur voor haar aanpak van seksueel geweld.

Lees verder

Vuurzee verwoest Rohingya-kamp in Bangladesh

Een enorme brand heeft maandag een vluchtelingenkamp voor Rohingya in het zuiden van Bangladesh verwoest. Daarbij zijn verschillende mensen omgekomen en duizenden woningen verwoest. Volgens getuigen was het de ergste vuurzee die het kamp in de afgelopen jaren heeft getroffen.

Lees verder

Viktor Verhulst neemt plaats in van Annelien Coorevits bij 'Temptation Island'

Na 'Love Island' verkast Viktor Verhulst naar 'Temptation Island'. Hij zal samen met Monica Geuze het programma in goede banen leiden. Dat betekent dat we Annelien Coorevits en Rick Brandsteder niet meer terugzien.

Lees verder

AstraZeneca gebruikte 'verouderde' data bij klinische tests in Verenigde Staten

Farmabedrijf AstraZeneca heeft 'verouderde' data kunnen gebruiken bij klinische studies in de Verenigde Staten voor zijn covid-vaccin. Dat blijkt uit een persbericht dat het Nationaal Instituut voor Allergieën en Infectieziekten (NIAID) maandagavond verspreidde, het Amerikaanse instituut dat toeziet op de klinische tests.

Lees verder

Johan Walem kijkt uit naar nieuw avontuur bij Anderlecht: 'Dit komt op het juiste moment'

Johan Walem werd dinsdag voorgesteld als nieuwe hoofdcoach van de vrouwenploeg van Anderlecht voor volgend seizoen. Walem ondertekende een 'meerjarige overeenkomst'. Hij zal er niet enkel T1 zijn, maar ook een sportief plan uittekenen voor de toekomst van het vrouwenvoetbal. Walem toonde bij zijn aanstelling erg veel zin om te beginnen aan het nieuwe avontuur.

Lees verder

Theorie over elementaire deeltjes klopt mogelijk niet

De natuur lijkt elektronen en hun zwaardere broertjes, de muonen, behalve op grond van massa ook nog op andere eigenschappen te discrimineren. Dat is in tegenspraak met de heersende theorie die beide elementaire deeltjes gelijk behandelt.

Lees verder

Peter Van de Veire lanceert vaccinatielied: 'Gevaccineerd is niet verkeerd'

Om het coronavirus te verslaan moet iedereen zo snel mogelijk gevaccineerd worden. Om mogelijke twijfelaars over de streep te trekken maakte MNM-gezicht Peter Van de Veire een heus vaccinatielied. Bekijk de clip van het nummer hierboven.

Lees verder

Overlegcomité wellicht vervroegd door stijgende cijfers

Premier Alexander De Croo (Open VLD) heeft het kernkabinet vervroegd naar vanavond om de coronacrisis te bespreken. Het Overlegcomité wordt wellicht ook vervroegd, mogelijk naar morgenvoormiddag.

Lees verder

Overzicht | Hoe streng is de lockdown in onze buurlanden?

Nu de coronacijfers in ons land stijgen, klinkt de roep voor een harde lockdown luider. Wat doen onze buurlanden?

Lees verder

'Enige fout Brussel is dat het deel is van federale staat'

Brussel en Wallonië kun je niet veroordelen voor het feit dat België zijn klimaatdoelstellingen niet haalt. Dat zeiden de advocaten van beide gewesten op het proces van de Klimaatzaak, waar elke overheid de schuld van zich afschuift.

Lees verder

Wie is het Ecolo-Kamerlid dat in het vizier van Peking kwam?

Als reactie tegen de EU legt China sancties op aan tien Europeanen, onder wie Ecolo-parlementslid Samuel Cogolati (32). 'Als hij zich ergens in vastbijt, laat hij niet meer los.'

Lees verder

Voorlopig akkoord over visserijlimieten verlengd tot eind juli

De Europese visserijministers hebben nieuwe tijdelijke vangstquota voor de vis in de Noordzee afgesproken. In afwachting van een definitieve verdeling mogen Vlaamse vissers in de eerste zeven maanden van het jaar zowat 60 procent van het quotum voor 2021 vangen.

Lees verder

Wolf op klaarlichte dag gespot op straat

Een vader keek verschrikt op toen in het centrum van het Duitse Lohne – vlak bij de Nederlandse grens – plots een wolf opdook. Het roofdier snelde op klaarlichte dag over straat en rende rakelings voorbij de man en zijn dochtertje. In tegenstelling tot haar vader vond zij het dier erg 'cool'. De lokale politie werd op de hoogte gebracht, maar het is nog onduidelijk waar de wolf vandaan kwam. De beelden verschenen zondag op de Nederlandse website Dumpert.

Lees verder

De Amerikaanse facelift van (nog eens) 3000 miljard

President Biden werkt aan een voorstel om 3000 miljard extra in de Amerikaanse economie te pompen. Geld voor infrastructuur, investeringen in groene energie en onderwijs. Maar politiek zitten er adders onder het gras.

