Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

dinsdag 2 februari 2021

Reddit-beleggers drijven zilverprijs flink op

Reddit-beleggers drijven zilverprijs flink op

De zilverprijs op de financiële markten is flink gestegen. Dat komt door een oproep van kleine beleggers op het internetforum Reddit om de zilverprijs te stuwen. Daarmee lijkt de gekte van afgelopen week rond beleggersacties op dat platform een nieuwe wending te nemen.

Lees verder

BioNTech kondigt aan in tweede kwartaal tot 75 miljoen extra dosissen aan EU te leveren

De Duitse vaccinfabrikant BioNTech kondigt maandag aan dat het in het tweede kwartaal mogelijk tot 75 miljoen dosissen van zijn vaccin vervroegd kan leveren aan de Europese Unie.

Lees verder

Buitenlandse reacties op staatsgreep Myanmar: 'zeer bezorgd'

Wereldwijd wordt er gereageerd op de staatsgreep in Myanmar waarbij regeringsleider en omstreden Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi werd opgepakt. De machtsgreep van het leger wordt 'met klem veroordeeld'.

Lees verder

Negen maanden geen wijn: sommelier Sepideh Sedaghatnia verwacht eerste kindje

Heuglijk nieuws, zelfs voor een sommelier die nu negen maanden lang geen alcohol mag drinken: Sepideh Sedaghatnia (36) verwacht haar eerste kindje. Dat meldt ze zelf op Instagram.

Lees verder

Dit zijn de drie vaccins die de Belgen eerst moeten beschermen

Nu ook Astrazeneca de formele toestemming heeft gekregen, zijn er in Europa al drie spelers die een eigen vaccin kunnen toedienen. Dit zijn de belangrijkste verschillen, in werking, toediening en levering.

Lees verder

Beelden tonen hoe vrachtschip in tweeën breekt door woeste zee

Op de Zwarte Zee, voor de kust van Turkije, is een Oekraïens vrachtschip gezonken. Drie bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. De ramp gebeurde enkele weken geleden al, maar nu zijn er beelden opgedoken van het moment waarop het schip in twee stukken brak.

Lees verder

Derde vrouwenstaking op 8 maart

Het Collecti.e.f 8 maars organiseert op maandag 8 maart een derde nationale vrouwenstaking in België. Alle vrouwen en genderminderheden worden opgeroepen om die dag alle werk neer te leggen.

Lees verder

Een Wall Street-wolf met een huurhuis

In het echte leven is hij Keith Gill, een jonge vader uit Boston met een voorliefde voor Belgische bieren. Maar online is hij DeepFuckingValue, de aanvoerder van het legertje ­amateurbeleggers dat de machtige hefboomfondsen klamme handen bezorgt.

Lees verder

Nobelprijs voor de Vrede mogelijk voor Trump en schoonzoon

Harvard-professor Alan Dershowitz heeft Jared Kushner - echtgenoot van Trumps dochter Ivanka - genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, omwille van zijn rol bij de 'Abraham-akkoorden' die meer rust moeten brengen in het Midden-Oosten. Eerder bleek ook de voormalige president zelf genomineerd om dezelfde reden.

Lees verder

Zeldzaam vrachtvliegtuig maakt onverwachte tussenstop op Schiphol

Onze noorderburen kregen vrijdag onverwacht bezoek op de luchthaven van Schiphol. Een zeldzaam Beluga-vrachttoestel was op weg naar Hamburg maar moest een tussenstop maken in Nederland omdat het sneeuwde op de vliegroute. In heel de wereld bestaan maar vijf exemplaren van dit type vliegtuig.

Lees verder

Franse restaurants openen clandestien ondanks coronamaatregelen

In Frankrijk hebben enkele restaurants hun deuren heropend hoewel de coronamaatregelen dat nog niet toelaten. De zaken die de regels niet volgen dreigen het steungeld dat ze van de overheid krijgen te verliezen.

