Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 1 februari 2021

Pijnlijke timing: Amerikaanse magazines schrijven volop over levenslust van actrice Cicely Tyson (96), die intussen o...

HLN
Pijnlijke timing: Amerikaanse magazines schrijven volop over levenslust van actrice Cicely Tyson (96), die intussen overleden is
Een zeer ongelukkige timing voor verschillende Amerikaanse tijdschriften deze week. Hoewel actrice Cicely Tyson al op 28 januari overleed op 96-jarige leeftijd, lijken diverse magazines nog volop over haar levenslust te schrijven. Er is echter een reden voor de uitschuiver: twee dagen voor haar dood kwamen haar memoires op de markt, en daar wordt gretig uit geciteerd.
Lees verder

Australische premier na dreigement Google: "Microsofts Bing kan in het gat springen"
Microsofts zoekmachine Bing kan in het gat springen dat zou ontstaan als Google zijn zoekmachine van de Australische markt haalt. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison gezegd na een gesprek met topman Satya Nadella van Microsoft. Google dreigde vorige maand uit Australië te vertrekken vanwege nieuwe wetgeving die hen verplicht te betalen voor het gebruik van nieuws.
Lees verder

Onbegrip over 'surrealistische' sluiting loketten Nekkerspoel: "Net miljoenen geïnvesteerd in stationsgebouw!"
De NMBS sluit de loketten in 44 stations, waaronder Mechelen-Nekkerspoel. Dat omdat alsmaar meer tickets via digitale weg worden verkocht. "De NMBS moet als openbare dienstverlener haar financiële middelen efficiënt en juist inzetten", luidt de argumentatie. De voorzitter van TreinTramBus viel naar eigen zeggen van zijn stoel. "Het is net geopend!" Veel reizigers denken er allicht net zo over. De NMBS investeerde de afgelopen jaren immers miljoenen euro's in de aankoop en de restauratie van het stationsgebouw.
Lees verder

Prinses Diana beschermde haar nichtjes tijdens strandincident: "Ze maakte er een spelletje van"
"Pas later begrepen we wat haar verlies betekende voor de wereld." Dat vertellen Lady Eliza en Lady Amelia, de nichtjes van wijlen prinses Diana, in een interview met het Britse magazine Tatler. De 28-jarige tweeling was net vijf jaar oud toen hun tante overleed, maar de zussen herinneren zich nog goed hoe ongelofelijk warm, moederlijk en liefdevol ze was.
Lees verder

REPORTAGE. Op bezoek in de school waar ook kinderen mondmaskers dragen: "Liever een mondmasker in de klas dan thuis in quarantaine"
Het dragen van een mondmasker is voortaan verplicht in de drie hoogste leerjaren van alle zes basisscholen van Destelbergen. Wie dacht dat het jonge volkje gebukt zou gaan onder dit burgemeestersbesluit, heeft het mis. We namen poolshoogte en noteerden de argumenten van de kinderen. En ja, er kwamen toch ook enkele nadelen aan de oppervlakte.
Lees verder

Tournée Minérale: waarom je meer baat hebt bij een alcoholvrije maand dan je denkt. "Alcohol is nu onze teddybeer. Maar het is ook een wolf in schaapskleren"
De vijfde editie van Tournée Minérale start vandaag en de opzet is dezelfde: overleef een maand zonder alcohol. Zo weet je meteen of je relatie met de substantie nog gezond is. Dat lijkt zeker in deze tijden nodig: volgens een analyse van UGent grijpt een kwart van de Vlamingen in de lockdown vaker naar alcohol. Een glaasje verlicht de stress, zorgt voor gezelligheid en een schijn van plezier. Maar wanneer wordt dat onschuldige glaasje een alcoholprobleem? En hoe grijp je in, als je voelt dat het de verkeerde kant opgaat? "Je moet terug naar je fabrieksinstellingen", zegt 'Ontwijnen'-coach Jacqueline van Lieshout. "Een kind verlangt toch ook niet 's avonds naar een glas?"
Lees verder

"Kringen rond Nederlands Koninklijk Huis bemoeiden zich met zaak 'doodspiloot' Julio Poch"
Vanuit "kringen rond het Nederlands Koninklijk Huis" is in 2007 mogelijk geprobeerd zich met het onderzoek naar de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch te bemoeien. Dat concludeert een Nederlandse commissie die een jaar lang onderzoek heeft gedaan naar de kwestie.
Lees verder

Ontmoet Jennifer Phantomson en Lord Schwimmermort: 'The Late Show' maakt hilarische combinatie van 'Friends' en 'Harry Potter'
Onlangs kwam aan het licht dat betaalzender HBO plannen heeft om een serie te maken rond de 'Harry Potter'-films. Heel wat fans vroegen zich meteen af hoe dat eruit zou zien. Bij de latenightshow 'The Late Show With Stephen Colbert' hadden ze alvast een briljant idee.
Lees verder

Correa keert anderhalf jaar na horrorcrash in Spa-Francorchamps terug in autosport: "Formule 1 nog steeds mijn droom"
Juan Manuel Correa, in de zomer van 2019 betrokken bij de dodelijke crash in de Formule 2 op het circuit van Spa-Francorchamps, keert terug in de autosport. De 21-jarige in Ecuador geboren Amerikaan zal in 2021 in de Formule 3 aantreden voor ART Grand Prix, zo maakte de renstal bekend.
Lees verder

