Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

donderdag 25 februari 2021

Minstens 75 doden bij gevangenisopstanden in Ecuador

Minstens 75 doden bij gevangenisopstanden in Ecuador

Bij geweld in drie gevangenissen in Ecuador zijn tientallen gedetineerden om het leven gekomen, zo heeft de politie dinsdag bekendgemaakt. Volgens de autoriteiten kwamen zeker 75 gedetineerden om het leven door rellen in drie gevangenissen verspreid over het land. De overheid schrijft de oorzaak toe aan een machtsstrijd tussen twee bendes.

Lees verder

Britten vragen regering vrije dag om einde coronamaatregelen te vieren

Op de website van het Britse parlement is een petitie ingediend om een vrije dag voor iedereen te vragen op 21 juni. In de versoepelingsplannen van premier Boris Johnson is dat de dag waarop alle coronamaatregelen zijn afgeschaft. De petitie is intussen bijna 19.000 keer ondertekend.

Lees verder

Ecolo-voorzitter Nollet geeft toe: 'Nee, ik hou me niet aan één knuffelcontact'

Jean-Marc Nollet heeft al enkele weken regelmatig contact met een koppel, en overtreedt zo de coronamaatregelen. Dat gaf de Ecolo-voorzitter zelf toe in 'La Première' op RTBF-radio. 'Niet te geloven', reageerde PS-voorzitter Paul Magnette ondertussen al verbijsterd.

Lees verder

Leerkrachten kunnen sneller benoemd, maar ook sneller ontslagen worden

Scholen kunnen leerkrachten sneller ontslaan terwijl beginnende leerkrachten sneller zichtd krijgen op een vaste benoeming. Dat zijn Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de sociale partners uit het onderwijsveld overeengekomen. "Er sneuvelen enkele heilige huisjes', aldus de minister, die spreekt over een 'moeilijk dossier'.

Lees verder

De stijlgeheimen van OLIVIA: 'Ging van kop tot teen gekleed in outfits van Hannah Montana'

Zangeres Olivia Trappeniers veranderde onlangs haar artiestennaam naar OLIVIA en bracht met 'Can't break a broken heart' net een nieuwe single uit. Dit zijn haar stijlgeheimen.

Lees verder

Gedupeerde PV-eigenaars stellen overheid in gebreke

Een groep van 10.500 eigenaars van zonnepanelen eist een volledige compensatie van de Vlaamse overheid.

Lees verder

Jongeren kopen veel minder woningen

Uit cijfers van de notarisfederatie blijkt dat er vorig jaar veel minder jonge kopers waren op de woningmarkt. Het fenomeen is het meest uitgesproken in de vijf provinciehoofdsteden.

Lees verder

Mignolet (tweede keer) en De Ketelaere testen positief bij Club Brugge

Bij een nieuwe reeks coronatesten bij Club Brugge zijn twee extra besmettingen aan het licht gekomen. Charles De Ketelaere en Simon Mignolet dreigen de terugwedstrijd tegen Dinamo Kiev in de Europa League te missen.

Lees verder

Noord-Koreaanse overloper loopt uren langs grens zonder opgemerkt te worden

Het Zuid-Koreaanse leger krijgt heel wat kritiek over zich heen nadat een Noord-Koreaanse overloper zes uur lang ongestoord kon rondwandelen. De man werd nochtans door meerdere camera's gefilmd.

Lees verder

Student beschuldigt modeontwerper Alexander Wang van aanranding

Alexander Wang is opnieuw beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Tegenover BBC heeft Keaton Bullen (21) verklaard dat hij in 2019 betast werd door de Amerikaanse modeontwerper. Advocate Lisa Bloom meldt ondertussen dat ze al elf personen vertegenwoordigt die Wang beschuldigen.

Lees verder

Zevenjarig kind komt om bij aanrijding in Schoten

In het Antwerpse Schoten is woensdagochtend een kind van zeven jaar om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de Horstebaan. Dat zegt het Antwerpse parket.