Lees verder

Dalle wil versoepelingen voor jeugd niet laten afhangen van vaccinatie

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) pleit ervoor dat bij versoepelingen van de huidige coronamaatregelen, zeker eerst ook wordt gekeken naar mogelijkheden voor kinderen en jongeren. Versoepelingen mogen volgens hem ook niet afhangen van de vraag of die kinderen en jongeren een vaccinatie tegen het coronavirus hebben gekregen.

Lees verder

Vier Vlamingen op longlist Libris Literatuur Prijs

Er zijn nog vier Vlamingen in de race voor de Libris Literatuur Prijs. De longlist bevat opvallend veel jongere namen.

Lees verder

Wie is Jonatan Medart, de nieuwe Tiktok-lieveling van kinderen?

Jonatan Medart is door de kijkers van Ketnet uitgeroepen tot Tiktok-ster van het jaar. Een week voordien kreeg hij een gelijkaardige onderscheiding op de Jamies, een prijsuitreiking voor online talent. Maar wie is die Jonatan die uw (klein)kinderen aanspreekt met 'hey flappies' en hen 'jeetjemina' leerde zeggen?

Lees verder

Mathieu Van der Poel rijdt Ronde van Frankrijk wellicht niet uit

Kersvers wereldkampioen veldrijden Mathieu van de Poel haalde eerder al aan dat hij de Olympische Spelen verkiest boven de Tour de France, maar dat hij in het belang van het team en de sponsors de Tour wel zal rijden. 'Al bestaat de kans wel dat ik er uitstap na de tweede rustdag', vertelde hij maandag op een online persmoment.

Lees verder

NMBS sluit de loketten in 44 treinstations

Van de 135 treinstations waar vandaag nog loketten aanwezig zijn, blijven er binnenkort nog maar 91 over. NMBS speelt daarmee in op de toenemende digitalisering van de ticketverkoop.

Lees verder

Huis van Alexander De Croo beklad met hakenkruisen

In het Oost-Vlaamse Brakel is de woning van premier Alexander De Croo in de nacht van zondag op maandag beklad met hakenkruisen. Het onderzoek loopt, zegt het parket Oost-Vlaanderen, dat nog geen details kan geven.

Lees verder

Topshop wordt onderdeel van Asos en sluit alle winkels

Het doek valt voor de Britse winkelketens Topshop, Topman, Miss Selfridge en HIIT. Webwinkel Asos neemt de kledingmerken weliswaar over, maar de 70 resterende winkels gaan onherroepelijk dicht. Daarmee verdwijnen zo'n 2.500 banen.

Lees verder

Prins Harry krijgt schadevergoeding van tabloid

De Britse prins Harry accepteert een schadevergoeding van de krantengroep Associated Newspapers. Aanleiding zijn artikels waarin stond dat Harry de Royal Marines de rug toekeerde. Zijn advocate Jenny Afia noemde dat verhaal maandag voor de rechtbank 'ongegrond, vals en lasterlijk'.

Lees verder

Al verschillende 'verrassingslockdowns' opgelegd in Hongkong

In Hongkong heeft de overheid al verschillende verrassingslockdowns afgekondigd in kleinere wijken. Inwoners worden niet op voorhand gewaarschuwd, en de lockdowns zelf worden opgeheven wanneer iedereen getest is. Tot hier toe duurden ze een tot twee dagen.

Lees verder

Cercle Brugge neemt in volle degradatiestrijd afscheid van trainer Paul Clement

Cercle Brugge heeft beslist om de samenwerking met Paul Clement met onmiddellijke ingang te beëindigen. Beloftentrainers Jimmy De Wulf en Wouter Artz nemen tijdelijk over.

Lees verder

Verlinden mikt nog altijd op pandemiewet in het voorjaar

Een pandemiewet invoeren in een risico, vindt premier Alexander De Croo (Open VLD). Toch blijft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vastbesloten om in het voorjaar de pandemiewet gestemd te krijgen.

