Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 13 februari 2021

Yoshiro Mori geeft zijn ontslag als voorzitter van het organisatiecomité

Yoshiro Mori geeft zijn ontslag als voorzitter van het organisatiecomité

Yoshiro Mori heeft vrijdag ontslag genomen als voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van komende zomer in Tokio. De 83-jarige Japanner, voormalig premier van zijn land, kwam de voorbije week in nauwe schoentjes na enkele vrouwonvriendelijke uitspraken. De druk op zijn persoon werd zo groot dat hij zijn ontslag indiende.

Lees verder

Fransen mogen straks ook achter hun computer eten

Boterhammetjes, een soep of een salade naar binnen proppen achter de computer op kantoor – geef toe: het heeft iets troosteloos. De meeste kantoorwerkers bezondigen zich er echter wel eens aan. Soms moet het gewoon snel gaan, weet u wel.

Lees verder

ING België legt forse stroppenpot aan

ING België heeft zijn stroppenpot om kredietverliezen op te vangen met 589 miljoen euro verhoogd. De bank verwacht dat de zwakkere economie ook dit jaar op de bedrijven zal wegen.

Lees verder

Twee relschoppers Eindhoven veroordeeld tot gevangenisstraffen

De rechtbank in Den Bosch heeft twee mannen gestraft voor hun rol bij rellen na het invoeren van de avondklok in Nederland. Ze kregen celstraffen van vijf en zes maanden waarvan twee voorwaardelijk. De politierechter hield zaken tegen twee andere verdachten aan tot 24 februari.

Lees verder

130 voertuigen betrokken bij dodelijke kettingbotsing in VS

In Fort Worth, een stad in de Amerikaanse staat Texas, zijn donderdag zes mensen om het leven gekomen bij een enorme kettingbotsing. Zo'n 130 voertuigen reden daarbij op elkaar in. Het ongeval werd wellicht veroorzaakt door ijsplekken op het wegdek, maar dat wordt nog verder onderzocht.

Lees verder

Havens van Antwerpen en Zeebrugge gaan samen

Na jarenlange gesprekken is er een akkoord over het samengaan van de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Dat melden de stadsbesturen van Antwerpen en Brugge.

Lees verder

Live | Steven Van Gucht geeft uitleg bij de coronacijfers

Er liggen opnieuw minder dan 300 covid-patiënten op de intensieve zorgafdelingen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Om 11 uur geeft viroloog Steven Van Gucht een nieuwe stand van zaken op een persconferentie van het Crisiscentrum. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Hilariteit in Congres nadat opnieuw videovergadering foutgaat: 'Alles oké met je?'

Videovergaderingen: het blijft na bijna een jaar corona nog altijd een moeilijke opgave. Enkele dagen nadat een Texaanse advocaat in de rechtszaal te zien was met een filter van een kat over z'n gezicht, stond gisteren een lid van het Amerikaanse congres ondersteboven. Tot hilariteit van de aanwezige leden van het Huis van het Afgevaardigden: 'Hij is tenminste geen kat!'

Lees verder

Fabio Jakobsen opnieuw geopereerd aan het gezicht

Fabio Jakobsen heeft in het Radboud-ziekenhuis in Nijmegen opnieuw een operatie ondergaan. De 24-jarige sprinter van Deceuninck-Quick Step kreeg implantaten in zijn boven- en onderkaak.

Lees verder

Geen rush op skivakanties met Pasen: 'Mensen wachten af'

Zeker tot 1 april is een sneeuw- of zonvakantie naar het buitenland verboden. Want: niet-essentieel. Het lijkt er voorlopig niet op dat Belgen massaal hun laatste ski-joker op de paasvakantie inzetten. 'Mensen boeken maar heel last minute.'

Lees verder

Drie schipbreukelingen gered na 33 dagen op onbewoond eiland

De Amerikaanse kustwacht heeft deze week twee mannen en een vrouw gered die al 33 dagen op een onbewoond eiland probeerden te overleven. De drie Cubanen waren er gestrand nadat hun boot gekapseisd was. Bekijk in bovenstaande video beelden van hun redding.

Lees verder

Snel vaccins bijmaken tegen corona? Vier redenen waarom dat niet zomaar gaat

Er zijn dringend meer vaccins nodig, maar bij de productie en distributie gaat van alles mis. Waarom is het zo moeilijk om op grote schaal coronavaccins te maken? Vier redenen op een rij.

Lees verder

De wasbeer, een niet zo welgekomen Amerikaan

De wasbeer heeft zich voor het eerst in Aalst laten zien. Zijn aanwezigheid is helemaal geen primeur voor ons land, of zelfs voor Vlaanderen, en dat is net het probleem. 'Aangename buren zijn het niet.'

Lees verder

Sportpaleis: 'Verwacht geen internationale artiesten in 2021'

Tijdens het laatste panel van (Don't) Mind the Future, een reeks gesprekken over de toekomst van de Belgische muzieksector, borg Sportpaleis-ceo Jan Van Esbroeck de hoop op internationale sterren in zijn arena op tot 2022.

