Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 17 februari 2021

Tientallen doden in VS door extreem winterweer, miljoenen mensen zonder stroom

HLN
Tientallen doden in VS door extreem winterweer, miljoenen mensen zonder stroom
In de Verenigde Staten zijn zeker 21 doden gevallen als gevolg van het extreme winterweer dat met name het midden en het zuiden van het land heeft getroffen. Door het extreme weer zitten alleen al in de zuidelijke staat Texas meer dan 4,4 miljoen mensen zonder stroom. In de staten West Virginia, Kentucky, Louisiana en Oklahoma gaat het nog eens om honderdduizenden mensen.
Lees verder

"Na de première van 'Lupin' heb ik meteen naar de drukker gebeld": hoe Netflix iedereen weer aan het lezen krijgt
Geen betere manier om de Vlaming aan het lezen te krijgen dan hem televisie te laten kijken. Boeken die aan de basis van Netflix- en Hulu-series zoals 'Bridgerton' en 'The Queen's Gambit' liggen, mogen zich op een ongeziene belangstelling verheugen. "De voorbije vier jaar werden 1.000 'Lupin'-boeken verkocht, intussen zitten we aan meer dan 10.000."
Lees verder

Ouders van slachtoffer kruisboogmoord zijn teleurgesteld in justitie: "Bjorn is begraven op zijn 29ste verjaardag. Zijn moordenaar kan op zijn 29ste alweer vrijkomen"
Het kaarsje dat op de schouw brandde, naast de assen van hun vermoorde zoon, hebben ze na de laatste procesdag uitgeblazen. "Het brandde voor gerechtigheid voor Bjorn, maar die is er niet gekomen, vinden wij." Vier dagen nadat het doek viel over het proces van de 'kruisboogmoord', reageren de ouders van slachtoffer Bjorn De Vrieze teleurgesteld. Teleurgesteld in de milde straf voor de dader, teleurgesteld in justitie. "We hoopten op loutering na het proces, maar kregen de ultieme slag."
Lees verder

De uitbraak die al 10 dagen woedde: hoe corona langzaam Club Brugge veroverde
Alle hens aan dek bij Club Brugge, waar een corona-uitbraak uitgerekend in de aanloop van de belangrijke Europa League-match in Kiev de boel op stelten zet. Van de sportief manager tot het keukenpersoneel. Reconstructie van hoe corona zich verspreidde in de wandelgangen van het Brugse oefencomplex.
Lees verder

Geen betere reclame voor boek dan Netflix: titels waarop series gebaseerd zijn, vliegen over toonbank
Geen betere manier om de Vlaming aan het lezen te krijgen dan hem televisie te laten kijken. Boeken die aan de basis van Netflix- en Hulu-series liggen, zoals 'Bridgerton', mogen zich op een ongeziene belangstelling verheugen. "Na de première van 'Lupin' heb ik meteen naar de drukker gebeld en 1.500 extra exemplaren besteld."
Lees verder

Elise Mertens staat in finale dubbelspel Australian Open
Elise Mertens heeft zich woensdag aan de zijde van de Wit-Russin Aryna Sabalenka geplaatst voor de finale van het dubbelspel op de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het seizoen.
Lees verder

Zeven op de tien cannabiswinkels in overtreding
Vorig jaar voldeed 70 procent van de gecontroleerde cannabiswinkels niet aan de regelgeving. Zo waren er geregeld inbreuken op etiketteringsvoorschriften, werden verboden reclametechnieken voor tabaksproducten gehanteerd, of werden kruidenproducten om te roken verkocht die niet goedgekeurd zijn door de FOD Volksgezondheid.
Lees verder

Deze koppels nemen hun relatie onder de loep in 'Temptation Island: Love or Leave'
In 'Temptation Island: Love or Leave' proberen vier koppels vanaf woensdagavond in het zonnige Italië te ontdekken of ze met de ware partner samen zijn of dat er toch iemand is die beter bij hen past. De partners worden van elkaar gescheiden en komen in contact met singles die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Tijdens verschillende dates krijgen ze de kans een diepere connectie aan te gaan en naar elkaar toe te groeien. Na het experiment rijst slechts één vraag: gaan de deelnemers weer terug naar hun vaste partner of niet?
Lees verder

Canvas schetst portret van taalkunstenaar en enfant terrible Johan Anthierens
Voor de wat oudere tv-kijkers is er woensdagavond een verplichte afspraak op Canvas. Daar zie je het eerste deel van de dubbele documentaire 'Johan Anthierens: Niemands Meester, Niemands Knecht', over één van de strafste taalkunstenaars, journalisten en enfants terribles die Vlaanderen ooit gekend heeft.
Lees verder

COLUMN. 'Pepperspray. Je wenst het niemand toe in zijn gezicht, maar met wat peper in zijn gat zou Wouter Beke sterk gebaat zijn'
Ex-editorialist Jan Segers schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Tom Van Grieken, Mister Pepperspray.
Lees verder