Lees verder

David Attenborough spreekt VN-raad streng toe: 'Rijke landen hebben een morele plicht'

De Britse natuuronderzoeker David Attenborough heeft dinsdag in een digitale VN-Veiligheidsraad gewaarschuwd dat klimaatverandering de grootste bedreiging ooit is voor de veiligheid van de mens. Hij wees de 15 leden in de vergadering, voorgezeten door de Britse premier Boris Johnson, op hun plichten en verantwoordelijkheden: 'Ik benijd u niet om de verantwoordelijkheid die dit op u allen legt.'

Lees verder

Familiedrama in Balen: politieman (49) schiet partner (41) dood, 13-jarige stiefdochter vecht voor haar leven

In de Antwerpse Kempen zijn twee personen om het leven gekomen bij een familiedrama. Dat bevestigt het Antwerpse parket. Politieman Werner M. (49) zou zijn partner hebben omgebracht en zijn stiefdochter verwond. Daarna pleegde hij zelfmoord. De toestand van het meisje (13) is volgens het parket 'erg zorgwekkend'.

Lees verder

Gezocht: nieuwe conciërge die intrek wil nemen in directeursvilla van Labiomista

Een halftijdse baan en een vaste stek in de directeursvilla van de voormalige mijn van Zwartberg. Met dat aanbod hoopt de stad Genk een conciërge te vinden voor de controle over het park en de kunstsite Labiomista.

Lees verder

Recordhoeveelheid cocaïne onderschept in Antwerpen en Hamburg

In de havens van Antwerpen en Hamburg is in totaal 23.000 kilo cocaïne onderschept. De drugs, met een handelswaarde van in totaal 600 miljoen euro, waren bestemd voor de Nederlandse markt, meldt de Nederlandse politie.

Lees verder

Immuniteit Catalaanse parlementsleden op het spel: 'Zwarte dag voor Europese democratie'

De commissie Juridische Zaken van het Europees Parlement besliste dinsdag om aan te bevelen dat de immuniteit de Catalaanse Europarlementsleden Carles Puigdemont, Antoni Comin en Clara Ponsanti op te heffen. In maart velt het voltallige halfrond het definitieve verdict. 'Dit is een zwarte dag voor de Europese democratie', reageren de parlementsleden.

Lees verder

Politiekorps rolt criminelen op rolschaatsen achterna

De Pakistaanse politie gaat vanaf volgende maand een rolschaatseenheid inzetten in Karachi, de grootste stad van het land. Twintig mannen en vrouwen trainen al ruim een maand en voeren schiet- en behendigheidsoefeningen uit zodat ze de stad veilig kunnen houden op wieltjes.

Lees verder

Oproep | Gezocht: Getuigen zoektocht naar een nieuwe woonst

Wie schuimt er elke dag de vastgoedwebsites af op zoek naar een nieuwe koopwoonst? Wie heeft er al vele bezoeken opzitten aan huizen of flats maar blijkt er telkens net naast te grijpen? Wie heeft er zijn zoekgebied noodgedwongen moeten uitbreiden of een aantal vereisten van het lijstje moeten schrappen? Of wie is er nog maar net aan zijn zoektocht begonnen en is zich nog volop aan het oriënteren?

Lees verder

Voormalig lid Syrische geheime dienst veroordeeld tot celstraf in Duitsland

In Duitsland in een voormalig lid van de Syrische geheime dienst veroordeeld tot een celstraf van 4,5 jaar voor zijn rol in de folteringen door het Syrische regime. Het is de eerste keer dat een agent van het Syrische regime veroordeeld wordt.

Lees verder

Wat zijn de duurste buurten in de centrumsteden en wat verandert er op de huizenmarkt?

In de ene centrumstad wordt meteen de vraagprijs geboden zonder dat de kopers zelfs ter plaatse zijn geweest, in de andere gaan vooral investeerders met de huizen lopen. Wij gingen voor de centrumsteden Antwerpen, Hasselt, Gent, Brugge en Leuven na wat er op de huizenmarkt gebeurt en wat er met de huizenprijzen in de verschillende buurten gebeurt.

