Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 1 februari 2021

Verdienen jongeren eerst hun prik? Van Ranst: “De jeugd is de toekomst, laat het ons dan maar tonen”

HLN
Verdienen jongeren eerst hun prik? Van Ranst: "De jeugd is de toekomst, laat het ons dan maar tonen"
In een open brief zetten tientallen bekende volwassenen een stapje opzij voor de jeugd, ze zouden hen zelfs hun eigen vaccins gunnen. Maar is het een goed idee om jongeren voorrang te geven? En hoeveel vrijheid zouden ze na dat prikje dan terugkrijgen? Biostatisticus Geert Molenberghs, viroloog Marc Van Ranst en psychologe Inez Germeys lichten toe. "Dit is een signaal dat we hen belangrijk vinden."
Lees verder

Ook huis van buurman van Alexander De Croo beklad: "Er moet permanente politiebewaking komen, want we hebben al lang schrik"
De vandalen die in de nacht van zondag op maandag het huis van premier Alexander De Croo onder handen namen, hebben ook dat van de buren besmeurd. "Waarom wordt de premier niet de klok rond bewaakt in deze woelige tijden", vraagt slachtoffer Karel Blomme zich beduusd af.
Lees verder

Burgemeester (49) en schepen (47) kregen nu al coronavaccin in rusthuis: "Overschot die anders in vuilbak beland was"
Burgemeester Jurgen Bauwens (49, CD&V), OCMW-voorzitter Tom Baert (47, N-VA) en gemeenteraadslid Annelies Fierens (37, Open Vld) hebben alle drie al een coronavaccin toegediend gekregen. Dat gebeurde vorige week in rusthuis 't Heuverveld in Waasmunster, omdat ze zetelen in het bestuur van de vzw Samen Ouder. "We waren hiervoor geen vragende partij, maar als bestuurders vergaderen we vaak in het rusthuis", benadrukt Bauwens.
Lees verder

Biden wil gesprek met Republikeinen over zijn coronasteunpakket
De Amerikaanse president Joe Biden wil het gesprek aangaan met de Republikeinen in de Senaat over zijn coronasteunpakket. Hij is bereid toegevingen te doen, maar kan niet akkoord gaan met het tegenvoorstel dat tien Republikeinen zondag bekendmaakten. Biden nodigde de groep vanavond (23 uur Belgische tijd) uit om van gedachten te wisselen.
Lees verder

Zijn moeder is naaktmodel, zijn zus producer van erotische films: Elon Musk is niet de enige excentriekeling in zijn familie
Met fortuinen van meer dan 150 miljard euro elk vechten Tesla-baas Elon Musk (49) en Jeff Bezos (56) van Amazon voor de titel van rijkste man ter wereld. Momenteel ligt Elon op kop. De man wint ook het pleit als het om kinderen en exen gaat. Én om succesvolle - maar ook excentrieke - familieleden, onder wie zijn moeder Maye (72), zijn broer Kimbal (48) en zijn zus Tosca (46).
Lees verder

Dit zijn de eerste beelden van 'Leef!': James Cooke volgt zes levensgenieters tijdens hun laatste dagen
James Cooke (36) laat zich binnenkort van een andere kant zien in de nieuwe docureeks 'Leef!'. Daarin volgt hij zes getuigen tijdens de laatste maanden van hun leven. En dat het een emotionele rollercoaster wordt, is al uit de eerste trailer van het programma af te leiden.
Lees verder

Veel minder neushoorns gestroopt in Zuid-Afrika door coronavirus
Zuid-Afrikaanse stropers konden vorig jaar veel minder neushoorns doden, en dat ligt vooral aan de coronamaatregelen. Vorig jaar werd een derde minder neushoorns gedood dan het jaar ervoor, aldus de regering, die wijst op de reisbeperkingen. Toen die eind vorig jaar werden verlicht, namen het stropen weer snel toe. De hoorn is gewild omdat die magische en genezende krachten zou hebben.
Lees verder

Israël bezorgt 2.000 vaccins aan Palestina, critici willen aanbod afslaan
Israël stuurt 2.000 vaccins richting Palestina. Het aanbod komt er nadat het land felle commentaar kreeg op de beslissing om eerst alleen Israëlische inwoners te vaccineren. Kritische stemmen binnen Palestina trekken daarom de oprechtheid van het aanbod in vraag en sporen de Palestijnse regering aan om de vaccins te weigeren.
Lees verder

Italië versoepelt maatregelen: toeristische attracties en horeca weer open
Italië heeft maandag de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld. Bijna 300.000 horecazaken en toeristische attracties zoals het Colosseum en het Pantheon gaan weer open. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt de versoepeling te vroeg.
Lees verder

