Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 1 februari 2021

Staatsgreep in Myanmar: regeringsleider Aung San Suu Kyi opgepakt door het leger

HLN
Staatsgreep in Myanmar: regeringsleider Aung San Suu Kyi opgepakt door het leger
Aung San Suu Kyi, de regeringsleider van Myanmar, is samen met andere politieke kopstukken in de nacht van zondag op maandag opgepakt door het leger. Enkele uren later riepen militairen de noodtoestand uit voor een periode van een jaar en lieten ze weten de macht overgedragen te hebben aan opperbevelhebber Min Aung Hlaing. Australië en de Verenigde Staten hebben de onmiddellijke vrijlating van de arrestanten geëist.
Lees verder

LIVE. Aantal oproepen naar hulplijnen in 2020 enorm gestegen - GEMS-virologen krijgen voortaan vergoeding
Volgende week zullen in België 58.625 mensen een eerste dosis van het coronavaccin van Pfizer toegediend krijgen en 5.750 anderen een eerste dosis van het vaccin van Moderna. In de woonzorgcentra zullen volop tweede dosissen toegediend worden, waardoor de immuniteit de komende weken maximaal opgebouwd zal worden bij deze ouderen. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Twee loodsen verteerd door vlammen op pas verkochte oude hoeve in Haringe
Brandweerlieden van zes verschillende korpsen hebben in de nacht van zondag op maandag een uitslaande brand bestreden op een oud landbouwbedrijf in de Poperingse deelgemeente Haringe. Niemand raakte gewond maar de schade is groot. Over de oorzaak van de brand bestaat nog geen duidelijkheid.
Lees verder

Minstens twaalf doden na schipbreuk twee boten in Colombia
Ten minste twaalf mensen, onder wie zeven kinderen, zijn zaterdagavond lokale tijd om het leven gekomen toen twee boten schipbreuk leden in de buurt van de Colombiaanse stad Tumaco, nabij de grens met Ecuador. Dat hebben de lokale autoriteiten vandaag gemeld.
Lees verder

Door brexit getroffen Vlaamse bedrijven kunnen veerkrachtsubsidie tot 50.000 euro aanvragen
Vlaamse bedrijven die getroffen worden door de brexit kunnen vanaf vandaag een brexit-veerkrachtsubsidie tot 50.000 euro aanvragen waarmee ze advies kunnen inkopen om bijvoorbeeld nieuwe markten te verkennen. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits voorziet in totaal 28 miljoen. De helft van dat bedrag wordt voor deze eerste oproep ter beschikking gesteld.
Lees verder

Slangen op maandag. Het is tijd om te erkennen dat paniek ook slachtoffers maakt
Tijdens de eerste golf waren we hulpeloos als kinderen en was Marc Van Ranst de papa die het allemaal wist en die ons avond na avond te slapen legde terwijl hij geduldig uitlegde wat er aan de hand was. Tijdens deze tweede golf zijn wij opgegroeid tot pubers en begint 'ons vader' ons de oren uit te komen. We vinden hem intussen een oude zeur en zouden liefst zo snel mogelijk van hem verlost zijn.
Lees verder

Een begrotingstekort van 50 miljard euro: "Het is allemaal du jamais vu"
Corona deed onze economie vorig jaar met 6,2% krimpen, zo liet de Nationale Bank vrijdag weten. Het begrotingstekort liep op tot ruim 50 miljard euro, een bedrag dat nog eens bovenop onze torenhoge overheidsschuld komt. En nu? "Panikeren hoeft niet, maar we moeten toch alert zijn", zegt begrotingsautoriteit Wim Moesen.
Lees verder

INTERVIEW. Vlaamse baas van Janssen Vaccines: "Hoe verder in de tijd, hoe beter ons vaccin werkt"
Het vierde vaccin dat ons uit de coronagreep moet redden is dat van Johnson & Johnson. De man die daarvoor verantwoordelijk is, is Vlaming Johan Van Hoof (63), hoofd van Janssen Vaccines, onderdeel van Johnson & Johnson. "Onze effectiviteit van 66 procent vergelijken met de 95 procent van Pfizer is niet eerlijk. Het onze werd in moeilijkere omstandigheden getest."
Lees verder

Onze watcher begint alvast aan het kampioenenrapport: "Omdat iémand de eerste moet zijn: proficiat, Club!"
De champagne mag koud gezet worden. Tegen dit Club Brugge valt toch niets te beginnen. Ook Standard kon die illusie niet wekken. Vandaar: proficiat met de titel, Club – iemand moet de eerste zijn.
Lees verder

Een op de vijf Belgische websites kwetsbaar voor cyberaanval
Hackers kunnen gemakkelijk binnendringen in bijna een op de vijf websites van bedrijven en overheden. De Belgische overheidswebsites lopen het grootste risico op hacking. Criminelen kunnen bij een op de vier sites van gemeenten en lokale politiediensten illegaal de website aanpassen, zich eventueel toegang verlenen tot financiële stromen of zelfs privédata stelen.
Lees verder

