Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 23 februari 2021

Stranden in Israël gesloten na olielek

Stranden in Israël gesloten na olielek

In Israël zijn alle stranden aan de Middellandse Zee voor onbepaalde tijd afgesloten nadat er op honderden kilometers strand tonnen teer zijn aangespoeld. De overheid noemt het een van de ergste milieurampen waar het land al mee te maken heeft gehad.

Lees verder

Staflid Alpecin-Fenix test positief in UAE, Mathieu van der Poel en ploegmaats starten niet meer

Mathieu van der Poel zal vandaag niet aan de start van de individuele tijdrit van de UAE Tour verschijnen. Dat meldt Wielerflits. Bij de leider in de wedstrijd heeft een staflid van werkgever Alpecin - Fenix een positieve corona-test afgeleverd. Het team moet dus de wedstrijd verlaten.

Lees verder

200.000 kijkers voor livestream van zeldzame cactus

Het is eens iets anders: 200.000 plantenfans zaterdagnamiddag aan hun computerscherm gekluisterd om naar een cactus te kijken. De 'maanbloem', een zeldzame cactus uit het Amazonegebied, stond aan de Cambridge University voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk in bloei.

Lees verder

Schond Dries Van Langenhove de coronaregels wel?

De trip van Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove naar Parijs was minstens hypocriet, maar het is betwistbaar of hij de Belgische coronamaatregelen schond. Het wijst andermaal op de rechtsonzekerheid van de regels.

Lees verder

De scheidingskoningin van Hollywood

Bij de scheiding van Kim Kardashian en Kanye West staat veel (geld) op het spel. Een goede advocaat is dan ook welgekomen. Kardashian koos Laura Wasser, bijnaam 'de bulldog', die al beroemdheden als Britney Spears en Angelina Jolie verdedigde.

Lees verder

Eindelijk perspectief? Premier De Croo licht straks plannen op lange termijn toe

Premier Alexander De Croo (Open Vld) zal om 14.30 een persconferentie geven over de vooruitzichten voor de pandemie op lange termijn. Op die manier wil de premier transparantie bieden. Ook virologen Steven Van Gucht en Yves Van Laethem zullen toelichting geven. Bekijk straks live de persconferentie.

Lees verder

Geen marge voor versoepelingen, maar toch komt iedereen aankloppen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) was dit weekend duidelijk: we kunnen pas over een week of drie inschatten of versoepelingen mogelijk zijn. Maar dat weerhoudt niemand om in de aanloop naar het overlegcomité van vrijdag toch al aan te dringen op bepaalde afzwakkingen, wellicht tegen beter weten in.

Lees verder

Een derde daagt niet op voor vaccin in Veurne: 'Niet per se weigering'

Een derde van de opgeroepen zorgverleners kwam afgelopen weekend niet opdagen in het vaccinatiecentrum in Veurne. 'We kunnen dat niet interpreteren als een weigering, de opstart van de vaccinatiecentra is nog niet 100 procent', reageert Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Lees verder

Brein geneigd tot extremisme heeft moeite met nieuwe informatie

Onderzoekers van de universiteiten van Cambridge en Stanford publiceerden maandag resultaten die erop wijzen dat psychologische kenmerken, en dan vooral cognitieve, veel beter zijn in het voorspellen van extremistische neigingen dan leeftijd, inkomen of diploma.

Lees verder

Live | Volg hier persconferentie van Sihame El Kaouakibi

Om 13u30 geeft Sihame El Kaouakibi in Antwerpen een persconferentie. Ze gaat er meer toelichting geven over de cijfers achter Let's Go Urban. U kunt die persconferentie hierboven live volgen.

Lees verder

Voetballer Tuur Dierckx riskeert drie maanden cel voor organiseren lockdownfeestje

KVC Westerlo-voetballer Tuur Dierckx is maandag voor de politierechtbank in Antwerpen moeten verschijnen voor het organiseren van een lockdownfeestje in zijn appartement. De procureur vorderde drie maanden cel en 4.000 euro boete. Voor zijn veertien gasten, onder wie nog vier profvoetballers uit 1B, werd twee maanden cel en 2.400 euro boete geëist.

Lees verder

Wereldkampioen Filippo Ganna de beste in tijdrit UAE Tour, Tadej Pogacar is de nieuwe leider

Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) heeft zoals verwacht de individuele tijdrit in de UAE Tour gewonnen. Tourwinnaar Tadej Pogacar (Team UAE) is de nieuwe leider met een handvol seconden voorsprong op Joao Almeida (Deceuninck - Quick Step).

Lees verder

Ex-coach Bree BBC wordt trainer in de NBA

Amerikaanse basketbalcoach Chris Finch gaat aan de slag bij de Minnesota Timberwolves. De Amerikaanse trainer heeft een verleden bij Bree BBC en Belfius Mons-Hainaut. De 51-jarige coach komt over van de Toronto Raptors, waar hij assistent-coach was.