Lees verder

Italiaans bondsparket opent onderzoek naar aanvaring tussen Lukaku en Ibrahimovic

Het bondsparket in Italië heeft beslist een onderzoek te openen naar de aanvaring tussen Romelu Lukaku en Zlatan Ibrahimovic, dinsdag in de kwartfinale van de Coppa tussen Inter en AC Milaan. Dat bevestigde de Italiaanse voetbalfederatie maandag.

Lees verder

'Bank' voor reissector vult put maar gedeeltelijk

De reissector juicht het initiatief van staatssecretaris Eva De Bleeker (Open VLD) toe om de sector geld uit te lenen voor de terugbetaling van de reisvoucher. Maar wie draait op voor het potentiële gat van 200 miljoen?

Lees verder

Meer politie in Jubelpark na petitie tegen seksueel geweld

Naar aanleiding van een petitie tegen seksueel geweld, heeft de Burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close evenals de Burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf gevraagd aan hun politiezone om de veiligheid te versterken in het Brusselse Jubelpark.

Lees verder

Begijnhofkerk in Brussel bezet door sans-papiers

Verschillende collectieven van mensen zonder papieren bezetten sinds zondag de kerk van het Begijnhof, gelegen aan het Sint-Katelijneplein in het centrum van Brussel. De sans-papiers zijn van plan om de kerk te bezetten tot ze een kans op overleg krijgen met de overheden. Op die manier willen ze toegang tot gezondheidszorg en het recht op werk vragen.

Lees verder

Ook nog alcohol laten tijdens Tournée Minérale? 'Het doet deugd, zowel fysiek als mentaal'

De coronacrisis brengt spanningen en stress mee. Een extra glaasje wijn of een pintje meer kunnen die tijdelijk verlichten, maar als zo'n gewoonte erin slijt leidt dat op lange termijn tot gezondheidsproblemen. 'De volle impact zal pas binnen een paar jaar blijken', waarschuwt Tom Evenepoel van Tournée Minérale. Dat begint maandag 1 februari aan haar vijfde editie.

Lees verder

Beelden van speelse panda's in de sneeuw al miljoenen keer bekeken

Voor het eerst in 2021 lag er het voorbije weekend een dik sneeuwtapijt in de Amerikaanse hoofdstad. Net zoals heel wat kinderen hadden ook panda's Mei Xiang en Tian Tian de tijd van hun leven. Bovenstaande beelden van het speelse duo werden door de Smithsonian's National Zoo op sociale media gezet, met miljoenen views tot gevolg.

Lees verder

Champions League-duel tussen RB Leipzig en Liverpool komt in het gedrang door Duitse regels tegen coronavirus

De heenwedstrijd van de achtste finales in de Champions League tussen RB Leipzig en Liverpool van 16 februari komt in het gedrang, omdat de Liverpool-spelers dan mogelijk niet welkom zijn in Duitsland. Daar zijn de grenzen sinds dit weekend gesloten voor reizigers komende uit risicogebieden, zoals het Verenigd Koninkrijk. "Momenteel is er geen uitzonderingsmaatregel voor profsporters", zo bevestigde een woordvoerster van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken maandag aan nieuwsagentschap DPA.

Lees verder

Zanger Marilyn Manson door verschillende vrouwen beschuldigd van misbruik

De Amerikaanse zanger Marilyn Manson is maandag door verschillende vrouwen beschuldigd van misbruik en intimidatie. Onder meer de Amerikaanse actrice Evan Rachel Wood, een ex-vriendin van Manson, zegt dat ze het slachtoffer was van 'jarenlang afschuwelijk misbruik'.

Lees verder

Verschillende gewonden bij steekpartij in Sint-Jans-Molenbeek

In het Weststation in Sint-Jans-Molenbeek heeft een man maandagnamiddag verschillende personen aangevallen en verwond met een mes. Dat meldt Sudpresse en het nieuws wordt bevestigd door de lokale politie Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem).

