Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 24 februari 2021

Twee doden bij familiedrama in Olmen, tienermeisje raakt zwaargewond

HLN
Twee doden bij familiedrama in Olmen, tienermeisje raakt zwaargewond
Bij een familiedrama in Olmen (Balen) zijn twee personen om het leven gekomen. Eén persoon, een tienermeisje, werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Dat bevestigt het parket van Antwerpen.
Lees verder

Leerkrachten kunnen binnenkort vanaf 360 in plaats van 690 dagen vast benoemd worden
Leerkrachten kunnen binnenkort al na 290 dagen - in de praktijk een volledig schooljaar - zicht krijgen op een vaste benoeming en na 360 dagen effectief vast benoemd worden. Nu kan dat pas na 690 dagen. Dat zijn Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de sociale partners uit het onderwijsveld overeengekomen. Daar tegenover staat dat scholen leerkrachten die niet (meer) functioneren sneller kunnen evalueren en ook sneller kunnen ontslaan.
Lees verder

OVERZICHT. Dit verandert er voor leerkrachten na sociaal akkoord over vaste benoemingen
Leerkrachten kunnen binnenkort al na 290 dagen - in de praktijk een volledig schooljaar - zicht krijgen op een vaste benoeming en na 360 dagen effectief vast benoemd worden. Nu kan dat pas na 690 dagen. Daar tegenover staat dat scholen leerkrachten die niet (meer) functioneren sneller kunnen evalueren en ook sneller kunnen ontslaan. Dat zijn Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de sociale partners uit het onderwijsveld overeengekomen.
Lees verder

Dit is de VAB-Gezinswagen van het Jaar: voor het eerst ook Chinese auto bij de winnaars
Dacia Duster (in het middenklassesegment) en de Skoda Octavia Combi (in het duurdere segment) zijn verkozen tot VAB-Gezinswagen van het Jaar. Binnen de categorie 'elektrische wagens' mochten deze keer enkel volledig elektrische modellen meedingen en daar heeft voor het eerst een Chinese wagen gewonnen: de MG ZS EV.
Lees verder

Minister Lalieux (PS) wil hoger minimumpensioen laten meebetalen door wie aanvullend pensioen krijgt, Lachaert meteen op de rem: "Geen onrust zaaien"
Pensioenminister ­Karine Lalieux (PS) wil dat de houders van een aanvullend pensioen mee betalen voor de voorziene verhoging van de minimum­pensioenen. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Egbert Lachaert, voorzitter van coalitiepartner Open Vld, reageert meteen afwijzend. Hij heeft het over "onrust zaaien" en "ballonnen oplaten".
Lees verder

Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet geeft toe coronamaatregel te overtreden: "Eén nauw contact sinds november, dat is niet houdbaar"
Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet heeft woensdag op La Première (RTBF) toegegeven dat hij sinds enkele weken de maatregel over één knuffelcontact niet meer respecteert.
Lees verder

Was er iemand schuldig aan de dood van Maradona? Dat gaan ze in Argentinië grondig uitzoeken
Het Openbaar Ministerie in Argentinië heeft een medisch panel van experts samengesteld, die zich op 8 maart zullen buigen over de vraag of Diego Maradona voor zijn dood de juiste behandeling heeft gekregen. De volksheld overleed op 25 november op 60-jarige leeftijd aan een hartaanval, enkele weken nadat hij een hersenoperatie had ondergaan waarbij een bloedprop werd verwijderd.
Lees verder

Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet.
Lees verder

Krankzinnig slot, kapitein zelfs in tranen: Jong Ajax leidt in minuut 95 met 1-2, maar verliest nog
FC Volendam heeft gisteravond in de Keuken Kampioen Divisie, de Nederlandse tweede klasse, op doldwaze wijze het thuisduel tegen Jong Ajax gewonnen (3-2). In de 95ste minuut stond Jong Ajax nog 1-2 voor, maar twee goals in de absolute slotfase keerden de wedstrijd helemaal om.
Lees verder

Football Talk. Celtic ligt uit Schotse titelrace: coach Lennon stapt op
Neil Lennon stapt op als trainer van Celtic. Dat heeft de topclub uit Glasgow, die in de Schotse eerste afdeling een achterstand van maar liefst achttien punten heeft op eeuwige rivaal en koploper Rangers, gemeld. Begin 2019 volgde de 49-jarige Lennon bij Celtic Brendan Rodgers op, die naar Leicester City trok. Hij leidde de club vervolgens naar twee titels, twee keer winst in de Schotse Cup en een keer in de League Cup. Dit seizoen hoopte Celtic voor de tiende opeenvolgende keer kampioen te worden. Dat zit er niet meer in. Assistent John Kennedy neemt de taken van Lennon voorlopig over.
Lees verder