Lees verder

Italiaanse ambassadeur in Congo sterft bij gewapende aanval op VN konvooi

Tijdens een aanval op een konvooi van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) kwam de Italiaanse ambassadeur in de Democratische Republiek Congo om het leven. Dat wordt bevestigd door het Italiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees verder

'Bezette stad' heeft 725.000 euro gekost

725.000 euro. Dat is de prijs die de Vlaamse overheid, via tussenkomst van antiquariaat Demian, betaald heeft voor het unieke handschrift van 'Bezette stad' van Paul van Ostaijen. De verkoper wenst anoniem te blijven.

Lees verder

Deelnemer IJslands spelprogramma razend nadat tegenstander vraag correct beantwoord had

Het IJslandse spelprogramma 'Gettu betur' verliep vrijdag niet zoals een van de deelnemers had gepland. Toen zijn tegenstander een correct antwoord gaf op een van de vragen verloor hij zijn geduld. De man verliet uiteindelijk de set en liet iedereen verbaasd achter.

Lees verder

Boeing krijgt problemen maar niet opgelost

Boeing heeft luchtvaartmaatschappijen wereldwijd opgedragen hun Boeing 777's met een specifiek type motor aan de grond te houden. De Amerikaanse vliegtuigbouwer stapelt de tegenslagen op.

Lees verder

Belgische wielermanager geschorst tot eind 2022 na beschuldigingen van ongewenste intimiteiten

De Disciplinaire Commissie van de UCI schorst wielermanager Patrick Van Gansen tot eind 2022, na eerdere beschuldigingen van ongewenste intimiteiten.

Lees verder

Trump moet belastingaangiften vrijgeven, beslist Hooggerechtshof

Ondanks zijn jarenlange verzet, moet de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn belastingaangiften en andere financiële informatie vrijgeven in het kader van een strafrechtelijk onderzoek. Door die uitspraak van Hooggerechtshof kan de openbaar aanklager uit New York City het strafrechtelijk onderzoek eindelijk voeren.

Lees verder

Disney+ plaatst waarschuwing bij Muppet Show: 'Het was toen verkeerd en nu nog steeds'

De streamingsdienst Disney+ zette afgelopen week de vijf seizoenen van de originele Muppet Show online en heeft er een disclaimer bij geplaatst.

Lees verder

Legendarisch electroduo Daft Punk split

De elektropop- en dance-goden van Daft Punk gaan uit elkaar. Dat laten ze weten in een video van niet minder dan 8 minuten getiteld 'Epilogue', een fragment van hun film Electrorama uit 2006. Een reden voor de breuk is niet bekend.

Lees verder

Boris Johnson kondigt exitplan aan: 'Het einde is echt in zicht'

Engeland wil de coronamaatregelen 'voorzichtig' versoepelen. Daarvoor heeft premier Boris Johnson een vierstappenplan uitgewerkt.

Lees verder

Rijkste Europeaan Bernard Arnault neemt belang in champagnemerk van Jay-Z

Het Franse luxeconcern Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) neemt een belang van vijftig procent in het champagnemerk Armand de Brignac van de Amerikaanse rapper Jay-Z. Hoeveel geld de artiest daardoor opstrijkt, is niet bekendgemaakt.

Lees verder

Belgian Lions luisteren EK-ticket niet op met zege in slotduel tegen Tsjechië

De Belgische nationale basketploeg bij de mannen heeft maandag zijn laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK 2022 niet kunnen winnen. De Belgian Lions, die voor aanvang van de partij hun EK-ticket al op zak hadden, verloren in hun bubbel in de Litouwse hoofdstad Vilnius tegen Tsjechië met 86-91 (rust: 40-51).

Lees verder

EU neemt nieuwe sancties tegen vier Russen na arrestatie Navalni

De Europese Unie neemt nieuwe sancties tegen Rusland na de opsluiting van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni. Daarover hebben de ministers van Buitenlandse Zaken een akkoord bereikt.

Lees verder

Woody Allen en de 'afrekening'

Een documentaire van HBO rakelt de beschuldigingen op dat Woody Allen zijn dochtertje had misbruikt in 1992. 'Een afrekening vol onwaarheden', reageert de regisseur.

Lees verder

Eigenaars tweede verblijven stappen naar Raad van State

De belangenvereniging van eigenaars van tweede verblijven wil dat de Raad van State het verbod op niet-essentiële reizen schorst.

Lees verder

Woonzorgcentra boeken vooruitgang bij infectiepreventie, maar er zijn nog werkpunten

Er is sinds de eerste uitbraak van covid-19 veel vooruitgang geboekt inzake infectiepreventie in de Vlaamse rusthuizen, maar er blijven werkpunten over. Dat stelde de Zorginspectie vast tussen juli en december vorig jaar, toen ze onaangekondigd binnenviel in 540 Vlaamse woonzorgcentra, of twee derde van het totaal.

Lees verder

Nasa verspreidt unieke videobeelden van landing Perseverance op Mars

De Nasa heeft videobeelden verspreid die de Marsrobot Perseverance tijdens zijn landing heeft gemaakt.

Lees verder

Daft Punk gaat met pensioen: einde van een tijdperk?

Daft Punk was de revolutie waar robots op konden dansen. Met een bioscoopwaardige video trekt het duo de stekker uit meer dan 25 jaar van pompende beats en optredens 'around the world'.

