Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 10 februari 2021

VN: ‘Noord-Koreaanse hackers stalen miljoenen dollar voor kernprogramma’

VN: 'Noord-Koreaanse hackers stalen miljoenen dollar voor kernprogramma'

In 2020 hebben Noord-Koreaanse hackers miljoenen dollar gestolen om het nucleaire en ballistische programma van het land te financieren. Dat staat in een intern rapport van de Verenigde Naties, dat media zoals de Amerikaanse zender CNN en het Duitse persagentschap DPA konden inkijken.

Lees verder

BASF bergt plannen voor gascentrale op

Chemiebedrijf BASF, een van de grootste energieverbruikers in ons land, bergt zijn plan voor een nieuwe, grote gascentrale op, schrijft De Tijd. Het economisch kader is te onzeker. De compensaties van de overheid zijn nog niet duidelijk.Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) blijft er gerust op dat er voldoende investeerders klaarstaan om de sluiting van de kerncentrales op te vangen.

Lees verder

Extra laagjes kledij geen overbodig luxe op zeventiende Dikketruiendag

Een extra trui is geen overbodige luxe op de zeventiende Dikketruiendag. De vriestemperaturen laten zich voelen en scholen moeten volgens de coronamaatregelen een raam openhouden.

Lees verder

Aster Nzeyimana over zaak-De Pauw: 'Telefacts heeft sms'en van Lize zwaar geframed'

VRT-sportjournalist Aster Nzeyimana heeft uitgehaald naar VTM, naar aanleiding van de 'Telefacts'-reportage die de zender donderdag uitzond over Bart De Pauw. Daarin kwamen sms'en van zijn vriendin, actrice Lize Feryn, aan bod.

Lees verder

Live | WHO geeft persconferentie over oorsprong van coronavirus

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft een persconferentie over de bevindingen van een onderzoeksgroep in China over de oorsprong van het coronavirus. Volg de persconferentie hier om 10 uur live mee.

Lees verder

Van Uytvanck haalt voor het eerst de tweede ronde in Australian Open

Alison Van Uytvanck (WTA 67) heeft zich dinsdag geplaatst voor de tweede ronde op de Australian Open. De 26-jarige Vlaams-Brabantse versloeg op court 6 na één uur en 56 minuten tennis de negentienjarige Franse kwalificatiespeelster Clara Burel (WTA 237) in drie sets (4-6, 6-3 en 6-4).

Lees verder

Hackers dringen binnen in waterzuiveringsinstallatie en manipuleren water

Hackers zijn erin geslaagd zich toegang te verschaffen tot een waterzuiveringsinstallatie in de Amerikaanse staat Florida en hebben het water chemisch gemanipuleerd. Het aandeel natriumhydroxide werd meer dan verhonderdvoudigd, maar de manipulatie werd meteen opgemerkt en ongedaan gemaakt.

Lees verder

Live | Crisiscentrum geeft update over het coronavirus

Het Crisiscentrum geeft een update over het coronavirus. Volg de persconferentie hier om 11 uur live mee.

Lees verder

Russische staatsmedia verwelkomen kijkers in 'Navalni's villa'

In een twee uur durende uitzending over het Russische oppositielid Aleksej Navalni besteedde de Russische staatstelevisie aandacht aan de 'villa van Aleksej Navalni'. Op de beelden is een appartement in Freiburg te zien. Navalni revalideerde er na zijn vergiftiging.

Lees verder

Drones maken bijzondere beelden boven besneeuwd Gent en Antwerpen

Het witte sneeuwtapijt waarop ons land dit weekend getrakteerd werd, leidt niet alleen tot sneeuwpret, maar ook tot fotogenieke taferelen. Fotografen uit Gent en Antwerpen lieten hun drones opstijgen en maakten bijzondere luchtbeelden van de stille, besneeuwde steden.