Lees verder

Uitbaters berucht Antwerps café 't Keteltje veroordeeld voor mensenhandel

De 75-jarige uitbater van het beruchte Antwerpse café 't Keteltje is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf met uitstel wegens mensenhandel en het houden van een huis van ontucht.

Lees verder

Schietpartij Colorado: slachtoffers geïdentificeerd, motief van verdachte blijft onduidelijk

De Amerikaanse autoriteiten hebben de tien dodelijke slachtoffers van de schietpartij in een supermarkt in Colorado geïdentificeerd. Het motief van de 21-jarige verdachte is nog onduidelijk.

Lees verder

Recordopbrengst van Banksy gaat naar zorgsector

Een werk van de Britse straatkunstenaar Banksy ter ere van het personeel van de zorgsector is dinsdag in Londen voor een bedrag van 16,75 miljoen pond (19,45 miljoen euro) geveild. Dat is een recordbedrag voor de kunstenaar. Het bedrag zal aan de Britse zorgsector overgemaakt worden.

Lees verder

Behandeling van 690.000 euro vanaf april terugbetaald

Luxturna, een gentherapie voor de behandeling van een zeldzame erfelijke netvliesaandoening, wordt vanaf 1 april in ons land minstens drie jaar terugbetaald. Dat meldt minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Lees verder

Poetin wil zich niet laten filmen bij vaccinatie

De Russische president Vladimir Poetin wil zich – in tegenstelling tot vele andere staatshoofden – niet laten filmen bij zijn dinsdag geplande vaccinatie tegen het coronavirus. Poetins terughoudendheid wekt verwondering op, want doorgaans deinst hij er niet voor terug om te poseren met blote bast te paard of bij de dokter.

Lees verder

Poetin wil zich niet laten filmen bij vaccinatie

De Russische president Vladimir Poetin wil zich – in tegenstelling tot vele andere staatshoofden – niet laten filmen bij zijn dinsdag geplande vaccinatie tegen het coronavirus. Poetins terughoudendheid wekt verwondering op, want doorgaans deinst hij er niet voor terug om te poseren met blote bast te paard of bij de dokter.

Lees verder

Te veel elektriciteit dreigt in één weekend op vier

De komende weken dreigt de elektriciteitsproductie veel hoger te liggen dan de vraag. Netbeheerder Elia waarschuwt dat zelfs export van overschotten niet dreigt te volstaan.

Lees verder

Miljoenen spinnen vluchten voor overstromingswater in Australië

De Australische staat New South Wales en omliggende regio's gaan gebukt onder overstromingen veroorzaakt door hevige regenval. Duizenden mensen werden al geëvacueerd, maar ook spinnen slaan op de vlucht voor het stijgende water. Ze palmen velden, omheiningen en garagepoorten in.

Lees verder

Rohan Dennis maakt favorietenrol waar in tijdrit Ronde van Catalonië, Joao Almeida neemt leiderstrui over

In de tweede etappe van de 'Volta a Catalunya' kregen de renners een tijdrit van 18,5 kilometer voorgeschoteld. De Australiër Rohan Dennis (INEOS-Grenadiers) etaleerde zijn klasse en was met een tijd van 22:27 de snelste. Joao Almeida (Deceuninck-Quick-Step) eindigde derde, en wordt zo de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Lees verder

Voetbalbond onderzoekt of Seraing heeft gefraudeerd met coronatests

De Belgische Voetbalbond voert een onderzoek naar gesjoemel met coronatesten bij Seraing. Dat bevestigt de nummer twee uit 1B op zijn website. Seraing legt de schuld bij de inmiddels ontslagen teammanager Peter Kerremans en bracht de KBVB en de Pro League zelf op de hoogte van de zaak.

Lees verder

Meer dan vijftien kandidaat-overnemers voor Boekenbeurs

Al meer dan vijftien partijen hebben zich de voorbije maand gemeld als kandidaat om de Antwerpse Boekenbeurs over te nemen. De interesse komt uit Antwerpen zelf, maar ook uit Mechelen, Brussel, Kortrijk, Gent, Sint-Truiden en Brugge.

Lees verder

Geen versoepelingen in Nederland: maatregelen verlengd tot 20 april

Er komen voorlopig geen versoepelingen van de Nederlandse coronamaatregelen. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op een persconferentie. De avondklok in Nederland wordt wel met een uur verlaat. Die gaat vanaf volgende week woensdag in om 22 uur.

Lees verder

Al meer dan 260 doden sinds staatsgreep Myanmar

Zowat zeven weken na de staatsgreep in Myanmar is het dodental door geweld van militairen gestegen naar meer dan 260. Dat blijkt uit een schatting van de organisatie AAPP, die gevangenen bijstaat. Volgens AAPP zijn voorts bijna 2.700 mensen, onder wie politici, journalisten, activisten en burgers, sinds de putsch opgepakt.

Lees verder

Israëlisch leger: 'Raket afgevuurd vanuit Gazastrook'

Volgens het Israëlische leger is er op de dag van de parlementsverkiezingen in het land een raket afgevuurd vanuit de Gazastrook. Er werden dinsdagavond geen slachtoffers of schade gemeld. Het projectiel kwam volgens het leger in een onbewoond gebied in het zuiden van Israël terecht.