Lees verder

Consument vertrouwt landbouwers het meest

Van alle actoren binnen de voedselsector vertrouwen consumenten landbouwers het meest. Dat blijkt uit een studie bij 20.000 consumenten in achttien Europese landen, waaraan KU Leuven meewerkte. Het vertrouwen in de retailsector is toegenomen. Daar kan de coronapandemie mee te maken hebben.

Lees verder

Privacywaakhond waarschuwt overheden voor coronamaatregelen

De Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) gaat een brief sturen naar alle overheden in België om te waarschuwen voor coronamaatregelen die niet in overeenstemming zijn met het fundamentele recht op gegevensbescherming. Dat berichten weekblad Knack en de krant Le Soir.

Lees verder

Proces gestart van 'femme fatale' die met helikopter probeerde te ontsnappen

Kristel A. (27) staat deze week samen met de vader van haar kinderen voor het assisenhof van Leuven terecht voor de moord op haar ex in de nacht van 1 op 2 december 2018 in Aarschot. Een derde man die voor haar charmes viel, probeerde A. vorig jaar met een helikopter uit de gevangenis van Berkendael te bevrijden. Portret van een femme fatale uit Glabbeek.

Lees verder

Fifa vraagt geen prioriteit voor voetballers bij vaccinaties

De Wereldvoetbalbond vraagt geen prioriteit voor voetballers bij vaccinaties tegen het coronavirus. Dat benadrukte voorzitter Gianni Infantino maandag. De Fifa sluit zich daarmee aan bij het standpunt van het Internationaal Olympisch Comité.

Lees verder

'Zullen we nog de kans krijgen om jong en zorgeloos te zijn?'

Eindelijk, de examens zijn achter de rug. Maar van een Grote Ontlading is tijdens de lesvrije week amper sprake. Studenten die vorig jaar na hun laatste examen gingen fuiven, hangen dit jaar als tijdverdrijf een Ikea-lamp op.

Lees verder

Saved by the bell-acteur Dustin Diamond (44) overleden

Dustin Diamond, bekend van zijn rol als Samuel 'Screech' Powers in de tienerserie Saved by the bell, is op 44-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker.

Lees verder

Uitbraak Zuid-Afrikaanse variant in woonzorgcentrum Westende

In woonzorgcentrum Westduin in Westende (Middelkerke) zijn 36 personen besmet geraakt met de Zuid-Afrikaanse variant. Ze hadden al een eerste vaccinatie gekregen.

Lees verder

Straks telt ons land een half miljoen langdurig zieken

We kennen allemaal wel iemand die 'op de ziekenkas staat', zoals dat heet in de volksmond. Ons land stevent af op een half miljoen langdurig zieken.

Lees verder

Arrestaties bij studentenprotesten in Istanbul

Aan een universiteit in Istanbul hebben studenten maandag gemanifesteerd om de vrijlating van twee medestudenten te eisen. Die werden afgelopen weekend opgepakt voor 'aanzetten tot haat' in verband met een kunstvertoning op de campus waarbij een poster was opgehangen waarop de Kaäba, de heiligste plaats van de islam in het Saudische Mekka, naast regenboogvlaggen werd afgebeeld.

Lees verder

Iran wil dat EU optreedt als bemiddelaar voor nucleair akkoord

De Europese Unie zou moeten optreden als bemiddelaar tussen Iran en de Verenigde Staten om het nucleair akkoord uit 2015 te redden. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, aan CNN International gezegd.

Lees verder

Vijf gewonden bij steekpartij na auto-ongeval in Zweden

In Helsingborg, een stad in het zuiden van Zweden, zijn maandagavond verscheidene mensen gewond geraakt bij een steekpartij. Er werden ook schoten gemeld. Een man is gearresteerd voor poging tot moord.

Lees verder

Raadkamerzitting buigt zich dinsdag over doorverwijzing verdachten in Belgisch luik

De Brusselse raadkamer buigt zich dinsdag over het Belgische luik van het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs. Het federaal parket wil in het dossier 14 verdachten laten terechtstaan voor de correctionele rechtbank.