KOERS KORT. Van Emden (Jumbo-Visma) start niet meer in vierde rit UAE Tour
De Nederlandse wielrenner Jos van Emden start woensdag niet meer in de vierde rit van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten. Zijn ploeg Jumbo-Visma laat weten dat er sprake is van fysieke problemen, zonder daarbij in details te treden.
Lees verder

Fietsertje (7) overleden na aanrijding op kruispunt in Schoten
Bij een verkeersongeval op het kruispunt van de Amerlolei en de Hortsebaan is woensdagmorgen een dodelijk ongeval gebeurd. Een kind van 7 jaar is daarbij om het leven gekomen. Dat bevestigt het parket van Antwerpen.
Lees verder

Jongerenlijn Awel ontving in 2020 vijfde meer oproepen
Awel, de luisterlijn voor kinderen en jongeren met een vraag of een probleem, heeft het afgelopen jaar 21 procent meer oproepen ontvangen dan het jaar voordien. Iets minder dan een op de vier van die gesprekken had een specifieke link met het coronavirus. Toch bleven de belangrijkste thema's waarvoor jongeren contact opnamen met Awel nagenoeg ongewijzigd.
Lees verder

Veertien verdachten doorverwezen naar correctionele rechtbank voor rol bij aanslagen in Parijs
In het Belgische dossier rond de aanslagen in Parijs heeft de Brusselse raadkamer veertien verdachten doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Daarmee volgt de raadkamer de vordering van het federaal parket. Zes andere verdachten werden buiten vervolging gesteld of zagen hun dossier afgesplitst worden. De veertien doorverwezen verdachten zouden op de een of andere manier geholpen hebben met de voorbereidingen van het bloedbad in de Franse hoofdstad op 13 november 2015. Twaalf van hen zullen zich voor feiten van terrorisme moeten verantwoorden, maar twee van hen zouden inmiddels zijn overleden zijn.
Lees verder

Lothar uit 'Blind Getrouwd' over zijn verloving met Kelsey: "We zijn nog geen jaar samen, maar als het goed zit, moet je niet wachten"
Op 13 februari, een dag voor valentijn, heeft Lothar Callaerts (27) zijn vriendin Kelsey ten huwelijk gevraagd. In het vorige seizoen van 'Blind Getrouwd' gaf Lothar al eens z'n jawoord aan Tati, maar dat huwelijk liep op een sisser af. Dit keer is hij echter zo verliefd dat hij ons maar wat graag alle details van zijn aanzoek en hun toekomstplannen vertelt. "Deze keer zal het gebaseerd zijn op grote liefde, en dus zal het twintig keer mooier zijn dan in 'Blind Getrouwd'."
Lees verder

"Stoffen mondmaskers die overheid gratis uitdeelde via apotheken mogelijk giftig"
De 15 miljoen stoffen mondmaskers van het Luxemburgse bedrijf Avrox die de regering in juni vorig jaar gratis uitdeelde via de apothekers, zouden mogelijk giftig zijn. Dat meldt de Franstalige openbare omroep RTBF op basis van een vertrouwelijk rapport van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Ghana krijgt als eerste land gratis vaccins via Covax-mechanisme
Ghana wordt het eerst land dat coronavaccins ontvangt die gefinancierd worden door het VN-mechanisme Covax. Dat melden Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het solidariteitsmechanisme werd opgezet om landen te helpen die moeite hebben om zelf vaccins aan te kopen.
Lees verder

Benzineprijs naar hoogste peil in een jaar
De maximumprijs van benzine gaat morgen omhoog. Wie benzine 95 (E10) tankt, betaalt dan maximaal 1,463 euro per liter, meldt de FOD Economie. Het gaat om een stijging met 2,9 cent per liter.
Lees verder

Sir David Attenborough (94) waarschuwt de wereld voor klimaatverandering: "Wat we ook doen, we kunnen het niet meer omdraaien"
Sir David Attenborough spreekt de wereldleiders toe op de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hij houdt er een passioneel betoog over klimaatverandering. "Wat we nu ook doen, het is te laat om klimaatverandering te voorkomen", aldus de milieuactivist.
Lees verder

Sir David Attenborough waarschuwt de wereld voor klimaatverandering: "Wat we ook doen, we kunnen het niet meer omkeren"
Sir David Attenborough (94) spreekt de wereldleiders toe op de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Hij houdt er een passioneel betoog over klimaatverandering. "Wat we nu ook doen, het is te laat om klimaatverandering te voorkomen", aldus de milieuactivist.
Lees verder