Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 5 februari 2021

OVERZICHT. Vakantieparken heropenen al op 8 februari, kappers en dierenparken volgen op 13 februari: dit heeft het Ov...

HLN
OVERZICHT. Vakantieparken heropenen al op 8 februari, kappers en dierenparken volgen op 13 februari: dit heeft het Overlegcomité beslist
Het Overlegcomité heeft beslist dat de kappers op zaterdag 13 februari kunnen heropenen. Andere niet-medische contactberoepen moeten wachten tot maandag 1 maart. Dat werd bevestigd aan onze redactie. Ook voor vakantieparken, campings en dierenparken is er goed nieuws. "We zijn erin geslaagd om sinds begin december de situatie stabiel te houden. We moeten bijzonder voorzichtig blijven, en daarom is ook voor een zeer voorzichtige aanpak gekozen", zo kondigt premier Alexander De Croo (Open Vld) de versoepelingen aan tijdens de persconferentie na het Overlegcomité.
Lees verder

Advocaten van burgerlijke partijen zaak-De Pauw na reportage 'Telefacts NU': "Minimaliseren van feiten is slag in gezicht van slachtoffers"
"Minimalisering van de feiten is bijzonder kwalijk voor de slachtoffers in de zaak-De Pauw én voor slachtoffers in het algemeen." Dat zeggen de advocaten van de burgerlijke partijen in het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw (52), als reactie op de reportage van 'Telefacts NU' die VTM donderdagavond uitzond.
Lees verder

Advocaten burgerlijke partijen: "Wij betreuren dat De Pauw en zijn entourage er opnieuw voor kiezen hun pleidooi in de media te voeren"
"Minimalisering van de feiten is bijzonder kwalijk voor de slachtoffers in de zaak-De Pauw én voor slachtoffers in het algemeen." Dat zeggen de advocaten van de burgerlijke partijen in het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw (52), als reactie op de reportage van 'Telefacts NU' die VTM donderdagavond uitzond.
Lees verder

Dierentuinen blij met heropening: "Draaiboek ligt klaar"
Het Overlegcomité heeft deze namiddag beslist dat dierenparken de deuren opnieuw mogen openen. Na een sluiting van meer dan drie maanden kunnen bezoekers vanaf 13 februari terecht in Zoo Antwerpen en Planckendael. "We zijn blij met de beslissing. Het werd steeds moeilijker om aan de abonnees uit te leggen waarom dierenparken gesloten moesten blijven en dat bijvoorbeeld niet gold voor musea en drukke winkelstraten", zegt woordvoerster Ilse Segers.
Lees verder

Zoo Antwerpen en Planckendael blij met heropening: "Draaiboek ligt klaar"
Het Overlegcomité heeft deze namiddag beslist dat dierenparken de deuren opnieuw mogen openen. Na een sluiting van meer dan drie maanden kunnen bezoekers vanaf 13 februari terecht in Zoo Antwerpen en Planckendael. "We zijn blij met de beslissing. Het werd steeds moeilijker om aan de abonnees uit te leggen waarom dierenparken gesloten moesten blijven en dat bijvoorbeeld niet gold voor musea's en drukke winkelstraten", zegt woordvoerster Ilse Segers.
Lees verder

Herentalse Noémie (27) verhuurt privéjets vanuit Monaco: "25.000 euro om een sigaretje te kunnen roken onderweg? Geen probleem!"
Privéjets verhuren in het mondaine Monaco... Dat is waarmee de Herentalse Noémie Goris zich bezighoudt. Zij krijgt dagelijks bekende en minder bekende mensen aan de lijn voor een zakenreis, een vlucht tussen twee concerten door of gewoon een plezierreisje. Dat er flink wat geld neergeteld dient te worden voor een privévlucht, daar ligt men in Monaco niet wakker van. "Het is misschien 'risky' om op dit moment een eigen bedrijf op te richten, maar met onze privéjets hebben we ondanks de hoge kostprijs toch een streepje voor op de normale lijnvluchten betreffende de social distancing", vertelt Noémie.
Lees verder

Waarom 'Grease' na ruim 43 jaar nog steeds een heuse klassieker is: "Hier zijn we op dit moment écht aan toe"
Kam je haren achteruit met gel en trek je leren broek aan, want 'Grease' is vanaf vrijdag te bekijken op Netflix. Na ruim 43 jaar is de musical nog altijd een heuse klassieker, al klinkt er ook af en toe kritiek. "Maar laat ons 'Grease' gewoon bekijken als een soort reliek uit de jaren zeventig", vindt filmkenner Jan Verheyen (57).
Lees verder

Online racisme viert hoogtij in Engels voetbal: hoe elk slachtoffer op een andere manier op de barricades staat
Een heuse plaag is het: online racisme aan het adres van Premier League-voetballers. Het debat over hoe daar mee om te gaan woedt dan ook volop in Engeland. En het laat niemand onberoerd, zelfs prins William niet.
Lees verder

Nieuwe UCI-regels over bidons weggooien en dalen op de buis zorgen voor verdeelde reacties in het peloton: "Gaan ze ook een snelheidsbeperking opleggen?"
Bidons die in het rond vliegen? Als het van de wereldwielerbond UCI afhangt, is dat binnenkort verleden tijd. Wat straks ook niet meer mag: afdalen met het lichaam geprangd tussen zadel en bovenbuis. Te gevaarlijk, oordeelt de UCI. Maar wat denken de renners zelf?
Lees verder