Lees verder

Let bouwt DIY-bobsleebaan van 170 meter in achtertuin

Een Letse vader heeft een bijzondere manier gevonden om zijn kinderen meer te doen buiten spelen. Aivis Berzins heeft in zijn achtertuin met vijftig euro en een hoop oude overschotten hout een bobsleeparcours van 170 meter lang gebouwd. Bekijk zijn straffe staaltje doe-het-zelfwerk in bovenstaande video.

Lees verder

Belgisch voetbal voortaan ook in de VS live te zien

De Amerikaanse sportzender ESPN heeft voor vijf jaar de uitzendrechten van de Jupiler Pro League verworven.

Lees verder

Lockdown is lockdown: publiek moet stadion verlaten en mist ontknoping spannendematch Australian Open

In Melbourne is wegens een opstoot van de coronaepidemie een lockdown afgekondigd die om 24 uur plaatselijke tijd inging. Daardoor moest het publiek ook de Rod Laver Arena verlaten, waar op dat moment Novak Djokovic en Taylor Fritz nog bezig waren aan hun partij in de derde ronde van de Australian open.

Lees verder

Valse 'it-girl' Anna Sorokin mag gevangenis verlaten

De Duits-Russische Anna Sorokin (30) deed zich in New York jarenlang voor als Anna Delvey, een rijke miljonairsdochter. Ze werd in 2019 veroordeeld tot vier tot twaalf jaar gevangenis wegens fraude, maar werd donderdag al vrijgelaten, schrijven Amerikaanse media.

Lees verder

Jeff Hoeyberghs naar strafrechter doorverwezen na seksistische uitspraken

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs moet zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor seksisme en discriminatie na zijn uitspraken aan de UGent in 2019. Dat heeft de raadkamer in Gent beslist.

Lees verder

Zo zal een bezoek aan de kapper eruitzien vanaf 13 februari

Op 13 februari kunnen we weer naar de kapper. Dat heeft het Overlegcomité beslist. Maar kappers zullen zich wel aan strenge veiligheidsmaatregelen moeten houden. Een overzicht.

Lees verder

Passagiersvliegtuig glijdt van startbaan en belandt aan afgrond

Een Boeing 717 die woensdagavond vanuit de Amerikaanse stad Pittsburgh een binnenlandse vlucht zou maken naar Atlanta, is voor het opstijgen op het nippertje aan de rand van een ravijn beland. Het vliegtuig dat 77 mensen aan boord had, gleed bij het taxiën plots van de startbaan in de richting van de afgrond. Bij het ongeval raakte niemand gewond.

Lees verder

Twee op twee voor Ballerini in Tour de la Provence

Davide Ballerini heeft na de eerste ook de tweede rit in de Tour de la Provence gewonnen. De Italiaan was na bijna 175 km de snelste op een hellende aankomst in Manosque en blijft uiteraard leider.

Lees verder

Demir bouwt premie thuisbatterij af tegen 2025

Eigenaars van zonnepanelen mét een digitale teller die een thuisbatterij willen aankopen kunnen vanaf 1 april rekenen op een premie tot 300 euro per kilowattuur, 50 euro meer dan de bestaande premie. Let wel, vanaf volgend jaar bouwt ze die jaarlijks af tot nul in 2025.

Lees verder

Dj speelt muziek vanuit open raam en zet spontaan openluchtfeestje in gang

De Nederlandse dj MC Wou heeft voor een spontaan straatfeest gezorgd op een van de drukste kruispunten van Amsterdam. Met behulp van enkele sterke speakers speelde de 25-jarige een dj-set vanuit zijn zolderraam aan de Van Woustraat en hij kreeg al snel de hele buurt aan het dansen. Tientallen mensen feestten op een veilige afstand van elkaar uitbundig mee.

Lees verder

Agent krijgt één jaar cel met uitstel voor dood Mawda

De politieagent Victor J.G. is door de rechtbank in Bergen veroordeeld voor onopzettelijke doding, voor de dood van Mawda, het tweejarig meisje dat in mei 2018 tijdens een politie­achtervolging in de buurt van Bergen omkwam. Hij krijgt één jaar cel met uitstel. De chauffeur van de bestelwagen waar ze in zat, krijgt vier jaar effectieve celstraf.

Lees verder

Jelle Van Damme hangt de voetbalschoenen aan de haak: 'Er is meer in het leven dan voetbal'

Voormalig Rode Duivel Jelle Van Damme heeft vrijdag op Instagram zijn afscheid van het profvoetbal aangekondigd.

Lees verder

Kaart | België in middenmoot van Europese vaccinatiecampagne

We moeten Denemarken en IJsland laten voorgaan, maar doen het beter dan Nederland en Italië. België staat met 3,8 procent gevaccineerden (met een eerste dosis) op plaats 11 in de Europese 'ranking'.