Magdanog?! Na online campagnes krijgen jongeren nu papieren brochure over coronaregels
Jeugdinformatiemerk WAT WAT verspreidt duizenden papieren brochures die jongeren wegwijs maken in de coronaregels en de vaccins. "Met online campagnes en influencers bereikten we al heel veel jongeren, maar nog niet genoeg." De brochures zijn binnenkort ook beschikbaar in het Engels, Frans, Arabisch, Turks en Farsi.
Lees verder

Open brief van 'betrokken volwassenen' vraagt jongeren te erkennen als 'essentiële groep': "Wij hebben al genoten van het leven, we willen nu onze plaats afstaan"
'Wij willen onze plaats afstaan aan de jongeren.' Dat schrijven Sara Vercauteren (Bepublic) en Heidi De Pauw (Child Focus) in een opmerkelijke open brief. "Wij hebben al veel kunnen genieten van het leven. Bij vaccinaties of versoepelingen mag er nu eerst aan de 16- tot 25-jarigen gedacht worden. Zij moeten erkend worden als essentiële groep." Van Sam De Bruyn tot Peter Adriaenssens: de brief is ondertussen ondertekend door tal van 'betrokken volwassenen' uit diverse sectoren.
Lees verder

CM vindt dat artsen niet meer mogen verdienen dan premier
Artsen mogen niet meer verdienen dan de premier, zijnde 290.000 euro bruto per jaar. En een arts mag maximaal het dubbele verdienen van een andere. Dat staat in een nieuw ethisch advies van de christelijke mutualiteit (CM), dat De Morgen kon inkijken.
Lees verder

ANNO 2021. Rebecca Huys, Merel in 'Flikken': "Antidepressiva waren normaal en kwetsbaarheid werd gezien als een tekortkoming"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: Rebecca Huys (46), actrice die zeven seizoenen meespeelde in 'Flikken' en nu met kinderen uit kwetsbare milieus werkt. "Ik ben een heel gevoelige persoon, maar voor mensen die geen olifantenvel hebben is er schijnbaar niet zo veel plaats in deze wereld."
Lees verder

Greet De Keyser in de VS: "'Joe Biden wordt een saaie president', zei een vriendin. Was het maar waar, denk ik"
"Zoek al maar een interessante hobby, president Biden wordt zeker saai." Ik krijg het te horen van een goede vriendin, de dag na de inauguratie. Ik zeg haar: "Die stapel boeken die op me ligt te wachten zal me meer dan genoeg genot bezorgen om me niet te vervelen." Ik denk: 'Was het maar waar.'
Lees verder

Vrouwlief Sarah vol bewondering voor zilveren medaille van haar Wout: "Hij was meer papa dan coureur"
Dat Wout van Aert niet meer de mentale kracht vond om terug te vechten na zijn lekke band: hey, mocht het even? Niemand die beter kan inschatten hoe zwaar de voorbije weken voor hem waren dan de mama van zijn zoontje. "Het heeft op hem ingehakt."
Lees verder

Laura Tesoro wordt vijfde coach in 'The Voice': afvallers maken toch nog kans op de liveshows
Verrassing in het nieuwe seizoen van 'The Voice van Vlaanderen'. Laura Tesoro (24) wordt de vijfde coach in de talentenjacht. In de onlinereeks 'The Voice Comeback Stage' begeleidt ze afgevallen en afgewezen kandidaten tot aan de liveshows. "Deze rebelse manier van coachen, een beetje meer in de schaduw, ligt me perfect."
Lees verder

Op ronde met humor als medicijn in 'Dag Dokter'
Het lijkt wel een andere wereld, eentje waarin de dokter nog op huisbezoek kwam en corona enkel een Mexicaans biertje was. Vanavond start op Play4 de nieuwe docusoap 'Dag dokter', waarin dagelijks drie artsen gevolgd worden op hun ronde door het dorp en de consultaties in hun praktijk.
Lees verder

TRANSFER DEADLINE DAY. Lamkel Zé blijft bij Antwerp, waar het druk dagje wordt - Deli (Club) hint op transfer - Henry (OHL) naar Turkse topper?
De laatste dag van de transfermarkt levert áltijd spektakel op. Ook vandaag zullen er ongetwijfeld nog een resem opmerkelijke deals gesloten worden in binnen- en buitenland. Op deze pagina zit u de hele dag goed voor al het laatste transfernieuws.
Lees verder

Mogelijke recordverkoop in 'Stukken Van Mensen' dankzij Napoleon-pistolen
Twee bijzonderheden in het nieuwe, zesde seizoen van 'Stukken van mensen'. Het is het eerste zonder dealer Patrick, die een priesteropleiding volgt in het Vaticaan, en door corona kunnen de deals niet meer beklonken worden met een handdruk.
Lees verder