Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 9 februari 2021

‘Zuur bier’ moet uitgeputte reserves van Brusselse horeca vullen

'Zuur bier' moet uitgeputte reserves van Brusselse horeca vullen

Een zuur brouwsel moet de Brusselse cafés door deze zure coronaperiode loodsen.

Lees verder

Parys over verkiezing ondervoorzitters N-VA: 'Zegt niets over koers van de partij'

De verkiezing van Valerie Van Peel en Lorin Parys als ondervoorzitters bij N-VA zegt volgens Parys zelf 'niets over de koers van de partij'. Dat heeft Parys maandag in De Ochtend op Radio 1 gezegd.

Lees verder

Somalische oppositie erkent Farmaajo niet langer als president

Een alliantie van oppositiepartijen in Somalië erkent president Mohammed Farmaajo niet langer. Zijn mandaat liep zondag af. De verschillende politieke partijen slaagden er niet in om een akkoord te vinden rond de organisatie van nieuwe verkiezingen die normaal maandag zouden plaatsvinden. Een nieuwe datum is er nog niet.

Lees verder

Smartschool krijgt te kampen met problemen bij start van 'afkoelingsweek' in secundair onderwijs

Verschillende scholen ondervinden problemen met Smartschool. De middelbare scholen rekenen deze week op het digitale onderwijsplatform om vanop afstand les te kunnen geven, maar kunnen geen verbinding maken.

Lees verder

Nederland schort interlandelijke adoptie met onmiddellijke ingang op

De adoptie van kinderen vanuit het buitenland naar Nederland wordt met onmiddellijke ingang opgeschort. Dat maakte minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) maandag bekend, naar aanleiding van een vernietigend rapport over het systeem van de zogenoemde interlandelijke adoptie in Nederland.

Lees verder

Greet Minnen is niet opgewassen tegen Petra Kvitova

Greet Minnen (WTA 110) heeft maandag in de eerste ronde van de Australian Open niet voor een stunt kunnen zorgen tegen de Tsjechische Petra Kvitova (WTA 8).

Lees verder

Parket vraagt celstraf voor oom (26) die twaalfjarig neefje ontvoerde 'om te gaan kamperen'

Het parket in Antwerpen vraagt vier jaar gevangenisstraf , waarvan de helft met uitstel, tegen Benyamin E.M. (26), omdat hij in september 2020 zijn 12-jarige neefje Ilias meenam op trektocht. De jongen was drie dagen vermist en het parket vervolgt de oom wegens ontvoering.

Lees verder

Radiohead-bassist lovend over Tamino en AB in opiniestuk tegen Brexit-maatregelen

In navolging van Elton John buigt Colin Greenwood zich in The Guardian over de negatieve gevolgen van Brexit voor jonge, toerende muziekgroepen. In zijn oproep tot heronderhandelingen laat de bassist van Radiohead zich lovend uit over Tamino, de Ancienne Belgique, en Brussel.

Lees verder

Drie agenten die verdacht worden van verkrachting vrijgelaten onder voorwaarden

De drie politieagenten tegen wie een aanhoudingsbevel was uitgevaardigd en die werden beschuldigd van verkrachting en voyeurisme, werden voorwaardelijk vrijgelaten nog voor ze voor de raadkamer in Luik verschenen, zei een van hun advocaten maandag.

Lees verder

Dit waren de opmerkelijkste Super Bowl-reclames: van een primeur voor Bruce Springsteen tot een zingende ceo

De Super Bowl staat elk jaar weer garant voor enkele opvallende reclamespotjes. Ook dit jaar werden weer tientallen video's op de kijkers losgelaten. We pikken er enkele van de meest opvallende uit.

Lees verder

Winterweer in Nederland en Duitsland: 30 miljoen kilo strooizout en tot 25 centimeter sneeuw

Bij onze noorderburen is het koude weer nog een tikkeltje extremer dan bij ons. In heel Nederland ligt de temperatuur onder het vriespunt en veel wegen liggen er glad bij. Daarom geldt er in het land code oranje. In Duitsland zorgt het koude weer voor een zware sneeuwval en verkeerschaos

Lees verder

Vormselvieringen 2021 zullen na de zomervakantie plaatsvinden

De bisschoppen van de Vlaamse bisdommen en van het vicariaat Vlaams-Brabant voor wat het aartsbisdom betreft, beslist dat de vormselvieringen die voorzien waren tussen Pasen (4 april) en Pinksteren (23 mei) 2021, zullen toegediend worden na de zomervakantie, in de maanden september of oktober.