Lees verder

Druk op treinen naar de kust: NMBS neemt maatregelen

Op grote stations is de NMBS begonnen met het tellen van de reizigers richting kust, om te grote drukte op de treinen te vermijden. 'Overweeg om een trein later te nemen of een andere bestemming te kiezen.'

Lees verder

Vaccin van Johnson & Johnson haalt hoge effectiviteit

Het vaccin van Johnson & Johnson beschermt goed tegen ernstige ziekte en overlijden door covid-19. Dat meldt de Amerikaanse toezichthouder FDA. Volgens de FDA is het vaccin in de Verenigde Staten 72 procent effectief.

Lees verder

Voor vierde dag op rij nieuw dagrecord: 18,4 graden in Ukkel

Het temperatuurdagrecord in ons land is voor de vierde dag op rij gesneuveld. Dat meldt weerman David Dehenauw op Twitter.

Lees verder

Gedetineerde gijzelt cipier in Brugge: politie massaal ter plaatse

In de gevangenis van Brugge is een gijzeling aan de gang, een cipier wordt gegijzeld door een gedetineerde. De politie is massaal ter plaatse en de omgeving rond de gevangenis wordt momenteel hermetisch afgesloten.

Lees verder

Pensioenhervorming wordt mijnenveld voor minister

De suggestie dat een hervorming van de tweede pensioenpijler de verhoging van de minimumpensioenen moet financieren, deed minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) in een storm belanden.

Lees verder

Reddingsdiensten zoeken naar doodskisten in zee na aardverschuiving in Italië

De Italiaanse reddingsdiensten zijn in Camogli, in de noordelijke provincie Genua, op zoek naar honderden doodskisten en stoffelijke resten die er in zee zijn beland. De kisten zijn afkomstig van een begraafplaats op een klif die na een aardverschuiving instortte.

Lees verder

Besmettingen in Gent bijna verdubbeld op een week tijd

De coronacijfers in Gent zijn aan de steilste klim bezig in enige tijd: op een week tijd is het aantal vastgestelde besmettingen bijna verdubbeld. 'Zorgwekkend', klinkt het bij de hulpverleners. Nog zorgwekkender is dat er geen duidelijke verklaring is.

Lees verder

Sam Bennett snelt naar ritwinst in UAE Tour

Sam Bennett heeft de vierde rit in de UAE Tour op zijn naam geschreven. De Ier van Deceuninck - Quick-Step was na 204 kilometer rond Al Marjan Island de snelste in een massasprint. Tour-winnaar Tadej Pogacar (Team UAE Emirates) blijft leider.

Lees verder

Vuurspuwende Etna levert nachtelijk natuurspektakel op

Voor de vijfde keer in een paar dagen tijd heeft de Italiaanse vulkaan Etna fonteinen van vuur en aswolken de lucht in geslingerd. De meer dan 3.300 meter hoge vulkaan op Sicilië begon maandagavond steeds meer te beven en barstte in de nacht van maandag op dinsdag uit. Dat levert wonderlijke beelden op. Bekijk ze in bovenstaande video.

Lees verder

Op maat van Remco Evenepoel: 104de Giro telt twee tijdritten en zes aankomsten bergop

Organisator RCS maakte woensdag het parcours van de 104de Giro d'Italia bekend. De start is op 8 mei in Turijn. De ronde eindigt op 30 mei in Milaan. Met twee tijdritten en zes aankomsten bergop lijkt dit een mooi parcours voor Remco Evenepoel.

Lees verder

Advocaat Hans Rieder schuldig aan bedreigen van magistraat

Het Antwerpse hof van beroep heeft de Gentse advocaat Hans Rieder (64) woensdag veroordeeld voor smaad en bedreiging van een federaal parketmagistraat. Omdat de redelijke termijn overschreden werd, kreeg hij geen straf opgelegd en volstond een eenvoudige schuldigverklaring.

Lees verder

Stadspark Leuven ontruimd wegens grote drukte

De burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani (SP.A) heeft beslist om het stadspark tijdelijk af te sluiten omdat er te veel mensen samenkwamen. Dat schrijft de burgemeester op Twitter. Door het mooie weer is het al de hele dag erg druk in de parken van Leuven.