Lees verder

SpaceX wil dit jaar nog burgers de ruimte in sturen

SpaceX wil dit jaar nog vier toeristen de ruimte in lanceren tijdens de eerste ruimtevaartmissie ooit die alleen uit burgers zal bestaan. Dat kondigde het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk maandag aan.

Lees verder

Twee aanhangers van oppositiepartij gedood in El Salvador

Enkele weken voor de parlements- en lokale verkiezingen in El Salvador zijn twee mensen doodgeschoten bij een aanval op aanhangers van de linkse oppositiepartij FMLN.

Lees verder

Republikeinse leider noemt fanatieke Trump-aanhanger 'kanker' voor partij

Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat, heeft maandag vernietigend uitgehaald naar een controversieel lid van zijn partij, het lid van het Huis van Afgevaardigden Marjorie Taylor Greene. Hij noemde haar een 'kankergezwel' voor de Republikeinse Partij.

Lees verder

Dronken Duitser richt 100.000 euro schade aan met gestolen tractor

In Duitsland heeft een dronken man maandagavond een tractor gestolen en vervolgens bijna 100.000 euro aan schade aangericht. Dat meldde de Duitse politie dinsdagochtend vroeg.

Lees verder

Aantal besmettingen blijft toenemen

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België blijft voorlopig stijgen. De ziekenhuisopnames en overlijdens dalen wel verder. Dat blijkt maandagochtend uit voorlopige gegevens van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Adele mag niet ­zingen over ­liefdesverdriet

Met de hit 'Someone like you' heeft Adele van hartverscheurend liefdesverdriet haar handelsmerk gemaakt. Maar volgens de Britse tabloid 'The Sun' zullen op het nieuwe album van de zangeres geen liedjes over haar ex-man Simon Konecki te horen zijn.

Lees verder

Hens: 'Resultaten vaccinatiecampagne al een beetje te zien'

Biostatisticus Niel Hens (UHasselt en UAntwerpen), ook lid van de corona-adviesraad Gems, heeft maandagavond bij De afspraak gezegd dat hij toch al de eerste resultaten ziet van de vaccinatiecampagne. Ook blijft hij redelijk optimistisch over de situatie in ons land en 'doen we het toch allemaal goed.'

Lees verder

Weerbericht | Dag start met regen

Dinsdagochtend trekt een storing oostwaarts over ons land en valt er lichte tot matige regen. In de namiddag voorspelt het KMI een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden met enkele buien. Het wordt een stuk zachter met maxima tussen 7 graden in de Hoge Venen en 12 graden in het centrum.

Lees verder

Even geen buitenlandse gasten op VRT

Nu het overlegcomité beslist heeft om reizen aan banden te leggen, nodigt de VRT even geen buitenlandse gasten uit aan de Reyerslaan.

Lees verder

Calvo stopt als fractieleider Groen

Kristof Calvo legt zijn functie als Kamerfractieleider van Groen-Ecolo midden deze maand neer. Hij wil zich toeleggen op inhoudelijk werk, geeft hij als motivering van zijn vertrek. Daarnaast gaat hij ook aan de slag bij de Nederlandse zusterpartij GroenLinks.

Lees verder

Openbaar leven stilgevallen en vaccinaties uitgesteld door zware sneeuwstorm in New York

New York, en bij uitbreiding heel het noordoosten van de Verenigde Staten, kreunt onder een dik pak sneeuw en ijzige kou. Maandag trok een sneeuwstorm over de stad waardoor het openbare leven zo goed als helemaal stil viel. De scholen gingen dicht, en ook vaccinatiecentra gaan een paar dagen dicht.

Lees verder

Overzicht | Alle wintertransfers in de Jupiler Pro League

Bekijk hier alle wintertransfers uit de Jupiler Pro League. Let wel: hier staan geen geruchten, enkel definitief afgeronde transfers.

Lees verder