Lees verder

OPROEP | Werk en leven organiseren? Hoe doet u het?

Hoe organiseert u werk en leven? Hoeveel tijd is er voor ontspanning? Wie doet wat in het huishouden? Kan u sparen?

Lees verder

'Sammy Mahdi moet maar eens naar deze puinhoop komen kijken'

Honderden mensen zonder papieren bezetten al een week de Brusselse Begijnhofkerk achter het Sint-Katelijneplein. Met de actie hopen ze toegang tot gezondheidszorg en recht op werk krijgen. 'Wij willen de kans krijgen een volwaardige burger te zijn.'

Lees verder

Verplichte ijkingsproeven voor vier extra opleidingen

Studenten die zich inschrijven in de bachelor industriële wetenschappen, bio-industriële wetenschappen, biowetenschappen of de bachelor Engineering Technology moeten vanaf volgend academiejaar verplicht een ijkingsproef afleggen. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts bekendgemaakt.

Lees verder

Koppel maakt levensgrote Ferrari uit sneeuw

In hartje Litouwen heeft een koppel een LaFerrari nagemaakt in sneeuw. Het kostte het duo twee dagen om het zeldzame model volledig na te maken.

Lees verder

Hopen op een groen bolletje: zullen we schaatsen in openlucht?

De komende week wordt het ijskoud. De kans bestaat dat de vijvers voldoende dichtvriezen om schaatsen mogelijk te maken. Of gooit corona roet in het eten? De gemeente Aalter kondigt alvast een 'njet' aan voor de Kraenepoel.

Lees verder

Agenten en jongeren houden sneeuwballengevecht in Amsterdam

Op de Dam in Amsterdam hebben enkele agenten even deelgenomen aan een sneeuwballengevecht zaterdagochtend. Enkele jongeren waren er om 5 uur op het plein, net na het verstrijken van de avondklok, en gingen de confrontatie aan met de politie.

Lees verder

F1-piloot Lewis Hamilton rijdt nog een seizoen voor Mercedes

F1-wereldkampioen Lewis Hamilton heeft na maandenlange onderhandelingen zijn contract bij Mercedes verlengd. Opvallend: voorlopig geldt de verbintenis enkel voor 2021.

Lees verder

Jacht rijkelui op 'ruimteafval' dwarsboomt wetenschappers

Minstens 41.000 euro voor een stukje in de Sahara aangetroffen meteoriet. Een unieke maanschilfer: de uwe vanaf 207.000 euro, op een veiling die morgen begint bij Christie's. Meteorieten en ander 'ruimteafval' zijn zo gegeerd dat wetenschappers er geen onderzoek meer op kunnen doen. 'Een van de uitzonderlijkste vondsten van Mars lag zeven jaar in iemands kluis.'

Lees verder

Verenigd Koninkrijk en Frankrijk behouden vertrouwen in vaccin AstraZeneca

Nadat Zuid-Afrika heeft afgezien van het AstraZeneca-vaccin, bevestigen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hun vertrouwen in het medicijn. Een kleinschalige test met tegenvallende resultaten zaait onrust.

Lees verder

Tesla investeert 1,5 miljard dollar in bitcoin

Tesla heeft 1,5 miljard dollar geïnvesteerd in de virtuele munt bitcoin, zo blijkt maandag uit een document aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Het bedrijf van Elon Musk gaat de munt ook accepteren als betaalmiddel voor de aankoop van een elektrische wagen. Na het nieuws schoot de bitcoin fors hoger, tot een nieuwe recordkoers van 42.595 dollar.

Lees verder

Antwerpse politie begeleidt auto naar ziekenhuis: 'Elke seconde telde'

Twee politie-inspecteurs hebben vorige week twee aanstaande ouders die met een hoge snelheid over de Antwerpse Ring reden naar het ziekenhuis begeleid. 'Dankzij hun snelle reactie is kostbare tijd gewonnen', zegt de gynaecoloog die het kind mee op de wereld zette

Lees verder

Beelden van strooiwagen in La Louvière gaan viraal op sociale media

Net zoals in Vlaanderen liggen de wegen er in Wallonië gevaarlijk glad bij door de winterprik. Maar toen de gemeentewerkers van La Louvière maandagochtend wilden uitrukken om te strooien, hadden ze een gebrek aan strooiwagens. Dus losten de arbeiders het creatief op.

