Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 8 februari 2021

Micromeeting, macroprestaties: drie Belgische topatletes komen straf uit de hoek in Gent

HLN
Micromeeting, macroprestaties: drie Belgische topatletes komen straf uit de hoek in Gent
Micromeeting met macroprestaties zaterdag in Gent, waar drie atletes van zich deden spreken. Uiteraard waren alle spotlights op Nafi Thiam gericht, die na elf maanden haar competitierentree maakten, maar ook Hanne Maudens en Rani Rosius tekenden voor veelbelovende prestaties.
Lees verder

De unieke Servische aanpak: snelle vaccinatie, alles open tijdens softe lockdown én veel levensvreugde
Terwijl heel wat Europese landen momenteel op slot zitten om de pandemie onder controle te houden, slaat Servië een andere weg in. Zowat alles is er open en de bevolking is ontspannen. Er wordt aan een razendsnel tempo gevaccineerd en de coronacijfers zijn niet eens veel slechter dan bij ons. Dit is dé succesformule van de softe lockdown in Servië. Al klinkt hier en daar ook kritiek.
Lees verder

Topwetenschapper Harvard blijft geloven dat aliens vier jaar geleden op bezoek kwamen, maar hij krijgt stevige tegenkanting
"Aliens hebben ons in 2017 een bezoek gebracht, maar wetenschappers hebben die realiteit genegeerd." De stelling doet misschien de wenkbrauwen fronsen, maar ze komt niet van de eerste de beste. Avi Loeb is een topastronoom aan de universiteit van Harvard die ook al samengewerkt heeft met Stephen Hawking. In het wereldje wordt hij nu echter vooral afgedaan als een collega "die met straffe beweringen het publiek wil bespelen".
Lees verder

David Goffin, Elise Mertens en Alison Van Uytvanck komen dinsdag in actie op Australian Open
David Goffin, Elise Mertens en Alison Van Uytvanck werken dinsdag hun eerste ronde af op de tweede dag van de Australian Open in Melbourne.
Lees verder

Vriendin Rani over Bryan (23), die overleed na strijd tegen kanker: "Het brak mijn hart om te zien hoeveel pijn hij had, maar toch zo graag wou genieten van het leven"
Bryan Willemaers (23) is in de nacht van zondag op maandag overleden, na een strijd tegen kanker. Pas in maart 2020 kreeg hij het nieuws van een bottumor in zijn rechterbeen en in september werd hij terminaal verklaard. Bryan bleef steeds sterk en positief, maar vorige week ging hij UZ Leuven binnen voor palliatieve zorgen. "Darco, zijn hond en beste vriend, thuis achterlaten vond hij enorm moeilijk", vertelt zijn vriendin Rani (21). "Ik ga vanaf nu voor twee leven en op een dag ga ik naar Amerika, een land waar we allebei ons hart verloren zijn."
Lees verder

Bryan (23) overleden na strijd tegen kanker: "Het brak mijn hart om te zien hoeveel pijn hij had, maar toch zo graag wou genieten van het leven"
Bryan Willemaers (23) is in de nacht van zondag op maandag overleden, na een strijd tegen kanker. Pas in maart 2020 kreeg hij het nieuws van een bottumor in zijn rechterbeen en in september werd hij terminaal verklaard. Bryan bleef steeds sterk en positief, maar vorige week ging hij UZ Leuven binnen voor palliatieve zorgen. "Darco, zijn hond en beste vriend, thuis achterlaten vond hij enorm moeilijk", vertelt zijn ex-vriendin Rani (21). "Ik ga vanaf nu voor twee leven en op een dag ga ik naar Amerika, een land waar we allebei ons hart verloren zijn."
Lees verder

"Ondoordacht en absurd": Premier Alexander De Croo en minister Tinne Van der Straeten planten bomen in koudste week van het jaar
Wat onschuldig begon als een paar bomen planten ter ere van de actie 'Forest in one day', leverden premier Alexander De Croo en minister van energie Tinne Van der Straeten al gauw bakken kritiek op. "Zinloos, want in de huidige vrieskou overleven de jonge boompjes toch nooit", klinkt het op sociale media. Maar is dat wel zo? We gingen te rade bij onze tuinexperte Laurence Machiels.
Lees verder

KU Leuven-wetenschappers laten beschadigd weefsel herstellen bij inflammatoire darmziekten
Onderzoekers van de KU Leuven en de Nationale Universiteit van Seoel hebben een methode ontwikkeld waarbij cellen van het immuunsysteem de instructie krijgen om beschadigd weefsel in de darm te helpen herstellen. Daarmee staat de weg open voor een effectievere behandeling van inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekten, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Dat meldt de KU Leuven vandaag.
Lees verder

Tijd om uit de kast te komen: coach Blessin houdt de boot af, maar waarom zou KVO niet vol voor play-off 1 gaan?
Zaterdagavond prijkte KV Oostende op een play-off 1 plaats. Coach Alexander Blessin blaast alle hoge ambities voorlopig nog weg, maar dit KVO zou niet misstaan in de nacompetitie met de beste vier. Tijd om uit de kast te komen, KVO.
Lees verder

Football Talk. Marin vervolgt carrière bij club van Hasi
De laatste punten en komma's zijn gezet: José Jeunechamps (53) vervoegt de staf van Frank Vercauteren bij Antwerp. De twee kennen mekaar al van bij Cercle Brugge en OH Leuven, waar Jeunechamps als T2 aan de zijde van de huidige Antwerp-coach stond. De Luikenaar was in het verleden jarenlang actief bij Standard, eerst als beloftencoach, later als assistent en kort als T1. Hij kruiste daar ook al even het pad van Luciano D'Onofrio. Later ging Jeunechamps ook in Frankrijk bij Metz aan de slag en hij werkte ook nog kort voor Charlton in Engeland. (SJH)
Lees verder

