Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 4 februari 2021

Staatsgreep Myanmar: ‘Aung San Suu Kyi aangeklaagd voor hoogverraad’

Staatsgreep Myanmar: 'Aung San Suu Kyi aangeklaagd voor hoogverraad'

De nieuwe militaire leiding in Myanmar wil volgens mediaberichten de gewezen regeringsleidster Aung San Suu Kyi aanklagen voor hoogverraad. Talrijke waarnemers melden op sociale media dat het leger dat woensdag heeft beslist.

Lees verder

De stijlgeheimen van Daisy Plas: 'Vergeet vooral niet wat meer kleur te dragen'

Het Belgische modelabel Hampton Bays presenteert dit seizoen de derde collectie van de hand van Daisy Plas, sinds ze eind vorig jaar het merk overnam. Dit zijn haar stijlgeheimen.

Lees verder

Russische politie pakt 1.400 steunbetuigers Navalni op

Naar aanleiding van de omstreden veroordeling van oppositieleider Aleksej Navalni trokken steunbetuigers de straat op in Moskou, waar hordes oproerpolitie hen opwachtten, hardhandig aanpakten en massaal arresteerden.

Lees verder

Antwerpse leerling bouwt school volledig na in computerspel

Robbe Rombauts heeft het volledige schooldomein van het Sint-Ursula-Instituut in Sint-Katelijne-Waver, in de provincie Antwerpen, nagebouwd in Minecraft. Het kostte hem liefst drie jaar om alles af te krijgen.

Lees verder

Cercle Brugge gaat voor Vanderhaeghe als nieuwe coach

Yves Vanderhaeghe blijft de topkandidaat om de nieuwe trainer van Cercle Brugge te worden.

Lees verder

Excuusbericht

Lees verder

Prototype Marsraket van SpaceX ontploft opnieuw bij landing

Een prototype van een SpaceX-raket, onder meer bedoeld voor missies naar Mars, is dinsdag ontploft tijdens de landing na een succesvolle testvlucht. 'We hadden weer een geweldige vlucht, maar we moeten wel nog even aan die landing werken', zei een medewerker van SpaceX. In december liep de landing van een Starship-raket ook al eens grondig mis.

Lees verder

Regering Nieuw-Caledonië gevallen over onafhankelijkheidsreferendum

In het Franse overzees gebied Nieuw-Caledonië is de regering gevallen nadat de inwoners in een referendum nipt 'neen' stemden tegen de onafhankelijkheid. De val komt op een moment dat het eiland in de Stille Oceaan worstelt met aankomend stormweer.

Lees verder

Opinie | We moeten multilateraal samenwerken voor een mondiaal herstel

Opiniebijdrage van Emmanuel Macron, Angela Merkel, Macky Sall, António Guterres, Charles Michel en Ursula von der Leyen. 'De ernstigste crises vragen om de meest ambitieuze beslissingen om de toekomst vorm te geven.'

Lees verder

Rusland wil productie Spoetnik V-vaccin in buitenland verhogen

Rusland wil de productie van het vaccin Spoetnik V in het buitenland verhogen, zegt de Kremlin-woordvoerder een dag na de publicatie van goede resultaten van het vaccin.

Lees verder

17-jarige 'nieuwe Rafael Nadal' is in twee sets te sterk voor David Goffin

David Goffin (ATP 14) is al na een wedstrijd uitgeschakeld op de ATP Great Ocean Road Open in Melbourne (hard/320.775 dollar), een voorbereidingstoernooi op de Australian Open. De Luikenaar, het eerste reekshoofd, verloor woensdag in de tweede ronde van de Spaanse tiener Carlos Alcaraz (ATP 146).

Lees verder

Erdogan drijft studentenprotest tegen rector op de spits

Het studentenprotest in de Turkse stad Istanbul tegen de aanstelling van een nieuwe rector wordt steeds grimmiger. President Erdogan noemde de studenten 'vandalen' en viel ook de lgtbq-gemeenschap aan die 'de nationale waarden zou vergiftigen'.

Lees verder

Ryanairs 'prik en vertrek' reclame schiet in het verkeerde keelgat

Ryanair mag een Britse reclamecampagne met de slogan 'Jab and Go' ('Prik en Vertrek') niet herhalen. De Britse reclamewaakhond oordeelde dat de campagne van de luchtvaartmaatschappij misleidend en onverantwoord was.