Lees verder

Proces 'helikopterbruid' stilgelegd: mogelijke wraking van het hof

Het assisenproces tegen Kristel A. (27) en Björn D.C. (30) is tijdelijk stilgelegd. De jury kreeg informatie die niet voor hen bedoeld was. De verdediging beraadt zich over een mogelijke wraking van het hof. 'Dit is een probleem,' aldus voorzitter Veerle Aelbrecht.

Lees verder

Transportbedrijf Essers en Bos+ begraven de strijdbijl

Transportbedrijf H. Essers mag bomen kappen in Genk voor een nieuwe bedrijfsontwikkeling, in ruil voor minimale toekomstige ontbossing. Dat staat in een 'historisch' akkoord met de natuurvereniging Bos+.

Lees verder

Proces aangespannen tegen Robinhood-app na zelfmoord jonge belegger

De familie van een jongeman die zichzelf van het leven benam nadat hij dacht zware verliezen te hebben geleden met de online-beleggingsapp Robinhood, heeft een klacht ingediend tegen het bedrijf. Ze vinden dat het platform onervaren beleggers aanzet om meer risico te nemen, en eisen een schadevergoeding.

Lees verder

Sans-papiers bezetten nu ook universiteitsgebouw ULB

De sans-papiers die vorige week de Brusselse Begijnhof bezetten, palmen nu een lokaal van de Franstalige universiteit ULB in. Met het protest willen ze een regularisatie voor mensen zonder papieren die al jaren in België wonen.

Lees verder

Klaasje verlaat K3: 'Het is het moment om mijn horizon te verbreden'

Klaasje verlaat K3. De blonde van het trio zegt dat ze een fantastische vijf jaar achter de rug heeft, maar zich geroepen voelt om verder te gaan. 'Het is tijd om mijn vleugels uit te slaan', zei ze in een persconferentie van Studio 100.

Lees verder

NMBS onderzoekt samenwerking met BPost of krantenwinkels voor verkoop abonnementen

Ook na tussenkomst van minister van Mobiliteit Gilkinet sluit de NMBS eind dit jaar de loketten in 44 treinstations. Enkele begeleidende maatregelen worden extra in de verf gezet.

Lees verder

Vriestemperatuur zorgt voor materiële schade bij NMBS

De NMBS waarschuwt dat vertragingen en afschaffingen mogelijk zijn op het volledige net. Woordvoerder Bart Crols meldt echter dat grote problemen uitblijven, maar toch ondervinden sommige treinen materiële of technische problemen.

Lees verder

Verzet tegen voorlopig bewindvoerder bij Let's Go Urban verhuist naar Tongeren

Een van de (ex-)bestuurders van Let's Go Urban die de bewindvoerder liet aanstellen, blijkt lekenrechter te zijn voor de ondernemingsrechtbank in Antwerpen. Vlaams parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD) had derdenverzet aangetekend tegen die aanstelling. De zaak verhuist hierdoor naar Tongeren.

Lees verder

Mede-oprichtster The Supremes plots overleden

The Supremes-zangeres Mary Wilson is op 76-jarige leeftijd overleden. Wilson was als enige van begin tot het einde lid van de legendarische soulgroep.

Lees verder

Anderlecht ziet schuldenberg stijgen tot 116,7 miljoen euro

Anderlecht heeft vorig seizoen een recordverlies geleden van 36,4 miljoen euro, nooit in de Belgische voetbalgeschiedenis deed een club het slechter. Dit leidde er ook toe dat de paars-witte schuldenberg intussen aangegroeid is tot 116,7 miljoen euro.

Lees verder

Wintersporters filmen moment waarop ze door lawine bedolven worden

In een natuurgebied in de Amerikaanse staat Utah is dit weekend een aantal mensen bedolven geraakt onder lawines. Een groep die op weg was met sneeuwscooters bleef ongedeerd en kon de lawine die op hen is afgestevend filmen. Vier skiërs kwamen bij een andere lawine op dezelfde dag om het leven.

Lees verder

Gesloten grenzen zijn rem op economische relance

Door de pandemie drogen de migratiestromen op. Dat bemoeilijkt het economisch herstel na de crisis.

