Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

maandag 8 februari 2021

LIVE. Afkoelingsweek in secundair onderwijs start met grote problemen bij Smartschool - Vlaamse controles op quaranta...

HLN
LIVE. Afkoelingsweek in secundair onderwijs start met grote problemen bij Smartschool - Vlaamse controles op quarantaine lukken niet
Het aantal coronapatiënten dat op intensieve zorgen ligt, blijft voor de tweede dag op rij onder de 300. Intussen blijft het koffiedik kijken voor de horeca: volgens minister Frank Vandenbroucke is een opening op 1 maart "ondenkbaar". Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in dit liveblog.
Lees verder

Bus 89 vermijdt enkele haltes in Molenbeek na bekogeling met projectielen en overlast door wildparkeerders
Een bus van de MIVB stopt tijdelijk niet meer bij een reeks Molenbeekse bushaltes. Dat meldt La Dernière Heure. Twee bussen werden eind januari bekogeld met voorwerpen. Daarnaast hadden chauffeurs veel last van wildparkeerders.
Lees verder

Online een woonlening afsluiten: meer transparantie, maar dat heeft ook een keerzijde
Sinds enkele jaren gaat de digitalisering van de banken razendsnel. Diensten waar we vroeger nog voor naar het bankkantoor moesten, regelen we nu vlotjes in de zetel via online banking en mobiele apps. De uitzondering hierop is de hypotheeklening, waarvoor meestal wél nog een afspraak in het bankkantoor gemaakt wordt. Bij sommige banken kan u uw woonkrediet intussen toch al volledig online afhandelen. Spaargids.be licht toe met welke zaken u dan rekening moet houden.
Lees verder

Afkoelingsweek in secundair onderwijs start met grote problemen bij Smartschool: "Dit was onmogelijk te voorspellen"
Smartschool, het digitale onderwijsplatform dat veel scholen gebruiken, ondervindt vanochtend grote problemen. Veel leerlingen en directies melden net bij de start van de 'afkoelingsweek' in het secundair onderwijs verbindingsproblemen en kunnen niet inloggen. Intussen zou het digitale platform voor scholen weer "werkbaar" zijn, zegt een woordvoerster namens het bedrijf. "Het niveau van activiteit was niet te voorspellen."
Lees verder

Code oranje in Nederland en tot wel 25 centimeter verse sneeuw in Duitsland
Terwijl het in België al bijzonder koud is, is de situatie in delen van Nederland en Duitsland nog veel extremer. In heel Nederland geldt code oranje wegens de uitgebreide gladheid en de temperatuur komt er nergens boven het vriespunt uit. Ook in Duitsland wordt er vandaag opnieuw verkeerschaos verwacht.
Lees verder

Marco Borsato praat voor het eerst na scheiding: "Het belangrijkste is dat je de draad weer kunt oppakken"
Sinds z'n scheiding met Leontine (53) een jaar geleden, heeft Marco Borsato (54) geen interviews meer gegeven. Maar voor z'n fans maakt hij wel nog tijd, en daar laat hij toch even in z'n hart kijken.
Lees verder

Lorin Parys: verkiezing N-VA-ondervoorzitters "zegt niets over koers van de partij"
De verkiezing van Valerie Van Peel en Lorin Parys als ondervoorzitters bij N-VA zegt volgens Parys zelf "niets over de koers van de partij". Dat zei Parys vandaag in De Ochtend op Radio 1. De verkiezing betekent volgens Parys ook niet dat hijzelf of Van Peel automatisch in "poleposition" liggen om huidig voorzitter Bart De Wever op te volgen. Parys hoopt zelfs dat De Wever nog lang voorzitter blijft en niet in 2023 "op 1 jaar voor de verkiezingen" de fakkel doorgeeft.
Lees verder

Bijna een jaar zonder zege, nu in tranen na vroege exit in Melbourne: wat is er aan de hand met Monfils?
Wat is er aan de hand met Gaël Monfils? De Franse tennisser, die zijn laatste match won op 27 februari 2020, verloor nu ook in de eerste ronde van de Australian Open. Zijn zevende nederlaag op rij. "Ik hoop dat deze nachtmerrie snel voorbij is."
Lees verder

Kimmer Coppejans sneuvelt in eerste ronde Australian Open na vijfsetter
Kimmer Coppejans (ATP 178) is er bij zijn debuut op de Australian Open net niet in geslaagd zich voor het eerst in zijn carrière te plaatsen voor de tweede ronde van een grandslamtoernooi. De West-Vlaming verloor na vijf sets van Jari Vesely.
Lees verder

Tractiecontrole kan bij sneeuw net tegen je werken
Bijna alle moderne auto's zijn voorzien van tractiecontrole. Die helpt voorkomen dat je wielen doorslippen bij te hard optrekken of op nat wegdek. Maar als er sneeuw ligt, kan dit systeem juist tegen je werken.
Lees verder