Lees verder

Gentse politie neemt 424 kilogram lachgas in beslag

In Gent heeft de lokale politie het voorbije weekend een grote hoeveelheid lachgas aangetroffen in een bestelwagen. Dat meldt het parket Oost-Vlaanderen. Er werd in totaal 424 kilogram lachgas in beslag genomen.

Lees verder

Lijst | Deze risicogroepen krijgen voorrang op het coronavaccin

De risicogroepen die voorrang krijgen op het covid-19-vaccin is vastgelegd. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) bekendgemaakt.

Lees verder

Fiscus en RSZ zullen voorlopig geen bedrijven failliet verklaren

De fiscus en de RSZ verbinden zich ertoe voorlopig geen bedrijven failliet te verklaren die belastings- of sociale schulden hebben. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) woensdag gezegd in de Kamercommissie Economie.

Lees verder

Sammy Mahdi: 'Begijnhofkerk bezetten heeft geen zin, er komt geen algemene regularisatie'

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert afwijzend op de eisenbundel van de mensen zonder papieren die de Brusselse Begijnhofkerk bezetten en de oproep om ook andere kerken en moskeeën te gaan bezetten. 'Dit heeft geen zin. Een algemene regularisatieronde komt er niet', zegt hij woensdag in een mededeling. 'Ik laat me niet chanteren.'

Lees verder

Tokio volgt draconische draaiboeken om Olympische Spelen coronaproof te maken

Sporters en andere betrokkenen bij de Olympische Spelen van Tokio zullen flink worden beperkt in hun bewegingsvrijheid. Dat blijkt uit het eerste van een aantal voorlopige draaiboeken waarin de organisatie voor elke doelgroep de coronamaatregelen toelicht.

Lees verder

Voormalig ECB-chef Draghi probeert regering in Italië te vormen

Op verzoek van de Italiaanse president Sergio Mattarella gaat de voormalige chef van Europese Centrale Bank Mario Draghi proberen een technocratenregering te vormen. Die moet de wederom vastgelopen Italiaanse politiek lostrekken en leiding geven tot de komende parlementsverkiezingen, die ten laatste in mei 2023 plaatsvinden.

Lees verder

AstraZeneca: 'Resultaten effectiviteit 55-plussers volgen in nabije toekomst'

De universiteit van Oxford en AstraZeneca hebben woensdagmiddag wat meer toelichting gegeven over de nieuwe resultaten van hun fase 3-studie die dinsdag in voorpublicatie werd gepubliceerd in The Lancet. Gegevens over de effectiviteit bij 55-plussers worden 'de komende weken of maanden' verwacht.

Lees verder

Australische parlementsleden gaan in de clinch over complottheorieën

In de wandelgangen van het Australische parlement zijn twee politici met elkaar in de clinch gegaan over complottheorieën. Tanya Plibersek confronteerde Craig Kelly met zijn omstreden uitspraken over coronavirus en verweet hem ervan gevaarlijke complottheorieën te verspreiden.

Lees verder

En plots wordt de Britse variant een beetje Zuid-Afrikaans

De Britse variant is veel besmettelijker, maar de Zuid-Afrikaanse slaagt erin om bestaande immuniteit te omzeilen. Wat als de Britse variant die Zuid-Afrikaanse eigenschap overneemt? Dat is precies wat in het VK nu gebeurt.

Lees verder

Geen veertiendaagse quarantaine, wel minstens elke vier dagen een test: dit staat in het draaiboek van de Olympische Spelen

Goed nieuws voor Wout van Aert en co. of anderen die Tour en Spelen willen combineren. Geen veertiendaagse quarantaine, dat is het positieve nieuws. Voor het overige worden de Olympische Spelen een aaneenschakeling van te volgen regeltjes, uitgetekend in een draaiboek. Een top vijf van de maatregelen.

Lees verder

Ook stad Antwerpen onderzoekt subsidiestromen Let's Go Urban

De stad Antwerpen opent een eigen onderzoek naar het gebruik van de subsidies van Let's Go Urban. Drie bestuursleden beschuldigen de bezielster van het jongerenproject, Sihame El Kaouakibi, ervan subsidies te hebben doorgesluisd naar aan de Open VLD-politica gelinkte vennootschappen.

