Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zondag 21 februari 2021

Zoek de mol (en meldt het aan Natuurpunt)

Zoek de mol (en meldt het aan Natuurpunt)

Natuurpunt organiseert dit weekend voor de derde keer het Mollenweekend en nodigt iedereen uit om waarnemingen van mollen(sporen) door te geven. De resultaten komen terecht in een nieuwe zoogdierenatlas.

Lees verder

Zuhal Demir maakt vijf miljoen euro extra vrij voor Vlaamse jeugdverblijven

Vlaams minister voor Toerisme Zuhal Demir (N-VA) maakt via Toerisme Vlaanderen vijf miljoen euro vrij voor de erkende jeugdverblijven in Vlaanderen. De investering is specifiek bedoeld voor nieuwbouw- en vernieuwbouwprojecten.

Lees verder

115 terugkeerbegeleiders extra voor Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en Fedasil gaan op zoek naar 115 terugkeerbegeleiders, meldt het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zaterdag. Wie te horen krijgt dat er geen kans is om in België te blijven, moet tijdig begeleid wordt om terug te keren naar het land van herkomst, klinkt het.

Lees verder

Russische rechtbank vermindert gevangenisstraf Navalni - met anderhalve maand

Een rechtbank in Moskou heeft de gevangenisstraf van de 44-jarige Kremlincriticus Alexej Navalni in beroep bevestigd. Zijn straf werd wel met anderhalve maand verminderd.

Lees verder

Bodycambeelden tonen ontmaskering twee 'bejaarde' vrouwen die vaccin willen

Twee vrouwen uit de Amerikaanse staat Florida, van 34 en 44 jaar, hebben zich verkleed als oudere vrouwen om zo een coronavaccin te krijgen. De eerste keer slaagden ze nog in hun opzet, maar toen ze langsgingen voor hun tweede spuitje, vielen ze door de mand. De politie heeft beelden vrijgegeven van het moment waarop ze worden tegengehouden.

Lees verder

Osaka verslaat Brady en wint Australian Open

DDe Japanse Naomi Osaka heeft met overmacht de finale van de Australian Open gewonnen, het eerste Grand Slamtoernooi van het tennisseizoen. De 23-jarige haalde het in Melbourne met 6-4 en 6-3 van de vier jaar oudere Amerikaanse Jennifer Brady. Voor Osaka was het haar tweede zege in de Australian Open.

Lees verder

Bolsonaro stelt ex-generaal aan om Petrobras te leiden

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft nog maar eens ophef veroorzaakt door aan te kondigen dat voormalig generaal Joaquim Silva e Luna de leiding overneemt van Petrobras, het oliebedrijf dat door de Braziliaanse overheid gerund wordt.

Lees verder

Drukteplan actief in treinstations

De NMBS is in de stations van Gent, Brugge, Brussel Noord en Zuid en Leuven begonnen met haar drukteplan. Dat betekent dat reizigers nog voor het perron worden tegengehouden en geteld voor ze op de trein mogen, om drukte op de treinen te vermijden.

Lees verder

Brit in wingsuit duikt van tweede hoogste berg van Afrika

De Britse waaghals Tim Lowell heeft de Afrikaanse berg 'Mount Kenya' beklommen om er vervolgens vanaf te springen. Het duurde drie jaar om de sprong voor te bereiden. 'We moesten wennen aan de hoogteverschillen en de beste manier vinden om de top te bereiken,' aldus Lowell. Bekijk de indrukwekkende sprong in de video hierboven.

Lees verder

Duizenden mensen geëvacueerd wegens tropische storm op Filipijnen

In het zuiden van de Filipijnen zijn duizenden mensen hun huizen ontvlucht voor de komst van een tropische storm, die naar verwachting hevige regenval, overstromingen en aardverschuivingen met zich mee zal brengen. Dat zei de gouverneur van Surigao del Sur.

Lees verder

Anne Zagré wint BK hordelopen, Eline Berings strandt op twee honderdsten van EK-limiet

Anne Zagré heeft zaterdag de 60 meter horden gewonnen op het BK indooratletiek in Louvain-la-Neuve. Ze klokte 8.09. Eline Berings finishte als tweede in 8.12, terwijl ze 8.10 nodig had om naar het EK in het Poolse Torun te mogen.

Lees verder

Hoge Gezondheidsraad en Taskforce houden vast aan twee dosissen

Vaccinschaarste doet sommige landen overwegen om in eerste instantie met één dosis vaccin te werken. Frankrijk wil van corona genezen mensen slechts één dosis geven. De Hoge Gezondheidsraad (HGR) en de Taskforce zien geen mogelijkheden voor België.

Lees verder

Britse variant zorgt ook voor langere besmettelijkheid

De Britse variant is niet enkel besmettelijker dan het oorspronkelijke COVID-19-virus uit Wuhan, maar zorgt ook voor een langere besmettelijkheid. Dat meldt het Regeringscommissariaat Corona. Enig voordeel: de Britse variant kan de nog onbekende Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten wel nog verdringen.

Lees verder

Eli Iserbyt wint spannende Waaslandcross

Eli Iserbyt heeft zijn seizoen in het slotweekend nog wat extra kleur gegeven. De Europese kampioen bleek de sterkste in de Waaslandcross in Sint-Niklaas en boekte zo zijn eerste zege sinds hij de Superprestigemanche in Boom won op 6 december. Voor Iserbyt is het een welkome zege nadat hij na zijn zware valpartij in Heusden-Zolder twee maanden geleden wat op de sukkel was geraakt.

