Nieuws vanuit en over Vlaanderen, door en voor Vlamingen.

zaterdag 27 februari 2021

LIVE. 400 proefpersonen gaan Chinees vaccin testen in België - Artsen in verzet tegen vaccinatiestrategie

HLN
LIVE. 400 proefpersonen gaan Chinees vaccin testen in België - Artsen in verzet tegen vaccinatiestrategie
Het Overlegcomité van de federale en de deelstaatregeringen zat vrijdag samen om de coronamaatregelen te evalueren. De sterke stijging van het aantal ziekenhuisopnames heeft de regering doen besluiten een "time-out" in te zetten, en behalve de heropening van de contactberoepen op 1 maart geen extra versoepelingen aan te kondigen. "Als het stormt, kan je niet opstijgen. Met deze cijfers kan je niet versoepelen, dat zou onverantwoord zijn", zei premier Alexander De Croo daarover tijdens de persconferentie na afloop van het Overlegcomité. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

LIVE. 400 Belgen gaan Chinees coronavaccin testen - Artsen in verzet tegen vaccinatiestrategie
Het Overlegcomité van de federale en de deelstaatregeringen zat vrijdag samen om de coronamaatregelen te evalueren. De sterke stijging van het aantal ziekenhuisopnames heeft de regering doen besluiten een "time-out" in te zetten, en behalve de heropening van de contactberoepen op 1 maart geen extra versoepelingen aan te kondigen. "Als het stormt, kan je niet opstijgen. Met deze cijfers kan je niet versoepelen, dat zou onverantwoord zijn", zei premier Alexander De Croo daarover tijdens de persconferentie na afloop van het Overlegcomité. Volg alle ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog.
Lees verder

25 doden bij gevangenisuitbraak in Haïti, nog 200 gedetineerden op de vlucht
Bij een gewelddadige gevangenisuitbraak donderdag in Haïti zijn honderden gedetineerden ontsnapt en zijn 25 mensen om het leven gekomen. Vrijdag (lokale tijd) hebben lokale autoriteiten pas bekendgemaakt hoeveel mensen er precies zijn ontsnapt en overleden bij de uitbraak in de hoofdstad van het Caraïbische land, Port-au-Prince.
Lees verder

RECONSTRUCTIE. Anderhalf uur vergaderen om niets te beslissen: "Alleen een halve gare versoepelt met deze cijfers"
Eén knoop werd gisteren doorgehakt, namelijk dat er géén beslissing genomen zou worden. Het Overlegcomité koopt een week tijd, omdat het aantal ziekenhuisopnames weer fors gestegen is. En dus laat de buitenbubbel van 8 op zich wachten. "Hopelijk stijgen de cijfers niet exponentieel, anders moeten we misschien zelfs verstrengen."
Lees verder

Vijf auto's in de prak: aanrijder (25) is onder invloed van alcohol en drugs
Een 25-jarige beginnend bestuurder uit Menen heeft het zaterdagnacht, tijdens de avondklok, wel heel bont gemaakt in de Lauwestraat in Rekkem. In een flauwe bocht reed hij rechtdoor, ramde een geparkeerde wagen, een huisgevel en nog een geparkeerd voertuig. Drie andere auto's deelden ook in de brokken. "Het was alsof er een bom ontplofte", klink het in de buurt. De bestuurder bleef ongedeerd. Hij had gedronken en cannabis gebruikt.
Lees verder

"Fietsstraat is niet de oplossing voor het fileprobleem"
Gemeenteraadslid Jan Verbergt (N-VA) stelt voor om van Hombeek-centrum een fietsstraat te maken om de verkeerssituatie veiliger te maken voor fietsers. Volgens schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-M+) is dat geen goed idee.
Lees verder