Lees verder

Onbevaarbare waterlopen buiten oevers: hinder in verschillende Oost-Vlaamse gemeenten

In Oost-Vlaanderen is er op verschillende plaatsen hinder nadat onbevaarbare waterlopen weer buiten hun oevers getreden zijn. Dat melden de Oost-Vlaamse brandweerzones en de gemeentebesturen van onder meer Maarkedal en Haaltert.

Lees verder

Romeinen vieren heropening Colosseum met klassiek concert

Italiaanse conservatoriumstudenten hebben een klassiek concert gegeven in het Colosseum. Dat deden ze ter ere van de recent versoepelde coronamaatregelen in Rome waardoor het Colosseum en andere musea terug open zijn voor het publiek.

Lees verder

Fransman Laporte wint eerste rit Ster van Bessèges

De Fransman Christophe Laporte (Cofidis) heeft woensdag de eerste etappe van de Franse rittenkoers de Ster van Bessèges gewonnen.

Lees verder

SP.A wordt op 21 maart officieel Vooruit: 'We're back'

Op de eerste dag van de lente, én de dag van de zorg, zal SP.A vervellen tot 'Vooruit'. Voorzitter Conner Rousseau zet zijn partij in zijn uitgestelde nieuwjaarsspeech verder op de koers van 'solidariteit', en vraagt meer loon voor de werknemers in sectoren die goed boeren.

Lees verder

Vrieskou leidt tot metershoge ijskegels in Kazachstan

In Kazachstan doet zich ieder jaar een bijzonder natuurfenomeen voor wanneer de temperatuur diep onder het vriespunt zakt. Water dat uit bronnen onder de aardoppervlakte naar boven komt, bevriest en vormt geleidelijk enorme ijskegels.

Lees verder

Bijna half miljoen langdurig zieken, maar Vlaamse re-integratietrajecten raken niet ingevuld

Van de 5.000 Vlaams re-integratietrajecten voor langdurig zieken zijn er vandaag maar 3.600 ingevuld. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) belooft nu zo snel mogelijk een actieplan voor te leggen aan de Vlaamse regering.

Lees verder

Croky Cup | Charleroi door dankzij eerste van Teodorczyk, ook Mechelen naar volgende ronde

Vandaag worden 10 wedstrijden gespeeld in de 1/16de finales van de Croky Cup, de Belgische voetbalbeker. Mechelen en Charleroi slaagden er alvast in om hun eerste klip te omzeilen.

Lees verder

'De N-VA moet zichzelf resetten'

Kamerlid Kathleen Depoorter dingt verrassend mee naar het ondervoorzitterschap van de N-VA. Ze is niet alleen kritisch voor het federale coronabeleid, maar ook voor de eigen partij. 'De verkiezingen mogen geen stoelendans zijn van de partijtop.'

Lees verder

Stijging besmettingen bij leerlingen: 'Oorzaak ligt bij meer tests'

De laatste twee weken van januari is het aantal vastgestelde coronabesmettingen bij leerlingen en onderwijspersoneelsleden sterk gestegen in vergelijking met de weken daarvoor. Minister Weyts verwijst als oorzaak naar de stijging van het aantal tests op scholen. 'Onderwijs slaagt erin besmettingen op te sporen en in te dammen.'

Lees verder

Cynthia Bolingo bij eerste 400 meter in twee jaar meteen vlak bij EK-limiet

Cynthia Bolingo heeft woensdag de 400 meter gewonnen op de World Indoor Tour atletiekmeeting in het Tsjechische Ostrava. Bij haar eerste optreden op haar geliefde afstand in twee jaar tijd kwam ze met 52.89 meteen dicht in de buurt van de EK-limiet, die 52.73 bedraagt.

Lees verder

Vaccinatie vertraagt ook verspreiding coronavirus

Het vaccin van AstraZeneca halveert de kans dat gevaccineerden het coronavirus nog door­geven. 'Dit is in de eerste plaats goed nieuws voor de ziekenhuizen.'

Lees verder

Fiscus int voorlopig geen coronaschulden

De FOD Financiën zal tot eind maart geen schulden innen bij ondernemers die lijden onder de coronamaatregelen. Dat meldt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V).