Lees verder

Wandelen of fietsen op gladde wegen? Enkele tips

Fietsen en wandelen in de bittere koude op besneeuwde, gladde wegen wordt de komende week een uitdaging. Enkele tips.

Lees verder

Bezorgt Rusland ons een koudegolf? 'Het wordt kantje boord'

Nu het kwik tot het weekend onder het nulpunt lijkt te blijven, staan we dicht bij een koudegolf. Maar of we die ook écht krijgen, hangt af van de nachtelijke minimumtemperaturen. De bewolking zal mogelijk de doorslag geven. 'Het wordt kantjeboord', zegt weerman David Dehenauw van het KMI.

Lees verder

Griekse premier lapt opnieuw lockdownmaatregelen aan zijn laars

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis ligt opnieuw onder vuur wegens het schenden van de lockdownmaatregelen. Er is namelijk een foto opgedoken waarop Mitsotakis te zien is terwijl hij op het eiland Ikaria bij een rechts politicus thuis samen met een dertigtal genodigden aan het lunchen is.

Lees verder

Verlucht, controleer de buitenkranen en haal je konijn niet binnen: wat te doen bij deze vrieskou

Het gaat de komende dagen nog flink vriezen in ons land. Het KMI waarschuwt zelfs voor temperaturen tot -15 graden. Maar hoe kan je je huis en tuin nu optimaal beschermen tegen de koude? Experts geven de beste tips.

Lees verder

Duitsland, Zweden en Polen zetten Russische diplomaten land uit

In een reactie op de uitzetting van drie Europese diplomaten uit Rusland hebben de Duitse, Zweedse en Poolse autoriteiten op hun beurt elk een Russische diplomaat uitgewezen. Dat hebben de regeringen van de drie landen maandag bijna tegelijkertijd gemeld.

Lees verder

Minister en NMBS-top toch akkoord over loketten

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) en NMBS-ceo Sophie Dutordoir hebben een gemeenschappelijk standpunt uitgewerkt over het dossier van de loketten. Dutordoir zal dat ontwerp dinsdag verdedigen bij de raad van bestuur van de NMBS.

Lees verder

Remco Evenepoel mag weer trainen: 'Blij dat ik opnieuw kan fietsen'

Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick Step) bood zich vanochtend aan in het ziekenhuis van Herentals. Het Belgische goudhaantje ging er langs voor een controle van de schaambeenbreuk die hem nu al enige tijd van de fiets houdt. En met gunstig resultaat. Evenepoel mag opnieuw fietsen.

Lees verder

Telefacts over Bart De Pauw offline gehaald

De uitzending van Telefacts nu over de zaak Bart De Pauw, door VTM vorige donderdag uitgezonden en tot vandaag te herbekijken op VTM Go, is daar niet langer te zien. Ze is offline gehaald, en wel op vraag van Woestijnvis.

Lees verder

Fietspaden sneeuwvrij krijgen is 'uitdaging': 'Automobilisten moeten daar rekening mee houden'

Fietsers kunnen maar beter nog een paar dagen rekening houden met moeilijk te berijden fietspaden. Het strooien ervan is een moeilijke en tijdrovende zaak. 'Maar je mag als fietser de rijbaan op als het fietspad er te gevaarlijk bij ligt', klinkt het bij het Agentschap Wegen en Verkeer. En er zijn nog meer mogelijkheden om de kans op een valpartij of ander onheil tot een minimum te beperken.

Lees verder

China roept Tesla ter verantwoording

De Chinese autoriteiten hebben verantwoordelijken van de Amerikaanse autobouwer Tesla op het matje geroepen wegens 'disfuncties' bij zijn elektrische auto's. Het zou gaan om veiligheidsproblemen, zoals onvrijwillig accelereren of een batterij die in brand schiet, aldus de marktregulator.

Lees verder

Beruchte lobbyist Koen Blijweert overleden, 'de man van 70 verhoren'

De beruchte lobbyist Koen Blijweert (64) is afgelopen weekend overleden in Leuven in het ziekenhuis. Zijn telefoonboekje was zijn belangrijkste bezit.