Lees verder

Racistische uitingen in chatgroepen van Thierry Baudet en andere FvD'ers

In WhatsApp-groepen van de Nederlandse rechtspopulistische partij Forum voor Democratie (FvD) gaan tal van racistische berichten rond. Dat meldt het Nederlandse tijdschrift EW, dat screenshots heeft gezien. Eind vorig jaar ontstond er al ophef over soortgelijke berichten binnen groepen die gelieerd waren aan de jongerenafdeling van de partij.

Lees verder

86-jarige vrouw overleden in tuin woonzorgcentrum: 'Een groot drama'

In Willebroek is dinsdagochtend het lichaam van een 86-jarige vrouw gevonden in de voortuin van een woonzorgcentrum aan de Tisseltsesteenweg. Dat zegt burgemeester Eddy Bevers (N-VA).

Lees verder

Komt de beste Goffin nog terug?

Zelfs vier matchballen volstonden niet om David Goffin (ATP 15) voorbij het nummer 113 (Alexei Popyrin) naar de tweede ronde van de Australian Open te loodsen. Deze nieuwe uitschuiver is veel meer dan een momentopname.

Lees verder

Man komt om bij ongeval op schip in Antwerpse haven

In het Antwerpse havengebied is een man om het leven gekomen bij een arbeidsongeval op een aangemeerd schip. Dat meldt het arbeidsauditoraat van Antwerpen.

Lees verder

Hackers breken in bij maker van Cyberpunk 2077

De Poolse spelletjesontwikkelaar- en uitgever CD Projekt, bekend van games zoals The Witcher en meer recent Cyberpunk 2077, is maandag het slachtoffer geworden van een 'doelgerichte cyberaanval'. Daarbij is ook data ontvreemd, geeft het bedrijf dinsdag toe.

Lees verder

Nederlandse winterprik te koud voor pinguïns in dierenpark

De Koninklijke Burgers' Zoo in Arnhem, Nederland heeft vijftien zwartvoetpinguïns naar binnen gehaald omdat ze het te koud hebben. De dieren leven in het wild onder andere in Zuid-Afrika en dus zijn ze van nature niet goed bestand tegen de aanhoudende ijzige temperaturen die momenteel in Nederland heersen.

Lees verder

Nieuw-Zeelands parlementslid weigert das te dragen en moet parlement verlaten

Parlementslid Rawiri Waititi weigerde een das te dragen in het Nieuw-Zeelandse parlement, iets wat hij een 'culturele kwestie' noemt. Omdat mannelijke parlementsleden wettelijk gezien enkel een vraag mogen stellen als ze een das dragen, kreeg Waititi tot tweemaal toe het woord niet van voorzitter Trevor Mallard. Hij werd uiteindelijk uit het parlement gezet.

Lees verder

Teheran roept Belgische ambassadeur op het matje

De Iraanse autoriteiten hebben de Belgische ambassadeur in Teheran op het matje geroepen. Reden is de 20 jaar cel die de correctionele rechtbank in Antwerpen een Iraanse diplomaat vorige week heeft opgelegd. Dat meldt het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag in een persbericht.

Lees verder

Dertigtal banen op de tocht bij AB Inbev in Jupille

In de Luikse vestiging van AB InBev in Jupille staan een dertigtal banen op de tocht en worden mogelijk ook 58 tijdelijke contracten niet verlengd. Die banen zijn in gevaar, omdat AB Inbev de Stella Artois die in Jupille gemaakt wordt voor niet-Europese markten geleidelijk lokaal wil brouwen.

Lees verder

'Helikoptercrash Kobe Bryant gevolg van visuele desoriëntatie piloot'

Een onderzoek naar de precieze omstandigheden van de helikoptercrash met NBA-legende Kobe Bryant heeft geleid tot de conclusie dat de fout vooral bij de piloot lag. Hij had geen toestemming om in de wolken te vliegen, maar deed het toch, en zou gedesoriënteerd geraakt zijn.

Lees verder

Zaak-El Kaouakibi ontploft binnen Open VLD

De zaak-El Kaouakibi leidt tot crisisberaad bij de Vlaamse liberalen. Dat El Kaouakibi zo'n 50.000 euro heeft gekregen om lid te worden, roept intern veel vragen op.

