Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 19 februari 2021

Washington neemt Europese uitnodiging aan om gesprekken met Iran op te starten

HLN
Washington neemt Europese uitnodiging aan om gesprekken met Iran op te starten
De Verenigde Staten gaan in op een EU-uitnodiging om gesprekken op te starten met Iran. De Europese landen hopen zo de nucleaire deal met Iran, die onder oud-president Donald Trump werd opgeblazen, te herstellen. Vanuit Teheran kwam er vooralsnog geen reactie.
Lees verder

LIVE. Gems: "Verplichte vaccinatie personeel woonzorgcentra mag geen taboe zijn"
De expertengroep Gems blijft hameren op sensibilisering om het zorgpersoneel te verleiden tot vaccinatie. Maar als dat niet volstaat, vinden de experten een verplichting het overwegen waard. "Verplichting mag geen ­taboe zijn." Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. Biden belooft 4 miljard dollar voor vaccinatieprogramma van de WHO
De Europese Commissie bestelt nog 200 miljoen dosissen van vaccin Pfizer en BioNTech. Wereldwijd lopen 160 miljoen mensen het risico om geen vaccin te krijgen vanwege conflicten en politieke instabiliteit. De VS maakt alvast 4 miljard dollar (3,31 miljard euro) vrij voor het vaccinatieprogramma COVAX van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Amerikaanse parlementsleden zoeken naar antwoorden over GameStop-heisa
Enkele hoofdrolspelers in de GameStop-hausse van enkele weken terug getuigden donderdag lokale tijd in het Amerikaanse Congres. De kern van hun boodschap was dat ze de mogelijke verliezen betreuren, maar dat ze over weinig middelen beschikken om een eind te maken aan deze disruptie.
Lees verder

Nieuwssites Australië zien minder bezoekers na Facebookbeperking
Australische nieuwssites hebben hun bezoekersaantallen met ongeveer 13 procent zien dalen nadat Facebook besloot de mogelijkheden tot het delen van nieuws in Australië te beperken. Het aantal buitenlandse bezoekers dat via Facebook een nieuwssite bezocht, nam met ongeveer 26 procent af, becijferde het Amerikaanse databedrijf Chartbeat.
Lees verder

De mentale oorlog áchter het gelijkspel van Club: strijd om coronatest, 'gijzeling' in hotel en hulp van... premier De Croo
Wat u niet zag op tv: de (vergeefse) pogingen van Dinamo Kiev om Club te destabiliseren. Het verhaal áchter de 1-1. Met een gijzeling in het hotel, de hulp van de Belgische ambassade en het kabinet van premier Alexander De Croo, én een medisch vliegtuig met een 'plastieken ballon'. "Eendracht maakte macht."
Lees verder

Voor de derde nacht op rij rellen in Spanje vanwege arrestatie rapper
In meerdere Spaanse steden zijn donderdag opnieuw honderden mensen de straat opgegaan om te demonstreren voor de vrijlating van de rapper Pablo Hasél. Hij zit vast vanwege het beledigen van de Spaanse koning in een liedje.
Lees verder

Congres VS gaat topmannen techbedrijven horen over desinformatie
Het Amerikaanse Congres gaat de topmannen van Facebook, Google en Twitter horen over de aanwezigheid van mis- en desinformatie op hun sociale mediaplatformen. Mark Zuckerberg (Facebook), Sundar Pichai (Google) en Jack Dorsey (Twitter) hebben toegezegd op 25 maart te getuigen voor twee commissies van het Congres.
Lees verder

Congres VS gaat topmannen techbedrijven horen over misinformatie
Het Amerikaanse Congres gaat de topmannen van Facebook, Google en Twitter horen over de aanwezigheid van mis- en desinformatie op sociale mediaplatformen. Mark Zuckerberg (Facebook), Sundar Pichai (Google) en Jack Dorsey (Twitter) hebben toegezegd op 25 maart te getuigen voor twee commissies van het Congres.
Lees verder

South Carolina neemt strenge anti-abortuswet aan
De gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina, Henry McMaster, heeft donderdagavond (lokale tijd) een wet ondertekend die bijna alle abortussen in de staat verbiedt. De nieuwe wet staat alleen abortussen toe onder bepaalde omstandigheden, zoals verkrachting, incest, of als het leven van de zwangere in gevaar is.
Lees verder

Hoe groot is de impact van coronamaatregelen eigenlijk écht? Onderzoekers doen opzienbarende ontdekking
Is het de sluiting van de cafés en restaurants die de coronacurve het hardst deed zakken? Of lag het aan de avondklok? En waar kunnen we versoepelen zonder al te veel risico? Het zijn vragen die onze maatschappij verdelen. Onderzoekers hielden voor het eerst alle studies over de impact van het coronabeleid tegen het licht en kwamen tot een opzienbarende conclusie. Eentje die het debat over de zin en onzin van bepaalde maatregelen nog lastiger maakt.
Lees verder

