Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 1 februari 2021

Vlaamse over Myanmar: “Schrik is groot dat protest neergeslagen wordt”

HLN
Vlaamse over Myanmar: "Schrik is groot dat protest neergeslagen wordt"
"Het openbaar vervoer en telefonie werken niet, internet is zwaar verstoord. Banken zijn gesloten, mensen schuiven aan om geld af te halen aan automaten. Ook de winkels gingen dicht en mensen zijn bang dat ze niet aan hun dagelijkse portie rijst zullen raken. In de hoofdstad Naypyidaw zijn demonstraties begonnen tegen de staatsgreep door de militairen, ook al is de schrik groot dat die protesten zullen neergeslagen worden." Een Vlaamse vrouw die al decennialang in de toeristische sector in Myanmar werkt, doet verslag over de toestand in het land nadat het leger er vannacht de macht greep en leider en omstreden Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi oppakte.
Lees verder

IN KAART. NMBS sluit loketten in 44 stations: check hier of het loket in jouw gemeente erbij is
De NMBS sluit de loketten in 44 stations. In 37 andere worden de openingsuren fors teruggeschroefd. Dat heeft de spoormaatschappij zopas aangekondigd. "We kunnen het geld beter investeren in andere dingen."
Lees verder

Cercle Brugge zet trainer Paul Clement aan de deur, namen Vanderhaeghe en De Boeck circuleren al
De achttiende nederlaag van het seizoen gisterenavond op Sint-Truiden (0-3) is het verlies te veel geworden voor Paul Clement. Deze voormiddag heeft Cercle Brugge afscheid genomen van zijn coach. De 49-jarige Engelsman was sinds vorige zomer T1 van de Vereniging, in opvolging van Bernd Storck.
Lees verder

Debbie (31) en Kevin (34) lieten hun in 2018 gekochte en pas gerenoveerde woning schatten: "Deze prijs hadden we niet verwacht"
Hoeveel is jouw woning waard? Onze woonexpert neemt de proef op de som. Deze week stuurt hij Nele Demeyer van Vastgoed Demeyer naar het huis van Debbie (31) en Kevin (34) in Roeselare. Zij kochten de ruime woning in 2018 voor 300.000 euro, en staken 50.000 euro in de renovatie. Wat is ze vandaag waard bij een eventuele verkoop?
Lees verder

Huismus onttroont koolmees als nummer 1 in Vlaamse tuinen
Een recordaantal van 66.524 natuurliefhebbers heeft afgelopen weekend deelgenomen aan het 22ste Grote Vogelweekend. Ze telden minstens 1.186.276 vogels in 39.032 tuinen. Toch zijn minder soorten per tuin geteld: gemiddeld werden 23 vogels van zeven soorten per tuin opgemerkt. Voor het eerst sinds 2017 staat de huismus op één, gevolgd door de koolmees en de vink. Natuurpunt maakte vandaag voorlopige cijfers bekend.
Lees verder

Man Elton John is zeven jaar alcoholvrij: "Beste beslissing die ik ooit nam"
David Furnish (58), de man van Elton John (73), is vandaag zeven jaar nuchter. De filmmaker kampte lange tijd met een alcoholprobleem, maar nu laat hij dus trots weten dat hij al zeven jaar geen druppel alcohol aanraakte. "Zonder twijfel de beste beslissing die ik ooit nam", schrijft hij op Instagram.
Lees verder

De ongeziene trainerswals in de Jupiler Pro League
Trainers komen en trainers gaan dit seizoen in onze hoogste voetbalklasse. Frank Vercauteren werd als eerste bedankt voor bewezen diensten, vandaag vult Paul Clement een indrukwekkend lijstje aan.
Lees verder

Football Talk. De Wolf en Avenatti meteen in Antwerp-selectie voor bekermatch tegen La Louvière, Gélin en Miyoshi terug
Twee nieuwe namen meteen in de bekerselectie van Antwerp voor de match tegen La Louvière morgenavond: Ortwin De Wolf en Felipe Avenatti kregen van Frank Vercauteren meteen een plaatsje bij de 20 gelukkigen. Ook Jérémy Gélin en Koji Miyoshi zijn er weer bij. Zij hebben hun covid-quarantaine uitgezeten en testten negatief. Buta is er nog niet bij. Butez, Haroun, Coopmann, Nsimba en Mbokani zijn nog geblesseerd.
Lees verder

China verbiedt smartphones op school voor kinderen tot 15 jaar
Het Chinese ministerie van Onderwijs heeft bevestigd dat het verbod op smartphones in scholen van kracht blijft en heeft ook enkele richtlijnen verduidelijkt. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua.
Lees verder

Kijkers ontevreden na exit drie 'Big Brother'-bewoners, maar SBS countert: "We houden niemand tegen zijn of haar wil vast"
Afgelopen weekend stond garant voor een verrassing van formaat bij Big Brother. Zowel Danielle, Nathalie als Jowi beslisten immers om het spel halsoverkop te verlaten. Waarop heel wat kijkers zich afvroegen of dat zomaar kon, opstappen terwijl je een verbintenis bent aangegaan. Zij vinden dan ook dat de makers meer moeite hadden moeten doen om de drie in het huis te houden. Zendergroep SBS is echter resoluut: "We houden niemand tegen zijn of haar wil vast"
Lees verder

