Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 6 februari 2021

Toekomstige arts-specialisten dreigen af te haken

Toekomstige arts-specialisten dreigen af te haken

Bijna twee op de tien toekomstige arts-specialisten overweegt zijn opleiding stop te zetten. Dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder. Volgens Vaso, de vereniging die in Vlaanderen arts-specialisten in opleiding verenigt, legt de coronacrisis de pijnpunten bloot van de opleiding.

Lees verder

Treinverkeer onderbroken tussen Geraardsbergen en Edingen

Er rijden vrijdagochtend geen treinen tussen Geraardsbergen en Edingen. Dat zegt spoornetbeheerder Infrabel.

Lees verder

Rechterhand van Aung San Suu Kyi opgepakt in Myanmar

Ook de rechterhand van de afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi is vrijdag opgepakt in Myanmar. De 79-jarige Win Htein werd rond middernacht gearresteerd in het huis van zijn dochter, aldus een woordvoerder van zijn partij, de Nationale Liga voor Democratie.

Lees verder

Derde prik voor gevaccineerde Nederlanders met overgewicht

Nederlanders met overgewicht die voor hun tweede coronaprik bij een Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) langsgingen, kregen te horen dat ze ook een derde moeten krijgen. De reden? Een te korte naald, de eerste keer.

Lees verder

Actiegroep schakelt Sociaal Incapabele Michiel in om tramlijn te redden

Sociaal Incapabele Michiel, het animatiefiguurtje uit het Canvas-programma De ideale wereld, maakt zich in bovenstaande video boos om het afschaffen van de Antwerpse tram 7. Het burgerplatform #redtram7 heeft hem ingeschakeld in zijn strijd om het behoud van de lijn tussen het Mortselse Gemeenteplein en 't Eilandje in Antwerpen.

Lees verder

Live | Volg hier persconferentie van Crisiscentrum over de coronacijfers

Terwijl het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames ten gevolge van covid-19 verder daalt, blijft het aantal besmettingen in ons land stijgen. Om 11 uur geeft het Crisiscentrum meer uitleg bij de cijfers op een persconferentie. U kunt die hierboven live volgen.

Lees verder

Ajax vecht dopingschorsing doelman aan: 'Onbewust verkeerd pilletje geslikt'

Andre Onana, de doelman van de Nederlandse topclub Ajax, is door de Uefa voor twaalf maanden geschorst wegens een overtreding van de dopingregels. Bij de doelman van de Amsterdammers werd in oktober het verboden middel Furosemide aangetroffen in zijn urine. Ajax gaat in beroep bij het TAS.

Lees verder

Komende dagen code geel in ons land: 'Alles wat uit de lucht valt, kan snel aanvriezen'

Hoe noordelijker we gaan, hoe meer sneeuw er zal vallen komend weekend en begin volgende week. Toch wordt het ook in Vlaanderen opletten voor ijzel, waarschuwt Nicolas Roose, weerman bij Noodweer Benelux.

Lees verder

Meer dan kwart van winkels respecteert coronamaatregelen niet: dit zijn de grootste overtreders

Inspecteurs van de FOD Volksgezondheid hebben de voorbije drie maanden bijna 6.500 handelszaken gecontroleerd op het naleven van de coronamaatregelen. Daaruit bleek dat 28 procent de regels niet respecteerde.

Lees verder

WHO wil dat Europa sneller vaccineert uit vrees voor impact virusvarianten

Europa moet de vaccinatiecampagne tegen covid-19 met de steun van alle laboratoria danig opvoeren en eensgezind aan hetzelfde zeel trekken. Dat vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie is ongerust over de impact die nieuwe virusvarianten kunnen hebben op de vaccins.

Lees verder

Huiszoekingen in het Waals parlement in verband met zaak-Nethys

In het kader van het onderzoek naar de zaak-Nethys hebben huiszoekingen plaatsgevonden in het Waals parlement in Namen. Dat melden Belga en RTBF. Het zou te maken hebben met het onderzoek naar de Luikse intercommunale Nethys.