Frank en Annick trokken uit noodzaak richting 'Costa Belgica': "Na de operatie raadde de dokter ons aan om naar het Zuiden te verhuizen"
Een hartafwijking van hun acht maanden oude zoon deed hen naar Spanje verhuizen, maar ondertussen hebben Frank en Annick uit de VTM 2-reeks 'Costa Belgica' er een goed draaiend immokantoor. Al is het niet altijd rozengeur en maneschijn: "Wij hebben ook tegenslagen gekend. De dood van mijn papa, financiële tegenvallers, een zwaar verkeersongeval..." Maar naar België terugkeren? Ze dénken er niet aan. "Een huis van twee miljoen verkopen, dat geeft een kick."
Lees verder

'De Bachelorette': deze 15 mannen strijden om het hart van Elke Clijsters
Binnenkort kunnen we ons allemaal weer in de zetel nestelen met een nieuwe guilty pleasure: De eerste aflevering van 'De Bachelorette' gaat bijna van start op Play4. Daarin strijdt een groep mannen om het hart van Elke Clijsters (35). De mama van twee weet precies wat ze zoekt in een partner en is klaar om zich open te stellen voor een nieuwe liefde. Deze vijftien mannen wagen alvast hun kans.
Lees verder

Engelbert Humperdinck verliest vrouw na coronabesmetting: "Ze rent nu door de hemel"
De vrouw van de wereldberoemde zanger Engelbert Humperdinck (84) is afgelopen week overleden, kort nadat bij haar het coronavirus was vastgesteld. De 85-jarige Patricia Healey, die al 56 jaar getrouwd was met de artiest, leed de afgelopen tien jaar aan alzheimer. "Ze rent nu vrij door de prachtige tuinen van de hemel", schrijft Humperdinck op sociale media.
Lees verder

Vlaamse controles op quarantaine lukken niet
Veel Vlaamse gemeenten controleren in de praktijk amper of besmette inwoners al dan niet in quarantaine zijn. "De gegevens die we van hogerhand krijgen, zijn veel te summier", zo luidt het maandag in de kranten van Mediahuis.
Lees verder

Prins Harry neemt 'Carpool Karaoke' op met tv-presentator James Corden
Al jarenlang is 'Carpool Karaoke' een van de populairste fragmenten uit 'The Late Late Show' van presentator James Corden (42). Binnenkort wordt het meezingen met een verrassende gast: niemand minder dan prins Harry (36) zou z'n opwachting maken in de rubriek. Dat meldt PEOPLE.
Lees verder

Chocolatier Dominique Persoone staat elke ochtend 'ziekelijk vroeg' op om te verbouwen: "Mijn handen en rug zijn kapot 's avonds, maar ik vind het zalig"
Ben je een vroege vogel of een nachtraaf? Die vraag stellen we elke week aan een bekend gezicht. Deze keer aan de beurt: chocolatier Dominique Persoone. Hem een ochtendmens noemen, is een understatement. Elke dag staat hij om 4 uur op. "Mijn vrouw wordt er onnozel van." Maar Persoone is veel te graag in de weer. "Ik zie dat ook bij de deelnemers aan 'Junior Bake Off'. Die kinderen zijn daar al om 7 uur. Vol goesting om in de dag te bijten. Ik herken dat volledig. Dat is passie."
Lees verder

Surfwonder Kamiel (9) kan golven van 4 meter hoog aan: "Zelfs bij dit vriesweer ga ik het water in"
Het vriest dat het kraakt. De meesten onder ons denken dan niet aan het strand, golven en surfen. Dat is echter buiten Kamiel Deraeve (9) gerekend. Wat hij als golfsurfer kan, is ongelooflijk. Hij neemt golven die drie keer groter zijn dan hijzelf. Zelfs in het putje van de winter staat hij vol enthousiasme op de surfplank. Geniet van het enthousiasme van dit surfwonder en van de spectaculaire beelden die zijn papa nam tijdens zijn stage in Fuerteventura vorige maand.
Lees verder

Corruptieproces tegen Israëlische premier Benjamin Netanyahu hervat
De Israëlische eerste minister Benjamin Netanyahu heeft zich maandag aangemeld bij de rechtbank in Jeruzalem, waar het corruptieproces tegen de premier hervat. Voor het eerst komen de advocaten in de rechtszaal aan het woord over de aanklacht die tegen de 71-jarige premier werd geformuleerd. Netanyahu is de eerste zittende premier die terecht moet staan. Hij wordt aangeklaagd voor corruptie, fraude en misbruik van vertrouwen in drie zaken.
Lees verder

Werd Johan Devriendt drie keer ten onrechte veroordeeld voor moord? 'Het bewijs rammelt aan vele kanten'
Drie keer hoorde ex-politieman Johan Devriendt een Leuvense volksjury het zwaarst mogelijke verdict uitspreken. Schuldig aan de moord op zijn ex. Levenslang. Onderzoek aan de universiteit in Amsterdam besluit nu: "De jury had op basis van het voorliggende bewijs moeten vrijspreken."
Lees verder

Drie agenten die verdacht worden van verkrachting vrijgelaten onder voorwaarden
De drie politiemannen die aangehouden waren voor verkrachting en voyeurisme, zijn vrijgelaten onder voorwaarden. Dat zegt de advocaat van een van de verdachten aan persagentschap Belga. Ze hoeven niet meer voor de Raadkamer te verschijnen.
Lees verder