Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

woensdag 24 februari 2021

Schepen met runderen aan boord varen al twee maanden rond, “ze zijn dood of ondergaan de hel”

HLN
Schepen met runderen aan boord varen al twee maanden rond, "ze zijn dood of ondergaan de hel"
Twee Spaanse schepen met runderen aan boord dobberen al twee maanden rond op zee. Ze mogen niet aanmeren in Turkije, omdat de dieren besmet zouden zijn met de runderziekte blauwtong. Vermoedelijk zijn de dieren intussen gestorven.
Lees verder

Belgische reissector eist duidelijkheid over verbod op niet-essentiële reizen
De Belgische reissector eist snel duidelijkheid over het verbod op niet-essentiële reizen. Dat laten de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR) en de Union Professionnelle des Agences de Voyages (UPAV) vandaag weten in een persbericht. De verenigingen verwachten op het komend Overlegcomité van vrijdag een duidelijk perspectief.
Lees verder

Mooi lenteweer heeft ook keerzijde: muggen steken vroeger de kop op dan gewoonlijk
Nu het ene dagrecord na het andere sneuvelt, lijkt de lente al volop in het land te zijn. Tegelijk steekt ook een andere onverwachte gast de kop op, die in een stil hoekje van de slaapkamer afwacht om snel en genadeloos toe te slaan: de mug. Gaat het om een verdwaalde 'lone wolf' of zijn de zwermen er uitzonderlijk vroeg bij dit jaar? We vroegen het aan bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen University & Research.
Lees verder

Met eigen bubbel, binnen Europa en in kleine accommodaties: staat de deur voor reizen weer op een kier?
Zullen we in de paasvakantie kunnen reizen naar het buitenland? En wat met de zomervakantie? Alvast Brussels Airlines bereidt zich op de zomer voor met de heropening van populaire vakantiebestemmingen. Maar touroperator TUI krijgt bitter weinig boekingen. Slechts met mondjesmaat boekt de Belg voor de eigen bubbel zomervakanties in Spanje, Griekenland of Turkije. "De overheid heeft reizigers gestigmatiseerd", klinkt het verbolgen bij de Vlaamse Vereniging van Reisbureaus. Kan reizen binnenkort weer? De Europese Commissie vraagt ons land wel om het verbod op niet-essentiële reizen te herbekijken.
Lees verder

TikTok verwijderde ruim 89 miljoen video's in half jaar
Het sociale medium TikTok verwijderde in de tweede helft van 2020 ruim 89 miljoen video's wereldwijd omdat die niet voldeden aan de richtlijnen. Dat is minder dan 1 procent van alle video's die in die periode werden geplaatst. Volgens TikTok hadden de meeste verwijderde video's nog amper views.
Lees verder

Op zoek naar de regisseur van de toekomst: herbekijk hier de ontknoping van de 'New Directors'-wedstrijd
Wie is de meest veelbelovende jonge regisseur van het moment? Met die vraag in het achterhoofd organiseerden productiehuis Geronimo en streamingdienst Streamz de wedstrijd 'New Directors'. Wie zich tot winnaar mag kronen en de 10.000 euro opstrijkt, ontdek je hier.
Lees verder

LIVE. Op zoek naar de regisseur van de toekomst: volg hier live de ontknoping van de 'New Directors'-wedstrijd
Wie is de meest veelbelovende jonge regisseur van het moment? Met die vraag in het achterhoofd organiseerden productiehuis Geronimo en streamingdienst Streamz de wedstrijd 'New Directors'. Wie zich tot winnaar mag kronen en de 10.000 euro opstrijkt, ontdek je in deze livestream.
Lees verder

Urineren in een vliegtuig, onderduiken in Rusland en nu ook verkrachting: het schandaalparcours van Gerard Depardieu
Hij is bekend van grote rollen als 'Cyrano de Bergerac' en 'Asterix & Obelix', maar zijn landgenoten in Frankrijk kennen hem vooral van de schandalen waarmee hij de voorpagina's vult. Gekweld door zijn drankprobleem - "Ik drink gemakkelijk 12 flessen wijn per dag" - veranderde Gerard Depardieu (72) de afgelopen jaren in een schaamteloze relschopper. Belastingen ontduiken en dronken achter het stuur zitten zijn nog de minste feiten op de lijst, want recent werd hij ook nog eens beschuldigd van verkrachting. Een overzicht van zijn brokkenparcours.
Lees verder

De tien jongste doelpuntenmakers in de Champions League: wereldveddetten, witte merels en een ex-Standard-speler
De jongste doelpuntenmaker ooit voor Bayern München in de Champions League. De jongste Engelsman ooit die raak trof op het kampioenenbal. En de op één na jongste speler die scoorde in de knock-outfase. Jamal Musiala trapte zich met zijn doelpunt tegen Lazio gisteren in een aantal mooie lijstjes. Maar de top tien van jongste doelpuntenmakers in de Champions League tout court haalde hij net niet. Daar prijken deze namen.
Lees verder