Lees verder

Vanaf 15 februari hotelquarantaine in VK voor reizigers uit hoogrisciolanden

In het Verenigd Koninkrijk moeten inkomende reizigers uit hoogrisciolanden vanaf 15 februari verplicht in quarantaine in een daarvoor voorzien hotel. Dat heeft de Britse overheid bekendgemaakt.

Lees verder

Elise Mertens naar halve finale voorbereidingstornooi Australian Open na zege tegen nummer vijf van de wereld

Elise Mertens (WTA 20) heeft zich vrijdag in Melbourne geplaatst voor de halve finales van de Gippsland Trophy (hard/447.620 dollar), een voorbereidingstornooi op de Australian Open.

Lees verder

Red Lions winnen eerste duel in Spanje

De Belgische hockeymannen hebben vrijdag het eerste van twee duels in en tegen Spanje gewonnen. De Red Lions, nummer 1 van de wereld, haalden het in Valencia met 2-3 van de nummer 9 op de ranking.

Lees verder

'Tennisster en moeder zijn: het taboe is helemaal weg'

Op de US Open wist ze het nog niet, op Roland Garros drie weken later was die zekerheid er wel. Toen Yanina Wickmayer (31) eind vorig jaar in New York en Parijs speelde, was ze zwanger van haar eerste kindje. De geboorte is uitgerekend op 25 april, de dag waarop haar moeder in 1998 overleed.

Lees verder

Sneeuwstorm veroorzaakt enorme kettingbotsing in Verenigde Staten

In de Amerikaanse staat Iowa werd een belangrijke snelweg een tijdlang afgesloten, omdat er verschillende auto's en vrachtwagens in een kettingbotsing verwikkeld waren geraakt. De politie vraagt iedereen met aandrang van de wegen te blijven. 'De sneeuwstorm is dodelijk', waarschuwt de verkeerspolitie.

Lees verder

H&M sluit twee van de drie winkels op de Meir

De Zweedse kledingketen H&M snoeit in het aantal winkels op de Meir in Antwerpen. Enkel de flagshipstore tegenover de Stadsfeestzaal wordt behouden.

Lees verder

Tweesterrenrestaurant deelt gratis maaltijden uit tijdens lockdown

In het Duitse Neurenberg deelt een tweesterrenrestaurant bijna dagelijks gratis maaltijden uit aan iedereen die een warme hap kan gebruiken. De chef van Essigbratlein zocht naar eigen zeggen een manier om zijn extra tijd zinvol in te vullen omdat de zaak sinds 2 november wegens de coronapandemie moest sluiten.

Lees verder

Snapchat verwelkomde jongste kwartaal zestien miljoen nieuwe gebruikers

Het aantal dagelijkse gebruikers van het sociale netwerk Snapchat is het jongste kwartaal met 16 miljoen gestegen. Dat heeft het bedrijf donderdag gemeld. Hoewel ook de inkomsten stijgen, maakt het bedrijf nog iets meer dan 113 miljoen dollar verlies.

Lees verder

Arts die Navalni behandelde in Siberië plotseling overleden

De arts die Kremlincriticus Aleksej Navalni behandelde in het ziekenhuis van Omsk nadat hij was vergiftigd, is op 55-jarige leeftijd overleden. Over de doodsoorzaak worden geen details vrijgegeven.

Lees verder

Nieuw onderwijscurriculum in Hongkong: 'Laten we leren over de nationale veiligheid'

Het Hongkongse onderwijscurriculum wordt drastisch aangepast waardoor het meer pro-China wordt. Binnenkort zullen kinderen onder meer via een video leren over de controversiële veiligheidswet die vorig jaar werd ingevoerd.

Lees verder

Michelle Obama maakt jeugdversie van bestseller 'Mijn verhaal'

Het succesvolle boek 'Mijn verhaal' van voormalig first lady Michelle Obama komt uit in een versie voor kinderen vanaf tien jaar. Toch zal ze geen harde waarheden verbloemen voor haar jonge lezers, belooft ze.

Lees verder

Doelman Silvio Proto stopt op 37-jarige leeftijd met voetballen: 'Het is tijd'

De gewezen Anderlecht-doelman en Rode Duivel Silvio Proto hangt op 37-jarige leeftijd zijn handschoenen aan de haak. Dat maakte hij zelf bekend op zijn sociale media.