Onze chef wielrennen ziet onze jongens meteen dromen van winst: "Maar het is Julian tegen de rest"
Het is weer koers! Met de Omloop wordt het wielerjaar 2021 vandaag dan eindelijk écht op gang getrapt. Onze chef wielrennen Marc Ghyselinck ziet dat de Belgen met z'n velen staan te drummen voor winst in de openingsklassieker, maar ook dat ze een obstakel met een regenboogtrui op hun weg vinden: Julian Alaphilippe. De wereldkampioen maakte indruk tijdens de verkenning, donderdag: "Wie het zag, zegt dat hij de kasseien niet heeft gevoeld."
Lees verder

Ouders van Loesje (7) na dodelijk ongeval: "Als de bestuurder het moeilijk heeft, mag hij ons bellen"
Als je kind wordt doodgereden, hoe ga je dan verder? De ouders van Loesje de Laat (7) zoeken het antwoord nog, maar één ding weten ze al: haat en wrok helpen niet. Hoe ze deze week de hand reikten naar de aanrijder van hun zevenjarige dochter: mooier wordt het gezicht van vergeving niet. "Je kan negatieve energie steken in wrok en kwaadheid, maar daar is niemand mee geholpen."
Lees verder

KV Mechelen-CEO Frank Lagast spreekt te midden van heisa rond Penninckx: "Er is veel bewondering voor onze club"
"Ik wil een positief verhaal brengen. Wij stáán er echt als club." Maar ook Frank Lagast, straks twee jaar CEO van KV Mechelen, ontsnapt niet aan de onvermijdelijke vragen over de zaak-Penninckx. "Dit remt Malinwa niet af." En dus staan er enkele langverwachte investeringen in de steigers.
Lees verder

Mist veroorzaakt jaarlijks 160 slachtoffers op de weg
Ons land kent jaarlijks niet meer dan veertig mistige dagen. Toch veroorzaakt mist op de wegen elk jaar 160 doden of gewonden bij ongevallen als het zicht minder dan honderd meter bedraagt. De ernst van ongevallen in de mist is bijna twee keer zo zwaar als gemiddeld: 34 doden per 1.000 ongevallen tegen gemiddeld 18 doden per 1.000 ongevallen. Verkeersinstituut Vias wijst daar zaterdag op, vanwege de 25ste verjaardag van de kettingbotsing op de E17 in Nazareth.
Lees verder

Achter de schermen bij 'Blind Getrouwd': Vrij om te kiezen wat ze dragen, niet waar ze het kopen
Met wie ze in het huwelijksbootje stappen, daar hebben de deelnemers van 'Blind getrouwd' uiteraard niks over te zeggen. Maar hadden de koppels tijdens de opnames dan wel iets in de pap te brokken over hun outfit of reisbestemming, of moesten ze ook daarin 'blind' akkoord gaan met VTM? Wij lichten een tipje van de sluier.
Lees verder

Kinderpsychiater Ilse Van Loy (35), de vrouw van Peter Van de Veire: "In een huwelijk draag je elkaar als de ander het moeilijk heeft. Dat hebben we gedaan"
Ilse Van Loy is getrouwd met de man die ons 's ochtends wakker maakt en ons 's avonds doet dromen van een nieuwe wasmachine: Peter Van de Veire (49), met wie ze zoontje Lex (1) heeft en die haar dertien jaar geleden ook plusmama maakte van Jitske (27), Kato (24) en Hebe (21). NINA sprak haar twee uur lang over lichte en minder lichte onderwerpen, van haar gevoel voor humor en bekend zijn tot onze geestelijke gezondheidszorg en haar huwelijk. "Ondertussen maak ik weleens een mopje over wat ons overkomen is."
Lees verder

Guardiola over zijn luxeprobleem met De Bruyne: "Onze omschakeling met hem is beter. Hij is uniek"
Woensdag in de Champions League nog 90 minuten op de bank, vandaag in de Premier League weer op het veld. Pep Guardiola heeft een luxeprobleem op zijn middenveld: de zoete melodieën van Bernardo Silva of de heavy metal van Kevin De Bruyne. "Kevin is uniek."
Lees verder

