Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 15 februari 2021

McConnell stemt voor Trump, maar veroordeelt hem nadien in vlammende speech

McConnell stemt voor Trump, maar veroordeelt hem nadien in vlammende speech

Mitch McConnell, de fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, was na afloop van de stemming niet mals voor Donald Trump, die hij 'praktisch en moreel verantwoordelijk' acht voor de aanval op het Capitool. 'De meute is gevoed met leugens van de machtigste man op Aarde', zei McConnell in een vlammende speech. Bekijk zijn toespraak in de video hierboven.

Lees verder

De Wever: 'Als de partij in 2023 wil dat ik verder doe, dan doe ik dat'

'Als de partij dat wil', dan zal Bart De Wever ook in 2023 voortdoen als voorzitter van N-VA. Dat zegt de Wever in een interview met De Zondag. Maar ook: 'Als ik moet stoppen, dan stop ik.'

Lees verder

Elise Mertens bereikt kwartfinales in dubbelspel Australian Open

Elise Mertens heeft zich zondag aan de zijde van de Wit-Russin Aryna Sabalenka geplaatst voor de kwartfinales van het vrouwen dubbelspel op de Australian Open, het eerste grandslamtornooi van het seizoen.

Lees verder

En plots meldt Anthony Vanden Borre zich weer op Anderlecht

Anderlecht is de juridische procedure gestart om het minimumcontract van Anthony Vanden Borre te ontbinden omdat hij al een maand onwettig afwezig is, maar gisteren meldde VdB zich plots weer bij de U21.

Lees verder

Britse lockdown-sceptici in parlement willen coronabeperkingen opheffen

Een groep van lockdown-sceptische parlementsleden heeft de Britse premier Boris Johnson laten weten dat de coronabeperkingen in het land eind april volledig moeten zijn opgeheven, meldt Sky News. Volgens de Britse nieuwszender heeft de 'covid-herstelgroep' CRG aan Johnson geschreven dat er 'geen rechtvaardiging' zal zijn om de beperkingen voort te zetten zodra alle 50-plussers zijn ingeënt.

Lees verder

Laatste winnaar Elfstedentocht schaatst parcours opnieuw

Henk Angenent probeert zondag opnieuw de Elfstedentocht te rijden. De winnaar van de laatste editie in 1997 denkt dat het ijs in Friesland goed genoeg is om de tocht te maken.

Lees verder

Twintigtal arrestaties na feministische betoging in Sint-Gillis

In Sint-Gillis heeft zaterdagavond een feministische betoging met een honderdtal mensen plaatsgevonden. De betoging was niet aangevraagd of toegelaten, maar werd door de gemeentelijke overheden getolereerd. Dat meldt de lokale politie Brussel Zuid. Net voor de avondklok inging, heeft de politie wel een twintigtal deelneemsters aan de betoging administratief opgepakt. 'Zij wilden de omgeving niet verlaten, verstoorden de openbare orde en hielden zich niet meer aan de coronamaatregelen', klinkt het bij de politie.

Lees verder

Beer stormt op publiek af na vrijlating in het wild

In Iraaks Koerdistan zijn deze week zes beren uitgezet in de bergen. Het gaat om Syrische bruine beren die door privé-eigenaren in slechte omstandigheden werden vastgehouden. Bij de uitzetting waren veel toeschouwers komen opdagen. Even leek het fout te gaan toen een beer op het publiek afstormde, maar uiteindelijk kwam iedereen met de schrik vrij.

Lees verder

Eerste Arabische Marssonde stuurt eerste foto door

Vijf dagen nadat de onbemande Marssonde van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) in een baan rond de Rode Planeet is gekomen, heeft de al-Amal (Hoop) zijn eerste foto van Mars doorgestuurd, zo heeft de feitelijke leider van de Golfstaat, Mohammed bin Zayed, zondag getwitterd.

Lees verder

Automobilist zakt met jeep door bevroren vaart

Een Nederlandse autobestuurder is zaterdagavond met zijn terreinwagen door een bevroren vaart gezakt in het Friese Gerkesklooster. Een vriend van de man had eerder al op het ijs gereden, maar bij een tweede rondje ging het fout. Tot ergernis van enkele buurtbewoners: 'Verdorie, het ijs is helemaal kapot'.

Lees verder

'Volgende week 10.000 prikken in vaccinatiecentra'

'Volgende week zullen er 100.000 vaccins verdeeld worden, waaronder 10.000 in de vaccinatiecentra.' Dat zei Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zondagochtend in het duidingsprogramma De Zevende Dag.