Zondag tegen Beerschot is het van moeten: Genk-bestuur zet puntjes op de 'i' in gesprek met Van den Brom
Crisis in Genk. Again. Voorzitter Peter Croonen en technisch directeur Dimitri de Condé zaten rond de tafel met coach John van den Brom voor een goed gesprek. Zij verwachten tegen Beerschot een duidelijke reactie van trainer en spelersgroep.
Lees verder

Hoe groot is de impact van corona-maatregelen eigenlijk écht? Onderzoekers doen opzienbarende ontdekking
Is het de sluiting van de cafés en restaurants die de corona-curve het hardst deed zakken? Of lag het aan de avondklok? En waar kunnen we versoepelen zonder al te veel risico? Het zijn vragen die onze maatschappij verdelen. Onderzoekers hielden voor het eerst alle studies over de impact van het corona-beleid tegen het licht en kwamen tot een opzienbarende conclusie. Eentje die het debat over de zin en onzin van bepaalde maatregelen nog lastiger maakt.
Lees verder

Nieuwe methode leert je lezen tot je honger hebt
Vergeet 'maan, roos, vis'. Een Aalsterse logopediste en leerkracht in het buitengewoon onderwijs leert kinderen lezen met 'soep', 'melk' en zelfs 'mayonaise'. De eigen methode van Sofie Uyttersprot (46) blijkt zo succesvol dat nu ook andere scholen met 'Lees je honger' aan de slag gaan.
Lees verder

Tweede prik klinkt voor hen als muziek in de oren: zangers en deejay's van woonzorgcentra hopen snel aan de bak te komen
"Het is alsof ik herleef: eindelijk nog eens dat podium op!" Vanessa Chinitor (44) zong haar laatste noot met publiek precies een jaar geleden, maar deze week houdt ze een gesponsorde minitournee langs 21 woonzorgcentra. 'Like the Wind' - waarmee ze in 1999 naar het Eurovisiesongfestival in Jeruzalem trok - galmt voorlopig nog in de gietende regen, maar nu bijna alle bewoners en personeel van alle woonzorgcentra zijn gevaccineerd, lonkt voor de charmezangers en deejay's opnieuw de gezelligheid van menig refter en feestzaal.
Lees verder

Belgische vliegtuigbouwer Sonaca moest in 2020 vier fabrieken sluiten
De Belgische vliegtuigbouwer Sonaca heeft vanwege de impact van de coronacrisis op de luchtvaartsector vorig jaar de helft van zijn omzet verloren, om te eindigen met een omzet van ongeveer 430 miljoen euro. Dat zegt CEO Bernard Delvaux vandaag in de Franstalige zakenkrant L'Echo. In het buitenland is het bedrijf moeten overgaan op massa-ontslagen en definitieve sluitingen van verschillende sites.
Lees verder

Glen De Boeck stelt zich kandidaat om assistent van Kompany te worden: "Er valt meer uit dit Anderlecht te halen"
Anderlecht - KV Kortrijk, dan denken wij aan Glen De Boeck (49). Jammer genoeg voor hem zijn er weinig clubleiders die dat dezer dagen doen. Wat De Boeck rest, is analyseren, babbelen en nadenken – het spelletje laat hem niet los. Toch wil hij graag weer aan de slag: De Boeck diende een kandidatuur in om Nicolas Frutos op te volgen als assistent van Vincent Kompany. "Anderlecht voetbalt verticaal, maar in de verkeerde richting."
Lees verder

COLUMN. "Ik heb te doen met Serena. Vrouwen van 39 wenen niet als meisjes van 19"
Onze ex-editorialist schrijft hier geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Serena Williams (39), in tranen op de Australian Open. Lees meer columns van Jan Segers in dit dossier.
Lees verder

COLUMN. Goedele: "Gek hoe ik dit per se in mijn eentje wil doen. Niet zielig. Geen patiënt. Flink zijn. We kennen het ondertussen"
Huidkanker. Dat verdict kreeg Goedele Liekens recent te horen. Daarmee begint ze aan een strijd die ze moet en zal winnen. Met vallen en op- staan. Dat proces beschrijft ze elke vrijdag in 'Het Laatste Nieuws'.
Lees verder

Kwik klimt vandaag al tot 12 graden
Na de ochtend wordt het vandaag vrij zacht met afwisselend zon en wolkenvelden. Op de Ardense hoogvlakten klimt het kwik tot 7 graden, in Vlaanderen tot 12 graden. Dat meldt het KMI.
Lees verder