Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

vrijdag 26 februari 2021

LIVE. België rondt kaap van 22.000 coronadoden

HLN
LIVE. België rondt kaap van 22.000 coronadoden
Het Overlegcomité van de federale en de deelstaatregeringen komt vandaag om 14 uur opnieuw samen om de coronamaatregelen te evalueren. Een editie onder hoogspanning, want hoewel de druk om minder streng te worden stilaan torenhoog wordt, lijken de cijfers grote versoepelingen voorlopig niet toe te staan. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

Zeventien pro-Iraanse strijders komen om bij Amerikaanse vergeldingsactie in Syrië
In Syrië zijn bij de Amerikaanse luchtaanvallen op stellingen van milities zeventien pro-Iraanse strijders om het leven gekomen. Dat meldt het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR)
Lees verder

ANNO 2021. 'Homo Turisticus' Jan Matthys (47): "Ik leerde meubels maken, tot mijn zoon werd geboren"
Elke dag gaat 'Het Laatste Nieuws' op zoek naar hoe het leven van een Belg die ooit in de schijnwerpers stond er anno 2021 uitziet. Vandaag: fotograaf en doe-het-zelver Jan Matthys, die acht jaar geleden als de extatische Homo Turisticus furore maakte in 'Is 't nog ver?', het reisprogramma van VIER. Intussen is hij al even niet meer op tv te zien geweest, maar: "Iets met op reis gaan of met geschiedenis, dat lijkt me nog het leukst om te doen."
Lees verder

Zwarte Europese avond voor Belgische clubs is ook pijnlijke zaak voor Europese coëfficiënt: hoe precair is de situatie nu?
De exit van zowel Antwerp als Club zet België onder druk in de coëfficiëntenranking die beslist over de toewijzing van Europese tickets. Pijnlijke zaak, zeker met de toekomstige hervormingen van het Europese voetbal in het achterhoofd.
Lees verder

Moeten we van de bijsluiter afwijken en de tweede prik langer uitstellen? Volgens experts moeten we dat overwegen
Verschillende landen willen hun vaccinatiestrategie versnellen door de beschikbare vaccins prioritair in te zetten voor de eerste prik en de tweede prik langer uit te stellen. Volgens viroloog Marc Van Ranst kan België dat beter ook overwegen, na buitenlandse succesverhalen. "Dit moet je met een frisse blik bekijken".
Lees verder

Belgisch onderzoek bewijst hoe dinosaurussen uitstierven: "Een mirakel. We hebben enorm veel geluk gehad"
Het staat na Belgisch onderzoek helemaal vast: er zijn geen dinosaurussen meer door een meteoriet die 66 miljoen jaar geleden insloeg in de Golf van Mexico. Dat is bevestigd door een groep wetenschappers onder leiding van Steven Goderis, professor aan de VUB. De bevindingen van de meteorietenprof zijn gepubliceerd in het belangrijke wetenschappelijke tijdschrift 'Science Advances'. "Het feit dat we de iridium, een stof waaruit de meteorieten bestaan, gevonden hebben, is een mirakel. We hebben enorm veel geluk gehad."
Lees verder

Online verkoop moet telers hopscheuten redden: normaal enkel in chique restaurants, maar nu met fikse korting op uw bord
Om hun hopscheuten niet helemaal verloren te laten gaan, hebben heel wat telers in allerijl een webshop opgestart. Nu het seizoen van deze Belgische delicatesse van start gaat, dreigt een immens overschot: "Want in normale tijden verkopen wij 90% tot zelfs 100% van onze hopscheuten aan restaurants." Alleen is de horeca nog steeds dicht en is het seizoen binnen een dikke maand alweer afgelopen. Lage prijzen voor particulieren moeten nu redding brengen.
Lees verder

Kanye lanceert vreemdste sneaker ooit: "De een vindt 'm lelijkste sneaker ooit, voor de ander is hij 1.600 euro waard"
Is het een krab, een platgetrapte pistolet of toch een hoofdrolspeler uit de Alien-films? Nee, het is de 'Yeezy 450', de nieuwste Adidas-sneaker van de gekke rapper Kanye West (43), die volgende week wereldwijd weer in enkele minuten uitverkocht zal zijn. Anders dan zijn geflopte presidentskandidatuur en mislukte huwelijk met Kim Kardashian is het sneakermerk het enige overblijvende succesverhaal van West. Vandaag is Yeezy 1 miljard euro (!) waard, meteen een belangrijke inzet van de scheidingsperikelen met 'la Kardashian'.
Lees verder

Geen clubs uit Jupiler Pro League meer in Europa: België onder druk in Europese coëfficiëntenranking
De exit van zowel Antwerp als Club zet België onder druk in de coëfficiëntenranking die beslist over de toewijzing van Europese tickets. Pijnlijke zaak, zeker met de toekomstige hervormingen van het Europese voetbal in het achterhoofd.
Lees verder

Van meer sociaal contact tot een toekomstperspectief: dit ligt op tafel van het overlegcomité
Een grotere 'buitenbubbel' en wat toekomstperspectief: veel meer dan dat moeten we vandaag niet verwachten van het overlegcomité. Ondanks de roep om versoepelingen, wil de politiek op veilig spelen. "Anders zetten we versoepelingen in april op het spel."
Lees verder