Lees verder

Drie Brusselse agenten aangehouden voor verkrachting

Drie agenten van de politie Brussel Hoofdstad/Elsene die waren opgepakt, zijn woensdag door de onderzoeksrechter in Luik onder aanhoudingsbevel geplaatst. Dat meldt het Luikse parket. Ze worden verdacht van verkrachting en voyeurisme, één ook voor aanranding van de eerbaarheid.

Lees verder

Fietser ontkent dat hij meisje opzettelijk kniestoot gaf

De mountain­biker die op 25 december in de Hoge Venen een 5-jarig meisje deed vallen met een kniebeweging, is gisteren voor de correctionele rechtbank van Verviers verschenen. Het Openbaar ­Ministerie beschuldigt de man ervan het meisje opzettelijk een kniestoot te hebben gegeven om te kunnen passeren.

Lees verder

Gamestopbeleggers hebben veel over om shortsellers pijn te doen

De wolven van Wall Street hebben jarenlang kleine dieren nagejaagd, nu worden ze zelf de prooi. Kleine beleggers hebben het gemunt op shortsellers, die miljarden verdienen aan dalende koersen. Wat is er aan de hand op de beurzen?

Lees verder

Brexit: Volgende week nieuw Europees-Brits overleg over Noord-Ierland

De Britse topminister Michael Gove en vicevoorzitter van de Europese Commissie Maros Sefcovic zullen elkaar volgende week in Londen ontmoeten voor verdere gesprekken over de situatie in Noord-Ierland. Woensdagavond hadden ze samen met de Noord-Ierse premier Arlene Foster en vicepremier Michelle O'Neill al een videovergadering. Die verliep zowel volgens de Britse regering als de Europese Commissie 'constructief'.

Lees verder

Republikeinen willen niet optreden tegen QAnon-aanhangster in lagerhuis

De fractievoorzitter van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, wil het onlangs verkozen Republikeinse Congreslid Marjorie Taylor Greene niet uitsluiten uit parlementaire commissies. De Democraten drukken echter door en willen er donderdag al een stemming over houden in het lagerhuis.

Lees verder

Rechtbank velt vonnis over verijdelde bomaanslag op MEK-bijeenkomst in Frankrijk

De correctionele rechtbank van Antwerpen doet donderdag uitspraak in de zaak over de verijdelde bomaanslag op een bijeenkomst van de Iraanse verzetsbeweging MEK in Frankrijk in 2018. De federale procureur vorderde voor de vier beklaagden, onder wie de Iraanse diplomaat Assadollah A., gevangenisstraffen tot 20 jaar voor poging tot terroristische moord en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Lees verder

Syrische staatsmedia melden Israëlische raketaanval

De Syrische luchtafweer heeft woensdagavond Israëlische raketten uit de lucht gehaald in Quneitra, in het zuidwesten van Syrië. Dat heeft de staatstelevisie gezegd.

Lees verder

Facebook geblokkeerd in Myanmar na staatsgreep

Facebook heeft donderdag gemeld dat verschillende van zijn diensten verstoord zijn in Myanmar, nadat daar eerder deze week een militaire coup plaatsvond.

Lees verder

Aantal overlijdens daalt fors, bestemmingen stijgen wel verder

Het gemiddeld aantal dagelijkse covidoverlijdens in ons land blijft verder dalen. Tegelijkertijd blijft het aantal besmettingen wel stijgen. Dat blijkt donderdagochtend uit gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Weerbericht | Droog intermezzo

Het blijft donderdag een groot deel van de dag droog met op de meeste plaatsen, soms brede, opklaringen en wolkenvelden. In de Ardennen is het eerst grijs met laaghangende bewolking. In de loop van de namiddag neemt de bewolking toe vanuit het zuidwesten met in de latere namiddag vooral enkele buien richting kust.

Lees verder

Wereldkankerdag: Stichting wil ook die andere 'killer' overwinnen

De boodschap van de Stichting tegen Kanker op deze Wereldkankerdag is duidelijk: Kanker is te bestrijden, als je genoeg middelen in de strijd gooit. Dat leidt de organisatie af uit de razendsnelle race naar het covid-19-vaccin en het bestaande kankeronderzoek.

Lees verder