Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 26 februari 2021

Militair regime Myanmar verbannen van Facebook en Instagram

Militair regime Myanmar verbannen van Facebook en Instagram

Facebook heeft alle accounts die verbonden zijn met het Myanmarese leger afgesloten. Dat heeft het platform donderdag laten weten in een communiqué. De militaire junta wordt ook verbannen van Instagram, dat eigendom is van Facebook.

Lees verder

Mathieu van der Poel lijkt Omloop Het Nieuwsblad te skippen

Mathieu van der Poel zal zaterdag meer dan waarschijnlijk niet starten in de 76e Omloop Het Nieuwsblad. Belgisch kampioen Dries De Bondt staat wel op de lijst.

Lees verder

Gedaan met het mooie lenteweer: donderdag nog eerst zon, daarna buien

Het mooie lenteweer lijkt stilaan te verdwijnen. Donderdag krijgen we eerst nog opklaringen, maar later neemt de bewolking toe en is een bui mogelijk. Het blijft wel zacht. Dat meldt het KMI.

Lees verder

Torhout schaft betaald parkeren af om leegloop tegen te gaan

Het West-Vlaamse Torhout haalt tegen 2023 alle parkeermeters weg uit de stad en schaft betaald parkeren af. 'Het wekt te veel ergernis op en het werkt de leegloop van ons centrum in de hand', zegt schepen Elsie Desmet. Goed idee, vinden het NSZ en Buurtsuper.be. 'Vooral in kleinere steden dreigt het centrum dood te bloeden ten voordele van de baanwinkels in de rand', zegt Luc Ardies.

Lees verder

Uefa verplicht Club Brugge te spelen tegen Kiev, match tegen AA Gent wel in gevaar

Als de positieve tests van Mignolet en De Ketelaere bevestigd worden, telt Club Brugge zeven officiële coronagevallen. In de Belgische competitie zou het daarmee het recht hebben een wedstrijd uit te stellen, maar in Europa gelden andere regels.

Lees verder

Ook revaliderende Evenepoel verkent parcours Omloop Het Nieuwsblad: 'Kasseien bergop vallen mee'

Remco Evenepoel verkende woensdag de laatste 17 km van de Omloop Het Nieuwsblad met zijn ploegmaten van Deceuninck-Quick Step. 'Het ging goed', sprak hij na afloop. 'Ik ben blij dat ik opnieuw buiten kan trainen.'

Lees verder

Roundup-schikking duwt Bayer diep in het rood

Het Duitse chemie- en farmaconcern Bayer is in 2020 diep in de rode cijfers beland als gevolg van miljardenschikkingen voor Amerikaanse schadeclaims rond onkruidverdelger Roundup, die kankerverwekkend zou zijn.

Lees verder

Wat betekent het als een vaccin 94 procent bescherming biedt?

De data over de werkzaamheid van de vaccins rollen in hoog tempo binnen. Wat betekenen de percentages echt?

Lees verder

Mediahuis ziet aantal lezers sterk groeien in bewogen jaar

Mediahuis, uitgever van onder meer De Standaard en NRC, kende vooral in de lezersmarkt een sterk jaar en versnelde digitaal. De groepsomzet bleef nipt onder het miljard.

Lees verder

Verzoek Optima-topman Jeroen Piqueur toegestaan: onderzoeksrechter gewraakt

Het Gentse hof van beroep heeft het wrakingsverzoek toegestaan van Jeroen Piqueur, de voormalige topman van de failliete Optima Bank, tegen de onderzoeksrechter die al vijf jaar het onderzoek leidt naar de bank. Onderzoeksrechter Annemie Serlippens moet zich terugtrekken uit de zaak en het dossier loopt vertraging op.

Lees verder

Eerste grootschalige praktijkstudie toont aan: Pfizer-vaccin 94 procent effectief

Uit een Israëlische studie met 1,2 miljoen deelnemers blijkt dat het vaccin van Pfizer/BioNTech in 94 procent een symptomatische coronabesmetting voorkomt. Ook na een eerste prik is het vaccin al voor 57 procent effectief.

