Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 18 februari 2021

Vakbonden niet te spreken over thuiswerkvergoeding voor federale ambtenaren

HLN
Vakbonden niet te spreken over thuiswerkvergoeding voor federale ambtenaren
De vakbonden van het Federaal Openbaar Ambt zijn er niet over te spreken dat de federale regering de thuiswerkvergoeding van de ambtenaren optrekt "zonder overleg met de vakbonden". Het is "een kaakslag voor de sociale dialoog", klinkt het in een mededeling.
Lees verder

Professor Geert Molenberghs: "Het is geen staatsgeheim dat er nu eerst gedacht wordt aan versoepelingen buitenshuis"
Het gevaar om besmet te raken met het coronavirus is buiten véél kleiner dan binnenskamers. Zou het dan geen goed idee zijn om bij versoepelingen een onderscheid te maken, en activiteiten in openlucht al eerder toe te laten? "Absoluut", zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven). "Het is ook geen staatsgeheim dat er in die richting wordt gedacht."
Lees verder

Dimitri Van den Bergh verbijt de pijn tijdens herstel na kruisbandoperatie: "Kwartier nodig om met krukken trap te nemen"
De UK Open op 5 maart staat al aangekruist bij Dimitri Van den Bergh als - hopelijk - zijn volgende grote dartsdoel. Het is kort dag, want pas op 9 februari is hij geopereerd aan de kruisband van zijn rechterknie. Hij rust veel uit en verbijt tijdens de oefeningen de pijn. "De eerste keer heb ik traantjes gelaten. Maar eerlijk is eerlijk: mijn vriendin soigneert me nu heel goed."
Lees verder

Trump zit diep in de schulden en is volgens inlichtingendiensten zo een makkelijk doelwit voor omkoperij door buitenlandse spionnen
De Amerikaanse ex-president Donald Trump heeft meer dan één miljard dollar (828 miljard euro) schulden en moet binnenkort bij Deutsche Bank een lening van minstens 340 miljoen dollar (282 miljoen euro) aflossen. Zowel Amerikaanse als Europese inlichtingendiensten vrezen dat hij benaderd zal worden door buitenlandse spionagediensten om de geheime informatie waaraan hij de voorbije vier jaar werd blootgesteld, door te verkopen. Dat bevestigden bronnen aan Business Insider.
Lees verder

Nederlandse premier Rutte ziet nog 'weinig ruimte' voor versoepelingen
De Nederlandse premier Mark Rutte ziet nog "weinig ruimte" voor versoepelingen na het einde van de huidige lockdown op 2 maart. "Het ziet er niet hoopvol uit", zegt hij vandaag in het parlement. Hij doelt op de oplopende besmettingscijfers, met name van de Britse variant die besmettelijker is dan het al bestaande virus.
Lees verder

Interim-coach Rik De Mil tevreden, maar ook nuchter: "We zijn er nog lang niet"
"Een goed gevoel", houdt Club Brugge volgens interim-trainer Rik De Mil over aan het gelijkspel in Kiev. "Deze groep is heel professioneel met de omstandigheden omgegaan."
Lees verder

Rolstoeltennis hoopt op meer erkenning na zege Joachim Gérard: "Mensen kijken liever naar provinciaal voetbal dan naar rolstoelsport op topniveau"
De Belgische rolstoeltennisser Joachim Gérard (32) won gisteren de finale van het enkelspel op het Australian Open, een tenniskampioenschap dat jaarlijks wordt gehouden in Melbourne, Australië. Een grote overwinning, met een grote impact op rolstoelsporten bij ons. Els van rolstoeltennisclub Forest Wheels en rolstoeltennisser Ivan kraakten gisteren alvast een fles bubbels toen ze het nieuws hoorden. Toch is er nog werk aan de winkel: "Hij verdient maar een fractie van wat iemand valide van hetzelfde niveau krijgt. Toch zijn zijn inspanningen even groot als die van Rafael Nadal."
Lees verder

Malia Obama gaat meeschrijven aan nieuwe Amazon Prime-reeks
Het lijkt erop dat Malia Obama (22), de oudste dochter van de voormalige president, haar eerste officiële job te pakken heeft. Volgens The Hollywood Reporter gaat ze aan de slag als scenarioschrijver voor een nieuwe reeks, die acteur Donald Glover (37) zal gaan produceren.
Lees verder

KIJK LIVE (20u). Wat kunnen de Red Flames tegen vicewereldkampioen Nederland?
De Red Flames spelen vanavond in Brussel tegen Nederland als promotie voor de gezamenlijke WK-kandidatuur. De verouderde staat van het Koning Boudewijnstadion is niet de beste publiciteit, maar de Flames mogen wel tonen wat ze waard zijn tegen de Europees kampioen en vicewereldkampioen. U kunt de wedstrijd live bekijken op deze pagina of op VTM4. Aftrap om 20 uur!
Lees verder