Lees verder

Eneco moet verplicht uitstoot van nieuwe gascentrale opvangen

Energiebedrijf Eneco moet dan toch de CO2 van een nieuw te bouwen Waalse gascentrale opvangen. Dat dreigt voor extra druk te zorgen op de timing, en zorgt voor een precedent.

Lees verder

Met welke maatregelen kunnen we het tij keren?

Als het Overlegcomité wil ingrijpen, heeft het best nog wel wat mogelijkheden. Of oordeelt het comité dat enkel een harde lockdown soelaas biedt?

Lees verder

Waarom er geen socialistische partij meer is in Vlaanderen

Sinds dit weekend telt Vlaanderen geen socialisten meer, toch niet van naam. De SP.A heet voortaan Vooruit. En met die nieuwe naam wil de partij een streep trekken onder de voorbije, weinig succesrijke jaren. Partij? Vooruit wil zelfs geen partij meer zijn maar een beweging.

Lees verder

Hooggerechtshof: 'Rechter die Braziliaanse ex-president Lula veroordeelde was bevoordeeld'

Sergio Moro, de rechter die de Braziliaanse ex-president Luiz Inacio Lula Da Silva in 2017 in eerste aanleg veroordeelde voor corruptie, was bevoordeeld. Dat heeft het Hooggerechtshof maandag verklaard. Het arrest is een nieuwe juridische overwinning voor de linkse vroegere president.

Lees verder

Amnesty International vraagt om dringend ingrijpen na nieuwe aanvallen door Boko Haram

Strijders van de jihadistische beweging Boko Haram hebben zich in het noordoosten van Nigeria schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden: ze hebben vrouwen verkracht en onderworpen aan ander seksueel geweld. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag.

Lees verder

Amerikaanse acteur George Segal overleden op 87-jarige leeftijd

De Amerikaanse acteur George Segal is overleden op 87-jarige leeftijd in Californië. Dat melden Amerikaanse media. Segal won een Golden Globe en werd genomineerd voor een Oscar.

Lees verder

Noord-Korea voert eerste rakettesten uit sinds aantreden Biden

Noord-Korea heeft zondag twee raketten afgevuurd, kort na het bezoek aan het Zuid-Koreaanse Seoel van twee Amerikaanse ministers. Het gaat om de eerste testen door Pyongyang sinds Joe Biden president is, meldt een Amerikaanse verantwoordelijke die anoniem wil blijven.

Lees verder

Netanyahu eist overwinning op in Israëlische verkiezingen, maar coalitiepartner bepaalt of hij aan de macht blijft

De Israëlische verkiezingen – de vierde in twee jaar al – hebben geen duidelijke overwinnaar opgeleverd. Noch premier Benjamin Netanyahu, noch zijn tegenstanders hebben een meerderheid in het parlement veroverd, blijkt uit exitpolls. Het lot van de langstzittende leider van Israël is daarmee hoogst twijfelachtig. Toch heeft Netanyahu het zelf over een 'immense overwinning voor rechts'.

Lees verder

Meer dan 600 patiënten op intensieve zorg, in Luik stijgt het aantal besmettingen met 72,4 procent

De weekgemiddelden van besmettingen, ziekenhuisopnames door covid-19 blijven toenemen. Voorlopig blijft het sterftecijfer rond 25 overlijdens per dag hangen. Dat blijkt woensdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Recordaantal crèches dicht door coronabesmettingen: 'We kunnen geen risico lopen'

Vorige week moesten een paar honderd ouders in extremis op zoek naar opvang voor hun kleine kinderen. Want het coronavirus slaat ook hard toe in de kinderopvang. 'In een week tijd werden 166 opvanginitiatieven gesloten na besmettingen. Dat is een record', zegt Nele Wouters van Opgroeien, het vroegere Kind & Gezin.

Lees verder

Suezkanaal geblokkeerd door containerschip

Het Suezkanaal in Egypte is geblokkeerd door een groot containerschip dat is gestrand toen het een draaimanoeuvre uitvoerde in het kanaal. Dat melden internationale media zoals de Britse omroep BBC en The Guardian. Door het incident loopt het scheepvaartverkeer in het belangrijke kanaal vertraging op.

Lees verder

Eerst zon, daarna wolken

De dag start woensdag met veel zon in alle streken. In de namiddag worden er stapelwolken gevormd, vooral dan in het centrum en het westen, maar het blijft droog. De maxima schommelen tussen 11 graden op de Hoge Venen en 14 of 15 graden in het centrum van het land. Aan de kust draait de wind in de loop van de dag naar het westen waardoor het aan zee wat frisser wordt, meldt het KMI.

Lees verder

Prins Harry heeft een nieuwe job

De Britse prins Harry heeft een nieuwe job. Hij gaat aan de slag als 'chief impact officer' bij BetterUp, een bedrijf voor coaching en geestelijke gezondheidszorg in Californië.

Lees verder