Lees verder

Kamer vraagt doorlichting van privacywaakhond

Het Rekenhof krijgt het verzoek om een audit uit te voeren naar het functioneren van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA). De privacywaakhond wordt getroffen door interne conflicten.

Lees verder

Musk lanceert bitcoin de stratosfeer in

Tesla heeft voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins gekocht. Daarmee zet ceo Elon Musk een turbo op de cryptomunt, waarmee je nu ook auto's kunt kopen. Maar is dat wel koosjer?

Lees verder

Lewandowski schiet Bayern München naar finale WK voor clubs

Bayern München heeft zich maandag gekwalificeerd voor de finale van het WK voor clubteams in het Qatarese Al Rayyan. De Duitsers versloegen in de halve finale het Egyptische Al Ahly met 0-2.

Lees verder

Duitsland vervolgt honderdjarige nazikampbewaker

De Duitse justitie heeft een honderdjarige ex-bewaker van naziconcentratiekamp Sachsenhausen aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord in 3.518 gevallen. Ondanks diens leeftijd kan de Duitser terechtstaan.

Lees verder

De Vlaamse Leeuw klauwt niet meer, hij zit in een kooi

Valerie Van Peel en Lorin Parys worden de nieuwe ondervoorzitters van N-VA. De verrassing is niet dat zij het worden, maar wel dat topfavoriet Theo Francken het niet wordt.

Lees verder

Onderzoek in Georgia naar poging van Trump om verkiezingsuitslag te laten aanpassen

De staatssecretaris van de Amerikaanse staat Georgia, Republikein Brad Raffensperger, heeft maandag een onderzoek geopend naar een poging van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump om de verkiezingsuitslag in de staat terug te draaien.

Lees verder

Akkoord over procedure voor impeachmentproces tegen Trump

De Democratische en Republikeinse fractie in de Senaat hebben maandag een akkoord bereikt over de regels die van toepassing zullen zijn tijdens het tweede impeachmentproces tegen gewezen president Donald Trump. Dat heeft de Democratische fractieleider Chuck Schumer maandag meegedeeld aan Amerikaanse media.

Lees verder

Australian Open: Elise Mertens plaatst zich voor tweede ronde na zege tegen Leylah Fernandez

Elise Mertens (WTA-16) heeft zich dinsdag in Melbourne voor de tweede ronde van de Australian Open geplaatst. De 25-jarige Belgische deed dat door de Canadese Leylah Fernandez (WTA-86) in 1 uur en 26 minuten te verslaan met 6-1 en 6-3.

Lees verder

Gerecht in Hongkong bevestigt aanhouding van mediamagnaat Jimmy Lai

De hoogste gerechtelijke instantie in Hongkong heeft dinsdag op basis van de omstreden veiligheidswet de aanhouding van mediamagnaat en activist Jimmy Lai bevestigd.

Lees verder

Nieuwe protesten in Myanmar ondanks waarschuwingen van het leger

In Yangon, de grootste stad van Myanmar, komen dinsdag opnieuw vele mensen op straat om te protesteren tegen de militaire staatsgreep. Nochtans had het leger er maandag nog mee gedreigd 'actie' te ondernemen wanneer de manifestaties zouden aanhouden.

Lees verder

Aantal ziekenhuisopnames blijft licht stijgen, maar besmettingen nemen af

Het aantal ziekenhuisopnames stijgt verder, zij het licht. Tegelijkertijd daalt het aantal besmettingen opnieuw. Ook het aantal sterfgevallen ten gevolge van covid-19 neemt verder af. Dat blijkt dinsdag uit voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Australian Open: David Goffin verrassend onderuit tegen Alexei Popyrin

David Goffin is er dinsdag niet in geslaagd de eerste horde te nemen op het Australian Open in Melbourne.

Lees verder

Australian Open: Nadal en Medvedev gaan zonder problemen naar de tweede ronde

Rafael Nadal (ATP 2) heeft zonder al te veel energie te verspillen de tweede ronde bereikt op de Australian Open. Ook de Rus Daniil Medvedev gaat door.

Lees verder

'Droogte van afgelopen vier jaar maak je niet goed met paar weken regen'

De grondwaterstanden staan op nog maar 35 procent van de locaties 'laag tot zeer laag'. Een maand geleden was dat nog 85 procent. Toch behoedt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zich voor een hoera-stemming. 'Tegenover de vorige zomers is er nog niets opgelost.'

Lees verder