"Rugoperatie Bornauw afgebroken na allergische reactie op verdoving"
Volgens het Duitse BILD is de rugoperatie van Sebastiaan Bornauw afgebroken na een allergische reactie op de verdoving. De ingreep had gisteren in België moeten plaatsvinden, maar wordt nu uitgesteld tot wanneer Bornauw hersteld is van de allergische reactie.
Lees verder

Wetenschappers vinden manier om met dromende mensen te communiceren
Onderzoekers zijn erin geslaagd om te communiceren met mensen die aan het dromen waren. In een studie die vandaag in het vaktijdschrift Current Biology verschijnt, konden dromers vragen beantwoorden of zelfs simpele rekensommen oplossen.
Lees verder

Openbaar Ministerie onderzoekt aangifte Gordon tegen anonieme haataccounts
De Nederlandse presentator Gordon (52) heeft aangifte gedaan tegen zestien anonieme accounts die op de website van Mediacourant haatzaaiende en discriminerende teksten over de presentator hebben geplaatst. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en kijkt of er tot vervolging kan worden overgegaan.
Lees verder

Openbaar Ministerie onderzoekt aangifte Gordon tegen anonieme reageerders
De Nederlandse presentator Gordon (52) heeft aangifte gedaan tegen zestien anonieme reageerders die op de website van Mediacourant haatzaaiende en discriminerende teksten over de presentator hebben geplaatst. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak en kijkt of er tot vervolging kan worden overgegaan.
Lees verder

Afscheid met grandslamzege en nummer één-ranking? Mertens en Sabalenka staan in dubbelfinale voor hun Last Dance: "Focussen op het enkelspel"
Morgenvroeg om 6u speelt Elise Mertens samen met Aryna Sabalenka voor de dubbeltitel op de Australian Open. De kans op een tweede grandslamtrofee wordt meteen ook hun laatste wedstrijd. Sabalenka wil zich focussen op het enkelspel. Ook een ideetje voor Mertens?
Lees verder

Marina Van Laeken, de 'tweede mama' van Romelu Lukaku: "Show? Auto's? Ik wil de simpele Romelu"
"Toen hij jong was, kwam hij soms uren met mij praten – 'onze' momenten." 'Tweede mama' Marina Van Laeken (53) over haar innige band met Romelu Lukaku. "Ik heb hem nog nooit zó boos gezien als in die ruzie met Zlatan."
Lees verder

Opnieuw studenten aan het feesten op Sint-Pietersplein, twintig man beboet: "We hielden wél afstand"
Opnieuw hebben enkele studenten donderdagavond een feestje gehouden op het Sint-Pietersplein. Met zo'n twintig man stonden ze te dansen op het plein in de Gentse studentenbuurt, een pak minder dan de honderd studenten die er feest vierden woensdagavond. Alle aanwezigen kregen een coronaboete van 250 euro wegens het verbreken van het samenscholingsverbod. "De eerste combi die passeerde liet het wél toe", reageren de verbouwereerde studenten.
Lees verder

Opnieuw studenten aan het feesten op Sint-Pietersplein, twintig man beboet: "Eerst toelating, dan boete"
Opnieuw hebben enkele studenten donderdagavond een feestje gebouwd op het Sint-Pietersplein. Met zo'n twintig man stonden ze te dansen op het plein in de Gentse studentenbuurt, een pak minder dan de honderd studenten die er woensdagavond feest vierden. Alle aanwezigen kregen een coronaboete van 250 euro wegens het verbreken van het samenscholingsverbod. "De eerste combi die passeerde liet het wél toe", reageren de verbouwereerde studenten.
Lees verder

VN-studie schetst zwart beeld en dringt aan op "vrede met natuur"
Negen miljoen mensen sterven jaarlijks vroegtijdig door milieuvervuiling, een op de acht plant- en diersoorten dreigt uit te sterven en de opwarming van de planeet zal volgens de huidige trend maar liefst 3 graden bedragen aan het einde van de eeuw. Die sombere opsomming staat in een nieuw rapport van UNEP, het milieuprogramma van de VN. Oplossingen zijn volgens de onderzoekers alleen mogelijk door milieuvervuiling, klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit in samenhang met elkaar te bekijken.
Lees verder

Nieuwe stap in Europese procedure tegen te hoge luchtvervuiling in België
De Europese Commissie heeft vandaag een nieuwe stap gezet in een al jaren lopende inbreukprocedure tegen België omtrent de luchtkwaliteitsnormen. Ons land slaagt maar niet in zijn verplichting om goede luchtkwaliteit te verzekeren voor zijn burgers, zo klaagt de Commissie aan.
Lees verder

Klasgenootjes overleden Hailey (10) zoeken troost bij haar mama: "We missen haar zo hard"
Knuffelend in de armen van de mama van Hailey (10). Daar wilden de klasgenootjes van het overleden meisje vanavond zijn. De klas uit het vijfde leerjaar van GO! FLX ging bloemen en tekeningen leggen aan het huis waar dinsdagavond de fatale brand uitbrak. Hailey stierf ter plaatse, papa Glenn vecht nog voor zijn leven in het UZ Leuven. "De komende dagen zijn cruciaal voor hem", weet goede vriend Tom.
Lees verder