Lees verder

Amnesty International: 'Navalni toch geen gewetens­gevangene'

Amnesty ­International nam een bocht, waarbij de organisatie besloot de ­gevangen oppositiepoliticus ­Aleksej Navalni geen 'gewetens­gevangene' meer te noemen.

Lees verder

Verwilderd schaap loopt rond met vacht van 35 kilo

Nabij het Australische plaatsje Lancefield, in het zuiden van het land, is deze maand een verwilderd schaap aangetroffen met een enorme vacht. Het dier kreeg in een opvangcentrum een grondige scheerbeurt en loopt voortaan met 35 kilogram minder wol rond.

Lees verder

Gent reageert met strengere regels: luidsprekerverbod en glasverbod meteen ingevoerd

De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) kondigt donderdag strenge nieuwe regels aan, als reactie op de feesten die woensdag uitbraken onder jongeren. Elektronische luidsprekers worden onmiddellijk verboden op het openbaar domein, in de hele stad. Op drukke plekken komt er ook een glasverbod.

Lees verder

Bezoekers van Niagarawatervallen worden getrakteerd op ijsspektakel

Het mag dan wel even als lente aanvoelen in ons land, aan de Niagarawatervallen op de grens tussen de VS en Canada is het nog steeds ijskoud. Het water is er deels bevroren, en dat levert een wonderlijk winterschouwspel op.

Lees verder

Alain Mathot vrijgesproken van corruptie in zaak Intradel-Uvelia

De correctionele rechtbank van Luik heeft donderdag Alain Mathot, voormalig PS-burgemeester van Seraing en ex-Kamerlid, vrijgesproken van corruptie, in verband met de bouw van de afvalverbrandingsoven Intradel-Uvelia in Herstal.

Lees verder

Agenten bewaken coronapatiënt in hotel Aarschot: 'Uitzonderlijke situatie'

Een man die besmet is met het coronavirus en zich niet aan de veiligheidsmaatregelen hield, is in Aarschot onder bewaking in quarantaine gezet in een hotel. Dat meldt Het Laatste Nieuws en bevestigde burgemeester Gwendolyn Rutten aan onze redactie. 'We konden hem niet gewoon met een papiertje laten lopen.'

Lees verder

Club Brugge wordt eerste Belgische beursgenoteerde voetbalclub

Landskampioen Club Brugge trekt nog voor de zomer naar Euronext Brussel. Dat schrijft De Tijd op basis van een lek. 'Beursgenoteerde voetbalclubs zijn er vooral voor de fans, niet voor de belegger', vindt analist Tom Simonts van KBC.

Lees verder

Zaak tegen De Pauw start op 13 oktober 2021

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft een kalender opgesteld voor de zaak tegen televisiemaker Bart De Pauw. De zaak wordt op 13 en 14 oktober gepleit.

Lees verder

Serene begrafenis voor Leopold Lippens, met laatste hulde aan stadhuis

Een kleine week na zijn overlijden vond donderdagmorgen de uitvaartplechtigheid van burgemeester graaf Leopold Lippens (79) plaats in intieme kring. De rouwstoet hield halt aan het stadhuis van Knokke, waar het schepencollege en de lokale politie een laatste eerbetoon brachten.

Lees verder

Buitenbubbel vergroot wellicht van vier naar acht personen

De federale regering trekt morgen naar het Overlegcomité met het voorstel om de buitenbubbel te vergroten, wellicht tot acht personen, en de studenten in het hoger onderwijs gemiddeld een dag per week contactonderwijs aan te bieden.