ONZE OPINIE. Het mag wel wat meer zijn dan "nog even volhouden"
Je kan het een "moedige beslissing" noemen van de premier. Het siert deze ploeg dat ze consequent is en geen versoepelingen aankondigt op een moment dat de ziekenhuisopnames een opstoot kennen. Maar het mag ook wel wat meer zijn dan enkel dat en de boodschap om nog "even vol te houden". Na het eerste succes om de gigantische piek van doden en ziekenhuisopnames deze herfst terug te dringen, is ons land op een hoog plateau van besmettingen blijven hangen. De échte uitdaging voor deze regering: hoe raken we daar uit?
Lees verder

Jasper Stuyven deed in de Omloop wat Tom Boonen nooit lukte: "Samen hebben we alle klassiekers gewonnen"
De Omloop als opstapje naar een klassiek Monument. Huisanalist Tom Boonen (40) zag er twaalf maanden geleden de logica in voor Jasper Stuyven (28). Helaas, corona duwde de droom in quarantaine. Nú dan maar, met een jaar uitstel? Stuyven: "Als ik mag kiezen: Parijs-Roubaix, graag." Boonen: "Bij Patrick Lefevere was het misschien al gelukt."
Lees verder

INTERVIEW. Dj Netsky treedt op in het virusvrije Nieuw-Zeeland: "Hier zijn de roaring twenties al begonnen"
Volgeboekte restaurants, uitverkochte festivals, geen plekje vrij op de terrassen: in het virusvrije Nieuw-Zeeland wordt corona met de dag een vagere herinnering. Boris Daenen (31), beter bekend als Netsky, maakt het 'bevrijdingsfeest' er vanop het podium mee: "De lockdown is hier veel korter geweest dan in Europa en toch zien we tijdens onze shows ronduit extatische taferelen. Als dit een voorproefje is van wat ons in België te wachten staat als alles voorbij is…"
Lees verder

Ziekenhuizen moeten weer afdelingen sluiten: "Zo'n derde golf? Een elastiek kan je rekken maar er zit een limiet op"
Het overlegcomité wilde het wel degelijk over versoepelingen hebben, maar al snel bleek dat die er niet in zaten. Oorzaak? Amper een paar uur voor de start van het Overlegcomité raakte bekend dat er gisteren alleen al 204 ziekenhuisopnames waren op één dag. Dat nieuws, in combinatie met een oprukkende Britse variant, lokale uitbraken en ziekenhuizen die nu al aan het opschalen zijn, maakten versoepelingen onmogelijk. Wel integendeel. Over het hele land moeten de ziekenhuizen overschakelen van fase 1a naar 1b.
Lees verder

INTERVIEW. Google-directeur Thierry Geerts: "De smartphone gaat verdwijnen"
De homo sapiens is dood, leve de homo digitalis! Tenminste als het van Thierry Geerts (54), topman van Google België, afhangt. "We zitten op een kantelpunt in de geschiedenis. Ik geloof niet in een zuiver digitale wereld maar we moeten nu wel leren wat we digitaal kunnen doen en wat niet."
Lees verder

Op mistige morgen volgt zonnige zaterdag
Het blijft zaterdag droog en de dag begint met nevel, mist of laaghangende bewolking die hardnekkig kan zijn. In de loop van de dag wordt het op de meeste plaatsen vrij zonnig. De maxima gaan van 5 graden in de Hoge Venen tot 9 graden in Vlaanderen. Er waait een zwakke tot matige noordoostelijke wind. Vooral ten zuiden van Samber en Maas waait de wind matig, zegt het KMI.
Lees verder

Waarom meer mensen dan ooit uitkijken naar koerslente: "De koers is antidepressivum voor het volk"
"De koers is het antidepressivum voor het volk", antwoordt wielercommentator Michel Wuyts op de vraag waarom schijnbaar meer mensen dan ooit uitkijken naar de start van de koerslente. Coureurs op tv als behang voor lege dagen? Dat is maar een deel van de verklaring, weet Tom Boonen. "Door corona zijn veel mensen die helemaal niks met koers hadden toch beginnen fietsen - dat zie je aan de verkoopcijfers. Dan is het normaal dat, als je graag fietst, interesse krijgt in de topsport."
Lees verder