Loonoverleg mislukt, bal nu in kamp van de regering (dik tegen haar zin)
Het overleg tussen vakbonden en werkgevers over de loon- en arbeidsvoorwaarden in de privésector voor de komende twee jaar, is mislukt. Dat melden de werkgevers. "De onderhandelingen zijn stopgezet zonder resultaat", klinkt het in een mededeling.
Lees verder

Procureur des Konings van Brussel neemt ontslag
Jean-Marc Meilleur, de procureur des Konings van Brussel, heeft ontslag genomen en stapt binnen een maand over naar een job in de privésector. Dat hebben De Tijd, L'Echo en LN24 deze middag gemeld.
Lees verder

Waarom kleinduimpje Atalanta vanavond de favoriet is tegen reus Real Madrid
Klein tegen groot, arm tegen rijk, groentjes tegen vedettes. En toch zal niemand echt gek opkijken als het 'bescheiden' Atalanta vanavond Real Madrid verslaat in de Champions League. Waar komt dat vreemde voorgevoel vandaan?
Lees verder

Gedaan met de 'brol': deze Chinese merken willen de automarkt veroveren met betrouwbare en betaalbare wagens
Primeur bij de 34ste Verkiezing VAB-Gezinswagen van het Jaar: voor het eerst kaapte een Chinese wagen de hoofdprijs weg. De MG ZS EV is een paradepaardje van de Chinese groep SAIC. En hij is niet de enige: ook Aiways, BAIC, DFSK, Seres en JAC proberen u te overtuigen met hun SUV's: betrouwbaar, vaak elektrisch en vooral betaalbaar. Rijden we straks massaal met Chinese auto's rond? Hoe China nu ook aan een veroveringstocht is begonnen op de automarkt.
Lees verder

"Als horeca-ondernemer dobber je nu op zee, en nergens is land in zicht"
De zonnige dagen zouden normaal voor overvolle terrassen zorgen. Maar in plaats van lange werkdagen zien cafés en restaurants vooral zwarte sneeuw. Stijgende cijfers en nieuwe varianten duwen de hoop op een snelle heropening steeds verder weg. Hoelang houden horecamensen het nog vol?
Lees verder

Thuiswerken komt met een prijskaartje: gemiddeld kost een thuiskantoor zo'n 3.485 euro
2020 stond in het teken van thuiswerken. Of het nu gaat om het aanbrengen van een likje verf, een nieuwe vloer of een ingebouwd bureau en lades; vele mensen maakten vorig jaar de stap om een eigen thuiskantoor in te richten. En dat kostenplaatje kan flink de hoogte oplopen, zo berekende digitale bank Aion.
Lees verder

NMBS kan voorlopig niet voldoen aan ambitie over toegankelijke stations in regeerakkoord
Spoorwegmaatschappij NMBS zal er met de huidige middelen niet in slagen om tegen 2024 alle grote stations volledig toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Dat bleek uit een hoorzitting in de Kamer.
Lees verder

Dit is de winnaar van 'New Directors': "Dat mijn film nu op Streamz komt, is echt bizar"
De jonge regisseur Jaap Van Veen heeft met zijn film 'Tibeau' de eerste 'New Directors'-wedstrijd gewonnen. Niet alleen wordt zijn film op Streamz vertoond, hij mag ook met de hoofdprijs van 10.000 euro naar huis. "Ik had nooit kunnen vermoeden dat dit de uitkomst zou zijn."
Lees verder

Football Talk. Mertens keert terug in selectie Napoli - Ciman wordt assistent-coach bij CF Montréal -
Napoli-coach Gennaro Gattuso heeft woensdag op zijn persconferentie, één dag voor de terugwedstrijd in de zestiende finales van de Europa League tegen het Spaanse Granada, bevestigd dat Dries Mertens zal terugkeren in de wedstrijdselectie.
Lees verder

Organisatie achter Reading en Leeds Festival bevestigt dat het festival deze zomer doorgaat: "Let's go"
De coronacrisis is nog lang niet achter de rug, maar de Britse festivals Reading en Leeds zetten zich alvast schrap voor hun festivalzomer. Eerder deze week kondigde de Britse overheid namelijk aan dat ze de lockdown tegen eind juni vaarwel willen zeggen. De organisatie achter Reading en Leeds neemt dan ook aan dat beide festivals deze zomer gewoon doorgaan. "Let's go", klinkt het op hun Twitteraccount. In ons land heerst minder zekerheid, zoals een nieuw bericht van Rock Werchter duidelijk maakte.
Lees verder

Overheid moet haar eigen gratis mondmaskers afraden: "We weten niet of ze schadelijk zijn voor uw gezondheid"
De stoffen mondmaskers die de federale overheid in juni gratis aan alle burgers heeft verdeeld, worden best niet meer gedragen. Dat zegt Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbrouck (sp.a). "Uit voorzorg legt u ze beter even aan de kant." Er is bezorgdheid dat bepaalde stoffen in de maskers schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Het dossier ligt zo gevoelig, dat er al gedreigd werd met processen tegen klokkenluiders.
Lees verder