Lees verder

Deen Vingegaard wint in UAE Tour, De Gendt pakt puntentrui

De 24-jarige Deen Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma) heeft de vijfde etappe van de UAE Tour gewonnen, een rit die eindigde met de beklimming van Jebel Jais. Hij ging in een bloedstollende slotkilometer op en over de vroege vluchter Alexey Lutsenko. Thomas De Gendt roerde zich ook in de vlucht van de dag en start morgen in de zwarte puntentrui. De Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten eindigt zaterdag.

Lees verder

Live | Parlement ondervraagt De Croo en Vandenbroucke dag voor Overlegcomité

Vrijdag komt het Overlegcomité samen om de verdere aanpak van de coronacrisis te bespreken. In het wekelijks vragenuurtje krijgt premier Alexander De Croo (Open VLD) alvast een resem vragen over de coronacrisis. U kunt het debat hierboven live volgen.

Lees verder

Nederlanders plannen nieuwe nachttrein, ook vanuit België

Twee Nederlandse particulieren willen vanaf april 2022 een nieuwe nachttrein, de European Sleeper, laten sporen vanuit Nederland en België. De eerste bestemming zouden ze binnen iets meer dan een maand bekendmaken.

Lees verder

Duizenden dolfijnen razen door oceaan voor kust van Californië

Walvisspotters hebben maandag een enorme groep dolfijnen voor de kust van Californië gefilmd. Ze zagen naar schatting tweeduizend dieren door de Stille Oceaan razen. Waarom en waarnaartoe de dieren zo gejaagd op weg waren, is niet duidelijk.

Lees verder

Opnieuw veel afval achtergelaten in Antwerpen: 'Pak het mee naar huis!'

De stad Antwerpen was na het afgelopen lenteweekend op vele plekken herschapen tot een stort. De voorbije dagen dook hetzelfde probleem op. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) en schepen voor Stads- en Buurtonderhoud Fons Duchateau (N-VA) reageren misnoegd.

Lees verder

Troost van Nick Cave in brutale coronatijd

Al in de eerste lockdown begonnen Nick Cave en Warren Ellis songs te maken, omdat creativiteit artiesten overeind houdt. Dat er nu ook een plaat van komt, is een cadeau. 'Brutaal, maar mooi', vindt Cave zelf.

Lees verder

VRT-journalist blijft koelbloedig terwijl wesp op zijn gezicht zit

Tijdens een live-interview met viroloog Marc Van Ranst werd VRT-journalist Koen Wauters plots geplaagd door een koppige wesp. Het insect kwam op zijn bril zitten, maar Wauters bleef koelbloedig en slaagde erin om de uitzending tot een goed einde te brengen. Bekijk de beelden uit het VRT-journaal in bovenstaande video.

Lees verder

Ook steinerscholen naar Grondwettelijk Hof tegen eindtermen

Na Katholiek Onderwijs Vlaanderen trekt ook de Federatie Steinerscholen naar het Grondwettelijk Hof om de nieuwe eindtermen aan te vechten.

Lees verder

Britse gezondheidsdienst: 'Volg covid-advies van Gwyneth Paltrow niet op'

Gwyneth Paltrow krijgt zware kritiek op het dieet dat ze voorstelt om te herstellen van covid-19. 'We wensen haar het beste, maar wat ze zegt is niet goed. We moeten covid ernstig nemen', reageert de Britse gezondheidsdienst NHS.

Lees verder

Hertest Simon Mignolet negatief, keeper speelt met Club Brugge tegen Dinamo Kiev

Simon Mignolet is dan toch niet besmet met corona. De doelman van Club Brugge testte eerder deze week positief, maar bij een hertest blijkt dat de Limburger vals positief was. Mignolet kan zo aan de aftrap verschijnen van de terugwedstrijd in de Europa League tegen Dinamo Kiev.

Lees verder

Hondenuitlater van Lady Gaga neergeschoten, honden gestolen

De hondenuitlater van de Amerikaanse zangeres Lady Gaga werd neergeschoten in Los Angeles. Twee van de drie Franse bulldogs werden gestolen. De derde hond zette het op een lopen.