Canvas pakt Netflix in snelheid en zendt als eerste nieuwe seizoen van topreeks 'Fargo' uit
Canvas pakt woensdagavond uit met een primeur. De zender programmeert het vierde seizoen van hitreeks 'Fargo' nog voor die op streamingdienst Netflix te zien is.
Lees verder

Champions League keert terug na lange winterslaap
Na een lange winterslaap is de Champions League, corona of niet, weer helemaal terug. Dinsdag mocht het feest al eens plaatsvinden op Play4 met de topper FC Barcelona-PSG, woensdagavond mogen de deuren openzwaaien bij VTM 2, waar Maarten Breckx opnieuw zijn vaste studiogasten Jan Mulder en Marc Degryse ontvangt. Samen bekijken ze en analyseren ze de topper Sevilla-Boprussia Dortmund en alle andere wedstrijden in de 1/8ste finale van de Champions League.
Lees verder

Marc Van Ranst scherp over corona-aanpak Belgische clubs: "Ik heb allang geleerd dat in de voetballerij andere wetmatigheden gelden"
Viroloog Marc Van Ranst is niet verbaasd over de nieuwe besmettingsgolf bij Club Brugge. Hij stelt zich namelijk al langer vragen bij de corona-aanpak van heel wat clubs. Zo is het volgens Van Ranst geen goed idee dat Club Brugge zieke spelers, die wel negatief testten, meeneemt naar Kiev. "Met een snotneus kom je bij mij de bus niet op."
Lees verder

Sp.a-Kamerlid wil Securail laten sms'en of whatsappen met ongeruste treinreizigers
Treinreizigers die zich onveilig voelen moeten niet alleen naar het noodnummer van Securail kunnen bellen, maar moeten de veiligheidsdienst ook via sms of Whatsapp kunnen bereiken. Dat zegt sp.a-Kamerlid Joris Vandenbroucke, die de vraag al gesteld heeft aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).
Lees verder

Vlaams begrotingstekort 708 miljoen lager dan voorzien: "Maar begroting blijft bloedrood kleuren"
Het tekort op de Vlaamse begroting bedroeg vorig jaar 6,15 miljard euro. Dat is 707,9 miljoen euro minder dan vorig najaar nog werd voorzien, zo blijkt woensdag uit een nieuw uitvoeringsrapport van het monitoringcomité.
Lees verder

Excentrieke schilder opent tweede seizoen 'Don't Worry Be Happy': "Waarom paté kopen als hondeneten even lekker is?
Ooit verdiende hij bakken geld, maar na een knoert van een drankprobleem moet Floris Smet (60) zich tegenwoordig tevreden stellen met een bescheiden uitkering. In het tweede seizoen van 'Don't Worry Be Happy' krijgen we een inkijk in het leven van de excentrieke schilder. "Waarom zou je paté kopen als hondeneten net zo goed smaakt?"
Lees verder

Marie-Rose staat centraal in eerste deel: nieuwe boekenreeks over 'Familie' op komst
Heuglijk nieuws voor de kijkers die maar niet genoeg krijgen van 'Familie'. De tv-soap wordt ook een boekenreeks. Het eerste deel, dat in april verschijnt, zal 'Gevangen' heten en focust op het oerpersonage Marie-Rose.
Lees verder

Bijna een op de twee Vlamingen geen voorstander van uitgebreid vaderschapsverlof
Slechts 54 procent van de Vlamingen is voorstander van het uitgebreide vaderschapsverlof van tien naar twintig dagen. Dat blijkt woensdag uit nieuw onderzoek van de UGent waar ook Knack over bericht. De enquête polste voorts ook naar hoe Vlamingen staan tegenover de geplande hervormingen van de werkloosheidsuitkeringen, de pensioenen en vrouwenquota.
Lees verder

OVERZICHT. Coronacijfers blijven verder dalen: opnieuw minder overlijdens, ziekenhuisopnames en besmettingen
De cijfers blijvende goede richting uitgaan. Het aantal ziekenhuisopnames daalt verder met 7 procent in vergelijking met een week eerder. Ook het aantal besmettingen en de sterftecijfers gaan verder naar beneden. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Kan Sagan na zijn coronabesmetting nog top zijn in het voorjaar? "Onderschat het niet"
Geveld door corona vlak voor de start van het klassieke seizoen. Het overkwam Peter Sagan (31) deze maand. Hij mist de Omloop en Kuurne, maar hoe zit dat met de rest van het voorjaar? Tim Merlier (28) en Jens Keukeleire (32) over hun ervaring met Covid-19. "Als Sagan even ziek geweest is als ik, dan kan hij niet top zijn in de klassiekers", vertelt Keukeleire.
Lees verder