Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 12 februari 2021

Maandag opent in Beringen eerste vaccinatiecentrum: meeste centra zullen het eerste week met 100 doses moeten stellen

HLN
Maandag opent in Beringen eerste vaccinatiecentrum: meeste centra zullen het eerste week met 100 doses moeten stellen
In de oude mijngebouwen van Beringen opent maandag het eerste vaccinatiecentrum van Vlaanderen. Aan een rotvaart zal er alvast niet hoeven te worden geprikt. Welgeteld honderd lokale huisdokters, tandartsen en thuiszorgverstrekkers zullen er volgende week een eerste vaccinatie krijgen. De overige 94 centra zullen het de eerste weken eveneens noodgedwongen met slechts enkele honderden doses moeten stellen. "We starten met het beperkte aantal dat we hebben, in alle centra", aldus Zorg en Gezondheid.
Lees verder

Reizen verboden tot net voor de paasvakantie. Maar mogen we er daarna weer opuit vliegen? "Nog geen kruis over maken"
Het verbod op niet-essentiële reizen geldt tot 1 april. Het weekend daarop begint de paasvakantie. Gaan we dan massaal op reis kunnen vertrekken? Of neemt het Overlegcomité het zekere voor het onzekere en valt ook de paasvakantie in het water? "Alles hangt af van de cijfers", zegt biostatisticus Geert Molenberghs.
Lees verder

Artiesten zoals Noa Lang beschermen? Onze huisref Tim Pots licht toe: "Er wórdt al strenger gefloten"
Noa Lang (21) ergerde zich woensdag weer zichtbaar. Hangen, trekken, duwen - zijn rechtstreekse tegenstanders laten hem niet zomaar passeren. Philippe Clement hoopt "dat er geen domme dingen gebeuren". Onze huisref Tim Pots begrijpt de frustratie. "Maar de refs beschermen de spelers al véél beter dan tien, twintig jaar geleden."
Lees verder

Gratis platform geeft opleiding aan volwassenen die zich willen omscholen: "Cafébaas of sociaal werker: iederéén kan IT'er worden"
Een samenleving waarin digitalisering zich nog sneller dan een virus verspreidt, heeft veel IT'ers nodig. Geen nood: iedereen die zich ­geroepen voelt, kan het leren. De vzw '19' zet per jaar 300 volwassenen op weg in de IT-wereld — ­gratis. "Iedereen kan computertaal leren. Het enige wat het kost is doorzettingsvermogen."
Lees verder

Krmencik wil bij PAOK blijven, betrekt Club Tsjechische spits in deal met dure vleugelspeler?
Met vijf goals in negen matchen heeft Michael Krmencik zijn start bij PAOK niet gemist. De Tsjechische huurling van Club Brugge voelt zich in zijn sas in Griekenland, zo bleek uit een interview na de bekerwedstrijd van gisteravond tegen Lamia (5-2): "Ik hoop dat ik hier na de zomer kan blijven - mijn makelaar is daarover in gesprek met Club. Ik hou van het leven in Thessaloniki en heb er samen met mijn gezin een geweldige tijd". Bij blauw-zwart heeft Krmencik geen toekomst, alleen zal PAOK wel een transferprijs moeten betalen voor de spits waarvoor Club vorige winter zes miljoen euro neertelde. Mogelijk wordt Krmencik komende zomer betrokken in een eventuele transfer van Clubtarget Christos Tzolis (18). Club bood deze winter volgens Griekse bronnen 8 miljoen euro plus Krmencik voor de vleugelspeler, wat door de Grieken geweigerd werd. Misschien komt daar over enkele maanden verandering in.
Lees verder

"Mijn ambitie? Broadway": na passage in Hollywood wil Sinay ook indruk maken in 'The Voice'
Ze stond al op een filmset met 'Star Wars'-ster Adam Driver en de Franse actrice Marion Cotillard, en vanavond wil Sinay Bavurhe (22) uit Antwerpen het podium van 'The Voice' veroveren. "Ik was lang te onzeker om me in te schrijven", vertelt ze. Maar daar bracht Adam Driver hoogstpersoonlijk verandering in.
Lees verder

Kamer zet licht op groen voor effectentaks
De plenaire vergadering van de Kamer heeft de effectentaks van de regering-De Croo donderdagavond goedgekeurd. Het ontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) kreeg de steun van de meerderheid, de oppositie stemde tegen.
Lees verder

Inflatie gestegen tot bijna 3.000 procent in Venezuela
De inflatie is vorig jaar in Venezuela gestegen tot 2.959,8 procent. Dat blijkt uit cijfer van de centrale bank (BCV).
Lees verder

Ria (68) verloor haar man bij schaatsongeval op te dun ijs in Brugge, nu wil ze mensen waarschuwen: "Ga niet op het ijs zonder toestemming. Het kan iedereen overkomen"
"Kijk alstublieft uit: ook op ondiepe plaatsen kan natuurijs levensgevaarlijk zijn. Ga er niet op zonder officiële toestemming." Ria De Lijser (68) uit Oedelem roept op tot voorzichtigheid, en weet - jammer genoeg - waarover ze spreekt. Drie jaar geleden was ze erbij toen haar echtgenoot Leonard Frugte (74) op de Assebroekse Meersen door een zwakke plek in het ijs zakte. Enkele dagen later stierf hij aan zijn verwondingen.
Lees verder