Lees verder

Pretparken en wellnesscentra vangen bot bij Raad van State

De pretparken en wellnesscentra in ons land blijven voorlopig gesloten. De Raad van State heeft de pogingen van een reeks pretparken en wellnesscentra om de sluiting ongedaan te maken, verworpen.

Lees verder

Jonge cipier staat doodsangsten uit tijdens gijzeling: 'Nachtmerrie die maar bleef duren'

De cipier die woensdagmiddag urenlang gegijzeld werd door een gedetineerde bekomt momenteel thuis van wat haar is overkomen. 'Ik moet even tot mezelf komen. Maar hij zei dat ik gewoon pech had. Dat hij me niet persoonlijk had uitgekozen', zegt ze.

Lees verder

Openbaar aanklager heeft eindelijk belastingaangiftes Trump in handen

De openbaar aanklager van Manhattan, Cyrus Vance, heeft maandag belastingaangiftes van gewezen Amerikaans president Donald Trump in zijn bezit gekregen.

Lees verder

Brusselse meerderheidspartijen pakken woekerhuurprijzen aan

De Brusselse meerderheidspartijen willen de buitensporige huurprijzen tegengaan met een Paritaire Huurcommissie (PHC). Het nieuwe orgaan, samengesteld uit vertegenwoordigers van huurders en verhuurders, is een primeur voor België, zegt Groen-fractieleider Arnaud Verstraete, die vorige legislatuur een gelijkaardig voorstel indiende.

Lees verder

Spionage in Berlijn: Duitser in verdenking gesteld

Een Duitser is in verdenking gesteld omdat hij gegevens en plannen over de Bondsdag, het Duitse parlement, zou hebben doorgespeeld aan Rusland. Dat heeft het Duitse parket donderdag aangekondigd.

Lees verder

Topman AstraZeneca verwacht hogere productie coronavaccin in tweede kwartaal

Het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca doet er alles aan om de productie van zijn coronavaccin op te voeren. Daarvan heeft ceo Pascal Soriot het Europees Parlement proberen te overtuigen tijdens een hoorzitting. Zijn uitleg waarom de levering van de vaccins in het Verenigd Koninkrijk zoveel vlotter loopt dan in de EU, kon de parlementsleden niet bekoren.

Lees verder

Eerste hervestiging van 2021 brengt 156 Syriërs naar ons land

In het kader van hervestiging zijn donderdag 156 Syriërs toegekomen op Brussels Airport. Dat laat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi weten.

Lees verder

Antwerp verliest van Rangers en is Europees uitgeschakeld

Antwerp is uitgeschakeld in de 1/16 de finales van de Europa League. Het verloor de terugmatch bij Glasgow Rangers met 5-2.

Lees verder

Ziekenhuizen slaan alarm: 'Te vroeg voor versoepelingen'

Ziekenhuizen over het hele land zijn bezorgd over de stijgende covid-cijfers. Ze vragen de politici die zich vrijdag in het overlegcomité over de coronamaatregelen buigen om rekening te houden met de hoge druk die ze nu al voelen.

Lees verder

Club Brugge verliest met 0-1 van Dinamo Kiev en is Europees uitgeschakeld

Club Brugge heeft zich niet kunnen plaatsen voor de 1/8ste finales van de Europa League. Het verloor met 0-1 van Dinamo Kiev. De heenmatch in Oekraïne was op 1-1 geëindigd. Vitaly Buyalsky scoorde tien minuten voor tijd de treffer van de kwalificatie.

Lees verder

Waarom versoepelen bij ons zo tergend traag gaat

Straks komt het Overlegcomité samen. De vraag naar het versoepelen van de strenge maatregelen tegen corona is groot. Ook bij partijen van de meerderheid. Maar premier De Croo is niet geneigd grote toegevingen te doen terwijl er in onze buurlanden schijnbaar wel wordt versoepeld.

