Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 25 februari 2021

Rector Sels over het feestgedruis in Leuven: “Ik heb begrip voor wat er is gebeurd en wil het niet veroordelen”

HLN
Rector Sels over het feestgedruis in Leuven: "Ik heb begrip voor wat er is gebeurd en wil het niet veroordelen"
"Wat we woensdag gezien hebben, verschilt voor mij niet van de beelden van de Meir in Antwerpen, de Nieuwstraat in Brussel of wat we zien aan de kust in heel andere leeftijdscategorieën." KU Leuven-rector Luc Sels reageert op het feestgedruis in de studentenstad van afgelopen woensdag. Sels wil niet sanctionerend optreden, maar nog meer inzetten op sensibilisering.
Lees verder

Vrouw (87) aangereden tijdens het oversteken: slachtoffer bezweken aan verwondingen
Op de Omer Vanaudenhovelaan in Diest is donderdagnamiddag een zwaar ongeval gebeurd. Een 87-jarige dame die de baan overstak ter hoogte van de Saspoort, werd er aangereden door een wagen. Een mugteam kwam ter plaatse en bracht de zwaargewonde vrouw over naar de spoeddienst van het UZ Gasthuisberg in Leuven. Helaas bezweek het slachtoffer in het ziekenhuis aan haar verwondingen.
Lees verder

LIVE (18u55). Verwachte namen in basis bij Antwerp, kan Great Old stunten in Glasgow?
• Terugwedstrijd 1/16de finales Europa League • Rangers wonnen heenmatch met 3-4 op Bosuil • Ibrox Stadium • Aftrap: 18u55
Lees verder

EU-landen eens over wet die belastingontduiking moet tegengaan
De EU-lidstaten zijn het eens geworden over een wetsvoorstel dat multinationals verplicht openheid te geven over hun winstcijfers en over hoeveel belasting ze in elk Europees land betalen waar ze actief zijn. De regel heeft als doel om belastingontwijking tegengaan.
Lees verder

Spraakmakend interview tussen Oprah en de Olsen-tweeling opnieuw opgedoken: "Welke kledingmaat hebben jullie eigenlijk?"
Oprah Winfrey (67) heeft al heel wat spraakmakende interviews achter de rug, maar soms gaat ook de Amerikaanse talkshowhost de mist in. In een gesprek met Mary-Kate (34) en Ashley Olsen (34), dat nu opnieuw opgedoken is, vroeg ze aan de twee zusjes wat hun kledingmaat was.
Lees verder

Test Aankoop waarschuwt: "Ook andere mondmaskers mogelijk schadelijk voor gezondheid"
Consumentenorganisatie Test Aankoop waarschuwt dat niet alleen de maskers van het merk Avrox mogelijk schadelijk zijn. "Als de regering beslist om maskers uit de handel te nemen omwille van de aanwezigheid van nanozilverdeeltjes en titaniumdioxide, vragen wij ons ernstig af waarom dit niet van toepassing is op andere maskers die dezelfde bestanddelen bevatten", klinkt het.
Lees verder

ASSISEN. Beschuldigd van doodslag, maar Bpost betaalt hem nog elke maand netjes 1.600 euro netto
De ondervraging door voorzitter Peter Hartoch van postbediende Dirk Wauters, beschuldigd van doodslag op zijn partner Patricia Gaillet, had vanochtend een paar verrassingen in petto. Om te beginnen nog eens nieuwe versie van de feiten. Nu eens niet met drie vingers in de keel. Evenmin met vijf. Maar met vier. Laten we het gemiddelde nemen, moet beschuldigde gedacht hebben. En verder het opmerkelijke nieuws dat Wauters eigenlijk niet staat te popelen om vrij te komen én in de cel verder keurig zijn postloon opstrijkt. Het voordeel van de vaste benoeming.
Lees verder

Omstreden opvangcentrum voor migrantenkinderen heropent in Texas
In Carrizo Springs, Texas heeft de Biden-administratie een tentenkamp heropend voor de opvang van minderjarigen. De faciliteit werd twee jaar geleden ingericht onder voormalig president Donald Trump, maar sloot na amper een maand weer de deuren wegens hevige kritiek. In het tentenkamp kunnen 700 kinderen tussen dertien en zeventien jaar oud opgevangen worden. Het gaat om tieners die zonder begeleiding door een volwassene de Amerikaans-Mexicaanse grens oversteken.
Lees verder

Explosieve toename aantal besmettingen in Frankrijk, twintig departementen onder verscherpt toezicht: wat is er aan de hand?
Alle coronamaatregelen ten spijt, het aantal besmettingen is sinds enige tijd weer fors aan het stijgen in Frankrijk. De situatie is zodanig verslechterd dat in bepaalde gebieden extra beperkingen nodig zijn. De Franse regering heeft beslist om twintig departementen onder verscherpt toezicht te plaatsen wegens de sterke circulatie van het virus. Een overzicht.
Lees verder