"Noem me alstublieft geen onehitwonder": Plastic Bertrand na verrassingsoptreden op Vlaamse tv
Een heel nieuwe generatie associeert zijn lied inmiddels met ontbijtgranen van Kellogg's, maar de man zelf krijgen we haast nooit meer te zien. Tot gisteren. Toen toverde VRT Plastic Bertrand terug op tv voor een verrassingsoptreden en die bewees dat er ook na vier decennia geen spat verval zit op 'Ça plane pour moi'. "Ik heb er alles aan te danken, maar noem me geen onehitwonder."
Lees verder

"Noem me alstublieft geen onehitwonder": Plastic Bertrand brengt verrassingsoptreden op Vlaamse tv
Een heel nieuwe generatie associeert zijn lied inmiddels met ontbijtgranen van Kellogg's, maar de man zelf krijgen we haast nooit meer te zien. Gisteren toverde VRT Plastic Bertrand terug op tv en die bewees dat er ook na vier decennia geen spat verval zit op 'Ça plane pour moi'. "Ik heb er alles aan te danken, maar noem me geen onehitwonder."
Lees verder

OVERZICHT. Aantal besmettingen blijft dalen, aantal overlijdens stijgt heel licht, hospitalisaties stabiliseren
Het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen op weekbasis daalt inmiddels al voor de achtste dag op rij. Ook het aantal ziekenhuisopnames zakt heel lichtjes met 1 procent. Er zijn wel iets meer overlijdens in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
Lees verder

Wetsontwerp goedgekeurd waardoor fiscus Belgen met vastgoed in buitenland anders gaat belasten
De plenaire vergadering van de Kamer heeft donderdagavond een wetsontwerp goedgekeurd dat komaf maakt met de ongelijke behandeling van huurinkomsten uit buitenlands vastgoed. Ons land werd daarvoor veroordeeld door het Europees Hof van Justitie.
Lees verder

Ook vandaag nog erg koude dag
Het blijft vandaag droog en nog koud met volop zon, met maxima van -1 tot -5 graden en een schrale oostelijke wind. Het KMI waarschuwt ook opnieuw voor mogelijke ijsplekken op de weg. Vanaf morgen stijgt het kwik op sommige plaatsen boven nul.
Lees verder

Stan Dewulf krijgt kans om bij AG2R te groeien in schaduw van Van Avermaet en Naesen: "Onvoorstelbaar dat Lotto die liet gaan"
"De man voor de toekomst", zegt Oliver Naesen. "Misschien straks al dé verrassing van het voorjaar", denkt Greg Van Avermaet. In de schaduw van zijn twee kopmannen wordt Stan Dewulf (23) klaargestoomd voor de volgende stap in zijn carrière.
Lees verder

Niet aangeduide verkeerseilandjes in finale eerste rit Ronde van de Provence zorgen opnieuw voor storm van kritiek: "Dit is onbegrijpelijk"
De kop is eraf in de Tour de la Provence. Gisteren won Davide Ballerini voor Arnaud Démare, maar naast de zege van de Italiaan gingen vooral de verkeerseilandjes in de slotfase over de tongen.
Lees verder

Jamie Spears blijft medebewindvoerder over dochter Britney Spears
In het verhaal van Britney Spears (39) en haar vader Jamie (68), die als bewindvoerder optreedt, zijn er geen winnaars. Dat werd donderdag nog maar eens duidelijk toen de twee opnieuw tegenover elkaar stonden in de rechtbank.
Lees verder

Girlpower en jong talent: dit was de tweede show van 'De Week van de Belgische Muziek'
De Week van de Belgische Muziek nadert stilaan z'n einde. Gelukkig konden we donderdagavond nog genieten van een tweede muziekshow op Eén, waarin enkele muzikale toppers hun talenten bundelden voor een origineel duet.
Lees verder

AUSTRALIAN OPEN. Serena Williams met moeite voorbij 19-jarige Russische, Mertens en Sabalenka krijgen forfaitzege in dubbelspel
Serena Williams staat in de vierde ronde van de Australian Open. De 39-jarige Amerikaanse rekende vrijdag na één uur en 39 minuten tennis in twee sets (7-6 (7/5) en 6-2) af met de negentienjarige Russische Anastasia Potapova (WTA 101). Naomi Osaka kende dan weer weinig moeite in haar partij. In het dubbelspel kregen Elise Mertens en Aryna Sabalenka een forfaitzege.
Lees verder

Regiedebuut van schrijver Dimitri Verhulst gaat 'Waarom Wettelen' heten
We kennen Dimitri Verhulst (48) vooral als schrijver, van onder meer 'De Helaasheid Der Dingen' en 'Problemski Hotel', maar de man gaat nu ook regisseren. Zijn film zal 'Waarom Wettelen' gaan heten. Dat schrijft Het Nieuwsblad.
Lees verder