Meer mensen sneller een eerste prik geven: volgens Marc Van Ranst moeten we dat ook overwegen
Verschillende landen willen hun vaccinatiestrategie versnellen door de beschikbare vaccins prioritair in te zetten voor de eerste prik. Volgens viroloog Marc Van Ranst kan België dat beter ook overwegen, na buitenlandse succesverhalen. "Dit moet je met een frisse blik bekijken".
Lees verder

ONZE OPINIE: "Beste ministers en experts, als jullie klaar zijn met al die vragen over ijskarretjes en barbecues: geef ons dan het recht om onszelf te testen. En snel"
In Duitsland kunnen mensen volgende week in de supermarkt een coronatest kopen waarmee ze zelf kunnen nagaan of ze besmettelijk zijn. "Hoe geweldig is dát?", schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. "In België krijgen we dat recht niet. Onze overheid heeft beslist dat het illegaal is om zelf na te gaan of u besmettelijk bent voor een andere burger."
Lees verder

Raad van State fluit federale overheid terug over loonsubsidies
De federale overheid mag geen loonsubsidies ­uitkeren aan de reissector. Dat is een ­bevoegdheid voor de gewesten, oordeelt de Raad van State. Dat schrijft De Standaard vandaag.
Lees verder

Kledingketen ZEB gaat 71 winkels aanpassen voor mensen met beperking: "Onbezorgd shoppen, dat zit er voor ons nooit in"
Het succes van winkelen op afspraak tijdens de lockdown werd zo'n succes bij mensen met een beperking, dat kledingketen ZEB zijn 71 winkels gaat aanpassen. Een parkeerplaats, lagere kledinghaakjes in de paskamers en vooral: opgeleid personeel, zonder betuttelende toon en met een mini-woordenschat gebarentaal.
Lees verder

COLUMN. 'Oliver Naesen heeft de benen om morgen de Omloop te winnen. Helaas niet het hoofd. Hij is zo lief, meneer'
Ex-editorialist Jan Segers schrijft nu geregeld iets ongeregelds over een min of meer bekende kop. Vandaag: Oliver Naesen, kampioen. Lees meer columns van Jan Segers in dit dossier.
Lees verder

Topatleten én levensgenieters, de gastronomische Belgen van AG2R-Citroën: "Wat een pintje is voor de wielerfan, is koffie voor mij"
Vasten en afzien kunnen ze, maar lekker eten en drinken, dat kennen ze ook. Wij serveren u: het driesterrenmenu van AG2R-Citroën. Met een veel te bescheiden hobbykok, een koffieverslaafde en een bierbrouwer. Schol, en smakelijk. "Ik ben overtuigd dat een atleet beter te veel eet dan te weinig."
Lees verder

Tweeling Marysé en Isabeau wil indruk maken in 'The Voice': "Als een van ons vals zingt, verpest die het voor de ander"
Nooit eerder stonden ze als meerstemmig duo op een podium, maar vanavond zetten de 18-jarige tweelingzussen Marysé en Isabeau Hamers alles op alles om de coaches te overtuigen tijdens de vierde blind auditions van 'The Voice'. "Leuk dat we ons mogen presenteren als 'package deal'."
Lees verder

Tom Smith van Editors droomt van Rock Werchter ondanks corona en Brexit: "België is ons véél te dierbaar"
"Als Herman Schueremans Rock Werchter naar september kan verplaatsen, komen we. Met àlle toeters en bellen." Editors-frontman Tom Smith (39) laat zijn band niet kisten door de Brexit en het bijhorende artiestenvisum. "We voelen ons zwaar gediscrimineerd en we zullen onnodig veel geld moeten betalen om onze crew, twee tourbussen en twee vrachtwagens tot bij jullie te krijgen", vertelt hij. "Maar we leggen ons niet zomaar neer bij hetgeen enkele fuckers beslist hebben. Jullie Belgen zijn ons veel te dierbaar."
Lees verder

OVERZICHT. België rondt kaap van 22.000 coronadoden, besmettingen stijgen met 24 procent
Er zijn in ons land nu al meer dan 22.000 mensen aan het coronavirus overleden. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Net als de voorbije dagen ging het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames verder de hoogte in.
Lees verder

Football Talk. Toptalent Dwomoh (16) naar de B-kern bij Genk - Kortrijk-verdediger trekt naar ploeg van Losada
John van den Brom overleefde deze week een crisisberaad van de Genkse Raad van Bestuur en krijgt dus nog zeker één kans om het tij te keren. Vandaag op Charleroi. "Ik heb dat gelezen en gehoord, maar is het echt zo gegaan? Dat weet ik niet, hoor. Ik heb van niemand iets gehoord. Ik praat vaak met Dimitri de Condé en voorzitter Peter Croonen, zij hebben mij nooit gezegd dat mijn positie ter discussie stond." Van den Brom is in elk geval wel van plan om een aantal wissels door te voeren. Zo belandt Théo Bongonda wellicht op de bank. "Je wordt kritischer voor spelers", zei hij. "Ook voor jongens die al vaak het verschil hebben gemaakt, maar dat nu even niet doen. Als ik ervan uitga dat iedereen kan spelen, dan moet ik ook durven wisselen. Anders kun je niet iedereen recht in de ogen kijken en dat wil ik niet." Luca Oyen wordt meer dan waarschijnlijk zijn vervanger. (KDZ)
Lees verder