Lees verder

Waarom ook Koen Vanmechelen een gazondolk in zijn tuin plant

De hitte- en droogterecords volgen elkaar op, en dat laat zich ook meer en meer voelen in uw tuin. Hoe wapenen we onze tuinen tegen de droogte? Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. In bovenstaande video vertelt Koen Vanmechelen waarom ook hij deelneemt aan het onderzoek.

Lees verder

Fitnessclubs willen openen in strijd tegen corona: 'Covid-19 slaat harder toe bij mensen met overgewicht'

Om de maatschappelijke rol van de fitnessclubs aan te stippen in deze coronacrisis, lanceert de sector een campagne waarin allerlei experts aan het woord komen. Guy T'Sjoen, arts en professor van het UZ Gent, onderschrijft de boodschap dat bewegen belangrijk is. Covid-19 slaat harder toe bij mensen met overgewicht. 'De helft van de Belgen weegt te veel, dus er is enorm veel werk aan de winkel', zegt T'Sjoen. De sector wil dan ook zo snel mogelijk de deuren opnieuw openen.

Lees verder

Wet op vrouwenquota niet goed nageleefd

Ondanks een wettelijke verplichting hebben nog niet alle beursgenoteerde bedrijven voldoende vrouwelijke bestuurders. Staatssecretaris Sarah Schlitz wil de wet aanscherpen.

Lees verder

Rusland zet Westerse diplomaten die Navalni steunen land uit

De Russische overheid zet meerdere diplomaten uit Duitsland, Polen en Zweden het land uit. Zij zouden volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou deelgenomen hebben aan een demonstratie voor oppositieleider Aleksej Navalni.

Lees verder

Advocaten slachtoffers Bart De Pauw: 'Minimalisering feiten is bijzonder kwalijk'

Christine Mussche en An-Sofie Raes, de advocaten van de slachtoffers in de zaak-De Pauw, hebben gereageerd op de Telefacts-reportage die VTM gisteravond uitzond. Ze 'betreuren ten zeerste dat De Pauw en zijn entourage hun pleidooi in de media voeren'.

Lees verder

Harris helpt Bidens coronasteunpakket door Senaat

De Amerikaanse Senaat heeft vrijdag nipt een begrotingsresolutie goedgekeurd die de Democraten toelaat om met een simpele meerderheid het coronasteunpakket ter waarde van 1,9 biljoen dollar van president Joe Biden goed te keuren.

Lees verder

Hoe Gilkinet zich compleet vastreed in het lokettendossier

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) kon de dreigende lokettensluiting moeilijk slechter aanpakken. Hij is de gebeten hond bij 'zijn' NMBS, de coalitiepartners en ook bij de reizigers. Het illustreert de valse start van Ecolo in de regering.

Lees verder

Erosie in Dover zet zich voort: rosten brokkelen af in zee

Een toevallige voorbijganger heeft op video kunnen vastleggen hoe enorme hoeveelheden rots afbrokkelden in Dover. Volgens Britse media is het pas de derde keer in 20 jaar dat een ineenstorting van deze omvang werd geregistreerd.

Lees verder

Ster van Bessèges: Tim Wellens zorgt voor tweede Belgische zege op rij

Tim Wellens heeft de derde rit in de Ster van Bessèges op zijn naam geschreven. Met zijn 31ste profzege pakt hij ook de leiderstrui. Landgenoot Edward Theuns sprintte nog naar de tweede plaats.

Lees verder

Live | Premier De Croo: 'Regels niet één dag langer aanhouden dan nodig'

Premier Alexander De Croo (Open VLD) geeft toelichting bij de beslissingen die het Overlegcomité heeft genomen. Er is groen licht voor de kappers en immobezoeken vanaf 13 februari. 'De situatie is sinds begin december stabiel, maar we moeten bijzonder voorzichtig blijven rijden en omzien.'

Lees verder

Kappers open, immobezoek mag: dit zijn de nieuwe maatregelen

Omdat de situatie omtrent de coronapandemie in ons land sinds begin december relatief stabiel is, besliste het Overlegcomité om een aantal versoepelingen door te voeren.