Kijkers ontevreden na exit drie 'Big Brother'-bewoners, maar SBS countert: "We houden niemand tegen hun wil vast"
Afgelopen weekend stond garant voor een verrassing van formaat bij Big Brother. Zowel Danielle, Nathalie als Jowi beslisten immers om het spel halsoverkop te verlaten. Waarop heel wat kijkers zich afvroegen of dat zomaar kon, opstappen terwijl je een verbintenis bent aangegaan. Zij vinden dan ook dat de makers meer moeite hadden moeten doen om de drie in het huis te houden. Zendergroep SBS is echter resoluut: "We houden niemand tegen hun wil vast"
Lees verder

SHOWBITS. Justin Timberlake blaast 40 kaarsjes uit en opvallend bezoek tijdens de ochtendshow van Qmusic
The show must go on, want de Showbizzwereld staat nooit stil. Wat jouw favoriete BV's en celebs de laatste 24 uur hebben uitgespookt, ontdek je hier in onze nieuwsstream.
Lees verder

"Je bent wel knap voor een dik meisje": datingapp Bumble bant gebruikers die aan bodyshaming doen
Datingapp Bumble staat al een tijdje bekend als een vrouwvriendelijker alternatief voor Tinder, dat ook minder op uiterlijk wil focussen. Daarin gaat de app nu nog een stap verder. Met een slim algoritme willen ze gebruikers die hun matches 'bodyshamen', opsporen en bannen.
Lees verder

Onderzoek geopend na rel Lukaku-Zlatan: scheidsrechter wordt gehoord
De scheldpartij tussen Romelu Lukaku en Zlatan Ibrahimovic krijgt zoals verwacht nog een extra staartje. Vanochtend heeft de federale aanklager Giuseppe Chiné een onderzoek geopend na de clash in de Milanese derby, scheidsrechter Paolo Valeri werd alvast op het matje geroepen om zijn versie van de feiten te geven.
Lees verder

Zware uitslaande brand in Roeselare: rookpluim tot kilometers ver te zien
Er woedt een zware uitslaande brand in een loods in Roeselare. De loods staat volledig in lichterlaaie en ondertussen is ook het dak ingestort. De rookpluim is tot kilometers ver te zien.
Lees verder

De ideale steun: Dries Mertens werkt samen met Kat Kerkhofs aan revalidatie
Dries Mertens is vandaag gespot bij kinesist Lieven Maesschalck in Antwerpen. De Rode Duivel stapte buiten aan de zijde van Kat Kerkhofs. Mertens blijft op de sukkel met de linkerenkel en revalideert de komende dagen verder in ons land. Hij blesseerde zich in december tegen Inter. Bij een voorzet schoof hij weg en scheurde hij de enkelbanden. Begin januari hervatte hij bij Napoli, maar de pijn bleef. Zelfs injecties zorgden nooit voor een goed gevoel. Tegen Spezia viel hij donderdag in, maar hinkte hij in het slot toch weer naar de kant. Vervolgens keerde hij terug naar België.
Lees verder

ASSISEN LIVE. Ex van "helikopterbruid" getuigt over dodelijke steekpartij: "Dat mes meenemen, was voor mij als een bos sleutels op zak hebben"
Dertien messteken. Waarvan twee dwars door de schedel. Andy Vandereyt (30) had geen enkele kans toen hij middenin de nacht in het centrum van Aarschot naar een afspraak ging met zijn ex Kristel Appelt (27). De jonge vrouw had de vader van haar drie kinderen meegebracht, Björn De Candt (30). En drie grote messen. Een ongelijk gevecht. Vanaf vandaag staan Appelt en De Candt terecht voor het assisenhof in Leuven, op beschuldiging van moord. De vrouw is "wereldberoemd", sinds haar meest recente echtgenoot vorige herfst een poging ondernam om haar per heli te bevrijden uit de gevangenis.
Lees verder

Bijna 1 op 5 nieuwe Vlaamse universiteitsstudenten had vorig jaar migratieachtergrond
Tijdens het vorige academiejaar had 18 procent van de generatiestudenten, studenten die zich voor de eerste keer inschreven voor een opleiding in een Vlaamse universiteit, een migratieachtergrond. Van hen was 4 procent afkomstig uit een ander EU-land, terwijl 14 procent wortels had buiten de EU. Dat blijkt uit een rapport dat de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) maandag bekendmaakte.
Lees verder

Koning van Marokko krijgt als eerste van het land een coronavaccin
Als eerste persoon van het land kreeg koning Mohammed VI (57) vorige week donderdag zijn vaccin tegen het coronavirus. Hij kreeg de prik in het koninklijk paleis in Fez. Zo is nu ook in Marokko het startsein gegeven voor de nationale vaccinatiecampagne.
Lees verder

Eerste verlies voor coach Mbaye Leye: "We hebben onze fouten cash betaald. En Club had een sterke dag"
"Standard kan op dit moment niet rivaliseren met Club Brugge." Coach Mbaye Leye was groots in de nederlaag. De Rouches kwamen simpelweg tekort, een schande is dat niet.
Lees verder