Lees verder

VS bombarderen doelwitten van door Iran gesteunde milities in Syrië: minstens 17 doden

De Verenigde Staten hebben in het oosten van Syrië luchtaanvallen uitgevoerd op infrastructuur van diverse milities die door Iran worden gesteund. Dat heeft het Pentagon gemeld. Daarbij zouden minstens zeventien strijders omgekomen zijn. Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn de bombardementen een vergelding voor de recente aanvallen tegen de strijdkrachten van de VS en de door de VS geleide coalitietroepen in Irak.

Lees verder

McConnell zal Trump steunen als hij in 2024 Republikeins presidentskandidaat is

De Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell zal 'zeker' op voormalig president Donald Trump stemmen indien hij in 2024 de Republikeinse presidentskandidaat is. McConnell had recent nochtans hevige kritiek op diens betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool.

Lees verder

Nederlands parlement verklaart Chinese behandeling van Oeigoeren 'genocide'

Het Nederlandse parlement heeft donderdag een niet-bindende motie goedgekeurd die verklaart dat de behandeling van de Oeigoeren in China neerkomt op genocide. Nederland is het eerste Europese land dat zo'n verklaring aanneemt, nadat de VS en Canada dat eerder al deden.

Lees verder

Topman AstraZeneca geeft toe dat deel Europese coronavaccins naar Britten gaat 'door afspraken met universiteit van Oxford'

Pascal Soriot, CEO van farmabedrijf AstraZeneca, geeft toe dat zijn bedrijf een deel van de in Europa geproduceerde coronavaccins moet leveren aan het Verenigd Koninkrijk. Dat zei hij tijdens een hoorzitting in het Europese Parlement, waar verschillende farmabedrijven een stand van zaken kwamen geven.

Lees verder

Dagelijks gemiddeld 2.293 nieuwe besmettingen

Net als de voorbije dagen ging het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames verder de hoogte in. Dat blijkt vrijdag uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Lees verder

Stukken Amazone-regenwoud illegaal te koop op Facebook

Delen van het Amazoneregenwoud in Brazilië worden illegaal te koop aangeboden op Facebook. Dat heeft de Britse publieke omroep BBC ontdekt. Facebook zegt dat het niet onafhankelijk actie gaat ondernemen om de handel via het eigen platform te stoppen.

Lees verder

Regering plant online bevraging van 'alle burgers' over staatshervorming

De regering-De Croo lanceert nog dit jaar een digitaal platform waarbij iedereen zijn mening kwijt kan over het institutionele.

Lees verder

Weekend vaak zonnig, maar frisser

De dag start grijs en met soms wat regen in het centrum en oosten. In het noordwesten is het al droog met opklaringen. Na de middag wordt het ook in het zuidoosten droog, maar blijft het wisselend tot zwaarbewolkt ten zuiden van Samber en Maas, met nog een kleine kans op een bui.

Lees verder

Europese Unie verklaart ambassadrice Venezuela op haar beurt 'persona non grata'

De Europese Unie heeft de Venezolaanse ambassadrice donderdagavond 'persona non grata' verklaard, daags nadat Venezuela de EU-ambassadeur in het Zuid-Amerikaanse land had uitgewezen.

Lees verder

Verdachte Amerikaanse turncoach pleegt zelfmoord

John Geddert, de coach van de Amerikaanse olympische turnploeg op de Olympische Spelen van Londen in 2012, is donderdag dood aangetroffen. Dat hebben Amerikaanse autoriteiten gemeld. Hij heeft zichzelf van het leven beroofd.

Lees verder

Dit vinden de studenten zelf over ingrijpen van politie na propvolle parken: 'Het liep inderdaad uit de hand'

De burgemeesters van Gent en Leuven zagen zich genoodzaakt in te grijpen door de drukte in het Stadspark (Leuven) en het Sint-Pietersplein (Gent). Maar wat vinden de jongeren die zich er verzamelden zelf van de heisa?

Lees verder