Waarom een weekje vrieskou geen probleem is voor fauna en flora
"Dieren en planten ondervinden weinig tot geen last van een weekje sneeuw en vorst in februari", zeggen experts. "Sterker nog: zachte winters kunnen pas echt voor problemen zorgen." Waarom deze winterprik volgens experts van Natuurpunt en de Plantentuin van Meise niet per se slecht nieuws is voor de meeste planten en dieren.
Lees verder

Koudegolf doet vraag naar stookolie pieken
Het koude weekend en het aangekondigde vriesweer de volgende dagen zorgt voor een piek in de vraag naar huisbrandolie. Dat bevestigt Johan Mattart, algemeen directeur van de Belgische Federatie der Brandstoffenhandelaars (Brafco). "Bij verschillende verdelers stond de telefoon vanmorgen roodgloeiend. Op een paar uur tijd werd een volledige week gevuld met bestellingen", klinkt het.
Lees verder

Honderdduizend betogers in Myanmar, militaire junta dreigt met hardhandig optreden
Het leger in Myanmar lijkt aan te sturen op een hardhandig optreden tegen het protest in het land. Ook vandaag trokken weer meer dan honderdduizend betogers de straat op tegen de militaire staatsgreep van vorige week en de detentie van Aung San Suu Kyi, de vroegere regeringsleider van Myanmar. Het is inmiddels de derde dag van het massaprotest.
Lees verder

Win een Galentine's Day wijnpakket van illustratrice Niet Nu Laura: "Valentijn stelde meer voor toen ik het met mijn vriendinnen vierde"
Al gehoord van Galentine's Day? Op 13 februari, de dag net vóór de feestdag van de liefde, vieren we niet onze partner, maar onze vriendschappen. Het is dan ook het uitgelezen moment om onze best friend(s) in de bloemetjes te zetten. Dat kan je doen, bijvoorbeeld, met een ludiek wijnpakket van illustrator Laura Janssens (Niet Nu Laura), gebaseerd op de serie 'Mijn Beste Slechtste Vriendin' op Streamz. "Ik vind valentijn ook een mooie gelegenheid om vriendschap te eren", zegt de illustratrice.
Lees verder

"Houdt AstraZeneca-vaccin je uit het ziekenhuis of niet: dàt is de vraag"
Zuid-Afrika schort haar vaccinatiecampagne op nu blijkt dat het AstraZeneca-vaccin maar een beperkte bescherming biedt tegen de Zuid-Afrikaanse coronavariant. Wat zijn de gevolgen voor de Belgische vaccinatiestrategie? Hoe hard woekert de variant in ons land en hebben we straks een derde prik nodig voor volledige bescherming? Wij stelden alle essentiële vragen aan Marc Van Ranst, Johan Neyts, Steven van Gucht en Pierre Van Damme.
Lees verder

Dubai bleef toeristen, sterren en influencers lokken ondanks pandemie. Nu betaalt het de prijs
Wie op de website van de toeristische dienst van Dubai kijkt, zou bijna vergeten dat we midden in een pandemie zitten. Terwijl andere bestemmingen reizigers deze winter zware beperkingen oplegden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hielden de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) de deuren wagenwijd open. Tot op vandaag. Beelden op sociale media laten zien hoe toeristen, influencers en sterren zorgeloos genieten van zon, zee en strand, terwijl nergens een mondmasker te bespeuren lijkt. Maar daar blijkt nu een prijskaartje aan te hangen.
Lees verder

Onze huisref Tim Pots geeft Vanhaezebrouck ongelijk en legt uit waarom VAR de lijnrechter volgde: "Technologie liet hen in de steek"
"De regel zegt dat een lijnrechter bij twijfel nóóit mag vlaggen", beweerde een misnoegde Hein Vanhaezebrouck na AA Gent-Eupen. Maar is dat ook zo? En waarom volgde de VAR tweemaal het oordeel van de assistent-scheidsrechter? Onze huisref Tim Pots heeft alle antwoorden klaar.
Lees verder

EU-landen wijzen Russische diplomaten uit als vergelding
Als vergelding voor de uitwijzing van diplomaten door Rusland hebben drie lidstaten van de Europese Unie ieder een Russische diplomaat tot ongewenst persoon verklaard. De stap komt niet geheel onverwacht na de ophef over het besluit van Moskou.
Lees verder

Ster van Super Bowl, maar even mysterieus als voorheen: Wie is Abel Tesfaye, beter bekend als The Weeknd?
Wie afgelopen weekend naar de Super Bowl keek, zag ongetwijfeld R&B-artiest The Weeknd (30) aan het werk. De superster en winnaar van drie Grammy's mocht performen tijdens de pauze van de populaire finalewedstrijd. Zingen op de Super Bowl is voor sterren doorgaans een hele eer, zo gingen Justin Timberlake, Lady Gaga, Beyoncé en zelfs Michael Jackson hem al voor. Maar hoewel zijn songs wereldwijd meegezongen worden, is de Canadese zanger in mysteries gehuld. Een portret.
Lees verder

Impeachment: het Amerikaanse volk wil Trump veroordeeld zien, maar daarom gebeurt dat nog niet
Als het aan de Amerikanen ligt, dan wordt Donald Trump veroordeeld op zijn tweede afzettingsproces, dat morgen start. Volgens de recentste poll wil 56% dat hij nooit nog president kan zijn. Maar de kans is heel erg klein dat de Republikeinen de wil van het volk zullen volgen.
Lees verder