Lees verder

Verbod op niet-essentiële reizen mogelijk vóór 1 april ingetrokken volgens Di Rupo

Het verbod op niet-essentiële reizen naar het buitenland zal mogelijk al vóór 1 april opgeheven kunnen worden. Dat hebben Waals minister-president Elio Di Rupo en Groen-minister Petra De Sutter zondag gezegd op RTL-TVi. De maatregel zal geëvalueerd worden op het volgende Overlegcomité van 26 februari.

Lees verder

Komende week geen productie bij Audi Brussels door tekort aan chips

Komende week worden in de fabriek van Audi Brussels in Vorst geen auto's geproduceerd. De oorzaak is een nijpend tekort aan microchips in de auto-industrie. Dat meldde VTM Nieuws zondagmiddag en is ondertussen aan persagentschap Belga bevestigd. Het personeel wordt een week op tijdelijke werkloosheid geplaatst.

Lees verder

Bart Swings sluit WK af met zevende plaats op 1.500 meter

Bart Swings heeft zondag zijn WK afstanden in het Nederlandse Heerenveen afgesloten met een zevende plaats in de 1.500m.

Lees verder

Sterk Antwerp laat zege liggen op Standard

Geen winnaar in Standard-Antwerp zondagmiddag. Een eentonige, maar gelijkopgaande eerste helft leverde een doelpunt langs beide kanten op. In een betere tweede helft lieten de bezoekers de kansen liggen om de volle buit uit Luik mee te graaien.

Lees verder

Vlaamse Adoptiediensten: 'Adoptie heeft nog altijd een toekomst'

De drie Vlaamse adoptiediensten Horizon, Het kleine mirakel en Ray of hope reageren gezamenlijk op de tijdelijke opschorting van interlandelijke adoptie in Nederland. 'We streven voortdurend naar een betere en transparante adoptieprocedure in Vlaanderen. We vinden dan ook dat we in Vlaanderen moeten verder werken aan interlandelijke adopties.'

Lees verder

Groot-Brittannië haalt kaap van 15 miljoen vaccinaties

Als alles goed gaat, zullen maandag 15 miljoen Britten hun eerste prik van het coronavaccin gekregen hebben. 'Een belangrijke mijlpaal', zegt de Britse premier Boris Johnson zondag.

Lees verder

Aerts pakt eerste zege in bijna vier maanden, Iserbyt eindwinnaar X2O Badkamers Trofee

Toon Aerts heeft voor het eerst sinds 17 oktober vorig jaar een cyclocross gewonnen. De renner van Trek Baloise Lions was de beste in de Brussels Universities Cyclocross, de laatste klassementswedstrijd van het seizoen. Eli Iserbyt speelde tijdens de race geen rol van betekenis, maar is wel eindwinnaar in de X²O Badkamers Trofee.

Lees verder

Afgelasting Charleroi - Club Brugge is groot probleem voor speelkalender

De match tussen Charleroi en Club Brugge van vanavond om 18.15 uur gaat niét door. Sommige delen van het veld van Charleroi liggen nog vol sneeuw en zijn bevroren. De afgelasting is een groot probleem voor de kalendermaker, aangezien er nog amper plaats is voor extra wedstrijden van Club Brugge.

Lees verder

Trump vrijgesproken door partijgenoten, maar niet door de geschiedenis

57 op 100 senatoren, en niet de vereiste 67, achten Donald Trump schuldig aan aanzetten tot rebellie. Dat betekent opnieuw vrijspraak, maar het onverkwikkelijke proces laat diepe sporen na. Vijf lessen van het tweede proces-Trump.

Lees verder

Volledig politiekorps in quarantaine, 'maar criminelen krijgen nu geen vrij spel'

De meer dan 200 personeelsleden in dienst van het politiekorps Zennevallei zitten allemaal in quarantaine of isolatie na een uitbraak van het coronavirus. 22 agenten en personeelsleden testten intussen al positief. 'Maar criminelen krijgen nu geen vrij spel.'

Lees verder

Laatste winnaar legt Elfstedentocht opnieuw (deels) af

Henk Angenent (53) won in 1997 als laatste de Friese wedstrijd Elfstedentocht. Corona trok een streep door eindelijk een nieuwe editie van de legendarische schaatswedstrijd. Angenent deed het dan maar in zijn eentje. Het lukte hem niet om de tocht volledig uit te rijden.

Lees verder

Beerschot geeft in slotfase zege weg tegen KV Mechelen

KV Mechelen heeft Beerschot voor de tweede keer in vier dagen een pijnlijke tik uitgedeeld. Beerschot leek lange tijd op weg naar een revanche voor de nederlaag in het bekerduel, maar gaf in de slotfase een driepunter nog helemaal uit handen: 1-2.