Lees verder

Is dit de slechtste zoommeeting ooit? Vergadering Brits bestuur ontaardt

Een digitale vergadering van een lokaal Brits bestuur doet de ronde op het internet als de slechtste en vermakelijkste zoommeeting ooit. De vergadering, die overigens al plaatsvond op 10 december en nu viraal gaat, ontaardde al snel in een chaos waarbij bestuursleden beledigingen uitwisselden en uit de vergadering werden geschopt.

Lees verder

Pas ten laatste op 1 april boete voor wie testplicht schendt

Reizigers die bij terugkeer de verplichte coronatests niet afleggen, zullen pas ten laatste op 1 april automatisch een boete krijgen. Dat zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A).

Lees verder

Parket start onderzoek naar 'Let's Go Urban'

Het parket van Antwerpen is een opsporingsonderzoek gestart naar Let's Go Urban, het jongerenproject van Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi (Open VLD). Uit het onderzoek zal moeten blijken of er mogelijk strafbare feiten zijn gepleegd bij de organisatie.

Lees verder

Luminus neemt Essent België over

Energiebedrijf Luminus neemt concurrent Essent België over. Daardoor wint het bedrijf terrein op marktleider Electrabel: het heeft zo bijna een kwart van de Belgische markt in handen. Op termijn zal de naam Essent in ons land verdwijnen.

Lees verder

Acteur die kapitein Von Trapp speelde overleden

De Canadese film- en theateracteur Christopher Plummer is vrijdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn agent, ICM Partners. Plummer genoot vooral bekendheid voor zijn rol van kapitein Von Trapp in 'The Sound of Music'.

Lees verder

Bozar schuift directeur Paul Dujardin aan de kant

Paul Dujardin zal niet langer aan het hoofd van Bozar staan. Dat heeft de raad van bestuur van de kunstinstelling vrijdag beslist. Zijn positie was onhoudbaar gehouden na herhaaldelijk protest van de vakbonden. Hij blijft wel aan boord als financieel adviseur voor Europese projecten.

Lees verder

'Kleinste reptiel op aarde' ontdekt op Madagaskar

Wetenschappers hebben een kameleonsoort ontdekt op Madagaskar die slechts 13,5 millimeter lang is, ongeveer de grootte van een zonnebloempit.

Lees verder

HBO komt met docuserie over misbruikbeschuldigingen Woody Allen

In Allen v. Farrow zullen de beschuldigingen van seksueel misbruik door Woody Allen centraal staan. De regisseur wordt ervan beticht zijn adoptiedochter Dylan misbruikt te hebben toen ze zeven jaar was.

Lees verder

Ook huiszoeking in privéwoning Jean-Claude Marcourt in zaak-Nethys

In het kader van de Nethys-affaire zijn niet alleen de kantoren van Marcourt in het Waals Parlement, maar ook zijn privéwoning doorzocht.

Lees verder

KV Kortrijk boekt comfortabele derbyzege tegen Moeskroen en rekent af met degradatiespook

KV Kortrijk heeft op de 24ste speeldag van de Jupiler Pro League gewonnen van buur Excel Moeskroen met 0-3. De degradatiezorgen mogen voorlopig opgeborgen worden.

Lees verder

Ongehoord | 'Net als een appel is ook een kappersbezoek goed voor de gezondheid'

Ook deze week passeerden er weer heel wat opmerkelijke uitspraken de revue. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.

Lees verder

Waarom u dringend uw woning moet renoveren

Met gemiddeld 132 vierkante meter oppervlakte en bouwjaar 1964 behoren de Vlaamse woningen tot de grootste, oudste en meest energieverslindende van Europa. Als we de klimaatdoelstellingen in 2030 willen halen, moet dat dringend veranderen. In bovenstaande video vertelt binnenlandredacteur Jef Poppelmonde waarom iedereen zo snel mogelijk moet beginnen met renoveren.

Lees verder

Cipiers krijgen nieuw uniform op eigen vraag

Minister Vincent Van Quickenborne vroeg het personeel van justitie om mee te schrijven aan zijn beleidsnota en neemt hun voorstellen nu over.

Lees verder