Explosieve toename aantal besmettingen in Frankrijk, twintig departement onder verscherpt toezicht: wat is er aan de hand?
Alle coronamaatregelen ten spijt, het aantal besmettingen is sinds enige tijd weer fors aan het stijgen in Frankrijk. De situatie is zodanig verslechterd dat in bepaalde gebieden extra beperkingen nodig zijn. De Franse regering heeft beslist om twintig departementen onder verscherpt toezicht te plaatsen wegens de sterke circulatie van het virus. Een overzicht.
Lees verder

Uitbreiding contactonderwijs hoger onderwijs was tegen het advies van de virologen
De virologen en experten in de GEMS stonden eigenlijk niet achter het plan van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om vanaf 15 maart meer contactonderwijs op hogescholen en universiteiten mogelijk te maken. "Ik heb zelf mijn verantwoordelijkheid genomen", zo heeft minister Weyts donderdag geantwoord op een vraag van Kristof Slagmulder (Vlaams Belang).
Lees verder

Vlaamse Lise zingt ons volkslied in talkshow Ellen DeGeneres maar vergeet de tekst: "Mijn land gaat me hiervoor haten"
Lise Joostens (18) uit Mechelen maakte tot twee keer toe haar opwachting in de talkshow van de bekende Amerikaanse tv-presentatrice Ellen DeGeneres (63). Twee keer wilde ze er onze Brabançonne zingen, maar één keer ging ze totaal de mist in...
Lees verder

Zweedse koningin Silvia kan kleinkinderen opnieuw knuffelen
Goed nieuws voor de Zweedse koningin Silvia (77) en haar man, koning Carl Gustaf (74). Zij kunnen eindelijk terug hun kleinkinderen opnieuw ontmoeten en knuffelen. Zweden gaat voor ouderen die gevaccineerd zijn de coronaregels versoepelen en dat geldt dus ook voor koningin Silvia en koning Carl Gustaf.
Lees verder

Ruim 2.800 bijwerkingen gemeld na het zetten van een coronavaccin
Sinds de start van de vaccinaties in België hebben al 2.864 personen een bijwerking gemeld nadat ze werden ingeënt tegen het coronavirus. Dat blijkt uit het wekelijks overzicht van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). De gemelde bijwerkingen zouden volledig in lijn met de verwachtingen liggen.
Lees verder

Geen Peter Van de Veire in liveshow 'Big Brother' vanavond
Wie vanavond naar de liveshow van 'Big Brother' kijkt, zal geen Peter Van de Veire (49) aantreffen. De presentator is ziek, laat SBS weten.
Lees verder

LIVE. Wat een weggever! Antwerp op achterstand na defensieve blunder
• Terugwedstrijd 1/16de finales Europa League • Rangers wonnen heenmatch met 3-4 op Bosuil • Ibrox Stadium • Aftrap: 18u55
Lees verder

Frankrijk dreigt meer departementen op slot te doen na forse stijging coronagevallen
Frankrijk dreigt meer gebieden, waaronder hoofdstad Parijs, op slot te doen na een forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Volgens de Franse premier Jean Castex is de situatie de laatste dagen zodanig verslechterd dat in twintig departementen extra maatregelen nodig kunnen worden. "Het virus wint sinds een week weer terrein."
Lees verder

Gorilla en twee leeuwen besmet met Covid-19 in Praagse Zoo
In Zoo Praag, een dierentuin in de Tsjechische hoofdstad, hebben een gorilla en twee leeuwen het coronavirus opgelopen. De zoo is momenteel gesloten, omdat in het land een lockdown van kracht is.
Lees verder

LIVE. GOAL! Refaelov zet Antwerp op gelijke hoogte
• Terugwedstrijd 1/16de finales Europa League • Rangers wonnen heenmatch met 3-4 op Bosuil • Ibrox Stadium • Aftrap: 18u55
Lees verder

REPORTAGE. Op het Gentse Sint-Pietersplein, waar studenten alles doen wat virologen hebben verboden: "Nog nooit naar zoveel kotfeestjes geweest als dit academiejaar"
Niet de slag om Vlaanderen (AA Gent - Club Brugge) noch de start van de openingswedstrijd van het klassieke voorjaar zijn in Gent hét gespreksonderwerp, wel de feestende studenten die lak lijken te hebben aan corona. Maar zijn ze echt losgeslagen? We trokken naar het Sint-Pietersplein en vroegen het aan de studenten zelf, de rector, de uitbater van een snackbar én aan Hilaire en zuster Martha, twee bewoners van het plaatselijke woonzorgcentrum.
Lees verder