Lees verder

Toch een klein beetje carnaval in Aalst

Officieel is er dit voorjaar geen Aalst carnaval. Maar op zondag viel er toch een flard van de typische sfeer op te snuiven.

Lees verder

Thuisclubs verantwoordelijk voor onbespeelbare velden

Drie van de acht geplande wedstrijden werden dit weekend afgelast vanwege de slechte staat van het veld. IJsplekken. Pijnlijke vaststelling: sommige clubs in 1A slagen er blijkbaar niet in te anticiperen op voorspelde weersomstandigheden.

Lees verder

Bill Gates: 'In de strijd tegen de klimaatopwarming hebben we kernenergie echt nodig'

Kan de wereld tegen 2050 klimaatneutraal zijn? Microsoft-oprichter Bill Gates heeft er zijn hoofd over gebroken en zet enkele ongemakkelijke waarheden op een rij. 'Met alleen desinvesteringen in oliebedrijven of bomen planten halen we het niet.'

Lees verder

Harry en Meghan verwachten tweede kindje

De Britse prins Harry en zijn echtgenote Meghan Markle verwachten hun tweede kindje. Dat heeft hun woordvoerder op Valentijnsdag bevestigd.

Lees verder

Separatistische en linkse coalitie kunnen in Catalonië

Volgens de eerste resultaten zijn de linkse Republikeinen van ERC en de socialisten in Catalonië de grootste partijen geworden. Er kan zowel een linkse als een separatistische regering worden gevormd.

Lees verder

Eigenaars zonnepanelen mogen digitale meter weigeren tot 2025

Wie zonnepanelen op zijn dak heeft, is niet langer prioritair voor de installatie van een digitale meter. Eigenaars kunnen die weigeren tot 2025.

Lees verder

Anderlecht en Cercle Brugge schieten niets op met gelijkspel

Na drie goeie uitzeges – ook in de beker– kwam Anderlecht op Cercle Brugge weer niet verder dan 0–0. Tegen een goed georganiseerd team creëert paars-wit weinig tot niets.

Lees verder

Het geluk van de lockdownbaby

Een kind krijgen, dat is een van de meest wonderlijke momenten in het leven. Dat is tijdens de coronacrisis niet anders. Maar je geluk delen, kan enkel op afstand.

Lees verder

Het geluk van de lockdownbaby

Een kind krijgen, dat is een van de meest wonderlijke momenten in het leven. Dat is tijdens de coronacrisis niet anders. Maar je geluk delen, kan enkel op afstand.

Lees verder

Opnieuw manifestaties in Myanmar ondanks troepenmacht en toenemende repressie

In Myanmar stromen maandagochtend opnieuw demonstranten toe op straat, ondanks de inzet van een troepenmacht en de toenemende repressie door de junta. Zo verzamelden er zich in het noorden van de stad Yangon (het voormalige Rangoon) honderden ingenieurs en studenten. Dat heeft een fotograaf van het Franse persagentschap AFP vastgesteld.

Lees verder

Oproep | Bent u nog steeds niet de oude na een corona-infectie?

De Standaard zoekt getuigenissen van mensen die genezen zijn van acute covid-19, maar die nog altijd fysieke gevolgen – extreme vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn,... – ondervinden van de ziekte.

Lees verder

Al bijna 15.000 kandidaten om Klaasje op te volgen bij K3

Klaasje Meijer maakte afgelopen week bekend dat ze opstapt bij K3. Ze heeft vijf jaar de dienst uitgemaakt bij de meidenband en ze heeft zich geëngageerd om nog een jaar uit te doen. Dat geeft Studio 100, het entertainmentbedrijf achter K3, de kans om een opvolger voor haar te zoeken.

Lees verder

Sportpaleis virtueel uitverkocht voor Live2020

Vijfduizend muziekfans kochten een of meer virtuele zitjes in het Sportpaleis. Zo brachten ze meer dan 50.000 euro bij mekaar voor het steunfonds Live2020. Dat komt de livemuzieksector te hulp.

Lees verder

Italiaanse skigebieden blijven dicht

De heropening van de skigebieden maandag in de Italiaanse 'gele zones' - met matig coronarisico - gaat niet door. De regering heeft het bestaande winstersportverbod verlengd.

Lees verder

Voorzichtig met droogblazers en haardrogers: nieuwe adviezen voor kappers, scholen en bedrijven

Wees voorzichtig met haardrogers. Dat is de waarschuwing die de Hoge Gezondheidsraad vandaag de wereld instuurt in een nieuw advies. Want wie niet oppast, blaast mogelijk besmette deeltjes naar andere bezoekers. Ook bedrijven en horecazaken krijgen nieuwe adviezen, zoals het uitschakelen van handdrogers in de toiletten.

Lees verder