Lees verder

WHO: 'Erg onwaarschijnlijk' dat coronavirus uit labo Wuhan kwam

De politiek beladen missie van de Wereldgezondheidsorganisatie zit erop. Die leidde tot weinig antwoorden, maar dat het coronavirus uit een labo lekte, is alvast 'erg onwaarschijnlijk'.

Lees verder

Rock Werchter hoopt nog steeds op volle capaciteit deze zomer

'Op dit moment gaan we er nog steeds van uit dat we een festival op volle capaciteit zullen kunnen organiseren.' Dat zei Rock Werchter-organisator Herman Schueremans tijdens 'Don't mind the future', een reeks online panelgesprekken van Vi.be, Trix, Het Depot en OLT Rivierenhof in het kader van de Week van de Belgische muziek.

Lees verder

Arabische Marsverkenner Hoop in een baan rond de rode planeet gekomen

De Arabische Marssonde al-Amal ('Hoop') is dinsdag in een preliminaire baan rond de rode planeet gekomen, zo was rechtstreeks op het internet te volgen.

Lees verder

Ex-advocaat van Trump excuseert zich bij pornoactrice Stormy Daniels

Michael Cohen, ex-advocaat van Donald Trump, had in 2016 pornoactrice Stormy Daniel afgekocht over haar vermoedelijke liaison met de voormalige president. Vier jaar later laat Cohen Daniels aan het woord in een podcast, waarin hij zich verontschuldigt voor wat hij heeft gedaan.

Lees verder

Britse prinses Eugenie bevallen van een jongen

Prinses Eugenie (30), dochter van prins Andrew en kleindochter van de Queen, is moeder van een jongen geworden. Dat heeft Buckingham Palace meegedeeld. Moeder en baby stellen het goed, maar een naam is nog niet bekendgemaakt.

Lees verder

Club Brugge kan rekenen op Mata en Vanaken voor bekerkraker tegen Antwerp

Uitstekend nieuws voor Club Brugge: Clinton Mata en Hans Vanaken raken fit voor de bekermatch tegen Antwerp. Clement meldde dinsdag dat hun blessures een pak minder erg zijn dan eerst gevreesd. 'Mata mag zich Jezus noemen: die is op twee dagen verrezen', klonk het.

Lees verder

Schaatsen in België? Het kan, maar 'niet massaal'

Als het ijs voldoende dik is, zullen veel burgemeesters schaatsen niet verbieden. Er komen wel maatregelen om al te grote samenscholingen te vermijden.

Lees verder

Borrell bereidt nieuwe sancties voor tegen Moskou

Pro-Europese fracties verhogen de druk om extra sancties te treffen tegen Rusland, na het desastreuze ­bezoek van de Europese top­diplomaat Josep Borrell.

Lees verder

Cercle Brugge kegelt Oostende uit beker

Cercle Brugge verraste seizoensrevelatie KV Oostende met 3-1 en mag naar de kwartfinales van de Croky Cup. De doelmannen vertolkten een hoofdrol: Bruzzese was bij Cercle de grote man met enkele cruciale reddingen terwijl KVO-goalie Hubert zwaar in de fout ging bij de 2-1 van Denkey.

Lees verder

Correctionele rechtbank: avondklok is wél wettig

De correctionele rechtbank van Charleroi heeft een veelbesproken vonnis van de politierechtbank vernietigd dat de (grond)wettelijke basis van de coronamaatregelen in twijfel trok.

Lees verder

AB InBev straft stakende brouwers van Jupille

De AB InBev-brouwerij in Jupille moet een deel van haar Stella Artois-productie afstaan aan de VS. Daardoor zijn 29 vaste en 59 tijdelijke banen bedreigd. 'De brouwerij ligt te vaak plat door stakingen,' zegt de directie.