Lees verder

Belgian Lions na winst tegen Denemarken zeker van vijfde EK op rij

De Belgian Lions hebben zich in de Litouwse hoofdstad Vilnius geplaatst voor het EK van 2022. De selectie van bondscoach Dario Gjergja won na een knappe partij van Denemarken. Zo telt België met nog één speeldag op het programma, 4 op 5 in poule C en is het zeker van groepswinst.

Lees verder

Zwaar getroffen cultuursector vraagt aandacht met 'Still Standing for Culture'

De cultuursector houdt zaterdag onder de noemer "Still Standing for Culture" over het hele land bijna 200 kleine en grotere acties om zichzelf en de onrechtvaardigheid waarmee ze behandeld worden in de spotlights te zetten. Het protest vindt niet toevallig vandaag 20 februari plaats, op de Werelddag voor Sociale Rechtvaardigheid.

Lees verder

Geen derde plaats voor Oostende na late tegentreffer Eupen

83 minuten lang stond KV Oostende virtueel derde, maar uiteindelijk liet het zaterdag aan de Kehrweg peperdure punten liggen (1-1). Na een matige pot maakte Baby in de slotminuten nog de openingstreffer van Hjulsager ongedaan.

Lees verder

Piet De Groote voorgedragen om Leopold Lippens op te volgen als burgemeester van Knokke-Heist

Deze voormiddag is Piet De Groote officieel voorgedragen als opvolger voor Leopold Lippens door het schepencollege. De waarnemend burgemeester was topkandidaat om Lippens op te volgen.

Lees verder

Verdachte opgepakt voor bombrieven aan Duitse voedingsbedrijven

De Duitse politie heeft een 66-jarige verdachte opgepakt voor de drie aanvallen met bombrieven die de voorbije dagen plaatsvonden bij Duitse voedingsbedrijven. Dat is zaterdag bekendgemaakt door het parket in Heidelberg en de gerechtelijke politie van Baden-Württemberg.

Lees verder

Cercle Brugge wint degradatiekraker bij Moeskroen

Cercle Brugge heeft een broodnodige dubbelslag geslagen in de strijd tegen de degradatie. Het won met 1-2 van rechtstreekse concurrent Moeskroen en geeft dankzij de driepunter de rode lantaarn (voor even?) terug aan Waasland-Beveren. De vereniging komt daarnaast ook tot op één punt van Moeskroen.

Lees verder

Merel Maes, 16-jarig hoogspringfenomeen dat tegelijk nog in provinciale voetbalt

Merel Maes is zestien jaar. Ze voetbalt. Ze studeert wetenschappen. Ze doet sinds de zomer van 2017 aan hoogspringen. Op het BK indoor sprong ze 1,91m, daarmee is ze de op twaalf na beste op ter wereld van dit jaar en maakt ze kans op een EK-selectie. 'Ze zweeft wel over de lat, maar zal nu niet gaan zweven.'

Lees verder

Beeldhouwer overleden die zonder toestemming stierenbeeld op Wall Street plaatste

De Siciliaanse beeldhouwer Arturo Di Modica, bekend van de Charging Bull die in het Financial District in New York staat, is in de nacht van vrijdag op zaterdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat melden de Italiaanse media.

Lees verder

Dries Van Langenhove ondanks reisverbod naar Parijs voor betoging uiterst-rechts Génération Identitaire

Génération Identitaire betoogde zaterdag in Parijs tegen pogingen om de uiterst-rechtse jongerenbeweging te verbieden. Opgemerkte gast was Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang). Die vindt niet dat hij zo de coronamaatregelen heeft overtreden: 'Zelden een reis gemaakt die dermate essentieel was.'

Lees verder

Waasland-Beveren geeft zege tegen Charleroi uit handen en is opnieuw laatste

Waasland-Beveren en Charleroi hielden elkaar zaterdagavond in evenwicht. Op de Freethiel werd het 1-1. Na een aangename match leek Vukotic de thuisploeg de drie punten te schenken. Massimo Bruno maakte in de extra tijd gelijk met een geniale ingeving. Waasland-Beveren is door de zege van Cercle Brugge de nieuwe rode lantaarn.

Lees verder

Zonnige zondag tot 18 graden

Zondag verplaatsen de hoge sluierwolken zich in de loop van de dag naar het westen, waardoor er meer ruimte is voor zon. De maxima blijven erg zacht en liggen tussen 12 graden op de Ardense hoogten en 17 of lokaal zelfs 18 graden in de Kempen bij een matige zuidenwind. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Trump maakt eerste publieke verschijning als ex-president

De Amerikaanse ex-president Donald Trump verschijnt komende week opnieuw in het openbaar, voor het eerst sinds hij het Witte Huis heeftt verlaten. Dat berichten lokale media zaterdag.

Lees verder

Betogers en politie clashen opnieuw in Barcelona

In Barcelona is het zaterdagavond, voor de vijfde dag op rij, tot confrontaties gekomen tussen politie en duizenden betogers. Ze protesteerden tegen de opsluiting van een Catalaanse rapper.

Lees verder