Hein Vanhaezebrouck ziet geen heil in Beneliga: "Geloof niet dat we door het samengaan met Nederland een 'bijna'-grote worden"
Hein Vanhaezebrouck heeft zijn bedenkingen bij de manier waarop de beker van België geëvolueerd is. Zeker nu de inzet gedevalueerd dreigt te worden door de Conference League. Vanhaezebrouck verwacht ook geen heil van de Beneliga.
Lees verder

Techno-dj Charlotte de Witte verloofd
Heuglijk nieuws voor Charlotte de Witte (28): de techno-dj is verloofd met Enrico Sangiuliano (33). Dat maakten de twee bekend op sociale media.
Lees verder

De 16 vragen van De Wachter aan Geike Arnaert: "Ik ben een heel slecht criticaster. Behalve voor mezelf"
Zoals Geike Arnaert twaalf jaar geleden vertrok bij Hooverphonic, zo maakte ze onlangs ook haar rentree: even broos, even breekbaar, maar een pak levenslessen rijker en daar is ze blij om. "Nu ik 41 ben en achteromkijk, zie ik: ik kán iets. Dat geeft rust."
Lees verder

Kim Kardashian broedt op scheidingsplan: "Wellicht officieel uit elkaar na laatste seizoen 'KUWTK'"
De geruchtenmolen over een mogelijke scheiding tussen Kim Kardashian (40) en Kanye West (43) draait al een tijdje op volle toeren. Hoewel het koppel nog niets officieel bevestigd heeft, zou Kim al aan een eigen leven zonder Kanye begonnen zijn. Dat bevestigen bronnen aan het Amerikaans magazine People. Volgens hen hebben de twee geen contact meer met elkaar en staat hen momenteel nog één ding te doen en dat is... scheiden.
Lees verder

BINNENKIJKEN. Ivanka Trump smeedt politieke plannen vanuit haar nieuwe thuisbasis
Niet alleen Donald Trump zit zonder – presidentieel – werk. Ook zijn oudste dochter Ivanka (39), die tot voor kort adviseur van haar vader was, moet noodgedwongen op zoek naar een nieuwe job. Vanuit haar woonst in Miami broedt ze op nieuwe toekomstplannen, samen met haar gezin.
Lees verder

"Qua omvang is deze pandemie te vergelijken met de pest van de 14de eeuw, het virus blijft hier"
Ook viroloog Jaap Goudsmit, hoogleraar epidemiologie en infectieziekten aan de gerenommeerde Harvard-universiteit, bleek totaal verrast door de omvang van de huidige coronapandemie. Qua omvang is die volgens hem niet te vergelijken met de Spaanse griep van na de Eerste Wereldoorlog, maar met de pest van de veertiende eeuw. Dat zei de Nederlander in 'Nieuwe Feiten' op Radio 1, naar aanleiding van zijn nieuwe boek 'Vrij van Corona.'
Lees verder

Toch geen kotbubbel. Ben Weyts: "Begrijp niet waarom dit niet mogelijk was"
De verhoopte kotbubbel, die een antwoord moet bieden op het psychologische leed bij veel jongeren door de coronapandemie, komt er voorlopig dan toch niet. Vlaams minister van Onderwijs van Ben Weyts (N-VA) begrijpt niet waarom het Overlegcomité vandaag niet overging tot de invoering ervan.
Lees verder

Tim Wellens nam afstand dankzij olievlek: "Met risico die bocht ingegaan"
Wéér raak voor België. Na Timothy Dupont was het de beurt aan Tim Wellens in de Ster van Bessèges. "Het duurde lang voor we met enkele sterke renners in de ontsnapping zaten", vertelt de renner van Lotto-Soudal achteraf. "We draaiden goed rond, dus we wisten dat het voor de overwinning was. Op een bepaald moment zag ik een opportuniteit in de afdaling. In een bocht waar een olievlek was, nam ik veel risico's. Daardoor kreeg ik een beetje voorsprong." En dan nu de eindzege? "Hopelijk is er morgen niet te veel chaos en wordt het een sprint. Dan kan ik met een voorsprong de afsluitende tijdrit van zondag aanvatten. Ik voel me goed."
Lees verder

Boer slaapt in stal nadat 8 van zijn koeien vergiftigd werden: "Hoe wreed kunnen mensen wel zijn?"
In een stal op een boerderij in Brakel liggen acht koeien dood. "Iemand is de stal binnengedrongen om de dieren te vergiftigen", vertelt landbouwer Bart van Hof Ter Craeye zwaar onder de indruk. Het parket is een onderzoek gestart.
Lees verder

Belgische profclubs draaien massaal verlies, Anderlecht opnieuw de slechtste leerling van de klas
De Licentiecommissie heeft de Financial Fair Play-resultaten van de Belgische profclubs in 2020 bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat het Belgische profvoetbal opnieuw zware verliezen heeft laten noteren: alle clubs samen maar liefst 53 miljoen euro. Anderlecht bengelt opnieuw onderin en leed het grootste verlies van allemaal.
Lees verder

Marc Van Ranst: "Je kan niet alles tegelijk versoepelen. Kiezen is verliezen"
Viroloog Marc Van Ranst reageert voorzichtig na de "optimistische" persconferentie van premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). De viroloog betreurt dat de aangekondigde politiecontroles op terugkerende reizigers pas tegen 1 april worden verwacht, en had ook voor kotstudenten graag perspectief gezien in de vorm van een 'kotbubbel'. "De meeste experts stonden achter dat idee. Dat had hoop gegeven, maar je kan niet alles tegelijk doen. Kiezen is verliezen", zei hij bij VTM Nieuws.
Lees verder