Lees verder

De Croo overtuigd dat verbod op niet-essentiële reizen 'proportioneel' is

Premier Alexander De Croo is overtuigd dat hij de Europese Commissie kan aantonen dat het Belgische verbod op niet-essentiële reizen proportioneel en non-discriminatoir is. Dat heeft hij woensdag gezegd in het Federale Adviescomité voor Europese Aangelegenheden. Het antwoord aan de Commissie zal vrijdag beslist worden in het Overlegcomité.

Lees verder

Regering raadt gebruik van eigen gratis mondmasker af

Na twee kritische overheidsrapporten raadt de federale regering de bevolking aan om het gratis overheidsmondmasker niet meer te gebruiken. 'Uit voorzorg, want er is nog geen risico aangetoond.'

Lees verder

Best Kept Secret Festival gaat ook dit jaar niet door

De organisatie van het Nederlandse Best Kept Secret Festival laat weten dat ook de editie van dit jaar niet zal doorgaan. Dat meldt de organisatie op sociale media.

Lees verder

Vivaldi onder druk na nieuwe impasse op loonoverleg

Ook de tweede poging van vakbonden en werkgevers om tot een loonakkoord te komen, is vastgelopen. Slecht nieuws voor de regering-De Croo.

Lees verder

David Goffin bereikt kwartfinales: 'Zo'n zege had ik echt nodig'

David Goffin (ATP 15) heeft zich woensdagavond op het ATP-toernooi in het Zuid-Franse Montpellier (hard/262.170 euro) geplaatst voor de kwartfinales. Hij versloeg in de tweede ronde de Fransman Benjamin Bonzi (ATP 125) in drie sets.

Lees verder

Manchester City heeft Kevin De Bruyne (nog) niet nodig: Borussia Mönchengladbach is maatje te klein

Manchester City staat al met anderhalf been in de kwartfinales van de Champions League. Het won de heenmatch bij Borussia Mönchengladbach (die door de coronamaatregelen werd gespeeld in het Hongaarse Boedapest) met 0-2. Bernardo Silva en Gabriel Jesus scoorden.

Lees verder

Real Madrid wint op de valreep bij Atalanta, vlotte zege voor City tegen Mönchengladbach

Real Madrid, met Thibaut Courtois onder de lat, is woensdag in de heenwedstrijd van de achtste finales van de Champions League - na 72 minuten met een man meer te hebben gespeeld - met 0-1 gaan winnen bij Atalanta na een laat doelpunt van Ferland Mendy. Manchester City won zonder Kevin De Bruyne met 0-2 bij Mönchengladbach.

Lees verder

Wat was de sterkte van 'Kimye'?

Kim Kardashian en Kanye West gaan scheiden. De influencer en de rapper hebben vier kinderen samen en waren bijna zeven jaar getrouwd.

Lees verder

Het systeem-Henrotay: een wereldwijd doolhof van fiscale sluiproutes

Van Nederland over Luxemburg en Cyprus tot op de Seychellen en de Britse Maagdeneilanden. Christophe Henrotay bouwde over de hele wereld een complex netwerk van fiscale sluiproutes uit. Tot 2018 maakte ook Thibaut Courtois daar soms gebruik van.

Lees verder

ONDERZOEK. Het systeem-Henrotay: een wereldwijd doolhof van fiscale sluiproutes
Van Nederland over Luxemburg en Cyprus tot op de Seychellen en de Britse Maagdeneilanden. Christophe Henrotay bouwde over de hele wereld een complex netwerk van fiscale sluiproutes uit. Tot 2018 maakte ook Thibaut Courtois daar soms gebruik van.
Lees verder

Directeur Vooruit na feest op Sint-Pietersplein: 'Voorkom dit en heropen cultuursector'

Franky Devos, algemeen coördinator van het Gentse kunstencentrum Vooruit, roept na de taferelen met feestende jongeren op het Sint-Pietersplein op om de event- en cultuursector te heropenen. 'Geef ons groen licht om te heropenen in een veilig, sociaal-economisch haalbaar kader dat de rol van kunst en cultuur erkent voor het algemeen mentaal welzijn.'