Lees verder

Justin Timberlake biedt Britney Spears en Janet Jackson excuses aan: 'Ik ben tekortgeschoten'

De Amerikaanse zanger Justin Timberlake heeft zijn excuses aangeboden aan Britney Spears en Janet Jackson. Dat doet hij na de release van een documentaire Framing Britney Spears. Hij zegt dat hij hen in de steek heeft gelaten.

Lees verder

'Capitoolbestormers opgeruid? Absurde en monsterlijke leugen', pleit Trumps verdediging

Trumps advocaten krijgen vrijdag de kans om de voormalig president te verdedigen op zijn tweede impeachmentproces. Ze noemen het proces zelf 'ongrondwettelijk' en 'een poging om Trump en zijn kiezers te censureren'.

Lees verder

'Super Mario' Draghi aan het hoofd van nieuwe Italiaanse regering

De gewezen chef van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, heeft de post van premier van Italië aanvaard. Dat meldt het presidentieel paleis vrijdagavond in Rome. Zaterdagmiddag legt hij de eed af.

Lees verder

Hogere vergoeding voor thuiswerkers

Ook na de coronacrisis kunnen thuiswerkers een belastingvrije vergoeding krijgen. In april stijgt het maximumbedrag (tijdelijk) naar 144 euro.

Lees verder

Lerares moet opstappen omdat naaktbeelden circuleren onder leerlingen

Enkele verbolgen ouders contacteerden vrijdagochtend de directie van een middelbare school in Maldegem. Onder de scholieren ging al enkele dagen het nieuwtje rond dat er op het internet naaktbeelden van de jonge leerkracht stonden. De vrouw was na de kerstvakantie op interim-basis aan de slag gegaan in de school in haar buurt.

Lees verder

Agent en chauffeur moeten boeten voor dood Mawda

Een fout van agent Victor J.G. (48) heeft tot de dood van de Iraaks-Koerdische peuter Mawda Shawri (2) geleid. Volgens de rechtbank had hij niet mogen schieten op een rijdend voertuig.

Lees verder

Advocaten Trump: 'Dit is louter een daad van politieke wraak'

'Deze aanklacht is gebaseerd op haat- en wraakgevoelens van de Democraten tegenover Donald Trump', zeggen zijn advocaten. 'Het is een ongrondwettelijke heksenjacht en een inperking van het recht op vrije meningsuiting.'

Lees verder

Kortrijk profiteert niet van uur met man meer, OHL wordt vijfde

Ondanks een uur met een man meer is Kortrijk met 3-1 onderuit gegaan bij OHL. De winning streak van Luka Elsner houdt dus al op na één competitiewedstrijd. Met vier op achttien blijft KVK in een zwakke periode zitten. Het kan de komende dagen zelfs afglijden van de dertiende naar de vijftiende stek. OHL rukt op naar plaats vijf.

Lees verder

Coronacijfers dalen lichtjes

Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen ligt opnieuw onder de 2.000. OOk het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames daalt.

Lees verder

Kappers hebben al een volle agenda

Vandaag mogen de 22.000 kapsalons in ons land opnieuw de deuren openen. De eerste week of anderhalve week zijn in de meeste kapsalons intussen volgeboekt, klinkt het bij sectorfederatie Febelhair.

Lees verder

Het wordt wat minder koud

Vandaag is het opnieuw zonnig met hoogstens een paar hoge wolkensluiers, vooral in de namiddag. Het wordt iets minder koud met maxima van 0 à 2 graden in Vlaanderen en 0 tot -3 graden in de Ardennen. Er waait een matige oostenwind.

Lees verder

Waarom u dringend meer peulvruchten moet eten

De Vlaamse landbouw is verantwoordelijk voor 9,6 procent van de totale uitstoot aan broeikasgassen waarvoor Vlaanderen bevoegd is. Als we de klimaatdoelstellingen in 2030 willen halen, moet dat dringend veranderen. In bovenstaande video vertelt onze chef binnenland Inge Ghijs waarom de uitstoot van de landbouw dringend moet dalen.

Lees verder

Ook de regering beseft dat een koolstoftaks een optie is

De invoering van een CO2-taks is bespreekbaar. Dat zei staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) in Terzake vrijdag. Ook de Nationale Bank pleit voor zo'n taks.

Lees verder

Rusland en China misbruiken coronacrisis voor desinformatie

De coronacrisis wordt gekenmerkt door intensieve campagnes met misleidende informatie vanuit Rusland en China. Dat weet de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV), de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst.

Lees verder

Elise Mertens walst voorbij nummer twaalf van de wereld naar tweede week Australian Open

Elise Mertens (WTA 16) is voorlopig niet te stuiten Down Under. Nadat de 25-jarige Limburgse eerder al in Melbourne het voorbereidingstoernooi de WTA Gippsland Trophy op haar naam schreef, raasde ze ook door de eerste week van de Australian Open.

Lees verder