CM-voorzitter: "Een arts mag niet meer verdienen dan de premier"
Hoeveel loonverschil mag er zijn tussen artsen? En wat is een 'redelijk' artsenloon? In een nieuw ethisch advies, dat De Morgen kon inkijken (zie verder), geeft de CM een aanzet. "Redelijk wil zeggen: het moet uitlegbaar zijn."
Lees verder

65-jarige man overleden in cellencomplex Antwerps Justitiepaleis
Een 65-jarige man uit Brasschaat, die opgesloten zat in een cel in het Vlinderpaleis in Antwerpen, is vandaag overleden. Dat meldt het parket van Antwerpen in een persbericht. Alles lijkt voorlopig op een natuurlijk overlijden, maar het parket heeft een onderzoek geopend om zekerheid te kunnen scheppen. De wetsdokter en het labo zijn al ter plaatse geweest voor onderzoek.
Lees verder

Europese Commissie: "Eerste kwartaal sowieso moeilijk voor levering vaccins"
"Mensen moeten beseffen dat tijdens het eerste kwartaal van 2021 de leveringen van de coronavaccins nog maar op gang komen. Het is altijd duidelijk geweest dat het niet gemakkelijk zou zijn." Dat zei de hoofdverantwoordelijke van de Europese Commissie voor de onderhandelingen met de vaccinontwikkelaars, de Italiaanse Sandra Gallina, vandaag in het Europees Parlement.
Lees verder

AA Gent-aanwinst Tissoudali beleefde hectische dagen: "Op een bepaald moment heb ik mijn telefoon uitgezet"
De kogel is door de kerk: Tarik Tissoudali (27) kreeg tal van aanbiedingen, maar hij heeft tot medio 2023 getekend voor AA Gent. De Nederlander met Marokkaanse roots ziet voor zichzelf een groeimarge bij de Buffalo's.
Lees verder

"Wrevel over bouwvergunning voor Philippe Legrand (koning Filip) in de Vendée"
Bewoners van het Franse eilandje Île d'Yeu voor de kust van de Vendée stellen zich vragen bij de bouwvergunning voor 'Philippe Legrand', een schuilnaam die onze koning Filip gebruikt, onthult de krant Ouest-France.
Lees verder

Rondetafeldebat met Boskamp, De Mos, Degryse en Van Himst over RSC Anderlecht: "Zonder geld komt het niet goed"
Quo vadis, Anderlecht? Zij zijn 'The Good (tegen Charleroi), The Bad (op Moeskroen) & The Ugly (tegen AA Gent)'. We praten erover met vier experts: Aad de Mos, Marc Degryse, Johan Boskamp en Paul Van Himst. "Dit gaat vier jaar duren."
Lees verder

Rondetafeldebat met Degryse, Boskamp, Van Himst en De Mos over RSC Anderlecht: "Dit duurt nog vier jaar"
Quo vadis, Anderlecht? Zij zijn 'The Good (tegen Charleroi), The Bad (op Moeskroen) & The Ugly (tegen AA Gent)'. We praten erover met vier experts: Aad de Mos, Marc Degryse, Johan Boskamp en Paul Van Himst. Alle vier menen zij: "Zonder geld komt het niet goed."
Lees verder

Met échte wapens deze keer: zo trainen leden van 'Schild en Vrienden' in buitenlandse militaire kampen
Een aantal Vlaamse rechtsextremisten dromen luidop van wapengeweld. Ze oefenen met airsoftgeweren, trekken naar schietstanden en leren heuse oorlogstechnieken in buitenlandse trainingskampen. Dat laatste kunnen wij nu staven met beelden en namen — van wie er één zelfs tussen de Syriëstrijders op de OCAD-lijst staat.
Lees verder

League of Legends-toppers clashen weer: volg drie Belgische matchen live om 19 uur
ION SQUAD of KVM Esports slikt vanavond zijn eerste verlies van dit Belgian League-seizoen. Ze staan om 19 uur tegenover elkaar in de eerste van de drie League Of Legends-partijen.
Lees verder

TRANSFER DEADLINE DAY. Antwerp slankt kern af - Verlaat Nicolás Frutos Anderlecht voor DC United van Losada? - Tissoudali voorgesteld bij AA Gent
De laatste dag van de transfermarkt levert áltijd spektakel op. Ook vandaag zullen er ongetwijfeld nog een resem opmerkelijke deals gesloten worden in binnen- en buitenland. Op deze pagina zit u de hele dag goed voor al het laatste transfernieuws.
Lees verder

Apothekers niet blij met plannen Colruyt om geneesmiddelen te verkopen
Wie een bestelling plaatst bij online-apotheek Newpharma, zal dat voortaan ook kunnen afhalen bij de ColliShop-afhaalpunten van Colruyt. De supermarktgroep zelf zal meer parafarmaceutische producten in de rekken plaatsen. De apothekers hebben hun bedenkingen over die plannen.
Lees verder