Lees verder

Aantal coronabesmettingen stijgt met 20 procent

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames in ons land blijft toenemen, net zoals de positiviteitsratio. Dat blijkt donderdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Er sterven gemiddeld wel minder mensen aan de gevolgen van het coronavirus.

Lees verder

Parlement Australië keurt omstreden mediawet goed

Het Australische parlement heeft een omstreden mediawet goedgekeurd die grote digitale platformen verplicht om nieuwsmedia te betalen voor nieuws die via de platformen wordt verspreid. De wet haalde het zoals verwacht met weinig tegenstand door het Australische parlement.

Lees verder

NASA deelt eerste panoramafoto in hoge kwaliteit vanop Mars

Het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft een panoramafoto gedeeld die Perseverance gemaakt heeft vanop het oppervlak van de planeet Mars. De foto is opgebouwd door 142 afbeeldingen, die gemaakt werden op 21 februari, aan elkaar te plakken.

Lees verder

Cholesterolverlagers veroorzaken geen spierpijn, blijkt uit nieuwe studie

Cholesterolverlagende medicijnen veroorzaken geen spierpijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Dat is de conclusie van een nieuw Brits onderzoek, waarvan de resultaten verschenen in het British Medical Journal (BMJ).

Lees verder

Biden draait bevriezing van werkvisa terug

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een presidentieel decreet van zijn voorganger Donald Trump ingetrokken dat het voor buitenlanders moeilijker maakte om in de Verenigde Staten te komen werken. Trump, die de beperkingen vorig jaar instelde, zei toen dat hij dat deed om verdringing op de Amerikaanse arbeidsmarkt te voorkomen.

Lees verder

Moordverdachte in VS kookte hart van buurvrouw en stak familie neer die het weigerde te eten

In de Amerikaanse staat Oklahoma heeft een verdachte van een drievoudige moord een opmerkelijke bekentenis gedaan. Hij gaf toe dat hij het hart van een van zijn slachtoffers uit haar lichaam gesneden had en het daarna, samen met aardappelen, aan zijn oom en tante wilde serveren. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Lees verder

Technische storing bij Amerikaanse centrale bank

De computersystemen van de Amerikaanse centrale bank (Fed) waren woensdag een tijdlang verstoord door een operationele fout, aldus de instelling. Over de oorzaak van het probleem is niets bekend.

Lees verder

Katholiek Onderwijs: 'Leervertraging wegwerken vereist inspanning op lange termijn'

De coronacrisis heeft vorig schooljaar voor een half jaar leervertraging gezorgd. Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen (KOV) heeft daarom een team van vijftien mensen de opdracht gegeven om de specifieke aanpak van de gevolgen op scholen te ondersteunen.

Lees verder

Na rellen met kettingzagen en machetes opnieuw onrustig in gevangenis Ecuador

In Ecuador was het woensdag opnieuw onrustig in een gevangenis, een dag nadat er zo'n 80 doden vielen bij een machtsstrijd tussen rivaliserende drugsbendes in drie verschillende gevangenissen. Dat meldt politiechef Patricio Carrillo.

Lees verder

Courtois zette dubbele belastingconstructie op

Om op zijn overzeese portretrechten bijna nul procent belastingen te ­moeten betalen, maakte Thibaut ­Courtois gebruik van een fiscale ruling met Luxemburg én van een Maltese vennootschap. Maar de Britse fiscus floot hem terug.

Lees verder

Regering zwakt omstreden sanitaire noodwet af

Behalve een pandemiewet die tot een stevigere wettelijke basis moet leiden voor de vrijheidsbeperkende coronamaatregelen, werkt de regering-De Croo ook aan een sanitaire noodwet die in tijden van pandemieën allerlei aspecten van de volksgezondheid ­regelt.

Lees verder

Vrij onbekende Van Gogh voor het eerst te zien

Een schilderij van Vincent van Gogh uit zijn Parijse ­periode wordt voor het eerst openbaar tentoongesteld. Het zal in maart worden geveild bij Sotheby's.

Lees verder