Lees verder

Politieke druk om te versoepelen blijft aanzwellen

In een poging om het opbod aan versoepelingen te stuiten, liet premier Alexander De Croo de wetenschappers zelf aan het woord. Tevergeefs lijkt het.

Lees verder

Dan toch geen VAR in kwartfinales beker van België

In de kwartfinales van de Beker van België volgende week zullen de scheidsrechters niet kunnen rekenen op de assistentie van de VAR. Dat meldde de Pro League maandagavond. Dat de wedstrijd Eupen-Gent niet op televisie te zien is, ligt aan de basis van die beslissing.

Lees verder

Ook Jong Club Brugge is niet te stoppen: Ignace Van der Brempt plaveit de weg naar vlotte zege tegen OH Leuven

Nee, ook OHL niet. De reuzendoder van 1A, thuis nog te sterk voor Club Brugge, slaagde er niet in een gehavend en verjongd blauw-zwart een halt toe te roepen. De 18-jarige Ignace Van der Brempt toonde zich aan de Brugse familie. Club zit aan dertig op dertig en kan zich volledig op de Europa League concentreren.

Lees verder

Er is een nijpend tekort aan chips en corona is niet de enige schuldige

Autofabrikanten moeten tijdelijk de deuren sluiten, en ook producenten van laptops, spelconsoles en andere elektronica dreigen minder te kunnen produceren. De reden: een tekort aan chips.

Lees verder

Winstpremie voor werknemers blijft marginaal fenomeen

Bedrijven die hun personeel belonen met een winstpremie, blijven een erg beperkt fenomeen. Het afgelopen jaar ging het om slechts 67 op 10.000 bedrijven, goed voor 1,15 procent van alle werknemers, zegt sociaal secretariaat Securex op basis van een steekproef. De gemiddelde winstpremie bedroeg 1.334 euro.

Lees verder

Vaccins tegen ebolavirus aangekomen in Guinee

In het West-Afrikaanse land Guinee zijn maandagavond 11.000 doses van het vaccin tegen ebola aangekomen. De voorbije dagen is het virus daar opnieuw opgedoken, voor het eerst sinds de grote uitbraak tussen 2014 en 2016.

Lees verder

Amerikaanse staat Virginia schaft de doodstraf af

In de Amerikaanse staat Virginia wordt de doodstraf afgeschaft. Zowel de Senaat van Virginia als het lokale Huis van Afgevaardigden stemde voor de afschaffing. 'Dit is een belangrijke stap voorwaarts om te zorgen dat ons strafrecht eerlijk en redelijk is', aldus gouverneur Ralph Northam, die nu zijn handtekening nog moet zetten onder de beslissing.

Lees verder

Indianenstam Cherokee wil dat Jeep hun naam niet langer gebruikt

De Cherokee, een legendarisch model vanJeep, moet mogelijk van naam veranderen. De Cherokee, een bevolkingsgroep van inheemse Amerikanen, vindt namelijk dat het tijd is dat bedrijven en sportteams hun naam niet langer gebruiken.

Lees verder

Canadees parlement ziet Chinese behandeling van Oeigoeren als 'genocide'

Het Canadese parlement heeft maandag een niet-bindende motie goedgekeurd die de behandeling van Oeigoeren door China als 'genocide' bestempelt. Het parlement roept de regering van premier Justin Trudeau nu op China's behandeling van de moslimminderheid officieel als zodanig te erkennen.

Lees verder

Besmettingen en ziekenhuisopnames stijgen

De coronacijfers in ons land laten opnieuw een gemengd beeld zien. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames is in stijgende lijn, terwijl het aantal overlijdens verder afneemt. Dat blijkt dinsdag uit voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Nieuwe Amerikaanse sancties tegen legerleiders Myanmar

De Verenigde Staten hebben maandag sancties opgelegd voor twee Myanmarese legerleiders. De militairen zijn op een zwarte lijst gezet, waardoor onder meer hun aandelen in de VS zijn bevroren.

Lees verder

Scholen mogen weer op daguitstap

Voor alle leerlingen van het lager en secundair onderwijs zijn vanaf 15 maart weer buitenschoolse activiteiten van maximaal één dag toegelaten. Dat is gisteravond beslist. Vanaf diezelfde datum mogen bovendien 'zeer kwetsbare groepen' opnieuw voltijds naar school.

Lees verder

Elon Musk verliest 15 miljard dollar na Bitcointweet

Elon Musk is niet langer 's werelds rijkste persoon. De aandelen van Tesla Inc. zijn maandag met 8,6% gedaald en de nettowaarde van Musk zakte met 15,2 miljard dollar. Enkele tweets van Musk staan mee aan de bron van de plotse dalingen. Dat schrijft persagentschap Bloomberg.

Lees verder

Australiërs krijgen weer toegang tot nieuws op Facebook

Facebook heeft dinsdag aangekondigd de nieuwsblokkade in Australië 'de komende dagen' te zullen opheffen. De Australische regering heeft ingestemd om de omstreden wet te wijzigen die technologiegiganten laat betalen voor het delen van content.

Lees verder