Verdienen jongeren eerst hun prik? "Dan kan het dat we hen voor niets vaccineren"
In een open brief zetten tientallen bekende volwassenen een stapje opzij voor de jeugd, ze zouden hen zelfs hun eigen vaccins gunnen. Maar is het een goed idee om jongeren voorrang te geven? En hoeveel vrijheid zouden ze na dat prikje dan terugkrijgen? Biostatisticus Geert Molenberghs, viroloog Marc Van Ranst en psychologe Inez Germeys lichten toe.
Lees verder

HET DEBAT. Moeten jongeren naar voren geschoven worden in het vaccinatieschema? Dit is jullie mening
Uit verschillende hoeken klinken stemmen om jongeren voorrang te geven bij de versoepelingen van de coronamaatregelen en bij de vaccinatiestrategie. "Geef onze prik maar aan de jeugd", zo schreven volwassenen - van Sam De Bruyn tot Peter Adriaenssens- in een opmerkelijke open brief in onze krant. Moeten jongeren naar voren worden geschoven in het vaccinatieschema? Eerder vandaag lieten we enkele experten aan het woord. Nu is het jullie beurt.
Lees verder

Jani en Imke nemen Dominique beet in 'Over De Oceaan': "Al genoeg vissen gestorven"
Jani Kazaltzis (41) zit nooit om een grap verlegen. In 'Over De Oceaan' slaat hij de handen in elkaar met Imke Courtois (32) om chocolatier Dominique Persoone (52) beet te nemen.
Lees verder

Asielprocedure duurt gemiddeld een jaar
Asielzoekers moeten gemiddeld 369 dagen of dus ruim een jaar wachten voor ze weten of ze terug moeten naar hun land van herkomst of mogen blijven in België. Dat blijkt uit een antwoord van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi op een vraag van het Open Vld-Kamerlid Tim Vandenput.
Lees verder

Steekpartij met meerdere gewonden in Molenbeek: gewapende man gearresteerd
In het metrostation Brussel-West in Sint-Jans-Molenbeek heeft de politie omstreeks 15 uur een man gearresteerd die gewapend was met een mes. Er zouden meerdere gewonden zijn.
Lees verder

Verschillende gewonden bij steekpartij in Sint-Jans-Molenbeek: geen terreurdaad volgens politie
In het Weststation in Sint-Jans-Molenbeek heeft een man maandagnamiddag verschillende personen aangevallen en verwond met een mes. Dat bevestigt de lokale politie Brussel West (Jette/Ganshoren/Koekelberg/Sint-Jans-Molenbeek/Sint-Agatha-Berchem). Die verduidelijkt dat het zeker niet gaat om een terreurdaad.
Lees verder

Vrienden van Lily James over de haatreacties die de actrice krijgt: "Het is puur pestgedrag"
Vier maanden geleden werd Lily James (31) al kussend gespot met haar 'The Pursuit Of Love'-collega Dominic West (51), maar tot op vandaag krijgt de actrice online nog steeds veel kritiek op het voorval. Vrienden van Lily getuigen nu hoe hard ze het de afgelopen maanden te verduren kreeg.
Lees verder

Vrienden van Lily James vertellen over de haatreacties die de actrice krijgt: 'Het is puur pestgedrag"
Vier maanden geleden werd Lily James (31) al kussend gespot met haar 'The Pursuit Of Love'-collega Dominic West (51), maar tot op vandaag krijgt de actrice online nog steeds veel kritiek op het voorval. Vrienden van Lily getuigen nu hoe hard ze het de afgelopen maanden te verduren kreeg.
Lees verder

Burgemeester en schepen kregen nu al coronavaccin in rusthuis: "Overschot die anders in vuilbak beland was"
Burgemeester Jurgen Bauwens (49, CD&V), OCMW-voorzitter Tom Baert (47, N-VA) en gemeenteraadslid Annelies Fierens (Open Vld) hebben alle drie al een coronavaccin toegediend gekregen. Dat gebeurde vorige week in rusthuis 't Heuverveld in Waasmunster, omdat ze zetelen in het bestuur van de vzw Samen Ouder. "We waren hiervoor geen vragende partij, maar als bestuurders vergaderen we vaak in het rusthuis", benadrukt Bauwens.
Lees verder

Handrem niet afgezet of te hoge snelheid tijdens landing: piloten maken fouten omdat ze minder vliegen door pandemie
Door de coronapandemie is de vraag naar vliegtickets naar een historisch dieptepunt gezakt. Heel wat toestellen staan werkloos aan de grond en piloten vliegen minder. Hierdoor dreigen automatismen te verdwijnen en kunnen fouten optreden. Sinds mei vorig jaar kunnen volgens de Los Angeles Times hieraan een dozijn incidenten worden toegeschreven.
Lees verder

"De dikzak gaat al stervend kakken": geluidsopnames van persoonlijke arts Diego Maradona shockeren Argentinië
In Argentinië raken steeds meer details bekend over de laatste dagen en uren van Diego Maradona, die op 25 november 2020 in een huurhuis in San Andrès aan een hartstilstand overleed. Vooral zijn persoonlijke arts Leopoldo Luque wordt met de vinger gewezen nu fragmenten van geluidsopnames en kwetsende Whatsapp-berichten continu in de media verschijnen. "Ik moest ervan kotsen," reageerde zijn dochter Dalma.
Lees verder