Lees verder

'Natuurlijk kan Senaat ex-president impeachen'

Hoofdaanklager Jamie Raskin gaf dinsdagavond het startschot van het tweede afzettingsproces tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. Raskin hamerde daarbij op de boerenlogica dat als een proces tegen een ex-president ongrondwettig zou zijn – zoals Trumps advocaten beweren – er een 'januari-uitzondering' wordt uitgevonden.

Lees verder

Standard bekert voort na lastige voetbalavond en thriller in Kortrijk

Standard heeft zich als tweede ploeg geplaatst voor de kwartfinales van de Croky Cup. De Rouches waren op een bijzonder moeilijk bespeelbaar veld in Kortrijk en een 1-1 na 120 minuten de beste tijdens een strafschoppenreeks: 5-6. Muleka miste voor Standard, Derijck en Sainsbury voor KVK.

Lees verder

Het volk vs. het leger: Myanmar vecht voor democratie

Het leger greep vorige week de macht in Myanmar en sloot Aung San Suu Kyi, bijgenaamd 'de moeder van Myanmar', op. Nu wordt er hevig geprotesteerd. Waartoe kan deze staatsgreep leiden?

Lees verder

Belgische film 'Filles de joie' maakt geen kans meer op Oscar, Koen De Bouw, Johan Heldenbergh en kortfilm wel op shortlist

De Belgische inzending 'Filles de joie' maakt geen kans meer op een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse Film. De Franstalige dramafilm van Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich heeft de shortlist niet gehaald, zo is bekendgemaakt door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisator van de Oscars.

Lees verder

VN-Veiligheidsraad komt niet tot gezamenlijke verklaring over Syrië

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is er dinsdag niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over een gezamenlijke verklaring voor Syrië. Na lange onderhandelingen, en ondanks een oproep van de VN-gezant tot internationale eenheid, werd geen eensgezindheid gevonden voor een uitweg uit de politieke impasse.

Lees verder

Meer gebruikers voor Twitter in 2020

De sociaalnetwerksite Twitter heeft het aantal gebruikers vorig jaar sterk zien groeien. In heel 2020 zijn er 40 miljoen nieuwe dagelijkse gebruikers bijgekomen op het platform. Daarmee komt het totaal aantal gebruikers uit op 192 miljoen, een kwart meer dan een jaar eerder.

Lees verder

CEO van luchthaven Luik ontslagen wegens ernstige fout

Luc Partoune, de topman van de Liege Airport, is ontslagen wegens een ernstige fout. De beslissing werd dinsdagavond unaniem genomen door de raad van bestuur. Frederic Jacquet zal de functie van CEO ad interim overnemen.

Lees verder

Aantal opnames in ziekenhuizen blijft toenemen

Het aantal coronapatiënten dat opgenomen wordt in de Belgische ziekenhuizen, bevindt zich nog altijd in stijgende lijn. Dat blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Twitteraccount Ben Weyts gehackt: 'i love acid (niet de drug)

Sinds dinsdagavond laat komen er vreemde berichten op het account van Vlaams viceminister-president Ben Weyts (N-VA). Er werden vanaf zijn accounts enkele vreemde tweets gestuurd en ook zijn bio werd aangepast. Zijn woordvoerder bevestigt aan onze redactie dat het account gehackt is. 'We zoeken nog een oplossing'

Lees verder

De stijlgeheimen van Aster Nzeyimana: 'Ik dacht dat te strakke broeken cool waren, maar dat bleek niet het geval'

Aster Nzeyimana is sportanker bij de VRT. Hij presenteert in Het Journaal en op Sporza. Dit zijn zijn stijlgeheimen.

Lees verder

Australian Open: Elise Mertens schakelt Alison Van Uytvanck in dubbelspel uit

Elise Mertens heeft zich woensdag samen met de Wit-Russische Aryna Sabalenka voor de tweede ronde van het dubbelspel geplaatst op het Australian Open. Dat ging ten koste van Alison Van Uytvanck en de Zweedse Cornelia Lister, die hun huid wel duur verkochten. In 2 uur en 23 minuten werd het 3-6, 7-5 en 6-4.

Lees verder